Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická pohádka vypráví příběh královské rodiny, kterou pronásleduje kletba krutého Arxe, pána zříceniny (B. Rösner). Podle této kletby jsou k sobě královští sourozenci, princ Bernard (L. Vaculík) a malá Noemi (K. Urbancová) vázáni magickou silou. V den sňatku jednoho z nich druhý zemře. Jednou najdou sourozenci malé zázračné dítě, které roste každou minutou, až vyroste do podoby krásné dívky. Láska prince k tajemné dívce Berenice (M. Pleštilová), jejíž život má trvat pouhé tři dny, probudí v Noemi neklid... (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

sud 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známá TV pohádka a přitom patří ve své třídě k těm lepším - především díky neotřelému příběhu, temnému ladění a skvělému hereckému obsazení. Jana Preissová má coby královna dostatek půvabu i důstojnosti, Boris Rösner je démon, Lukáš Vaculík mohl hrát pohádkové prince častěji a Miroslava Pleštilová je prostě nádherná. 85%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mně se tahle pohádka námětem a docela temným laděním hodně líbí. Je v ní láska, napětí, i velmi dobře zapracované dilema. Svatava Simonová TV pohádky docela uměla. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Berenika je Pavouk se smaragdovýma očima v bledě modrém - opět mírně strašidelná studiová pohádka o krásné královně (Preissová), která se snaží chránit své děti (princeznu hraje opět Kateřina Urbancová) před dávným prokletím spojeným se smrtí jejího manžela a jejich otce, kterou po nocích návštěvuje tentokrát nevítaný návštěvník. Dalším záhadným návštěvníkem na zámku je pak půvabná dívka Berenika (Pleštilová), která roste jako z vody, umí čarovat a zjevně sem byla nasazena za nějakým nepěkným účelem. I když se na Preissovou a Pleštilovou dobře kouká a Urbancová je roztomilá, Pavouk se mi líbil víc. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která celým svým záběrem a pojetím stojí na pomyslném rozcestí mezi vrcholnou dobou dětské a mládežnické tvorby šedesátých až osmdesátých let minulého století a jejím místy až žalostným polistopadovým úpadkem. Chudoba výpravy je tu paralelně následována i zřejmým poklesem scénáristického a režijního ztvárnění, které v mnohém zužuje prostor pro kvalitní, jakoby samozřejmě dané herecké výkony. Zdá se, jakoby ji před ještě hlubším pádem chránil letopočet jejího zpracování. Mohlo-li se v předlistopadu domnívat, že natočit pohádku, založenou na poměrně strohém respektování specifik předem daného žánru, je snadné, poměrně záhy se v devadesátých letech ukázalo, že náročnost, spojená s pohádkovou původní dramatickou tvorbou, nespočívá jen v kostýmech a vkládaných penězích, ale také - a v mnohém především - v kvalitě disponibilní šedé kůry mozkové. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Královští sourozenci, kteří se mají rádi a cíleně jdou porušit zákaz - potud dobré. Najdou dítě a odnesou ho do hradu - potud dobré. Dítě roste jako z vody, jediný, komu to je podezřelé je stará služka - a tady to začíná haprovat. Proč do příběhu montovali kromě čaroděje další čarodějnou bytost, navíc zjevně související se zlým čarodějem, ač má být dobrá? Proč zápletka s třemi dny? Provázání sourozenců dobré, kletba, dávná láska, fajn. Proč čarodějovu nesmrtelnost jde hledat sama Noemi? Projev některých herců, vlastně jen královských sourozenců, občas trochu drhnul, to by se dalo přejít bez povšimnutí, kdyby hrubě nedrhla prostá logika. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Rosner výbornej, Pressova ok. Zbytek spíš průměr. Papundelkový dekorace u TV pohádky snesu, ale celý ten příběh je poněkud slabší. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to hodně slabé už proto, že je to dramaturgicky špatně postavené - a díky tomu je konflikt představen až ve druhé třetině pohádky (!), a do té doby ono tajemno a záhadno moc nefunguje. Člověk si každou chvíli klade nějaké otázky - proč děti neposlechly maminku, a ani jeden z nich neřekl, hele,m nemáme tam chodit, tak nepůjdeme? Nebo jak se Berenika naučila mluvit? Skutečně někdo může vážně říct hlášku: „Některé děti rostou rychleji?“ (Které?) Kameny nesmějí tu na slunce, tu na měsíční světlo, ale přitom třeba Berenika svůj kámen chvilku má ve skříňce, chvilku na krku (za dne!), jen aby jej královna mohla vidět. A proč vlastně kameny reagují na světla Slunce a Měsíce? Kde se vzaly? Chování postav mi také přijde chvílemi vycucané z prstu. Nehledě na to, že za 50minutovou pohádku se vlastně odehraje jen jeden střet, konfrontace, a hned poslední. Tečka, hotovo. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nechce se mi to líbit, princezno.. V tom bude nějaká čertovina.." - "Ale ty se taky pořád jenom bojíš !!" ;) Tady však není třeba.. Simonové majstrštyk.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Abych řekla pravdu, tak dávám přednost raději klasickým pohádkovým příběhům. Na mě tohle bylo tak nějak moc moderní a umělecké. Nechápu, proč jsou tam užita ta zvláštní jména. U toho Arxe bych to pochopila, ale u ostatních mi přišla divná. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Gigolo Vaculík v osmdesátých létech vytvořil spoustu postav, avšak každá je stejná bez nějakého výraznějšího odklonu. A musím říct, že to už člověku leze na nervy. Pleštilka nebyla špatná, ale taky v podstatě hraje furt stejně. Spratek Kateřina Urbancová neotravovala jen svoji královskou rodinu, ale také mě. Jediný, kdo to tam aspoň trochu zdramatizoval byl Boris Rösner, jinak to celé nestojí ani za řeč. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní pohádka, ve které minimálně do poloviny vůbec nechápete, proč se královna s chůvou chovají podivně a odkud se vzala tajemná dívka. Herecké výkony nejsou moc přesvědčivé a korunu všemu nasadí závěr, kdy se princ po zabití čaroděje objímá se svou milovanou a jeho mladší sestra vykřikne: "Tak tohle mě nebaví. Magdaléno, já mám hlad!" Titulky, konec. Hmm. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nezáživná laciná pohádka. Děj šel dost mimo mně a přestože jsem ji viděl několikrát, stejně neumím říci, o čem byla. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější je Arx a královna, sourozenci i s Berenikou jsou i co se hereckého projevu týče na druhé koleji. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Temná pohádka s čarodějem, který si svou sílu skrývá do kamene a dává mu nadlidskou sílu spolu s nesmrtelností. Zničit jej může pouze měsíční paprsek. Po zklamání v lásce do královny zakleje její dvě děti - když se jeden ožení, druhé dítě v den svatby umře. Ale princ s princeznou se postaví osudu. Nic moc pohádka, poměrně strašidelný Rösner nedostal dostatek místa, Vaculík odehrál standard stejně jako Preissová a zbytek ansáblu. Čekal jsem rozhodně víc. Hudba: Ladislav Simon ()

Dagoussek 

všechny recenze uživatele

Temná a strašidelná pohádka. Mám raději veselé a barevné příběhy. Efekty na tuto dobu celkem dobré. A Arxe bych se taky bála. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Ničeho se neboj Bereniko, já už tě nemohu opustit." Televizní studiová pohádka, vyprávějící o různých způsobech lásky a lehce se dotýkající i problému sourozenecké žárlivosti s MUDr. Urbancovou, v roli princezny Noemi, ve které logika není na prvním místě. ()

Reklama

Reklama