Reklama

Reklama

Maxipes Fík

(seriál)
  • Československo Maxipes Fík I.
Animovaný / Komedie / Rodinný
Československo, (1976–1977), 1 h 27 min (Minutáž: 6–7 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Příhody malé holčičky Áji a jejího kamaráda velkého psa, maxipsa Fíka.  Kde se vzal Fík? Jednou přinesl tatínek Áje štěně. Holčička pojmenovala pejska Fík. Fík strašně rychle rostl - vyrostl z krabice od bot, z košíku i z boudy. A jak se stalo, že přestal růst? Jednou, těsně potom, co se naučil mluvit, vypil celý sud piva. A od té doby už nerostl. Fíkovy příběhy pokračují seriálem DIVOKÉ SNY MAXIPSA FÍKA. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (142)

elgreco 

všechny recenze uživatele

"Ten pes hraje dámu?" "Mizerně, že jo." Kdyby se dělal průzkum oblíbenosti psích ras, české děti by byly zvláštní výjimka - vítězil by bernardýn. Katedry plné sociologů a psychologů by si lámaly hlavy. Až by snad i oni přišli na to, že náš kapitán není pes, ale Maxipes! Vynikající večerníčky z dílny kvinteta virtuosů: Čechura - text, Šalamoun - obraz (ono by se to snad dětem ani nemělo líbit, je to přece ujetý a poťouchlý..., ale přesto to funguje ba umocňuje), Dvořák - vypravěč (podívejte se na koment PetrPan2 - scénka s dopraváky je prostě boží a s tím hlasem..., nemá chybu, "chachá, to by mohl říct každý!":-), Skoumal - hudba, Bedřich režie. Ty příběhy jsou správně střelený, rošťácký, fantazírující a znevažující svět dospělých přesně v té míře mírné taškařice v mezích zákona, jak to mají děti rádi. (A nejen ony!) Přesně takhle jak nás ukazuje Maxipes Fík, bysme se měli brát a chovat. Teď mě omluvte, musím nazout péra a skočit si pro pivo. HAF! ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Když psa, tak jedině Fíka, nebo Dášenku. Já bych volil Fíka a to jen kvůli jeho velikosti a ochoty pomoci v každé situaci. Jo a ještě, narozdíl od jiných psů umí Fík i mluvit. Je to nádherný večerníček, který mohu doporučit. Na závěr vzkaz pro všechny maminky malých ratolestí. Nebojte se, když uvidíte vaše děti si hrát s velkými psy. Třeba to budou potomci maxipsa Fíka. ()

Reklama

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Maxipes Fík předvedl to, co mám na večerníčcích rád. Ukázal nám pohádku jako grotesku. Dělalo to později A je to..., Bob a Bobek a trochu i Mach a Šebestová. Maxipes Fík však byl v tomto průkopnickým večerníčkem, který tu byl.  Václav Bedřich byl zárukou toho, že ten večerníček dosáhne komičnosti, kterou si to zasluhuje. Pobaví se tak nejen dítě, ale dospělý. Dívám se na to odstupem a vidím tam věci a narážky, které jsem před tím ještě neviděl. A je to dobře... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Stejně jako jsem nedávno psal u Rumcajse, i u Fíka jsem měl v dětství tak naposlouchanou audiokazetu a gramodesku, že jim skoro dávám přednost (jak tak čtu, nejsem v tom sám). BTW všimli jste si, jak je to nádherně politicky nekorektní večerníček? Fík požíval alkohol, řídil bez oprávnění, odmlouval strážcům zákona, udeřil verlybu, dravou šelmu nechal zavřít do ZOO... To by se v době eurovečerníčků stát nemohlo. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Maxipes Fík patří k našim nejlepším československým večerníčkům. Jednoduchá kresba vůbec nevadí a k příběhu sedí. Samotné příběhy jsou pro děti ideální a vždy obsahují špetku humoru i pro dospělé. A především hlavním hrdinou je pes! Když k tomu připočtu perfektně padnoucí hlas Josefa Dvořáka, musím dát minimálně čtyři hvězdy za krásnou vzpomínku na dětství. Taky jsem si uvědomil, že jsem Maxipsa Fíka svým dětem ještě nepouštěl, musím to co nejdříve napravit. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (11)

  • Maxipes Fík bydlí v obci Ahníkov, která je v seriálu několikrát zmíněná. Skutečný Ahníkov byla obec nedaleko Kadaně, kde jako učitel působil Fíkův duchovní otec Rudolf Čechura. Vesnice už neexistuje, byla srovnána se zemí kvůli těžbě uhlí. (Stejšn)
  • V dobách, kdy začínalo natáčení mluveného slova pro tento večerníček, popíjel často Josef Dvořák s přáteli po různých hospůdkách. Tehdy ještě vydatně kouřil a jednoho večera si dopřál doutník, po kterém ráno přišel o hlas. Mělo se zrovna natáčet, a tak se šel režiséru Bedřichovi omluvit, že je indisponován. Václav Bedřich vyskočil radostí, když slyšel Dvořákův zastřený sudovitý hlas a vykřikl: To je ono! Máme hlas maxipsa Fíka!" A tak přišel Fík ke svému typickému hlasovému zabarvení. (Landauer)
  • Jak se tvůrci snažili vyvarovat jakémukoliv konfliktu se schvalovateli, tak v díle, kde Maxipes Fík jede v policejním autě s čapím hnízdem na hlavě, ho raději posadili do žlutého auta, protože esenbácká auta byla tehdy modrá. Jenže než se díl odvysílal, Veřejná bezpečnost přešla na žluté vozy. Muselo se poté paradoxně vysvětovat, že nešlo o provokaci. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama