Reklama

Reklama

Non Plus Ultras

Obsahy(1)

Scénář NON PLUS ULTRAS vychází ze skutečných událostí. Hlavní hrdinové žijí mezi námi, jen už se své oblíbené činnosti - fotbalovému chuligánství nevěnují s takovou vervou, jak tomu bylo v minulosti. Film je humorným pohledem na krátký časový výsek v životě dospělých chlapů, z nichž někteří zestárli předčasně a někteří naopak ještě nedospěli Tyčka, je jedno nedělní odpoledne před fotbalovým zápasem napaden dvěma sparťanskými fanoušky. Zachrání ho Bejčák, nepsaný vůdce několikačlenné party patřící k tvrdému sparťanskému jádru. Tyčka se ocitá v prostředí, které je pro. Osamělý muž středního věku, který později získá přezdívku něj nové a nezaujatě pozoruje partu stárnoucích fotbalových chuligánů. Každý tu má vlastní život, který se s tím fanouškovským více či méně prolíná. A není výjimkou, že v civilním životě mívají naši hrdinové tvář, v níž se odrážejí obyčejné sny, které zůstávají za branou stadionů. Během několika týdnů je život party konfrontován s řadou nečekaných událostí. Na návštěvu přijíždějí angličtí hooligans, kteří jsou pro některé členy party idolem, parta se vydá na dramatickou cestu na utkání s největším rivalem Sparty - Baníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (233)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Každej si hledá svý, kam sebe vrazit" zpívá Monika Načeva a v podstatě tak vystihuje gro filmu. Někdo hledá lásku, někdo suchou zem, někdo partu, do který by zapadl, ať už je na stadionu, v hospodě nebo ve filharmonii....... někomu stačí ke štěstí myčka na nádobí..... každej si prostě hledá SVÝ. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu jsem přemýšlel, o čem to vlastně mělo být a co asi chtěl režisér divákům sdělit, pokud prostě nechtěl jen lehce moralizovat a trochu pobavit. Hlavní dějové linky se prakticky nedočkáme, a když už k ní nějak podvědomě směřujeme, rozuzlení nás odmrští opět někam jinam. Ovšem je nasnadě jaké rozuzlení, spíše zakončení jedné epizody. Jako zmapování života „fanoušků“ to také nesplňuje základní podmínky, protože postavy jsou lehce načrtnuté a kromě toho, že pár je jich hloupých, pár chytrých a jeden koktá, se o nich nedozvíme prakticky vůbec nic. Bakalářská bezradnost pokračuje i dále. Dám příklad. Lábusova rodinka dojela do Prahy z důvodu vytopení vlastního bytu, ovšem při sdělovaní této podstatné informace strýc na manželku mrkne jako by v tom měl být nějaký trik či něco podobného, ale že by to bylo rozehráno nějak dále, to ani náhodou. Rovněž finanční zdroje hlavního hrdiny pro mě zůstaly velkou neznámou. Celkově vzato je tento snímek dost o ničem a hlavní plot o příjezdu anglických hooligans, nabízí tak ubohé vyvrcholení, že už jsem to dlouho neviděl. (možný spoiler) Sex v restauraci mezi Kaiserem a pro mě neznámou paní se v mém žebříčku nejtrapnějších scén okamžitě vyrovnal Přeučilově souloži z Ještě většího blbce než jsme doufali.____Celkový dojem je stejně nijaký jako celý film. Nudný, o ničem a zbytečný počin české kinematografie. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tož natočené to nebylo špatně, jen tomu chyběl jakysi děj. Parta chuju s vyholenyma lebkama chodí na zápasy, občas zrube par Baníkovců nebo se ožere do němoty. Prostě volovina jak cyp. 50% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Mě prostě filmy tohoto roku připadají (zatím) vyrovnané. Ať už jde o Bolero, Pánskou jízdu či teď Non Plus Ultras. (No, nepočítáme-li Kameňák, ale ten je spíše takovou již běžnou novoroční "zvláštnůstkou" :-) Vyrovnané a průměrné. Nicneříkající. Tento je na tom stejně - nedozvíme se nic o fotbale, fotbalistech, fanoušcích, rváčích, matkách, milenkách, zakřiknutých subtilních chlapcích vzadu, homosexuálech, anglických ultras či jiných jevech, které vlastně film měl přiblížit. Nebo ne? Z celku vyčnívaly jen okamžiky, které ale nic nezměnily (např. Tyčkovo rande.) Mimochodem: v pidiroličce výčepního se mihl Jan Antonín Duchoslav, představitel Vikyho z filmu Sněženky a machři. Poznal ho někdo? :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jestli to měla být komedie, pak nevím o čem?Pár hlášek komedii samo o sobě nedělá! Jestli to mělo být vážné téma o partě radikálních fans, tak tedy ha ha ha . Přiject z Prahy do Ostravy na fotbal zaparkovat před bránou na stadion s pražskou SPZ a jít fandit hned vedle svých ostravských "kamaradů". To jistě dělá každý pražský fanoušek,ale to bych ještě pochopil s ohledem na film. Ona pověstná bitka ve filmu to bylo něco strašného.Snad jen víme že nakupovat z manželkou fotbalový dres za 800,- Kč / nebo kolik/ by se nemělo. Je jen jedna banda fotbalových fans co má "styl" Dejdar, Langamajer,Potměšil, Landa . PROČ tedy toto? Asi proto že je to jako celý náše vedení fotbalu -- místy srandovní věta,ale jinak o ničem. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

S holými lebkami, jejichž jedinou zábavou je jít na stadion a tam pokud možno udělat co největší bordel, nesympatizuji. Silně pochybuji o inteligenci těchto lidí. Nevím jaký úmysl měl režisér Jakub Sluka, když se rozhodoval komu film určit. Jestli hooligans, aby měli dobrý pocit, že jsou tak dobří, že se o nich točí filmy a nebo "zbytku", kterému chtěl ukázat tupost těchto lidí. Celý film jsem si připadal, že se to Sluka snaží hrát na obě strany. Bohužel nerovnoměrně, protože jistá podlézavost Ultras tu je. Normální divák si sice film dokáže přebrat, najde si v něm to, co mu chtěl režisér sdělit. Totiž to, co už stejně dávno ví a není nutno mu to nějak dokazovat. To, že hooligans jsou blbci, kteří nemají nic jiného na práci. Je zde však určitá snaha o to, aby všechny postavy nebyly vylíčeny tak černobíle. Šéf party Jirka je vcelku sympatickou postavou, které byl "vdechnut dar přemýšlení". Bohužel na jeho postavě si Sluka až moc kompenzuje neduhy a jednotvárnost všech postav. David Novotný to herecky neutáhne ani kdyby se přetrhnul. Hraje na jedničku, charisma z něj sálá na každém kroku, ale sám na to prostě nestačí. Pořádně nechutnou roli si střihnul Jiří Lábus. Extrémně nesympatická postava, na které jsem se celý film snažil najít něco, proč bych ji měl mít alespoň trochu rád. Navíc Lábus nezdravě přehrává, což u něj celkem překvapí. Neosvětlit chování hospodského v parádním podání Oldřicha Kaisera mi přijde jako další Slukův prohřešek proti logice. Celkově by filmu prospělo, kdyby měl o patnáct až dvacet minut navíc. Já bych to zkousnul a pak by se možná dalo z filmu něco vyvozovat. Takhle z něj mám pocit, jako by střihačovi nůžky zapracovaly možná až moc. A nebo to režisér nezvládnul... ? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Marná filmu snaha o sociální drama / komedii. Záměr je chválihodný, jenže provedení se míjí se vším, co by z Non Plus Ultras mohlo udělat film alespoň rámcově relevantní. Scénář je strašně naivní, ne sice vyloženě mimo svou stylizací, ale strukturou jen marně imituje "filmy ze života". Připadá mi to jako typický pokus "tak si představíme, jak asi ty kucí vod fotbalu žijou". Výsledný papundekl nepřekvapí. Je úplně mimo, působí legračně nevěrohodně a vysloveně estrádně. Klasická paralelní realita české komedie, mimo vztahy, mimo psychologii, mimo humor, mimo hru. Plus jedině za solidní herce. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

