Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (348)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tohle je docela hustý. Seriál se snaží navodit atmosféru filmu "Copak je to za vojáka," (té lehkosti a popisu socialistické vojny, jako nečeho smysluplného), ale dost drsně mu to nejde. Hlavně kvůli chabým a trapným hereckým výkonům. Propaganda to už vlastně taky není, protože co byste chtěli v osmdesátým osmým propagovat, že. 30%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Seriál by u mě dneska dopad na odpad,ale tehdá jsem na to koukal, i když to bylo stejně tak prázdné jako TV program té doby nebo možná právě proto . ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Milý Apači, možná si v té době prošel vojenským výcvikem, ale to je mně upřímně dosti u prdele. U seriálu jsem se bavil, možná právě proto, že jsem tu službu nezažil, a k tvý smůle ani nezažiju. Seriál je to tupej, a propagandistickej až hanba, ale nemůžu mu upřít jedno, tenkrát jsem na něj opravdu docela rád koukal. Tečka. (4/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jak moc realistický je tento seriál nedokážu, kvůli svému věku a nezkušenostem s komunistickou vojenskou službou, posoudit. Přesto se mi líbí a je na něm trocha nostalgie z doby, která je dávno pryč, mnoho mladých hereckých tváří hned vedle těch zkušených, kteří se zde objevují opravdu po desítkách. Martin Zounar si touto rolí získal jistě mnoho diváků, včetně mě. Většina postav je trefně zahraných a nechybí ani jistý nádech snahy kritizovat nedokonalosti, které v armádě byly. Nebo alespoň mě to tak přijde a nějakou propagandu v tom vážně nevidím. ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Milá televize Prima nám opět naservívovala takový pěkný český seriál.Žena za pultem byla známá takže si moji rodiče zavzpomínali jaké to tehdá bylo(spíše nebylo) ale nad tímhle výtvorem který má v sobě víc propagandy než kterýkoli americký snímek jsem si nevěřícně ukroutil krk.Vidět totiž cvičení pana Zounara spolu s ostatními "herci" na spartakiádu a Krampola jako drsňáka s drsnými hláškami typu Je mi to u prdele, chlapečku! je -považte sami- silná káva. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Ve srovnání třeba s takovým majorem Zemanem naprosto primitivní a špatně natočená televizní propaganda... Politické a stranické práce v socialistické armádě...parafrází lidového pořekadla - uvnitř fuj, navrch fuj... ()

DaViD´82 odpad!

