Reklama

Reklama

Inženýrská odysea

(seriál)
Československo, 1979, 11 h 42 min (Minutáž: 45–65 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Otmar Mácha

Hrají:

Jaroslav Satoranský, Petr Kostka, Michal Dočolomanský, Eva Jakoubková, Eliška Balzerová, Ilja Prachař, Jiří Císler, Alois Švehlík, Petr Haničinec, Ota Sklenčka, Jarmila Krulišová, Jiří Holý (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný televizní seriál zobrazuje osudy tří mladých inženýrů, kteří hledají své uplatnění v různých odvětvích strojírenského průmyslu. Příběh se odehrává v prostředí tkalcovských stavů, ve sférách vyspělé moderní techniky i v zákulisí zahraničního obchodu a ukazuje i palčivé problémy naší ekonomiky v tehdejších dobách. (woody)

(více)

Diskuze

Lojz@

Lojz@ (hodnocení, recenze)

Jaj já se zblázním, mamička a tatíček mě dává kapky, to se nedá a Satoranský jako oponent, kterej je měkej jak studenej penis, a ta baba to je masakr, tu bych nefikl ani se třema promilema, hrůza!

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Už jenom za nádhernou Evu Jakoubkovou tři* , další za Martu Vančurovou, jediný z čeho jsem šílel při premiéře v ČST, byla ta neskutečná pizda, co ještě v 35 byla zesraná z mamičky a tatíčka; horší herečku jsem za komančů snad nezažil.

Lojz@

Lojz@ (hodnocení, recenze)

Nejhorší milostná dvojice v době seriálové: Monika Švábová - Jaroslav Satoranský. Jinak seriál miluju.

na příspěvěk reagoval Krskajebuh

wayne99

wayne99 (hodnocení, recenze)

Seriál není špatný nápadem, ale svým ztvárněním, podobně jako u ostatních seriálů, které napsal Jaroslav Dietl, se jedná o těžkou politickou agitku, vše navíc korunují hrozně toporně napsané dialogy a naivní chování některých postav. Že se i za normalizace daly natočit kvalitní seriály, toho jsou důkazem třeba Chalupáři, Arabela, Návštěvníci a mnoho dalších. Naproti tomu Inženýrská odysea, Muž na radnici, Okres na severu a další veledíla z pera Jaroslava Dietla jsou neskutečný škváry, které byly napsány snad na objednávku a jejich jediným cílem byl propagace tehdejšího režimu, přičemž i jejich tvůrcům muselo být už v době vzniku těchto pseudodramatických sraček jasné, že budou terčem posměchu všech normálních diváků. S tím co napsal Jaroslav Dietl je to podobné jako u Václav Havla, pár rádoby zasvěcených je velebí jako naše největší autory televizní, resp. dramatické tvorby, většina lidí se však nad tím jenom pousměje, po pár minutách ztratí veškeré iluze a zařadí si oba pány tam kam patří – Václava Havla jako snílka, který byl celý život odtržený od reality a Jaroslav Dieta jako člověka, který psal scénáře z čistě zištných důvodů.

TonDiEgo

TonDiEgo (hodnocení, recenze)

Nemam rad klamarov. A za klamarov pokladam aj prevracacov kabatov. Jaroslav Dietl bol vyznamna postava ceskoslovenskej/ceskej kultury. Dviha sa mi zaludok z urputnych snah premalovat jeho tazko socialisticky kader na ruzovo. Jaroslav Dietl bol komunista srkz na skrz. To vsak nijak neznizuje skutocnost, ze to bol zaroven velmi zdatny spisovatel, s prizmurenim oka aj s urcitou davkou talentu. Som velmi rad, ze dnes TV vytahuju serialy ako Inzenyrska odysea, Zena za pultem, Chlapci a chlapi, Muz na radnici... Uvidite v nich celu plejadu prevracacov kabatov - hercov. Divak si rychlo utvori obraz o ich charaktere. Je vazne smiesne, ked niektorych z nich obcas vidim dnes v TV ako sa hraju na hrdinov a odbojarov, ci nositelov moralky a potom ich vidim odusevnene stvarnovat nejaku postavu v spominanych serialoch. Naopak vazim si kazdeho herca, ktory si za svojim postojom, nech uz je akokolvek pomyleny stoji dodnes.

