Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrají:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (87)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ze všech těch seriálů, co před listopadem dávali v neděli po Studiu kamarád před obědem jsem měl vždycky nejradši právě Třetí patro. Přišlo mi takové, obyčejné. Seriál má hodně zajímavé postavy, hrají v něm hned tři sexikony mého předpubertálního dětství - pro mě stále nejkrásnější česká herečka Markéta Fišerová, Ljuba Krbová a Evelyna Steimarová. A taky, samozřejmě, tak nějak funguje nostalgie, už i proto, že do podobného učňovského procesu jsem se zapojil jen sedm let po seriálu - pravda, už nás neotravovali se SSM a nebyl jsem na intru, ale v praxi se toho ještě moc nezměnilo. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem měl v době jeho premiéry moc rád. Právě jsem se blížil do let, ve kterých jsou jeho hrdinové, takže byl vlastně menší generační výpovědí, i když ve zpětném pohledu hodně zidealizovanou. Sympatický Lukáš Vaculík toho celých šest dílů moc neřeší, vlastně jeden osobní problém a jeden problém výchovný, a to v tehdejší době často medializovanou šikanu. A je krásné, jak se dovede odbojně postavit čelem proti rudé zdi soudruhů a soudružek. I po letech je to stále příjemný a odpočinkový seriál, na který se jde s přimhouřením obou očí dívat. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemné, i přes dobu, která se na seriálu dost podepsala. Pozdravy soudruhu soudružko by mě tolik ani nebrali, ale některé komunistické způsoby ukončení problémů nebo upozornění na něj v dnešním pohledu ztrácí na zajímavosti. Lukáš Vaculík se skvělý, škoda jen závěrečného "mrknutí" do kamery, které trochu bije do očí. Bylo by zajímavé vidět dnešní variantu učňovského života a života jejich učitele. Pro srovnání by to bylo minimálně poučné, co všechno se změnilo, co k dobrému a jiné ke špatnému. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

No hraje si to na seriál ze života, ale je to de facto komunistická moralitka. Tohle se projevuje skoro ve všem. Langoš se vrátí k debilním rodičům, Potměšil opustí starší svobodnou matku, protože pije, Duchoslav má patku a náušnici a tak je nepolepšitelný atd. Hlavně je to ale vidět na motivu Vaculík a ženy: Vaculík se vychrápe s nádhernou manželkou Marka Ebena a má to spontání drajv. Ovšem on místo aby dal přednost svému srdci a vysral se na holku s kterou chodí osm let a je to přechozený vztah, její nemastnost se projevuje hlavně v omýlání hlášky "Martine když já nevím" nakonec téhle puťce dá přednost, protože je těhotná. Takže co ? Vztah z povinosti protože tam je dítě vs. zkusit to s šuknou, která tě baví víc... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Učňovský mistr a jeho trable jak ve škole, tak životní. Pěkně zfilmovaný seriál, který při reprízách rád sleduji. Chování Lukáše Vaculíka jako mistra mě ale někdy rozčiluje (především jak se montuje do soukromých životů svých svěřenců), stejně tak jako chování jeho učňů, parádně podaných především "Viki Cabadajem" či Janem Potměšilem. Také řešení problémů v kolektivu učňů bylo ukázkově špatné, byť s dobrým koncem. Hodně soudruhů v oslovení, málo propagandy. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (39)

  • Pár mesiacov po nakrúcaní došlo k tragédii, keď herečka Markéta Fišerová, ktorá stvárnila vychovávateľku Veroniku Růžičkovú, upadla po mozgovej príhode do kómy a nikto jej nedával šancu na prežitie. Nakoniec prežila, ale bola to tak jej posledná filmová úloha, nakoľko je dodnes pripútaná na invalidný vozík. (Raccoon.city)
  • Scenárista Ivo Pelant po rokoch priznal, že seriál bol na objednávku vtedajšej vlády. Chcelo sa niečo z učňovského školstva. Ale na druhú stranu povedal, že keď začal obchádzať učilištia, spovedať majstrov aj učňov, tak ho tá téma zaujala. Bol tam paradoxne život, ktorý sa dosť priečil predstavám ideológov o mladej robotníckej triede. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama