Reklama

Reklama

Inženýrská odysea

(seriál)
Československo, 1979, 11 h 42 min (Minutáž: 45–65 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Otmar Mácha

Hrají:

Jaroslav Satoranský, Petr Kostka, Michal Dočolomanský, Eva Jakoubková, Eliška Balzerová, Ilja Prachař, Jiří Císler, Alois Švehlík, Petr Haničinec, Ota Sklenčka, Jarmila Krulišová, Jiří Holý (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný televizní seriál zobrazuje osudy tří mladých inženýrů, kteří hledají své uplatnění v různých odvětvích strojírenského průmyslu. Příběh se odehrává v prostředí tkalcovských stavů, ve sférách vyspělé moderní techniky i v zákulisí zahraničního obchodu a ukazuje i palčivé problémy naší ekonomiky v tehdejších dobách. (woody)

(více)

Recenze uživatele 790511 k tomuto seriálu (5)

Promoce (1979) (E01) 

Tři muži středního věku konečně dostudovali vysokou školu. Během pár minut si odbyli dvouletou vojenskou službu a už se nemůžou dočkat, až je v továrně pustí k vývoji nového stroje. Dialogy jsou dietlovsky škrobené a za každou druhou suchou větou se ozve předstíraný smích "e-e-e". Poslední záběr, přes který už běží titulky je vcelku povedený. Z celkového pohledu na náměstí se kamera začne pomalu soustředit na projíždějící autobus, přechází se na detail, vidíme vystupující ženu a pak zpět na celkový pohled na náměstí. ()

Odpadlík (1979) (E02) 

Rozjíždí se profesní konflikty a nenápadně se zadělává na milostná dramata. ()

Převzetí moci (1979) (E06) 

Děj se začíná dramatizovat na všech frontách. Zápletka s vývojem nového stroje a potažmo záchraně stagnující firmy by nemusela být vůbec špatná a na toto téma se dá natočit slušný film, nebo seriál. V tomto dílu dokonce občas i některé dialogy působí skoro až uvěřitelně. Jinak je zde ale jako obvykle spousta těžkopádného deklamování a soudruhování. A nezbytných dramatických nájezdů kamery na detail obličeje, s patřičným hudebním podkresem. Nevím, jak znělo stranické zadání pro výrobu tohoto seriálu, nicméně to zatím nevypadá jako nějaké propagandistické líčení vyspělého socialistického průmyslu. Neustále se zdůrazňuje zaostalost, těžkopádnost řízení a ani ty "stranické orgány", které v jiných podobných výtvorech řeší problémy, coby deus ex machina, se zde zatím moc nevytáhly. ()

Perpetuum mobile (1979) (E07) 

Dvě nekompromisní postelové scény a Zbyněk v závěru dílu konečně přichází o panictví s psychicky narušenou učitelkou. ()

Prototyp (1979) (E08) 

Tady už se dostáváme do pořádného konstruktérského dramatu. Věřím tomu, že si Dietl před psaním scénáře pořádně zmapoval prostředí. Připomínky vedoucího technologa jsou opravdu jako ze života. Ani postava energického ředitele, který se musí neustále vyrovnávat s problémy, není úplně špatně napsaná a myslím, že ji Petr Kostka zahrál dobře. Ovšem inženýr Zbyněk, no... nevím, možná ta role byla takhle zamýšlena, ale hodně šustí papírem. A samozřejmě nesmí chybět několik dramatických nájezdů na obličej, za zvuku dramatických smyčců. To je takový trade mark tohoto seriálu. ()

Reklama

Reklama