Reklama

Reklama

Profesor Henry Morlant žije velmi podivínský život. Byl zapáleným archeologem, který věřil v posmrtný život i moc vzácných artefaktů. Ty samozřejmě shromažďoval ve svém domě a v tichosti se připravoval na svou smrt. Morlant totiž trpí podivnou nemocí a je jen otázkou času, než odejde na věčnost. Nyní se mu konečně podařilo získat posvátný šperk, který by jej měl po smrti přivést zpět mezi živé. Po svém služebníkovi chce, aby mu jej připevnil k ruce a byl s ním pochován v sarkofágu. Má totiž strach, že by se jej mohl někdo pokusit ukrást a poté vydechne naposledy. Vzácný artefakt je však záhy skutečně ukraden a Morlant se během úplňku probouzí, aby vykonal svou pomstu a získal jej zpět. Jenže spory o dědictví a touha získat drahocenný šperk zavedly do profesorova domu hned několik lidí najednou, z nichž většina nemá o blížícím se nebezpečí ani potuchy… (SOLOM.)

(více)

Recenze (14)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Profesor Henry Morlant(Boris Karloff) byl vášnivým architektem kterej za svůj život nasbíral spoustu vzácných artefaktů. Mezi nimi i Anubisův amulet s kterým chce být pochován v sarkofágu jelikož věří, že tento amulet by jej měl navrátit naz5 mezi živé. Jenže jak už to tak bývá chamtivost vládne světem a tak je mu tento amulet ze sarkofágu ukraden. Mrtvé se ale okrádat nevyplácí. Morlant za úplňku vstává z mrtvých a jde si pro svůj amulet a zároveň pro pomstu. Takže jde o film o chamtivosti a pomstě. Začátek snímku je hodně povedenej a namlsal. Ale poté co Morlant zemře film trochu upadne a nastává lehce nudnější(ukecanější) pasáž. Zlom nastává až cca kolem 50minuty se znovuoživením Morlanta. Boris Karloff je zde o5 neskutečnej a jeho vzezření a pohled je doslova mrtvolnej. Prostě Ghoul. Pokud vás bude nudit děj jako takovej tak těch pár minut kdy je B. Karloff na scéně(moc prostoru tady nedostane) prostě stojí za to. Lepší 3hvězdy ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Hodně špatná záležitost, která kromě jednoho působivého záběru na obličej Karloffa zaujme maximálně tím, že téměř všechny postavy s výjimkou "monstra", které není monstrum, a zbabělé služky, která zde představuje pokus o komickou vložku, jsou poháněni čistou chamtivostí. Většinu snímku tak člověk sleduje, jak se arogantní mladík, rádoby kněz, naivní slepička či divný egypťan nudně hašteří a snaži se vytřískat z úmrtí titulního hrdiny co nejvíc peněz. Jelikož ani znovuožití profesora či závěrečné vyúčtování nepřinese nic zajímavého, je závěrečný velký nápis The End tím nejlepším, co mi film přinesl. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nerad to říkám ale pro mě se jedná o hodně slabý starší horor. A při tom mám tyhle filmy tak rád. Pravda je že jsem čekal víc. Příběh je takový klasický. Karloff jako vždy výtečný společně s Hardwickem tvoří dokonalé duo. Ale prostě mi tam něco chybý. Film se neuvěřitelně táhne a tak divák čeká a čeká. No aspoň je tu pěkná Karloffova maska a celkem obstojná kamera a pěkná atmosféra. Ale atmosféra je totálně zabitá v prvních 50 minutách kde se prakticky jen kecá. No nic snad příště ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Začátek byl jak z partesu: tajuplná atmosféra, posvátný klenot, který všichni chtějí, a umírající Karloff. Úvodních 15 minut nemělo jedinou chybičku a já si říkal, že zdejších 55 procent je těžce mimo. Jenže se smrtí Karloffa na strašlivě dlouho umírá i nějaký dramatický náboj. Než se profesor Morlant vrátí mezi živé jako ghúl (jak průhledná verze Mumie!), uteče 40 minut, kdy se každý vykecává víc jak v dílech Woodyho Allena a nic se neděje. Ale ani poté se to moc nezlepší: trošku jo, ale opravdu ne o moc, celé to táhne (nepřekvapivě) pouze Karloff, jehož ghúl je kombinací mumie a Frankensteinova monstra. A je využitý proklatě málo. Škoda škoda, kulisy, dekorace, atmosféra, všechno bylo, jak být mělo. Jenže chyběl nosný příběh. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Herci včetne Karloffa prehrávajú a často pôsobia teatrálne. Je to na škodu, lebo príbeh mal slušnú atmosféru a dobrú hudbu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Kousky z třicátých let patří bohužel k mým dosud příliš neprobádaným oblastem a tak samozřejmě není od věci, to alespoň částečně napravit. Když tento film před časem běžel na ČT2, unikl sice mé pozornosti – ale naštěstí se mi ho podařilo získat „jiným způsobem“ do své filmotéky. Boris Karloff patřil mezi velké ikony hororového žánru a já už měl tu čest, vidět několik jeho filmů, takže jsem neočekával žádné velké zklamání. Je však potřeba říci, že tento kousek je hodně zvláštní a rozhodně nepatří mezi ty TOP v jeho kariéře. Je to však dáno i slabším scénářem, který asi mnoho lidí (hlavně mladší generaci) nenadchne. Přece jenom to bylo dáno především dobou vzniku, nebo lépe řečeno způsobem, jakým byl film natočený. Začátek má totiž sice slibnou atmosféru (ponurý dům, znetvořený profesor), ale poté valná většina děje připomíná spíše kriminální zápletku, než horor. Ten je zde obsáhlý jen velmi okrajově a ani tak neočekávejte žádné nervy drásající momenty. Což někoho může po velmi krátké době začít nudit – dialogy zde totiž nejsou zrovna moc záživné. Co se hereckých výkonů týká, tak ani ty bych nepovažoval za mistrovská díla, ale v rámci snesitelnosti se to dalo přežít (jen postava Kaney mi lezla pěkně na nervy). Nicméně já přeci jenom očekával od toho něco více, než průměrnou detektivní zápletku s kapkou toho hororu. Byla to docela škoda, protože maskéři odvedli slušnou práci a Boris Karloff nevypadal vůbec špatně. 50% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tento film mě těžce minul. Tempo pomalé, nepovedená snaha o to, aby to vyznělo dramaticky, většina scén děsivě ukecaných a nudných, téměř všichni herci strašně toporní, příběh totálně o ničem. Boris Karloff měl sice dobrý make-up, ale byl tam tragicky málo. Některé scény měly skvělou atmošku a posledních cca deset minut bylo docela dobrých, ale kvůli těm předchozím sedmdesáti strašným minutám jsem si ho už nebyl schopnej užít. Bylo ale vidět, že to nebyla žádná levná béčková produkce, protože kulisy byly taky pěkný. Škoda toho děsnýho příběhu a scénáře. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Atmosféra takmer na jedničku, Karloff je opäť dokonalý, a výprava sa nesie v klasickom dobovom duchu. Problém je scenár a herci. Dve dosť podstatné veci. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„The Ghoul“ je pro mě na svou dobu průměr. V současné době se jedná o horor, který už prostě nemůže fungovat. Nikoli jen proto, že neobsahuje hororové scény, ale i proto, že je dějově velmi plytký a nedovede diváka ničím překvapit. Příběh se pak dokonce jeví i natahovaný. Ale vzhledem ke kontextu tehdejší doby považuji snímek ještě relativně za ucházející. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Rok potom, čo sa v Amerike začali zaoberať zombie tématikou a voodoo rituálmi, prichádzajú Angličania hneď s dvoma snímkami z tohto nemŕtveho sveta. The Scotland Yard Mystery a The Ghoul, v ktorom sa Boris Karloff prevtelil do znetvoreného muža, ktorý umiera. Veriac na okultistickú pomoc egyptských bohov verí, že sa dokáže vrátiť zo záhrobia za pomoci Anubisovho amuletu. Dá sa povedať, že ide o jeden z úvodných snímkov do zombie tématiky a v dnešnej dobe môže pôsobiť nudne. Nič to však nemení na tom, že to nie je natočené vôbec zle. Karloff svojich 15 minút vo filme hraje viac ako obstojne a záverečná krimi zápletka, kedy chce každý zo zúčastnených dosiahnuť vzácny amulet je skvelá a miestami vtipná. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Sklamanie! Snímok nemá poriadny príbeh, nemá poriadnu atmosféru, v podstate je až priveľmi nudný. Dej sa neposúva dopredu pretože postavy veľa rečnia medzi sebou a predtým sa schádzajú a tej časti filmu prakticky ani nerozumiem. ()

Reklama

Reklama