Síček

Síček (hodnocení, recenze)

no takhle.. žádný zázrak, o podílu strany a vlády netřeba diskutovat, ale oproti jiným seriálům této epochy, myslím hlavně Plechovou kavalérii, dialogy svítí inteligencí a někdy i (nechtěným) vtipem

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Velmi špatný seriál, v němž se snoubí spousta negativ a který se s jinými díly 70.tých a 80.tých let nedá porovnat. Postava Jarka Satoranského je zřejmě autistická. Petr Kostka sice hraje se zápalem, ovšem soudného diváka musí znechutit odporný kariérismus jeho postavy a fakt, že se na místo ředitele dostává díky stranické uvědomělosti - na druhou stranu, je to reálné a právě z řad takových uvědomělých mladých ředitelů pochází nemalé procento dnešních velkopodnikatelů. Michal Dočo odvádí svůj standard, nepřidává nic navíc, jeho postava je v podstatě ve filmu nadbytečná. Tento seriál podle mě velmi brzy skončí v propadlišti dějin.

Lojz@

Lojz@ (hodnocení, recenze)

Perfektní seriál, ani chvíli nuda, prostředí z fabriky mě vždycky baví a Kostka zde exceluje.

M.B

M.B (hodnocení, recenze)

Vyrůstal jsem v této době ale komunismus jsem nepocítil,seriál je ze života,proto dávám tři,herci hrají dobře,škoda že je tam přesoudruhováno,ale v té době to mselo být byla cenzůra,starší pochopí,možná se mohlo vybrat jiné téma než Vylepšování tkalcovského stavu.

Rock4ever

Rock4ever (hodnocení, recenze)

Tenhle seriál je zrcadlem doby, staví na dobrých hereckých výkonech špičkových herců. Všechny Dietlovy charaktery jsou uvěřitelné a situace do kterých se dostávají se dost dobře mohly přihodit každému z nás(odhlédneme-li od toho, že aby se tak stalo, museli jste být členy strany), velmi dobře a na svou dobu kriticky popisuje tehdejší centrálně plánované hospodářství, úžasné jsou scénky z jednání zástupců PZ se zahraničními kapitalisty, které jsou točeny opravdu profesionálně a odpovídají realitě mezinárodního obchodního jednání. I scénky z mezinárodního soudního procesu nebo z veletrhu byly natočeny velmi profesionálně a uvěřitelně.Pokud tohle někoho nudí, je to jeho věc - mě ta "všednost" seriálu - odhlédneme-li od ideolgického zabarvení - přišla jako největší deviza. Prostředí ve kterém se děj odehrává není šroubárna nebo kravín, ale tehdejší vrcholná společenská elita i proto je to velmi zajímavá sonda a znovu říkám, že na mě opravdu nepůsobí nějak zvlášť poplatně. Současné seriály, které jsou opravdu o ničem typu Ordinace v Růžové zahradě, Rodinných pout nesahají tomuhle dílku ani po kotníky, ať už se jedná o herecký projev nebo dialogy. Netvrdím, že je to vrchol české seriálové tvorby, ale takhle nízké hodnocení si imho nezaslouží.

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

Tedy, nechci se dotknout nikoho, kdo se tu rozplývá nad tím, jak báječně tenhle ser-rijál ukazuje tehdejší normalizační dobu, ale docela by mě zajímalo, kolik vám tenkrát bylo, co dělali vaše rodiče, jaké hodnoty dnes vyznáváte... No, každopádně - věřte trumberové, že TAKHLE to teda utčitě nebylo... :-) Celé tohle >dílo< je vylhané až běda, v těch slušných rodinách vám to vysvětlí děda. Howgh.

 (hodnocení, recenze)

I když je to smyšlený a velmi nereálný příběh tak se mi líbí. Je to taková pohádka pro dospělé z dob totality. Pěkně se na to dívá a navíc postava Zbyňka ( J.Satoranský) má svůj půvab. Tichý, zakřiknutý mladík, vynikající konstruktétr a pracant, bránící se možnosti postupu a budování kariéry. Nikde se netlačí, nikoho neodsuzuje, a nad nikoho se nepovyšuje, i když by mohl. Za každou cenu slušný a skromný je proiorita této postavy, díky které mě tento seriál zaujal.

krnda

krnda (hodnocení, recenze)

Tento seriál si zaslouží mé nejvyšší ohodnocení,protože jeden z hlavních hrdinů byl pojmenován po mém dědovi.

 (hodnocení, recenze)

Docela slušný seriál,který vystihuje život a práci v tehdejší zřízení.Poskytuje dobrý obraz o reálně socialistickém hospodářství a jeho těžkopádnosti se přizpůsobovat momentální situaci na trhu.Musím taky podpořit kolegu viz.výše,neboť Jíří Cízler skutečně svoji roli bravůrně zvládl.A jestli někomu vadí soudruhování,tak ať se na další díly nekouká(hold taková byla doba).Buďte zdrávi.

Reklama

Reklama