Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobře se žilo na starobylém hradě Bedrníku paní Voršile (I. Janžurová) a její hezké neteři Amálce (D. Patrasová). I strašidlo tu bylo, a docela přívětivé! To strašidlo jménem Peprník (J. Dvořák) vlastnilo mlýnek, který dokázal měnit lidi v lepší a krásnější. A nebýt toho mlýnku, možná by Amálka nedostala za ženicha svého vyvoleného Miloně (P. Trávníček). Jak k tomu došlo a co způsobila jedna úplně obyčejná pusa? Můžeme jen prozradit, že nakonec se zcela určitě na hradě konaly svatby dvě. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

Gemini 

všechny recenze uživatele

"Úchvatně" studiová krátká televizní pohádka rámovaná kramářskou písní o... no přece o Peprníkovi! Osobně neznám nikoho, kdo by si pamatoval skutečný název téhle pohádky, protože excelentní výkon Josefa Dvořáka (a jeho "děsivé" masky) gumuje všechny a všechno kolem. Zábavná jednohubka i po těch letech, ale opravdu stojí jen a pouze na "titulní" postavě. 70% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jedno z mnoha báječných strašidel ztvárněných Pepou Dvořákem v pohádce, kde figuruje kouzelný mlýn, do kterého se musí vlézt správnými dveřmi, jinak máte zobák připomínající trychtýř, co se používal ve středověku jako ochrana před morem. Jako malá jsem věřila tomu, že ta kramářská píseň je opravdová a je to příběh nějakého z českých hradů, a taky ta kramářská píseň, to strašidlo a mlýn bylo to jediné, co jsem si pamatovala. Skončilo to před deseti minutami, a abych byla upřímná, vlastně si pořád pamatuju jenom to strašidlo, mlýn a kramářskou píseň a nejsem moc schopná říct, o co že tam vlastně šlo. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Není to zrovna intelektuální žranice, ale zase je to zahrané s takovým elánem a radostí, že tomu člověk i tu prajednoduchost snad dokáže odpustit. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Naprosté obsazení českými herci, které jsem snad ještě v žádné pohádce neviděl, ale můžu se mýlit...... Kmotře Petře, nepřepepři toho vepře.... :-) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí drtí v televizi oblíbenou Popelku, já si raději pustil jinou starou pohádku, ve které účinkuje Trávníček. Tady coby Miloň pokukuje po Patrasové, která v té době ještě stála za hřích a u toho jim bravurně straší Pepa Dvořák se svým pepřem a notuje Krampol. Není to sice tak dobré, ale člověk se u toho pořád zasměje. Jde o vtipnou leč průměrnou záležitost, která ale jistě neurazí a stojí za pozornost. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Teda je tohle možný ?? Tři sta let straším, tři sta let pepřím, ale tohle jsem ještě neviděl !!" ;) Nechápu, proč se teta Janžurka tak hrozně divila, co že se to tý kobře Dádě Patrasový na tý kostelní myši Miloňovi Trávníčkovi tolik líbilo, když jí nakonec stejně ulovil ten poslední krasavec, od kterýho by to jeden (ne)čekal.. A na co, že jí údajně ulovil ?? Že jí doma všecko sežral !! Viď, Felixi ?! ;) Celkově Jak se mele babí hněv vypadá jako poměrně slabá, zaokrouhlovaná tradičně nahoru, záležitost Libušky Koutné plná otravného pitvoření se skřehotajícím Krampolem, zato Pepou Dvořákem ve fantastické masce.. Tentokrát překvapivě ne ve vodnické ovšem.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Josef Dvořák hrál perfektní strašidlo. Měl hodně zvláštní a zároveň velmi jednoduchou masku a všechno a všechny okolo zasypával velkou dávkou pepře. Myslím, že se v té roli moc pěkně vyřádil. Patraska mi s tím špičatým čepečkem připomínala Holanďanku. Pořád jsem čekala, kdy bude nabízet lahodný čerstvý sýr. V davu dětí, které poslouchají Krampola se objevuje i dcera Ivy Janžurové, v jedné scéně drží v náruči psa. Tahle pohádka mě hodně baví. ()

