Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policie přijíždí do bytu manželů Nejtkových, kde najdou mrtvou ženu, Evu Nejtkovou, a jejího zraněného manžela Zdeňka v bezvědomí, který se podle všeho postřelil brokovnicí. Vyšetřování se ujímá kapitán Hora, který s kolegy začíná zajišťovat stopy, které by pomohly případ objasnit. Zajímavá je pro Horu například skutečnost, že vrah, který zabil ženu úderem do hlavy a rozbil přitom velké akvárium, pečlivě posbíral zlaté rybičky a umístil je do malého akvária. Správný směr, kterým se má vyšetřování ubírat, policistům přihraje náhoda, když se jim podaří zadržet muže, který dodával Nejtkové přímo z výroby kartony přísně evidovaných léků, psychofarmak, která je pak prodávala narkomanům. Protože se však v bytě nenajdou ani drogy, aby peníze, které Nejtek krátce před vraždou vyzvedl ze spořitelny, zaměří se pozornost policistů na narkomany, "práškaře", které Nejtková zásobovala. Všichni, které se jim podaří vypátrat, však mají na dobu vraždy alibi. Nesprávnou stopou se ukáže také soused Karásek, se kterým se žena často stýkala. Ten od ní sice kupoval léky, aby je pak prodával dál, ale na dobu vraždy má také alibi. Zraněný Zdeněk Nejtek nejeví příliš ochoty s policií spolupracovat a sotva se trochu zotaví, uprchne z léčebny a přizná se Horovi, že manželku zabil on v opilosti, a když se probral, chtěl se zastřelit. Hora však muži s pocuchanými nervy příliš nevěří a dál pokračuje v pátrání... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pomalá, ale kvalitní detektivka, která snad jako první nahlédla pod povrch skupiny zvané "práškaři", kteří jsou dnes též známí pod názvem narkomani :-) Vynikající Oldřich Vízner. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Že bych napětím nadejchal, to se říct nedá. Nehrát v tom Lukavský, šel bych se radši projíždět výtahem nahoru dolů. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tendenční normalizační pohled na subkulturu narkomanů, zkreslený a hodně zavádějící, v podstatě propagandistická agitka... Film nefunguje ani jako detektivka, jeho pomalé plynutí a jakási hraná hloubka nekoresponduje s diváckým prožitkem. Za pozornost stojí tedy jen poměrná řemeslná zručnost tvůrců a především kvalitní herecké obsazení v čele s Radovanem Lukavským (věčná škoda, že musel brát takovéhle role a zahazoval tak svůj výjimečný dramatický talent) a skutečně dobře hrajícím Oldřichem Víznerem... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Průměrná ničím nevybočující kriminálka ze skupiny týmových detektivek s jedním větším vyšetřovatelem. Na to, že nemá ani jedenapůl hodiny, jedná se o dost zdlouhavý a nicneříkající film. Feťáci jsou naprosto nevěrohodní a nepropracovaní, takoví všichni unylí a dalo by se říct se smrtí na jazyku. Lukavský umí dobře dělat pohádky, ale na poldu mi moc nesedl. Zlaté rybky, které jsou jediným důvodem, proč vraždu nehodí na manžela-opilce, nesedí k vrahovi v absťáku, kdy by na nějaký rybky kašlal. Odhalení pachatele už pak jen jaksi vyplyne ze situace, prostě se to stane. Přestože se na tuto detektivku dívat dá, tak já osobně dávám přednost staré drsné americké škole a nebo trošku spádovitějším vyprávěním typu Eda McBaina. Je to podle povídky a tak taky vypadá děj, jenž roztáhli na prostor, který nemohl sám adekvátně zabydlet. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Průměrný detektivní film, který dnes zaujme snad jen pohledem do světa feťáků (tehdy u nás v plenkách) a hereckými výkony psychouše Oldřicha Víznera a uvážlivého kriminalisty Radovana Lukavského. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neviem či je toto námetovo najlepšia poviedka od Proškovej, no vďaka forme spracovania určite áno. Mám rád tieto “obyč” kriminálky, s týmto vizuálnym nádychom, ktoré sa zameriavajú na scenár a vývoj deja s tým spojený. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Více než dobrá detektivka s více než dobrým obsazením a více než zajímavým příběhem. Vyšetřování vedené lidským Radovanem Lukavským je radost sledovat, ovšem také Oldřich Vízner, kterého jinak nemám vůbec v oblibě, tady podal velice slušný výkon. Atmosféru dokresluje super hudba Jiřího Šusta... A závěrečné odhalení dovede překvapit. Jednoznačně nadprůměr se spoustou nápaditých záběrů "z první osoby" a působivou finální barevnou psychedelií. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Překombinované detektivky Hany Proškové mě zrovna moc neba, ale na zobrazení narkomanie v socialistickém Československu (a taky na Oldřicha Víznera v roli feťáka) jsem byla hodně zvědavá. Film je ještě více konformní a naivní než jeho předloha a užívání drog dává jednoznačně do souvislosti s vlivem západní kultury. Obsahuje ovšem zajímavé bonusy (debata příslušníků SNB o nymfomankách). A ta odchycená kreatůra byla Hraběnka? ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělá česká krimi z našeho "Zlatého detektviního fondu" let sedmdesátých. Lukavský bravurním vyšetřovatelem problematického případu, ve kterém jde o narkotika. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Klasika, až Čapkovská. člověk zabije člověka, ale má rád zvířátka a na to dojede. Mám rád statistiky, takových přípádů se děje tak málo, že asi o každém byl natočený film, ba možná i víckrát, neb pravděpodobnost, že se to stane, je velice nízká. Vedle ale této situace je zde především zajímavé to hlavní a tím jsou mezilidské vztahy. Motivy lidí, a pro mě to je zajímavé a taky díky za to tempo, neb díky němu mě atmosféra takových filmů přeladí do klidu, když to potřebuji. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to slabé. Postup policie při vyšetřování je sice co nejblíže skutečnosti, ale případ je poměrně nezajímavý, ono nucené drama a dilema kapitána ohledně mladíka je křečovité, a celé je to spíše dialog za dialogem a popisné. Některé věci nejsou ani pořádně využity a dotaženy (postava Kodeta, sekretářka, bytná) a mohly být. Zajímavé mi přišly jen pokusy s kamerou o pohled jakoby z první osoby. ()

jhsoft 

všechny recenze uživatele

Nenásilná detektivka u které se nemusí moc přemýšlet...děj je pomalý,ale taková pěkná oddychovka na nedělní večer:-) ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Kriminální příběh, kde vynikají dvě hlavní postavy - pan Radovan Lukavský v roli vyšetřovatele a pan Oldřich Vízner v roli narkomana, který je schopen pro omamné látky zabíjet. Přestože je několik podezřelých, kruh se pomalu zmenšuje až k dopadení vraha. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus příliš utahaná, jinak zcela průměrná normalizační detektivka. Nejsem žádnej odborník na detektivky, nicméně tahle je bohužel navíc i velmi čitelná a tak nezbývá než zabavit diváka jinak, např. ženskou hypersexualitou a vztahy mezi kolegy. Pro mě osobně bylo tedy zajímavé jen sledovat řadu dnes již zesnulých herců. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mě, jak má film krátkou stopáž, protože děj je líný, jako řeka na dolním toku. Táhne jej především charisma Radovana Lukavského, navíc i v ostatních rolích lze vidět samé známé tváře. ()

Reklama

Reklama