Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrají:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (87)

argenson 

všechny recenze uživatele

"Soudružko, soudružko, Fišerová spadla mezi prasata!" - "A stalo se jí něco?" - "No né, ale ty prasata sou v šoku." Kdysi dávno se mi Třetí patro moc líbilo, potom jsem to zahrnul do svého komplexního odmítnutí seriálů z reálného socialismu. Teď jsem na to po letech znovu narazil a s překvapením shledal jako docela dívatelnou věc. Se snesitelným Lukášem Vaculíkem v hlavní roli. Možná na tom má podíl i fakt, že tenkrát bylo Vaculíka moc, dneska málo, proto ho člověk tak nějak bere na milost. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Dnes bych se na tento seriál podívala hlavně z nostalgie...Závažnější nedostatky postrádá, avšak bohužel postrádá rovněž cosi, co by diváka přinutilo týden co týden nedočkavě vyhlížet pokračování. Jednotlivé postavy nejsou bez zajímavosti- jejich osudy se nezřídka vyvíjí zajímavě a bez obvyklých klišé. Na dobu vzniku je seriál i odvážně otevřenou výpovědí o mládeži. A zejména mladí herci (Langmajer, Potměšil...) dávali tušit svou velkou hereckou budoucnost... ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Ano pane soudruhu, paní soudružko...lehce ovlivnitelní občané naší země často součástí veškerého zrádcovství apod. Nechat na sebe dupnout snad ze všech stran jenom proto, že neumíme pořádně bojovat za svou zemi. Nechápejte mě špatně nechci moralizovat. Pouze se po delší době rozčiluji jak to tehdy bylo. Já jsem narozena už za ČR a nemohla jsem tak ovlivnit tehdejší dobu ani kdybych chtěla. Tak bychom alespoň mohli dělat všechno proto, aby se to neopakovalo což mě zase přivádí na myšlenku, že máme oranžovou (oranžová strana mi přijde spíše variace na červenou) a červenou republiku :-(. Tento seriál je dobrý tak hlavně proto, aby si člověk připomněl jak to být NEMÁ a také proto, že někteří velcí herci zde zažili tzv. comeback. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pamatujete se někteří na "satirický a humoristický" týdeník Dikobraz? V době premiéry Třetího patra se v něm objevila tato rýmovačka: Na postýlce bez oděvu/ líbá mistr lepou děvu/ na ústa i na líce/ (což mu chválím velice)/ Takto učni/ budou zruční/ aspoň v jedné technice... ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Seriál, který mě už jako škvrně hodně bavil ( Miky Kadlec rulezz :-) ). A na který se dá docela dobře koukat i dnes. Jasně, svazácký moudra apod. už dneska nikoho nedojmou. Na druhou stranu je tu ale příjemný bonus pokoukání na dost zajímavou mladistvou hereckou skvadru a provnávání, kam to kdo po 30 letech dotáhl... Proto stále lehký nadprůměr. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Učňovský mistr a jeho trable jak ve škole, tak životní. Pěkně zfilmovaný seriál, který při reprízách rád sleduji. Chování Lukáše Vaculíka jako mistra mě ale někdy rozčiluje (především jak se montuje do soukromých životů svých svěřenců), stejně tak jako chování jeho učňů, parádně podaných především "Viki Cabadajem" či Janem Potměšilem. Také řešení problémů v kolektivu učňů bylo ukázkově špatné, byť s dobrým koncem. Hodně soudruhů v oslovení, málo propagandy. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu a na to, že je to samej soudruh a je to ta doba, kdy byl v televizi každej, kterej se snažil udržet, tak to není zase až tak hrozný. Náhodou, dlo se na to i koukat. 2* jsou ale maximem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tento serial jsem si matne pamatoval z detstvi a tak jsem byl na nej zvedavy a nove kouknul na vsechny dily. Myslim, ze i pres trochu te naivity je serial autenticky sve dobe. Dopomahaji k tomu i dobre zahrane postavy, v cele s "dusinovskym" Vaculikem, ktery dava odpoved na otazku, proc je tolik dnesnich tricatniku se jmenem Lukas:-). Serial z ucnovskeho prostredi, kde se resi bezne problemy. Zajimavy a myslim, ze i velice trefny je zaverecny dil, ktery resi sikanu. Verohodne a dobre napsane dialogy. Skoda, ze tento serial je uz dnes temer mrtvy. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zaostřeno na problémy učňovské mládeže důstojnou formou, vycházející z nápadně vysokého hereckého standardu (nápadného zejměna u dorostu) tehdejší doby a seriózního přístupu ke sdělení televizní tvorby. Scénář překonává pseudotémata dob pozdějších a stranicko-svazácké šarády jsou ve zkratce výstižným obrazem doby vzniku. 2-3* ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Televizní seriál z učňovského prostředí. Setkáváme se zde s celou řadou tehdy začínajících herců. Seriál je zajímavý a koukatelný. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Celá třída ze "Sněženek a machrů" + Langmajer a Potměšil na učilišti, kde mistruje Lukáš Vaculík. Nečekal jsem to, ale některé dialogy jsou docela hutné. Nic moc extra se s tím ale dělat nedalo... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Bavilo me to vic nez tenkrat. Mozna proto, ze tenkrat jsem byl ve veku tech deti, kdyzto dneska to clovek uz vidi asi z te dospele stranky. Okata Fiserova navic... ;) 3+ ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Kdo v té době nežil a nechodil na učňák, nepochopí. Jinak úžasná přehlídka nastupující generace výborných herců, Novotný, Langmajer, Potměšil, Dlouhý... ()

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama