Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První prověrka dopadne pro rotu nadporučíka Ráže špatně, je vyhodnocena jako nejhorší a na jeho hlavu se snesou výčitky nadřízených. Ani jeho rodinný život není zrovna nejšťastnější, manželce se nelíbí, že tráví většinu času v kasárnách. Navíc k motostřelecké rotě přichází nový zástupce velitele pro věci politické, poručík Bílek, s kterým má neshody hned od prvního setkání. Vladovu ženu Máriu odvezli v sedmém měsíci do porodnice k předčasnému porodu. Dítě bohužel zemřelo a Mária to velmi těžce psychicky nese. Vlado dostal dovolenou, aby mohl svou ženu navštívit v nemocnici. Při návratu z nemocnice se zaplete do rvačky a poručík Bílek se snaží vypátrat důvod, proč k tomu došlo. Navrhne, aby byl Vlado umístěn do řidičského kurzu, nadporučík Ráž s tím souhlasí. Mazáci začínají pronásledovat nováčky, zejména svobodník Hasman je velmi aktivní. Jejich pozornost nejvíce přitahuje nemotorný Kyslík, který je nejčastějším terčem jejich šikany. Začíná příprava na spartakiádu. Většina vojáků se těší, že by se mohli v červnu dostat do Prahy. Kyslík doufá, že v té době bude díky mamince a doktorům z vojny doma. Tomášovu Hanku se stále snaží získat trenér basketbalu. Zve ji na silvestrovskou oslavu s klubem a rozmlouvá jí cestu do Hrádku. Hančině mamince, která je spolu náhodou potká, to není vůbec proti mysli, pan inženýr zapadá do jejích představ o dceřině muži. Hanka stále miluje Tomáše, ale je vidět, že její láska není už tak silná jako dřív. (TV Nova)

(více)

Recenze (5)

Svata 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem to na vojně, už jsem to měl za pár do civilu, přišlo to všem strašně směšný jak se tento amatérsky natočený seriál rozcházel s realitou. Raketová základna Rožmitál pod Třemšínem 1986 - 88 ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dozvěděli jsme se, co si nadporučík Ráž myslí o politrucích. Je otázkou, zda to oku cenzury uniklo, anebo bylo účelem seriálu, aby ukázal, jak může být takový politruk užitečný. Zřejmě to druhé, jenže to se scénáristům jaksi rozplynulo v dalším ději, neboť poručík v dalších dění promlouval vojákům do duše, kámošil s nimi, zakládal s nimi kapelu a zvládl i závěrečný výcvik, leč na Marxe a Lenina už se mu moc času nedostalo. Začínají machrovat mazáci v čele s Hasmanem, kterému poté, co mu dal málem přes hubu Rutkaj i Guláš, nezbude, než se v dalších dílech vytahovat jenom na Kyslíka... To vysoké hodnocení je za to, jak mě pobavili Kreuzmann s Halbichem, díky nimž jsem se půl dílu řezal smíchy, zatímco druhé půlce dominovala na poměry režiséra Sokolovského velmi působivě (pro mě jako čerstvého otce ještě více) zpracovaná tragédie Vlada Rutkaje. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pohoštění je zdarma, zbyly na to nějaký fondy za brigády. Ty jsi byla na nějaký brigádě?" "Ne." "Já taky ne. Tak kde se vzali ty fondy?" Nočný poplach končí ukážkovým fiaskom, lampasáci sa opúšťajú na porade. Traktorista Vlado absolvuje tragédiu v rodine a pobije sa v šenku. "Vojna je kolektiv, malér jednoho je malér všech!" Nový chápavý pomocný politruk/pianista Bílek stojí na jeho strane a vo voľných chvíľach vyšetruje celý incident. Tomášova milá zatiaľ odoláva inžinierskym zvodom. Šikany od Hasmana nenápadne pribúda. Štyri děsně promáčené ponožky. "Klavír na rotě?!"  ()

Reklama

Reklama