topi 

všechny recenze uživatele

" Kmotře Petře nepřepepři toho vepře! Kmotře Petře nepřepepři toho vepře! " Vskutku humorná podívaná! Herci se pěkně vyřádili... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Už velmi dlouho jsem neviděl tuto pohádku, ale hned jsem si vzpomněl na Peprníka z Bedrníku :-) K tomu skvělá kramářská píseň v podání Jiřího Krampola a vtipná, veselá pohádka je na světě. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Studiová pohádka s písničkami tak trochu o ničem. Na hradě Bedrníku je strašidlo strašící pepřem a tetička se svou neteří, kterou chce dobře provdat. Přicházejí nápadníci a strašidlo si s nimi ví rady. Jenže pak přijde jeden chudý nápadník, do toho láska neteře a nepřejícnost tety, kouzelný mlýn a ... konec. Pohádka s výtečným obsazením, které nemá co hrát. Slabota. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Každý, kdo se na hrad vetře, pozná hořkost mého pepře. V nose štípe, o očích pálí, pepřím, abyste se báli..." Josef Dvořák v roli strašidla Peprníka je naprosto k popukání. Celkově hodně veselá pohádka byť možná s trošku prostším dějem. U pohádky, v níž má důležitou roli pouťová písnička (Jiřího Krampola), mi to ale zas tak moc nevadilo. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jako špunt jsem měl pohádku hodně rád, ale teď už je to i tak dost dlouhý. Nic moc extra písničky a vtipu taky dost málo, ale ten nápad nebo obrázkové pasáže příběhu byly tím, co mě jako špunta nejvíce okouzlilo. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní nesložitá pohádka, jež diváka přivádí na hrad Bedrník, kde žije paní Voršila (I. Janžurová), její půvabná neteř panna Amálka a strašidlo Peprník. V roli hradního strašidla Peprníka se ve své nejoblíbenější póze představil J. Dvořák, jenž údajně před tři sta lety svému pánovi příliš opepřil jídlo. Na hrad se sjíždějí nápadníci (např. mimořádně roztržitý P. Zedníček) krásné Amálky (D. Patrasová) a Peprník je vždy spolehlivě vyžene, dokud se neobjeví neznámý pocestný jménem Miloň, mezi nímž a Amálkou vznikne citové pouto. Oblíbený pohádkový princ P. Trávníček v roli Miloně nedostal mnoho prostoru, většinu času v této nedlouhé pohádce tráví hubičkováním černovlasé krasavice. Jakoby mimo scénu v pohádce též figuruje jarmareční zpěvák a vypravěč v jedné osobě, a tímto netypickým, ale zábavným projevem se prezentoval J. Krampol. V nepříliš zdařilém závěru se ke slovu dostává podivný kouzelný mlýn (odtud zřejmě název díla paní Koutné), jenž dokáže zdokonalovat lidský charakter a vizáž, ovšem pouze u něžného pohlaví, s muži si dle Peprníka neumí poradit. Závěr velmi odpočinkové pohádky se dle mého názoru nepovedl, jak by se očekávalo, působí zmateně a nepromyšleně, pohádka je také rychle ukončena, aniž by došlo k nějaké výraznější zápletce či snad boji o ruku vyvolené. V onom roce dokázala známá pohádková režisérka L. Koutná natočit o poznání zajímavější díla, a proto i přes výborné herecké obsazení převládá z Babího hněvu (rozuměj Voršilina hněvu) rozpačitý pocit, především kvůli odbytému závěru. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Neskutečná studiovka, která je sice kratší, ale za to plně výživná :) Mistr Dvořák jako Peprník je božííííí :) 80 % PS: Jako malej jsem se Dvořáka s maskou bál :) ()

Reklama

Reklama