No nečekal jsem od toho kdovíco, jen mě to zajímalo jako sparťana a taky jsem se těšil na pořádný anglický akcent ostrovních rowdies. Bohužel se mi dostalo jen trapně nedodělaného filmu, který vpodstatě sám neví, co chce. Většinu času je vypravěč David Novotný, aby ho v několika scénách vystřídal Vladimír Dlouhý. Cože?!? Výkony byly slušné, i když na těch vypitých mozcích toho snad moc zkazit nejde. Psychologie postav nulová, čili jakákoli potenciální snaha o moralizování a věrné vykreslení životů těchto lidí na okraji společnosti, tak hezky zobrazené třeba v Romper Stomper, se naprosto míjí účinkem. Celková rozsekanost filmu do jednotlivých epizod je taky na škodu, obzvláště když ani jedna z nich nekončí pointou. Prostě dementní film, který měl zajímavý potenciál být tak trochu jiným rowdie dílem, ale asi utopil většinu peněz na naprosto zbytečných scénách v Lucerně, Rudolfinu a podobně. Škoda, no, režisérovi bych do rukou štáb a prachy už nesvěřil (což se, při pohledu na jeho filmografii, české kinematografii povedlo, takže hurá). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mám rád britský filmy o hooligans, tak jsem byl zvědav na náš příspěvek do žánru a nedopadlo to špatně. Je to samozřejmě uondanější a skoro tam nejsou žádný bitky, i když ta zpomalená rvačka na stadionu nebyla špatná. Největší prdel ale je, když přijedou angláni a pronášej ty svoje hlášky, to jsem se fakt řezal. Bohužel ten film má fakt hodně divný zakončení, no nesedlo mi to. David Novotný v hlavní roli je charismatickej a pak se mi hodně líbil Olda Kaiser. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Film, který má zajímavý námět, ale v Čechách prostě nejsou podmínky takový film s takovým témat pořádně zfilmovat. Když to porovnám s anglickým filmem Hooligans, který má podobné téma, tak je o nesrovnatelné. Prostě jednou stačilo.... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Všechno je na hovno, jenom včely jsou na med a ten je taky na hovno." Bejčák mě svými moudry i provokováním bavil, ale to je tak všechno. Já mám totiž jisté výhrady k fotbalovým fanouškům, pro které nesahá fotbal ani ke švu vlajky jejich zbožňovaného klubu. Sice se taky řadím k hooligans, ale proti mému Slavoji Houslice jsou rowdies, tifosi, Ultra Sparťani i Baník Pičové spíše druhou ligou. Jinak si myslím, že kdyby tuto sondu do života fotbalových tupounů nikdo nenatočil, tak by se svět nezhroutil, filmový průmysl by nepřišel o jedinečné dílo a mafiánská Příbram by stejně nesestoupila. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Další česká věc (film tomu říkat nebudu), jejíž význam a účel je jen těžko odhadnutelný.... Mně prostě uniká.... Nevím, jestli to je tím jak neuvěřitelně málo mě zajímá fotbal, nebo tím, že to nemá děj, sympatické postavy, příběh ani pointu, ale radši po tom nebudu pátrat. Prostě podprůměr a nuda. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dvě uzoufané hvězdičky, tak nějak >Ultus funtra(s)< , jak řekl by pan Spejbl, že... Asi by to byla větší legrace, než celý tenhle film. Pořád nechápu to žánrové zařazení coby "komedie". Vlastně mi vůbec uniká, co chtěl kdosi tímhle dílkem říct. Za každou cenu... Paradoxně ho totiž nejvíc kazí ony nuceně >žertovné< momenty, ponejvíce kašpar Lábus, nudně šaškující, huhlající, za každou cenu cosi tradičně ze sebe >hrající< ... A tak - citujíce ze závěru filmu "...a to je vlastně všechno, ani málo, ani moc..." - fakt mám pocit, že je to škoda. Tohle téma totiž mělo na daleko víc. Tož tak nějak... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

1 hvězdička za film + 1 hvězdička za vožralýho strejdu Lábuse... Celkově pěkná debilita postrádající jakejkoliv děj a těch pár povedenejch vtipů už to nezachrání. U mě to teda Non plus ultras celkem jasně prohráli a kdyby neměli ve svym středu aspoň ty 2 nadprůměrný hráče (Lábuse a Kaisera), tak to bude pořádnej debakl. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Možná jsem čekal něco víc, ale to co tam bylo bylo uděláno výborně, trošku tam scházelo víc momentů z fotbalového prostředí a možná víc bitek. Ale některé scény byly opravdu vynikající, hlavně když přijedou dementní a ožralí fanoušci z Anglie a taky mě docela potěšily výkony některých herců, sice to nebyly nějaký super výkony na Oscara, ale na naše poměry to byl určitě nadprůměr. Taky je dobře že to neni nijak protahovaný a kratší čas je určitě u takovéhleho filmu lepší než kdyby to jelo 2 hodiny. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Po v podstatě slibném začátku přijde o to horší konec. Hudební část je velmi zdařilá, ale ten konec, ten! konec, ach jo... jaký konec, takový film... Film tudíž při troše dobré vůle chápu, akorát mi to není jasný nebo spíš je mi to jasný, akorát ho (to) nechápu... Konec konců je to jedno, ten film se prostě netrefil... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Sympatické prostředí hospody u šraněk na Hradčanské bylo asi tak to jediný, co se mi líbilo. Beru slovo režiséra, že šlo jen o komplet scének sebraných ze života. Navíc jeho rozjímání nad tím, že stát se o český film nestará, bylo pravdivé. Také obsadil spoustu dobrých uleželých herců - Hlaváčovou, Konvalinkovou... a dokonce Hálu. Ale proč nedomyslel koncept scénáře, to je mi záhadou. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film jako takový se nedá hodnotit. Nemá žádný děj, je to jen krátké vyprávění o partě fanoušků Sparty, kteří se tam chodí hlavně porvat a rozbít těm cizím hubu, a ne tolik kvůli fandění. Já osobně ho hodnotím podle vtipných scének. A kvůli těm několika povedeným scénkám (Lábus u Kaisera v hospodě, Angláni na nádraží, Angláni u bejčáka doma) a několika dobrým hláškám ("Nejlepší víno je pivo"..."já se nějak loupu"..."Ty seš ale hajzl"-"Ne, ten je tady v těch dveřích") ho řadím mezi dost slabý průměr. ()

Reklama

Reklama