všechny recenze uživatele

Chlapci a chlapi dejte na mě a vyražte dělat něco smysluplného. Třeba se vožerte v hospodě a pak jděte rozkopat sedačky na fotbalový stadion. Rozhodně i to je lépe a užitečněji využitý čas než čumět na Martina Zoufala, ehm, Zounara jak... O co on se to vlastně těch takřka jedenáct hodin snaží? Bojím se, že se snaží o charakterní herectví. Brrr, jde mi z té představy mráz po zádech. Jedno vím však zcela jistě. Je dobře, že tohle je poslední projekt pana, ne to by pro něj byla hluboká urážka, soudruha Sokolovského. Dobře, že si po revoluci k televizi již ani nepřičichl. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Víceméně náborový propagandistický film, s jasným "MOTTEM" komunistické vojenské nomenklatury: Vojny se nebát, na vojně je hej:-)! Ale co, mě se to dokonce i líbilo taková vojna prostě tenkrát se vším všudy byla, a úplně stejná až na pár drobností byla i o pár let později tedy přesně v roce 99", kdy jsem bohužel narukoval i já..Nic se tedy od té doby až na kratší metr, a různá politická školení společně s politickými debaty nezměnilo, akorát ta Zounarova sláva už dnes poněkud vyčpěla:-) "NEJ" s herců jednoznačně kuchař Guláš a Kyslík dnes jeden z těch mladších představitelů divadelní scény ND. "NEJ" díl byl, asi ten spartakiádní. Tam by mě zajímalo jestli to nebylo náhodou všechno nějak předtočené, s dodatečně nasazenými herci a nebo dokonce zakamuflované..Průměr, za úváhu by stálo i pokračování, s dnešní pseudokapitalistické moderní doby, nebo takhle, před pár lety zpět než ještě přišla PA.. ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Já myslel, že se hodnotí seriál a ne současná tloušťka M. Zounara. Nebo je to jinak Dr. film? Ale co říct? Martin Zounar byl na svůj věk a malé zkušenosti skoro jediným nosným pilířem seriálu. Snad on jediný měl po celou dobu vyrovnaný, téměr civilní výkon. Naopak zkušení filmaři jako Milena Dvorská nebo Míla Myslíková zklamali. Od angažovaného filmaře, jako byl Evžen Sokolovský se nemůže přece nic lepšího čekat. Takže průměr. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Podej přece pánovi ručník. Ale ne do ruky. Pěkně v zubech." Nikdy mi nepřipadalo zábavné nechat se šikanovat a proto jsem si pro výkon základní vojenské služby v ČSLA vybral místo bez mazáků. Tím jsem přišel o oblíbené kratochvíle mazáků typu deka, sahara, bufet nebo dlouhej kouř a jen z vyprávění méně šťastných jsem si užil jejich zkušenosti se slimákem, teploměrem, metrem, kukačkou, Gagarinem, krokodýlem, kazeťákem nebo mořskou vlnou. Nechybí mi to, dokonce ani nevím, jestli ze mě vojna udělala chlapa, ale tento je seriál považuju za natolik blbý, že je vlastně skoro až zábavný. ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Další propagandistický nesmysl, který dnes televize až odporným způsobem omílají jako nostalgickou vzpomínku. Ubohost na úrovni majora Zemana. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jestli to soudruzi zamýšleli jako reklamu, aby se chudáci odvedenci těšili, že budou sloužit v ČSLA, tak za prvé s tim přišli asi tak 5 minut po dvanáctý a za druhý se jim to moc nepovedlo. Opravdu si nedokážu představit, že se v roce 1988 dokázal nějakej třeba 18-ti letej kluk ztotožnit s některym z hlavních hrdinů. Vezmem to popřadě... Tomáš Soukup (Martin Zounar): Takovej ublíženej, sebestřednej chudáček, kterej se zmůže akorát na to, že hystericky ječí na svou starou, aby se jí v další scéně s plačtivym hlasem dožadoval, jestli se jí může hrabat v pohlavnim orgánu. Jeho proměna za celej seriál je prakticky nulová. Je to pořád stejnej debil, akorát se navíc rozhodne stát se vojákem z povolání. Dost tragickej osud. Kyslík (Vladimír Javorský): Reklama na hlad a připosranej maminčin mazánek. V průběhu seriálu dostane do držky od jednoho mazáka, kterej vypadá taky jako reklama na hlad, a pořád doufá, že se nějak dostane z vojny. Nakonec se mu snad na vojně zalíbí, trochu se vyvlíkne z dohledu svojí maminky a nabrnkne si Dolinovou, která má dítě a neuvěřitelný jogurtovky přes celej xicht. Další tragickej osud. Majkl (Mário Kubec): Bejvalej kriminálník, nyní úspěšnej alkoholik, kterej má v plánu hned po přijímači zdrhnout do SRN. Tento plán mu nevyjde, takže si bude muset pěkně odkroutit zbytek vojny. Navíc vošuká 14-ti letou buchtu, takže je posranej, aby ho znovu nezavřeli. Opět žádný veselý vyhlídky na budoucnost. Vlado Rutkaj (Boris Slivka): Traktorista a vidlák z nějaký prdele kdesi na Slovensku, kterýmu během jeho pobytu na vojně začne zahejbat manželka. Sice se pak nakonec spolu nějak usmířej, ale po návratu z vojny ho bude mít každej za paroháče... Tak teda nevim, jestli tohle někoho přesvědčilo, že je vojna skvělá. Jinak herci v hlavních rolích jsou naprosto tragický. Stačí si jen přečíst ty jména - Zounar, Rychlý, Dolinová, Asterová... Jedinej sympaťák byl Rosťa Kuba z čundrcountry show, kterej v tomhle seriálu hraje největšího frajera široko daleko a balí Vejmělkovou na Escorta, a za něho dávám tu 1 hvězdičku. Jinak režisér Evžen Sokolovský začíná u mě získávat téměř kultovní status a Vejmělková by měla otvírat hubu jedině při felaci, protože ta její ostravština se fakt nedá poslouchat. Ani se nedivim, že v Básníkách jí předabovala Zlata Adamovská. ()

Mr.Apache odpad!

všechny recenze uživatele

Milý Malarkeyi. Narozdíl od tebe a Djkomy jsem v době, kdy se tento seriál odehrává, nejen žil, ale dokonce jsem v čase jeho natáčení právě absolvoval tzv. dvouletou základní vojenskou službu. Věř mi, že "odpad" je pro tenhle neuvěřitelný výsměch do ksichtu všem, kteří museli dva roky čurákovat v rudozeleném pekle, jediným možným hodnocením. (Poznámka po letech: Vida, ten blb předělal kvůli mě celý svůj komentář, jen aby dokázal jaký je hloupý a nepřínosný kokůtek. Takže je vlastně všechno v pořádku.) ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Vylhaná, špatně napsaná a křečovitě zahraná záležitost, která nicméně s odstupem času svojí naivitou a zjevnou hloupostí může působit až sympaticky. Ve své době ovšem běžela v hlavím vysílacím čase a alternativa k ní nebyla. Ten seriál měl propagandistický účel a měl vytvořit renomé něčemu, co ho už z podstaty mít nemohlo. Dnes už může tohle dílko sloužit jen jako nostalgická připomínka zelených let těm, co absolvovali povinnou vojnu... Celkový dojem 10 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jsem z tohohle seriálu dost rozpačitý. První díly se netvářily špatně a já je se zájmem sledoval, ale pak mě to začalo docela štvát. Jak moc je to reálné můžu těžko posuzovat, protože jsem to na vlastn íkůži nezažil. Ale když jsem se na život díval z pohledu hlavních hrdinů většinou mladých kluků, zjistil jsem s hrůzou, že od života se nedá nic čekat, všude jen nuda, stereotyp, práce (ta by mi nevadila, ale musela by být dobře placená), několikačlenná rodina, kterou si založím ve 20 a pak do ní budu vkládat všechny svoje úspory, nervy, naděje, lásku a vlastně celý svůj život, bylo mi dost na nic. Pak mi konečně došlo, že tohle je naprostá blbost, že by se z toho všichni zcvokli a rozhodně by odmítali žít takový život. Takže jak říkám, jsem z toho dost rozpačitý... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Natočit seriál, který by věcně zobrazil skutečnou tvář základní vojenské služby v osmdesátých letech (dějová léta zachycující ročník 1984), bylo úkolem, se kterým film i televize zápasily se střídavým - někdy velmi - zdarem. Kdybych hledal srovnatelné zachycení této části mladého mužského, ale i ženského života, připomněl bych o generaci starší film BYLO NÁS DESET (1963), kde excelovali Krampol, Schoberová, Satoranský, Suchý, Šlitr, Doležal; i tehdy byly položeny otázky po předělu dívčího, jinošského i dospělého věku a smyslu vojenské služby vůbec. Nemusí to být jen ukrajinská válka či povodně 1997 nebo 2002, abychom docenili význam a smysl armády. Vidět jak vedle sebe sloužili Češi na Slovensku i v Česku je dnes už historická zkušenost. Oba Zounarové, Eva Vejmělková, symbol ženské krásy osmdesátých let, Javorský, Štěpnička, Dočolomanský i talentovaný Kreuzmann či Halbich, Dolinová, Hadrbolcová, Dvorská, Hardt, podávají přesvědčivé herecké výkony a na úrovni je i scénář (Bednář a Štorkán) a režie (Evžen Sokolovský starší). Strasti a slasti výcviku v komunistické armádě leží před námi jako plastická mapa se všemi složitostmi mladých manželství, jistot i tápání i touhy normálně, slušně lidsky žít i ve vojenské uniformě. Dva roky i déle. Podobně jako dnes v NATO. ()

Reklama

Reklama