Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádky Boženy Němcové si dávno získaly srdce čtenářů všech generací. Jejich televizní adaptace jsou stálicemi na televizním nebi. Jednou z nich je i pohádka "Čertův švagr". Zlá a vypočítavá macecha v ní vyžene nevlastního syna z domu. Petr se marně snaží najít práci, všude ho ale posílají k čertu. A tak jde sloužit do pekla. Jak uvidíte, nic lepšího nemohl udělat. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

duddek 

všechny recenze uživatele

S řadou spoluhodnotitelů se shodnu, že ten "umělý" sníh je vyloženě rušivý. Vůbec se nepovedl ani výbuch u loupežníků. A to navíc nemám rád intriky, kterými se děj, zvlášť v první půli, jenom hemží. Přes tyto výtky toho ovšem pohádka nabízí docela dost, vlastně pořád se něco děje. A švihácký Lucifer Ráž vše pozvedá o třídu výš. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jedné z našich nejlepších pohádech se špatně konkuruje, to je dá rozum. Ale Čertův švagr by nebyl nic extra, i kdyby existoval jen sám o sobě. Na televizní adaptaci má slušnou výpravu a Vladimír Ráž odehrál výbornou roli. Tím výčet kladů končí. Strádá zejména scénář a herecké výkony. Tedy to, na čem by měla studiová pohádka stát v první řadě. Zapamatovatelných hlášek je naprosté minimum, písničky prakticky nejsou a o nějaké atmosféře si může tenhle chutý příbuzný Bočanova filmu nechat jenom zdát. Jediné plus je obsazení Dády Patrasové. Ta by se neztratila ani v S Čerty nejsou žerty. ()

Reklama

Véronique 

všechny recenze uživatele

Opravdu milá televizní pohádka - i když "jen" televizní. Výtečné herecké obsazení, pěkná dvojice v podání Ondřeje Havelky a Veronika Freimanové. Zábavní záporní staroušci alias Libuše Havelková a Lubomír Lipský, Vladimír Ráž jako lucifer... Herecké osazenstvo opravdu povedené. Mně se dokonce líbil i ten umělý sníh, ten mám s touto pohádkou spojen od dětství. "Čertův švagr" je parafrází na mnohem známější pohádku "S čerty nejsou žerty". A musím říct, že já dávám přednost spíše této "popelce". ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zcela typická studiová pohádka pro nedělní poobědový čas. Taková trochu upravená a zkrácená verze velké pohádky S čerty nejsou žerty. Havelka je odzbrojující, čert Vladimíra Ráže je důstojnost sama, Jana Březinová správně záporná. Kdo má rád typ studiových pohádek, nemůže si, dle mého názoru jednu z těch nejlepších, nechat ujít. Hudba: Vadim Petrov ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přímo se vnucuje srovnání s Troškovými polistopadovými pohádkami. Jsou nesrovnatelné: jak co do výpravy, tak scénářů i hereckého obsazení. Výprava se do jisté míry ošidit dá; režie a herecké obsazení včetně scénáře naopak nikoliv. Božena Němcová jako pohádkářka nemá obdoby; i to se potvrzuje. ČERTŮV ŠVAGR je pohádka vysloveně sličná a vlídná. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Když Petr (Ondřej Havelka) vysvobodí Julinku (Veronika Freimanová) od loupežníků, tak ho Julinka prosí, aby se jí ukázal. Petrovi nečekaně uvízne kouzelná čepice s pírkem na větvi stromu, v tu chvíli je vidilený a Julinka omdlí. Petr vezme zlostně čepici a je vidět, jak mu z ní přitom spadne pírko, díky kterému je neviditelný. Čepici si nasadí a přesto zase zmizí, což by se mu ale bez pírka nemělo podařit. (Sansnom70)

Reklama

Reklama