Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrají:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (39)

  • „Někdy jsem si musel hodit mladé herce do latě, protože probdělé noci na nich byly před kamerou znát,“ prohlásil Smyczek o hercích, kterým bylo v průměru třiadvacet let a ve volnu se dokázali pořádně odvázat. [Zdroj: Expres.cz] (Duoscop)
  • Lukáš Vaculík se původně v seriálu neměl objevit. Režisér Karel Smyczek si totiž na první dobrou vybral Martina Stropnického. Nakonec však sáhl po Vaculíkovi, který byl mladší o šest let, a to kvůli jediné scéně. „V pasáži, kde si mistra pletou s učněm, nevypadal Martin věrohodně. Lukáš měl mladistvější vzhled,“ prohlásil režisér. [Zdroj: Expres.cz] (Duoscop)
  • Ve druhém díle předbíhá Michal Kadlec (Jan Antonín Duchoslav) ve frontě na výdej obědů. Když se na něj oboří jeden z učňů, který ve frontě čeká, chce znát Kadlec jeho jméno. Kadlecův kamarád mu vytáhne z tašky sešit, z jehož štítku jméno zjistí - učeň se jmenuje Duchoslav, stejně jako představitel Michala Kadlece. (Frajtkof)
  • Ve druhém díle jde Vaculík do kina se svojí vyvolenou na film Brubaker. (bo.rec)
  • Scénu, kde v krčme mladý učňovský majster (Lukáš Vaculík) pije pred svojimi učňami pivo a nič neurobil, keď si učni tak isto objednávali pivo, nariadili režisérovi Smyczekovi vystrihnúť, ale podarilo sa mu prehovoriť kompetentného pracovníka o dôležitosti scény, počas ktorej prebiehal pre dej dôležitý rozhovor a scéna tam ostala, ale nepodarilo sa mu to "obkecať" pri všetkých scénach. Seriál bol pod tak prísnym dohľadom, že si režisér myslel, že si v televízii už viac "nezatočí." (Raccoon.city)
  • V rozhovore Lukáš Vaculík (Martin Brázda) povedal: "Ja som mal pred mladými hercami vystupovať ako autorita, aj keď len v úlohe. Stál som s nimi na pľaci, odriekaval text a nevedel, čo si myslia. Oni ma brali ako trochu staršieho a ja som mal zo začiatku trému." (Raccoon.city)
  • Scenárista Ivo Pelant po rokoch priznal, že seriál bol na objednávku vtedajšej vlády. Chcelo sa niečo z učňovského školstva. Ale na druhú stranu povedal, že keď začal obchádzať učilištia, spovedať majstrov aj učňov, tak ho tá téma zaujala. Bol tam paradoxne život, ktorý sa dosť priečil predstavám ideológov o mladej robotníckej triede. (Raccoon.city)
  • Režisér Karel Smyczek nie je úplne nadšený, že sa po toľkých rokoch seriál toľkokrát opakuje, pretože si myslí, že príliš zostarol a povedal: "Pre nás bol seriál o tom, že sa niečo iné hovorí a niečo iné žije. Mala to byť kritika tej doby, a to, čo z toho vzniklo, bola taká hranica, kam sa dalo vtedy dôjsť." (Raccoon.city)
  • Jan Potměšil (Vojta) pri scéne, kedy mal upokojovať jej syna Buráčka (Jan Potužník), zamknutého za dverami ich bytu, sa do scény tak vžil, že celý jeho dialóg bola čistá improvizácia, ktorú tam nadšený režisér celú ponechal. (Raccoon.city)
  • Jan Antonín Duchoslav (Miki Kadlec) spomína, že seriál sa točil na jednu kameru vetu od vety: "To byla opravdu úplně jiná práce než dnes. Historek z natáčení bylo hodně ,ale žádná nebyla taková, aby se mi vryla do paměti. Jsem rád, že se občas vídám s některými kolegy ze seriálu.Bylo to takové docela divoké období mého života, což se občas podepsalo na mé pracovní morálce. Na druhou stranu si myslím, že v tom seriálu jsem podal nejlepší herecké výkony."  (Raccoon.city)
  • V dobe premiéry seriálu bol už Jan Antonín Duchoslav (Miki Kadlec) na základnej vojenskej službe a podla jeho slov "Při vysílání Třetího patra jsem na vojně zatápěl gumám." (Raccoon.city)
  • Seriál mal počas premiéry vysokú sledovanosť v priemere 87%. Jeden z divákov si sťažoval listom priamo na ČSTV na prítomnosť a propagáciu tabakových výrobkov. (Raccoon.city)
  • Po premiére seriálu sa dobová tlač vyjadrovala poväčšine pozitívne na adresu režiséra, ktorého chválili, že neskĺzol do seriálovej epiky diel J.Dietla a za smelé obsadenie ešte len začínajúcich hercov. Vyzdvihovali aj mladých hercov ako veľké talenty, aj keď obsadenie hlavnej postavy Lukášom Vaculíkom (Martina Brázdy) považovali za riskantné. Seriálu najviac vytýkali miestami až "vleklé" dialógy, nie príliš vydarené scény z domácností alebo riešenie vzťahu Hanka-Martin-Veronika. (Raccoon.city)
  • Inšpiráciou pre napísanie scenára Ivo Pelantovi bolo predovšetkým stretnutie sa s podobným prostredím na učilišti na Zelenom pruhu a taktiež v učňovskom zariadení Dopravných podnikov Praha. Upozorňuje, že väčšina príbehov zasadená do seriálu sa skutočne stala. (Raccoon.city)
  • Michal Dlouhý (Ondřej Duchoslav) spomína na seriál: "Sprevádza ma celú moju kariérou.Točil som ho v prvom ročníku na konzervatóriu, čo v tú dobu bolo proti školským predpisom. Všetci, čo sme v ňom hrali, sme skoro vyleteli zo školy." (Raccoon.city)
  • Ljuba Krbová (Eva Mádlová) po odvysielaní seriálu nebola na negatívne reakcie pripravená. Spomína, ako si cez pauzu v divadle skočila do lahôdok naproti pre 10 deka šalátu a dve žemle a slečna pri pulte, ktorá ju poznala, vykrivila pery a povedala: "Tak túto teda neobslúžim." Vyhŕkli jéj slzy a zostala bez obeda. A začala sa učiť nebrať reakcie ľudí smrteľne vážne. (Raccoon.city)
  • Jan Potměšil (Vojta Král) počas natáčania robil a urobil prijímačky na telovýchovný inštitút, takže všetkých hereckých kolegov zásoboval informáciami o svojich časoch z behov a centimetroch v skákaní, vtedy o herectve ešte vôbec neuvažoval. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama