Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Žít na "konci světa" může někomu připadat jako vyhnanství, jako místo, kde se ani žít nedá. Pro sourozence Vuka, Jurku a malou Gábinu je horská chata vysoko v horách nejkrásnějším domovem. S rodiči, kteří tu zvolna a s příkladnou poctivostí v podnikání vybudují prosperující penzion, se děti cítí bezpečné a šťastné. O téhle rodině, žijící v harmonické symbióze s nádhernou, ale i krutou horskou přírodou, vypráví úspěšný třináctidílný televizní seriál. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (11)

  • V seriálu se používá primitivní lanovka pro lyžaře, které se říkalo „šlepr“. Jednalo se o dvoumetrové lano s kovovou kotvou, kterou musel lyžař včas zaháknout na dokola jezdící ocelové lano, které ho vytáhlo na kopec, kde se musel včas odháknout. Lano nosil při sobě, při jízdě z kopce si ho musel uvázat kolem pasu. Slovo „schlepper“ pochází z němčiny a má význam: tahač, vlečná loď, vlečná síť. Ve slangu pak: pomocný dělník obsluhující vozíky při stavbě tunelů, v dolech a lyžařský vlek. (sator)
  • Ludvík Ráža přiznal, že netušil, jak bude natáčení v horách a v zimě obtížné. Až na místě zjistili, že většina herců nikdy nestála na lyžích. Pracovníci horské služby pomohli zachránit natáčení. Nejenže vynášeli do kopců na zádech a saních kamery, stativy a filmový materiál, ale často i dětské herce, protože se na lyže nedokázali postavit. Mnoho herců v lyžařských záběrech museli dublovat také oni, nebo jejich zdatnější rodinní příbuzní. (sator)
  • Velkou roli hraje v seriálu i rodinné auto hlavních hrdinů – Tatra 57, na kterou je otec v podání Radovana Lukavského náležitě pyšný a v seriálu je často vidět jak automobil řídí. Ve skutečnosti byl herec velmi špatným řidičem a řízení automobilu se již v mládí vzdal. Role v seriálu tak pro něj znamenala ojedinělé usednutí za volant po několika letech. (cundak)
  • Za rok dítě pěkně vyroste, což režisérovi komplikovalo natáčení. Představitel Jurky Jiří Máša byl na začátku natáčení o 13 cm nižší jeho jeho filmová maminka Zdena Hadrbolcová, na konci ji však přerostl, a tak musel stát v některých záběrech s rozkročenými nohami. (Janek2002)
  • Horská chata, kde se odehrává hlavní děj, se nachází v Peci pod Sněžkou v části Severka č.p. 74. Naproti tomu interiéry se točily v hostivařských ateliérech. Filmovalo se také v Jánských lázních, Trutnově, Brně a Praze. Hájenka hajného Rýdvala (Josef Vinklář) je ve skutečnosti v zatáčce, po dlouhou dobu byla neobývaná, dnes je z ní penzion a autobus na tomto místě končil jen ve filmu, ve skutečnosti silnice pokračuje dál na Pomezní Boudy. (ledofredo)

My z konce světa - Pstruzi (1975) (epizoda) (E05)

  • Zařízení do kuchyně pochází od polské firmy Unitra – Unie elektronického a telekomunikačního průmyslu, založené v roce 1961. V důsledku politické transformace v roce 1989 byly všechny svazy a spolky zlikvidovány. Jednotlivé podniky získaly nezávislost a pokračovaly ve své činnosti s různým stupněm úspěchu, mnohé zkrachovaly. Někteří z nich si ve svém názvu ponechali název „Unitra“. (sator)

Reklama

Reklama