Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrají:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (87)

zette 

všechny recenze uživatele

Tento serial jsem si matne pamatoval z detstvi a tak jsem byl na nej zvedavy a nove kouknul na vsechny dily. Myslim, ze i pres trochu te naivity je serial autenticky sve dobe. Dopomahaji k tomu i dobre zahrane postavy, v cele s "dusinovskym" Vaculikem, ktery dava odpoved na otazku, proc je tolik dnesnich tricatniku se jmenem Lukas:-). Serial z ucnovskeho prostredi, kde se resi bezne problemy. Zajimavy a myslim, ze i velice trefny je zaverecny dil, ktery resi sikanu. Verohodne a dobre napsane dialogy. Skoda, ze tento serial je uz dnes temer mrtvy. ()

GASTON73 

všechny recenze uživatele

DÍL 1: Civil - Martin Brázda má po vojně. Jeho přítelkyně Hanka tak trochu čekala, že se teď konečně vezmou, ale s ženěním Martin nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kterým sám před lety prošel. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu totiž svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, a zdá se, že si získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party… DÍL 2: Zeď - Miky zklamal Martinovu důvěru a ten trvá na jeho potrestání, ale ředitel učiliště Beran uhraje aféru do autu. Miky je totiž synovcem vlivného člověka. Od této chvíle propukne mezi kluky a novým mistrem nevyhlášená válka. Miky získá na svou stranu i Jakuba, který navíc uteče z domova. Jediným světlým bodem je v těchto dnech pro Martina vychovatelka Veronika. A pak Hanka, která za Martinem přijede do Prahy… DÍL 3: Dopis - Přátelství Martina s Veronikou se prohlubuje. Trvá i drobná válka s učni. Navíc se do Martina zamiluje učnice Olina. Jenže když ji Martin odmítne, pomstí se mu obviněním z nemístných návrhů. Nátlak Hanky a stálé konflikty s učni donutí Martina k tomu, že dává výpověď… DÍL 4: Patent - Jakub stále nebydlí doma. Chce si vydělat peníze zlepšovákem. Jenže Martin nechtěně zaviní ztrátu prototypu a tím se jeden druhému ještě víc vzdálí. Na učilišti se objevují příznaky šikanování. Prváci se pokusí o odvetu – do fingovaného balíčku přidají projímadlo. Pomsta je sladká. Vychovatelé však nemají zájem věc řešit. Z přátelství Martina s Veronikou se rodí láska. Martin se rozhodne s Hankou rozejít, ale dozvídá se nečekanou zprávu… DÍL 5: Hrdlička - Martin si plánoval chmelovou brigádu spolu s Veronikou. Zpráva o dítěti vše změnila a Martin se musí rozhodnout. K tomu přibudou starosti s učni, mizerné počasí, špatné ubytování. Vojta uteče do Prahy za paní Mádlovou, ale doma najde jen její opuštěné dítě. Ani Jakub neví, jestli se má po brigádě vrátit domů. Při hledání řešení se však začne sbližovat s Martinem. Jenže všechny zasáhne úraz prváka Michala, který se zraní na útěku před Mikym a jeho kumpány… DÍL 6: Mistr - Martin se rozhodne vrátit k Hance a oženit se s ní. Ta však už má nejistoty dost, zvyká si na představu, že bude svobodnou matkou. Sbližování není snadné. Na učilišti se Martin snaží dosáhnout důsledného vyšetření Michalova případu. Díky důvěře, kterou během roku mezi učni získal, se mu podaří prolomit bariéru mlčení, chránící dosud Mikyho. Miky je vyloučen, ale radost z toho Martin nemá. Jakub se vrací domů, Vojta se vzpamatoval ze svého románku. I Hanka si vybojuje svůj vnitřní zápas, jde za Martinem do Prahy. A po prázdninách čeká na Martina nový první ročník… ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál z osmdesátých let lehce evokuje vzpomínky na Sněženky a machry. Možná je to díky osazenstvu učňáku, kde ti největší grálové jsou zase Duchoslav se Suchánkem. Vaculík tu naštěstí nedělá taxikáře v mokasínách a s Italem Tofife neprolézá pražské bary. Celkem se mi tu jeho herectví líbilo i jeho filmový vztah s Markétou Fišerovou na chmelu. Každá z postav učňů má docela promyšlený příběh a seriál je i po letech koukatelný i když punc doby si soudruzi nese. * * * ()

rytir1 

všechny recenze uživatele

Životní výkon Vaculíka a seriál patřící mezi lepší české ve kterém startovala kariéru spousta dalších kvalitních herců jde ve zdejším hodnocení do kytiček protože se v něm nestřílí nefetuje nelynčuje. Pravda kdyby se před rokem 1989 natočila tisícovka seriálů, tak všechny budou jen politické dle některých pisálků. Panebože můj proč jsi dal do ruky registraci některým lidem zde. Ale co se divit když někteří nemají ani páru co tehdy byla učňovská éra když by jen študýrovali na gymnáziu a pak šup do teplých kanclíků. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Učňovský mistr a jeho trable jak ve škole, tak životní. Pěkně zfilmovaný seriál, který při reprízách rád sleduji. Chování Lukáše Vaculíka jako mistra mě ale někdy rozčiluje (především jak se montuje do soukromých životů svých svěřenců), stejně tak jako chování jeho učňů, parádně podaných především "Viki Cabadajem" či Janem Potměšilem. Také řešení problémů v kolektivu učňů bylo ukázkově špatné, byť s dobrým koncem. Hodně soudruhů v oslovení, málo propagandy. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (39)

  • Seriál mal počas premiéry vysokú sledovanosť v priemere 87%. Jeden z divákov si sťažoval listom priamo na ČSTV na prítomnosť a propagáciu tabakových výrobkov. (Raccoon.city)
  • Scenárista Ivo Pelant po rokoch priznal, že seriál bol na objednávku vtedajšej vlády. Chcelo sa niečo z učňovského školstva. Ale na druhú stranu povedal, že keď začal obchádzať učilištia, spovedať majstrov aj učňov, tak ho tá téma zaujala. Bol tam paradoxne život, ktorý sa dosť priečil predstavám ideológov o mladej robotníckej triede. (Raccoon.city)
  • Seriál vyšiel aj v rovnomennej knižnej podobe v roku 1986. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama