Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V podzemí buenosaireského metra dojde jedné noci k nevysvětlitelné události - jedna ze souprav beze stopy zmizí. Nikdo ze zaměstnanců ani z vedoucích provozu si to nedovede vysvětlit. Nějaké vysvětlení ale přece existovat musí - jeho vypátráním je pověřen mladý nadaný matematik Daniel, který brzy skutečně přijde s objevem, který se zdá být naprosto šílený. Přesto stále více indicií naznačuje, že by mohl být reálný. Sci-fi drama, prosycené tajuplnou atmosférou a mystériem, skrytým v labyrintu podzemních chodeb a tunelů je studentským filmem, avšak o to víc překvapuje profesionalitou, s jakou se jeho tvůrcům podařilo zpracovat žánr, který je pokládán za jeden z realizačně nejnáročnějších. Na festivalech fantasy a sci-fi filmů získal řadu ocenění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ne.e to je střela vedle pánové. Po dlouhé době jsem si přečetl komentář Eodena(tím Tě zdravím :)) a tak mam aspoň možnost porovnávat moje a jeho názory. Neřešit matematickou rovinu příběhu, která se tváří jako to hlavní a stěžejní je podle mě chyba. Snaha pochopit smyčku asi nebude nic platná a to je bohužel nejvíce chyba tvůrců, kteří se chtěli vyvarovat Lynchovskému způsobu "vysvětlení" a vrhli se na vědeckou dráhu dlouhých a krkolomných skoků od vzorce k vzorci. Celkově nádech větší mystiky by opravdu nevadil. Jak ukázali Maďarové v Revizorech, lze film z metra vyztužit dokonalým nádechem mystiky a tajemná(to, že film nezvládli v jiných věcech je už minulost...). FIlm nutí přemýšlet to ano, ale o čem? Většinou o matematickém vysvětlování a jinak je ve filmu jen velká záhada světel a neviditelného vlaku. Závěrečné rozhovor hlavní postavy topologa a jím dlouho hledaného vědce je vše říkající a celý film k ní jednoznačně směřuje. Na druhou stranu jsem rád, že se občas někdo i v koutě jakým je Argentina pokusí o trochu scifi prvku. Když si vzpomenu jak v Československu se dal natočit film jakým je "český Star trek" Ikarie XB1 lituji, že češi nad vědecko-fantastický žánr zavřeli oči. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bych určitě ráda viděla ještě jednou - dost zajímavá atmosféra, kterou momentálně asi neumím přirovnat k žádné jiné v jakémkoli dalším filmu - ovšem bohužel jsem se plně nesoustředila na děj, a tudíž mi toho spousta unikla. Na to, že Moebius je studentský film, je natočen velmi dobře a já mu proto tu čtvrtou hvězdičku nakonec milostivě dám. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Útrpné poznání, že studentský argentinský film vypadá jako řadový produkt německé produkce. Celou hodinku a půl mě z rutinní nudy nevytrhne jediná scéna a když se začne řešit podstata záhady v metru, stačí jen na chvíli dávat pozor, ozřejmit si pointu a znovu začít dřímat. Slaboulinká druhá hvězda jen za to, že rozuzlení film kompletně nezabíjí. Zbytečné vedlejší linie a nuloví herci ale ano. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

pokud nahlížím na Moebia jako na "pouhý" studentský film, shledávám ho lehce nadprůměrným. kamerové zpracování není špatné, ačkoliv jistá syrovost záběrů může být dost dobře záměrná, interiéry jsem povětšinou pociťoval nepříjemně tísnivé a klaustrofobické (což je zřejmě důsledek proslulého tunelového efektu), nicméně v jistých mezích realistické, herecké výkony kolísaly a dějová linie byla natahovaná jak žvýkačka a obsahovala mnoho pro film zcela irelevantních scén. ale abych jen nekritizoval, chválím, že se tvůrcům podařilo vnést do Moebia alespoň ten prchavý výtažek záhadami prosycené atmosféry. dále oceňuji, že film nutí diváka přemýšlet o všedních věcech z úplně nových perspektiv a o světě s trochou vyumělkované moudrosti vypovídá jako o "místě, kde nikdo nenaslouchá druhým". přesto rozhodně nedoporučuji brát "vědeckou stránku filmu" vážně. odsoudit matematické zdůvodnění zmizení vlaku, připodobňované k zakřivení Moebiovy smyčky, by mohlo poukazovat na "přidanou tématickou hodnotu filmu" - na to, že ani já, tak, jako zbytek světa, nenaslouchám, nejsem otevřený novým možnostem. a přeci to je mimo jiné účelem vědecko-fantastických filmů - otevírat mysli diváků zobrazováním nových možností existence. poukazu se opatrně vyhnu a jen doporučím nehledat v pointě filmu Moebius logiku. je pravda, že není vůbec snadné natočit dobrý vědecko-fantastický film a že s tímto žánrem se v latinskoamerických kinematografiích takřka nepotkáme. bohužel ani Moebius pravidla žánru dokonale nesplňuje. je v něm trocha vybájené fantazie i trocha v uvozovkách "vědy" a dokonce i pokus spojit ony dva prvky do jediné skutečnosti, doplněno malou, zanedbatelnou troškou hororové atmosféry, ale to je vše. v porovnání s vrcholem žánru pouhý průměr, na poměry studentského filmu si však Moebius zasluhuje větší uznání. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Lehce filosofující >vědecko-fikktivní< film jako úkaz, jak za málo peněz lze vytvořit poutavé dílko s přesahem až k přemýšlení... :-) Ano - "žijeme ve světě, kde nikdo nenaslouchá..." Docela zajímavý film. - - - P.S. ...Uvedeno na ČéTé a opět škoda, že nám nebylo dáno vidět v původním znění, ten český dabing... Bůh ví, proč to ti mudrlanti televizní dělají, když pořád jim někdo říká - jsou filmy, které není třeba (vhodno) dabovat... Ano, nikdo nám veřejnoprávně nenaslouchá. Ale třeba ta parta kazisvětů jednou zmizí jako ten tajemný vlak... ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Osobně bych raději uvítal přece jen trochu horrorovější verzi téhož, protože metro má v tomhle ohledu přímo obrovský potenciál, jak je jasné už z filmů jako Jakubův žebřík, povídek jako Barkerův Půlnoční vlak smrti nebo her jako Silent Hill 3. Takhle to pro mě bylo přece jen lehké zklamání... Na druhou stranu, tohle natočili studenti. A to je asi ten úplně největší šok v případě celé záležitosti. Viděl jsem totiž už příliš mnoho českých studentských filmů a žádný z nich nesahal tomuhle co do zpracování a celkové uvěřitelnosti ani po srolované ponožky (abych citoval přítele d-corsa). Za to plně zasloužená jedna hvězdička navíc. Je s podivem, že tvůrci Moebia to pak ve filmovém světě nikam moc daleko nedotáhli, jak jsem si letmo zjišťoval. Co z toho plyne pro jejich české kolegy, je tak nějak nabíledni. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Pochopil -li sem to dobře, tento film natočili studenti. Natočili-li ho studenti, nezbývá mi, než smeknout. Moebius je po filmařské stránce velmi vyzrálým počinem. Práce s Atmosférou, světlem, hudbou... Způsob, jakým se jim podařilo natočit "zblázněný" semafor je úchvatný. Ačkoliv je Moebisu v podstatě sci-fi, nenajde se zde jediný trik, jedna jediná "akční" scéna, když se na hl. hrdinu vyřítí metro, tvůrci spoléhali na atmosféru (tunely metra plní svoji úlohu na výbornou - viz maďarští Revizoři) a na herecké výkony (velmi civilní a přesvědčivé). Taktéž dabing se povedl. Zůstává nám tu tedy akorát konec filmu, jehož smysl mi opět nějak uniká. Což ovšem nic nemění na faktu, že Moebius je naprostá špička v žánru "malých sci-fi" ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Sakra, tak to bylo zase jednou velice příjemné překvapení. Moebius je šokujícím studentským filmem se zajímavým příběhem, skvělým scénářem a dobrými hereckými výkony. Nejvíce se mi však líbila brilantně zvládnutá práce s kamerou a perfektně zvolené prostředí. Režisérův nápad promítat více filmových políček než je zvykem vedlo k přesvědčivému zrychlení metra, které spolu s nádherně osvětlenými tunely tvoří příjemný klaustrofobický pocit. Jediný problém, který jsem ''objevil'' je poněkud překombinovaná pointa a určité nastavování příběhu, aby tvůrci dosáhli požadované délky. Abych se vrátil ještě k té pointě, přišla mi poněkud nepochopitelná, ale jak píše Eodeon, nemá cenu hledat v ní nějaký širší smysl. Vlastně nedoporučuji o ní vůbec nějak více přemýšlet. Stejně tak si nijak nevšímejte vzorečků, o jejichž existenci mám jistou pochybnost. Moebius je ale každopádně skvělým důkazem, že i studenti dokáží natočit opravdu velice dobrý film. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé dílo. O tom, že existuje nějaká "Moebiova páska", jsem se díky snímku dozvěděla poprvé. Ne že bych díky její definici byla schopna plně porozumět tomu, co se tam ve spletitém systému metra událo:) Poutavě natočený příběh s výbornou hudbou a osobitou atmosférou (nekonečna). Příjemně jsem byla potěšena přítomností dvou herců, které si už vždy budu pamatovat jako postavy mafiána Doménica Rizza a dedečka Sergia Costy z Divokého anděla:) Scéna setkání hlavní postavy s profesorem v metru, které se nikdy nezastaví, velmi působivá, s myšlenkou, která člověka podnítí k zamyšlení:) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rád by som súhlasil s popisom k titulu, v ktorom sa uvádza, že ide o "Sci-fi drama, prosycené tajuplnou atmosférou a mystériem", no nedá sa. Ono ten obsah solídne navnadí, pričom toto je opätovne jeden z tých obsahov, pri ktorým platí otrepané pravidlo: "papier znesie". Mrzí ma to, ale toto bola fakt nuda, pričom posledné s čím tento snímok disponuje, je tajuplná atmosféra. Námet dobrý, realizácia špatná. Nuž, nie všetko bolo v 90´ rokoch na úrovni. Snáď len ten Vanilla Ice. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že Moebius je moje první setkání s argentinským filmem (pokud tedy o tom vím), a je to pro mě zároveň dost divné a svým způsobem originální setkání. Filmu se nedá upřít specifická stísněná a samotářská atmosféra ... velmi odlišná od filmů z kontinentální či severoamerické produkce v žánru sci-fi. Ale Moebius vlastně asi ani nepatří do této skupiny filmů. Děj stojí na originální myšlence, avšak její jakoby vědecké vysvětlení je příliš přeexponované a víceméně zmatené. Já nejsem příliš v matematice znalá, ale základní princip moebiových kroužků mi něco říkal i před shlédnutím filmu, a mám pocit, že kdo této problematice rozumí víc, se asi musel bavit. Nakonec však ono vysvětlení vlastně zůstává v mezích katolicky lidského vnímání světa (Které se dost často sváří v argentinské kultuře, pokud tedy usuzuji z románů argentinských slovotepců, kterých jsem narozdíl od filmů přečetla docela dost). ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené mystery s výborně gradovanou atmosférou je smutně utnuto takovým nanicovatým koncem, že člověka to zamrzí a říká si, proč si nedal scénárista větší práci s pointou. Leč režijně naprosto vymazlené. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Poviedka Podzemná dráha Mobius má cca 15 strán, takže nakrútiť na jej motívy celovečerný film nie je jednoduché. No a argentínski tvorcovia sa snažia čo to ide, ale nezakryjú fakt, že tento príbeh by sa viac vynímal v sérii typu Twilight Zone, kde sa príbehy rozprávajú do hodinky, ale aj menej. Napatie by sa dalo zvýšiť zábermi zo samotného vlaku, avšak my sa sústredime hlavne na vyšetrovanie. Záverečná dvadsaťminútovka je už ale skutočne príťažlivé sci-fi "se vším všudy". Nedostatok financií mi tu nechýbal, neviem si predstaviť, že by takto dokázali nakrútiť túto látku študenti VŠMU. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Temná zákoutí podchodů a podzemí, zvláště večer a v noci mě v reálu obvykle děsí a pokud možno se jim vyhýbám, ve filmech mě ale na oplátku dokážou fascinovat. Mystery z prostředí argentinské podzemní dráhy má jedinečnou atmosféru. Už samotná vizuální kombinace temna a silných světel z dálky má silný účinek, ale všechny ty zvuky a ruchy v pozadí atmosféru teprve úžasným způsobem zesilňují. Vůbec bych ani netipoval, že se vlastně jedná „pouze“ o studentský film, protože tvůrcům z řady filmových studentů se s nízkým rozpočtem podařilo stvořit vizuálně i technicky takřka dokonalý snímek s nápaditým příběhem, k tomu v adekvátní stopáži a s pořádnou dávkou napětí po celou dobu... zkrátka originální žánrový film špičkové úrovně, jakého se od řady profesionálních režisérů na oplátku v takové podobě ani nedočkáme. Přikován v první řadě propracovanou atmosférou a napínavou zápletkou zmizení podivného profesora i celé soupravy metra jsem napjatě očekával vyústění s uzemňující pointou,  kterou jsem dostal jen částečně. Ale nakonec se dokázal uspokojit i s čistě pocitovým vyvrcholením s procitnutím v alternativním světě fantazie a snů, aneb jak by řekl Rod Serling, ve světě druhé dimenze, který se ukrývá v Zóně soumraku... :-) ...a já podobná setkání rozhodně přivítám rád, zvlášť když jsou naplněny tak silnými tvůrčími kvality. [90%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Sci-fi indiečko s velice nosným nápadem ale mizerným až ošklivým zpracováním, které neospravedlní ani fakt, že to bylo natočeno za pár korun. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem viděl na ČT 2 a udrželo mne to v napětí až do konce, i když to šlo pozdě a už jsem původně chtěl jít spát. Nápad je zajímavý, zpracování horší, ale celkově příjemná scifárna. - EDIT 2/4/2020 - Viděno podruhé a pořád se mi to moc líbí. Nebýt tam trochu nesmyslně ta holčička a některé zbytečně zpomalené záběry na ty nevěřící potentáty, klidně by to na slabých 5* bylo. Zaujala mě jedna ze závěrečných myšlenek - žijeme ve světě, kde nás nikdo neposlouchá. A to ani, kdyby se zpomalil čas, jak vidno. Až na určité výjimky jako paradoxně ta holčička. :-) On ten film ale vlastně o paradoxech je. V nás, světě kolem nás, našem chování. Začne to jako detektivka (v metru se ztratil beze stopy vlak a semafory se samy přepínají), u níž postupně převládá mysteriozní až surrealistický (útěk před vlakem chodbičkou a výlez na WC) prvek. Hlavní gró se pak nachází v profesorově vysvětlení situace včetně tvrzení, že lidé a čas nechávají své stopy, a tyto stopy jsou propojeny s duší člověka. Škoda, že než dořečení se tvůrci nakonec spolehli na komičtější verzi všech ztracených vozů. Jinak ale atmosféra i hudba skvělé a ty tajemné chodby a tunely metra navozují skutečně zvláštní pocity. A tohle natočili študáci. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Zcela se ztotožňuji s Altamir(zvláště bublifuk mi připadá případný). Navíc film je skvěle natočený a když se podívám na žebříček údajně nejlepších filmu v CSFD, najdu tam (pochopitelněš čistě subjektivní názor) takové množství snímků, které tomuto nesahají ani po srulované ponožky... ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Studentský film z Argentiny roku 1996 a taková pecka?! Příběh o ztraceném vlaku v metru sice nepůsobí nijak orginálně, ale je za to skvěle natočen i zahrán!! Kamerá má po celý film zajímavou kompozici, příjemný barevný nádech a neustálé hrátky s hloubkou ostrosti nenechají oči v klidu. Něco podobného nenatočí Češi ani za 100 let. 70% ()

NeutrinoX 

všechny recenze uživatele

Bez prezentace okázalých triků, bez obřího finančního zázemí, typického pro tyto filmy. Předložena nám je zajímavá sci- fi, zajímavá myšlenkou, zajímavá prostředím- kontrastem sci- fi tematiky a ušmudlaného prostředí metra, městských předměstí. Kvalitu pro mě trochu sráží dialogy, některé herecké výkony a lehce linie vyprávění příběhu. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Na mnohá doporučení jsem si dnes udělal čas na tento studentský filmek a věru nejsem zklamán. Za prvé ani nepůsobí jako studentský film a za druhé ten příběh stál opravdu za to. Celá ta myšlenka Moebia je velmi zajímavá a zde z toho bylo jistě vyždímáno mnohé. Víc nehodnotím jen díky mizerným hereckým výkonům, protože jsem to těm lidem prostě nevěřil. Škoda. ()

Reklama

Reklama