Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní zpracování známé pohádky Boženy Němcové z roku 1984 vypráví o tom, jak se chudý vandrovník (V. Beneš) zamiloval do princezny Johanky (I. Andrlová). Aby ji dostal za ženu, upsal se ďáblu. Šťastné manželství a Jiříkovo kralování mělo ale brzy skončit. Blížil se den, kdy si pro Jiříka přijde čert (F. Němec). Ten ovšem nepočítal s tím, že jeho pekelné plány zkříží chytrá a milující Jiříkova manželka… (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Gig 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka nebo aspoň pohádka kde, princezna obalamutí čerta vytrhnutím vlasu - auuuuu - byla už mnohokrát v našich končinách zfilmovaná. Dokonce i Troška nejen, že použil námět, ale i Lucifera v podobě božího - tedy ďábelsky lstivého Františka Němce a dokonce nebyl sám. Tuhle verzi mám ale daleko radši. ()

macetoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka dle předlohy Boženy Němcové. Neurazí, ale nějaký sólokapr to taky není. Hercům jakoby se chvílemi nechtělo hrát. Princ je takový nanicovatý. Princezna se tam hodí, ďáběl je spíš takový advokát, král je zas moc profesorský. Škoda, že princův rádoby kamarád nějak záhadně ušel trestu za ty jeho hloupé rady a porušení devátého bodu desatera - nepožádáš manželky (princezny) bližního svého. Dávám tři hvězdy. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Tradiční studiová pohádka na motivy pohádky Boženy Němcové "O chytré princezně", která je takovým tím typickým produktem bez výraznějšího zájmu herců či štábu. Nebýt Andrlové a charakterního Němce tak to je bída s nouzí. Nakonec však přeci jen po zvážení všech pro a proti lze říct, že 50 % si to zaslouží. Hudba: Zdeněk Šikola. Hláška: "Co koukáš jako slepice do kornoutu?" ()

Petsuchos 

všechny recenze uživatele

Zatímco seladon Jiřík se na rok upíše Ďáblu, aby byl bez práce z nuzáka boháčem (princem) a mohl hnedle smočit ve vilné lůno princeznino toužící po bohatství a kráse manželově, protože jinak je (nevěsta) chudší než kostelní myš, nemluvě o válení si šunek, cpaní si bachoru a spaní na prachu, tak jeho pracovitý kamarád Bořek se naopak rok poctivě živí a dře ve čtyřech úvazcích na královském dvoře odříkajíc si světské požitky, který za dobře míněné rady nad rámec Jiříkovy smlouvy s Ďáblem (hlavně za radu o možnosti tří přání) chce jen adekvátní odměnu na kterou má celkem i nárok za všechnu tu dřinu a toužící také po SVÉM štěstí, je Bořek vykreslen jako prospěchářský hajzl! Přitom je ze všech nejchytřejší právě on. Princezna úplná hlupka neváhající podplácet, když něco potřebuje k ukojení zvědavosti, je jistě ryzí morální charakter pro celé království. Zatímco životem sedřený a zklamaný, ale neúplatný Bořek jde do pekla, Jiřík znavený tak akorát špacírováním po zahradě je pekla ušetřen a může dlouhý zbytek života prožít bez dřiny v zámecké hojnosti a ještě jsou za to se ženou rádi, že se zbavili otravného křena Bořka. A takhle milé děti funguje spravedlnost. Hnus velebnosti. Edit: Aha, takže už chápu, kde je problém, po přečtení originální předlohy. Božka to zapsala vcelku normálně, ale lobotomizovaní scénáristi si museli hrát na tichou poštu, půlku vynechali a novou půlku přidali. To je důvod, proč to tady nefunguje a v O statečném kováři ano, ten je totiž celkem věrný Božčině předloze. Zatímco tady v originále si hned ze začátku jde Bořek po svých a do děje již nijak nezasahuje, tady hraje jednu z hlavních rolí. A taky v předloze to bylo skutečně chytré, protože přemohli benevolentního čerta a bohatství jim zůstalo, ve filmu zase zchudli na dřívější úroveň. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Aneb jak si chytrá princezna vzala totálního hňupa, kterej nedokázal alespoň trochu samostatně uvažovat a musel mu radit jeho kamarádíček i v těch nejjednodušších věcech. Vladislav Beneš byl v té roli trefný, jeho kámoš Bořek (Ivan Richter) taky, zejména, když citoval různá přísloví. Princezna Andrlové sedla, stejně tak i ďábel Františkovi Němci. Král Radovan Lukavský jako sběratel brnění si žil tak trochu ve svém světě a rád hrál šachy s komořím Josefem Vinklářem a komplet sestavu doplňovala Blanka Bohdanová jako dvorní dáma. Studiové kulisy patří k těmto pohádkám jako prdel na hrnec. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama