Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Dobrodružný seriál pro celou rodinu o napínavém pátrání po pachateli, který ohrožuje unikátní stádo bílých jelenů. (Česká televize)

Recenze (60)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem to samozřejmě nerozeznal, ale Bílí Králové jsou dnes už v mnohém naprosto neopakovatelní - a tím nemyslím jen specifickou dobovou "módu", která je tu k vidění. Pan režisér Ráža dokázal skloubit detektivku s dětským dobrodružstvím, humorem, milostnými trampotami, všemožnými rodinnými vztahy, trochu (trošičku) nastavit zrcadlo době plné nadějí, a jelikož k tomu zlákal i řadu zajímavých herců, a hudbu k tomu všemu svým neopakovatelným způsobem zkomponoval Petr Hapka, není z mého pohledu o čem diskutovat. Vzhledem k tomu téměř čtvrt století od vzniku seriálu se dnes už navíc můžeme i bavit tím, kdo tu vypadal jak mladě, ale taky povzdechnout nad tím, kteří herečtí klasikové, objevující se tu na prahu svého stáří, stále ještě plné síle jak fyzické, tak herecké (paní Zázvorková, pánové Sovák a Růžek), už mezi námi nejsou. A nutno říct, že když se máte v Bílých Králích o někoho strachovat, tak to tak funguje - i navzdory tomu, že hlavní dětští hrdinové nejsou zrovna přirození. Zkrátka a dobře se nemůžu dočkat, až za nějaký ten rok budu moct zasednout před televizi ke sledování Území Bílých Králů se svými dětmi. A to i přesto, že jim budu muset vysvětlit, že suverénně nejnesympatičtější postava - hospodský Kubát - s námi nemá nic společného:)) 80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Perfektní příklad toho, jak lze skloubit inteligentní podívanou pro děti s napětím, vtipem a báječnými českými herci. Tenhle seriál dávají většinou o prázdinách a pokaždé, když jsem ho sledoval, jsem se nenudil... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Doufám, že teď už jsem ve svých vzpomínkách identifikovala poslední hluboko zasunutý zážitek. Dojem úžasný, tehdy to pro mě bylo velkolepé. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Príjemné prostredie malého mestečka v Čechách, krásna príroda a zopár podarených záperov na stádo nádherných, bielých jeleňov. To je niekoľko maličkostí, ktoré sa mi na tomto seriály páčili. Inak to bolo veľmi slabé. Scenáristicky priehľadné, nedynamické. Lacná televízna výprava, kamera i réžia. Herci by ako tak ušli, ale osobitou kapitolou boli tí malí smradi. Nechápem ako mohli tak netalentované, škaredé detváky obsadiť do hlavných detských úloh. Leontýnka, Olda a hermafroditný Honza. * ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Seriál, který již vyčpěl a dnes spíše působí směšně. Je to dáno dobou vzniku, která byla svobodná a přitom všelijaká. Hrdinové běhají v plesnivých džínách, policejní auta jsou ještě stále žluto-bílá avšak VB nahradil nápis POLICIE.. Herecké výkony dětských herců jsou hrozné. Zaujmou tak spíše někteří jen skuteční herci, kterých se ve filmu mihlo dost... Dnes je to tak za dva parohy. * * ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem to miloval - a jako už tolikrát předtím - když jsem se na to teď podíval s odstupem mnoha let novýma očima, užasl jsem, co jsem na tom vlastně tehdy coby dítě viděl (myslím, že dílem mě okouzlila úchvatná Zuzanka Vejvodová v roli blonďaté Leontýnky a dílem nádherná Hapkova hudba, jakož i tajemná atmosféra lesní obory s tajnými chodbami, ale nejblíž pravdě bude asi to, že jsem byl tehdy divák velmi nenáročný, jako většina z nás v té době). Dějově je to strašně roztahané (ve většině epizod se skoro nic neděje) a zbytečně zahlcené hromadou postav, které jsou tam veskrze podružné (Vetchý, Sovák, Etzler, Suchánek...), není to ani napínavé, protože hlavní záporák je v podstatě známý od začátku (hostinský Kubát ztvárněný Vlachem je navíc tak odpudivá postava, až je to místy komické), a konečně strašně mě tam iritoval ten jakoby policejní favorit s nesmyslným zbarvením, které nikdy neexistovalo, podobně jako jsem nepochopil, proč museli z Třeboně udělat "Hrádek". Přes všechny výtky jsem na to přesto koukal celkem smířlivě, protože ten seriál už je dnes v první řadě dokonalé devadesátkové retro, které zachytilo tehdejší dobu a spoustu herců v jejich mladé podobě (Vondráčková, Zounar, Etzler, Suchánek, Vetchý...), a rovněž zde hraje spousta skvělých herců, kteří jsou už po smrti, takže si u toho člověk lehce povzdechne, jak ten čas letí, a ta nostalgie milosrdně zakryje všechny filmařské nedostatky, které tam tehdy člověk nevnímal. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Průměr a velmi koukatelný průměr. Dneska už to asi nikoho moc nenadchne, protože seriál dost zastaral. 60% ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Jeden můj z nejoblíbenějších seriálů mého dětství. Kochal jsem se bílými jeleny a když jsem byl na procháze v lese, tak jsem se je pokoušel najít, ale bohužel se mi to nepodařilo. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Nic moc vyjímečnýho. Trochu dost agitka na děti, ať jako chráněj přírodu... A nevím, jestli si dobře pamatuju, bylo to buď tady nebo v Přátelích zeleného údolí. Takovej ten mladej kluk co vypadal jak holka, tak sežral šneka, jako důkaz lásky. Smál jsem se tomu už tenkrát a i dneska mi to přijde celkem vtipný... ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Odbyl jsem si premiéru seriálu až nedávno, takže dětská nostalgie nefungovala. Co je na něm dobré? I když kapitalismus už vystrkoval drápky, v seriálu panuje příjemná jihočeská pohoda a bohaté obsazení dospělých, třebaže většinou v mini rolích - znalci tvorby režiséra Ráži si s úsměvem všimnou, že režisér obsadil drtivou většinou svých oblíbených hereckých spolupracovníků a starší ročníky mu byly určitě vděčné vzhledem k počtu příležitostí, které po revoluci v českém filmu dostali. Jeleni jsou taky docela sympatičtí. S těžkostí jsem se ale prokousával scénami s otravnými dětmi (tohle by mělo bejt v reklamách na antikoncepci), konkrétně jsem si "oblíbil" otravného cirkusáka a přitepleného andílka Honzu, argh! Prvek krimi je pofidérní, protože padoucha známe brzo a musíme jen trpět pitomé děti a SNBáka Zedníčka, jak tápou po falešných stopách a pak sledují neznámého. Legrační byl obzvlášť v tomhle směru poslední díl. Ochránci zvířat by asi taky běsnili - terror, který provádí cirkusácký spratek na nevinném hospodářském zvířeti koze, je k nesnesení, pak ještě v přímém záběru auto vjede do hejna hus. Síla. Kdyby v tom nehráli mí oblíbení herci z předrevoluční gardy, asi bych se uzíval k smrti i přes hezkou přírodu. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Hezké prostředí, spousta dobrých herců, tajemná zápletka a poměrně slušné dětské herecké výkony zdobí tento seriál. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních seriálů pro děti na , který se dá koukat i dnes. Vše se točí kolem osady vzácných jelenů, který děti milují, ale né všichni dospělý. A tak není nouze o napětí, ale i o zábavu. Spousta výtečných herců, ale dětští představitelé jsou dobrý. Děti jak jinak berou věci do svých rukou. A dospělý mají co dělat je uhlídat. Za zmínku určitě stojí dvojice geodetů a nebo záporák hostinský v podání O.Vlacha. Zvláštní je spojení Sováka (byvalý pytlák) a Růžek (hajný) nebot právě Růžek se postaral spolu s R.Hrušínským o to, aby se Sovák po zranění nevrátil do Národního divadla. Docela by mě zajímalo proč? ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem na to pravidelně koukal. A bylo to super. Už tehdy jsem si všiml, že v tv lze zahlédnout i pořádný miciny...ale aby nedošlo k omylu, tehdy mi bylo jak jim :-D ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se natáčel především v Třeboni, v době mého dětství, kdy jsem tam trávila prázdniny, takže i když to žádný veledílo není, pojí mě s ním osobní vztah. Ovšem ne natolik silný, aby to bylo víc jak na dvě hvězdy. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Celkem sympatickej seriál, kterej rozhodně nezastaral ani nic podobnýho, kterej ale až moc srážej nepřesvědčivý dětský herci i nepřirozený a neuvěřitelný dialogy jejich rolí (ale i jinejch postav - třeba pani učitelka apod.), z nichž bohužel téměř pořád čuměl scénář a očividný režisérovy instrukce typu "...rozeběhni se, pak se zastav a otoč, zavolej tohle a tohle a pak zase běž dál" atd. Za všechny byl učebnicově na pěst třeba prvoplánově žoviální cirkusák Pepík, otravnej a nesympatickej syn policajta Zedníčka, afektovaná Leontýnka - dcera Kanyzy apod. Seriál je tak téměř výhradně pro děti, dospělýmu divákovi totiž budou kromě zmíněnejch trapnejch dětí vadit i další věci, jako třeba samotná stavba seriálu - pachatele známe od začátku a jen se čeká, až se na vše přijde; dál třeba jednoduchej a příliš průhlednej děj; spousta zjednodušení a zkratek... Ale nechci to nijak snižovat, protože pro děti to furt může bejt krásnej a dobrodužnej zážitek s výborně obsazenejma dospělejma rolema. Naopak skvělá je tradičně Hapkova hudba, a dle očekávání vynikaj herecký osobnosti jako Zázvorková, Sovák, Hlaváčová, Růžek, ale i ten Zedníček s Kanyzou a třeba Suchánek. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Před lety jsem tomuto seriálu udělil podprůměrné 2 *, nicméně nyní jsem ho shlédl znova a musím přehodnotit a 1 * přidat. Přestože seriál vznikl dva roky po cinkání klíči, na jeho kvalitě to vůbec není znát, stále v něm jednoznačně pozoruji atmosféru pohodových rodinných seriálů z krásného normalizačního období (nedostatky v podobě narychlo přebarveného auta VB na Policii přehlížím). Potěší zejména plejáda skvělých herců jako Sovák, Zázvorková a Růžek. Vlachovi role lstivého hospodského padoucha skvěle sedla a chvílemi pobavil i Suchánek coby mladistvý delikvent s rozdvojenou osobností. Zlatokopka ze Židenic se naštěstí objeví jen v několika málo scénách a vždy jen na pár vteřin, takže se dá bez újmy přežít. Dětští hrdinové vcelku sympatičtí, i když ten cirkusák mě chvílemi iritoval, nějak ho tam bylo zbytečně moc. Každopádně díky Rážově režii celkem solidní počin, jeden z posledních (ne-li zcela poslední) pro mě koukatelný tuzemský rodinný seriál. 65% ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Především výborně herecky obsazené. Zajímavá a poutavá zápletka, která vás při každém následujícím dílu stáhne zpátky k obrazovkách. Nejen jako malé se mi seriál líbil a jen doufám, že moje děti z něj jednou budou také nadšené. ()

Reklama

Reklama