Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vizionársky vedec János Rukh presvedčí skupinu odborníkov a podporovateľov vyslať expedíciu na africký kontinent aby mohli lokalizovať a skúmať staroveký meteorit obrovského významu. Rukh sa vystaví vysokotoxickej radiácii meteoritu a kým Dr. Benet nájde protilátku a zachráni ho pred smrťou, jeho dotyky spôsobujú smrť ostatným. Výprava sa vracia do Londýna. Výhody kontrolovanej radiácie meteoritu poskytujú Dr. Benetovi príležitosť obnoviť zrak slepým ľuďom. Toxicita aplikovanej protilátky vyvoláva v profesorovi Rukhovi paranoidné záchvaty zúrivosti a snaží sa o pomstu na členoch expedície, ktorých obviňuje z krádeže jeho objavu na ich vlastnú slávu. (matriosa)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

The Invisible Ray sice nepatří mezi TOP kousky, ale i on se dočkal docela slušné porce pozornosti (samozřejmě především v době svého vzniku). Bohužel musím souhlasit s názorem, že scénárista John Colton to tentokrát dost přestřelil – nebo lépe řečeno překombinoval, protože film je doslova nabitý spoustou nápadů a zajímavých témat k natočení slušného příběhu, ale žádnému z nich není věnováno tolik pozornosti, kolik by si zasloužili. Jako celek to pak vypadalo trochu rozpačitě. To však nic nemění na tom, že duo Boris Karloff a Bela Lugosi (ostatně oba dva fenomenální herci) předvedlo skvělé herecké výkony a své kolegy/kolegyně zcela převyšovali. Jen škoda, že Lugosi nedostal moc prostoru. Nicméně oba se svých rolí zhostili velmi dobře a byla opravdu radost se na ně dívat. Zvláště pak Karloffova proměna z bláznivého leč zapáleného vědce v psychicky labilního a pomstychtivého zloducha. Zbytek tu byl víceméně jen do počtu, aby bylo následně koho zabíjet a pronásledovat. Na tehdejší dobu má film i docela ucházející speciální efekty a triky. Světelný průlet vesmírem byl pěkný, pasáž v Africe jakbysmet. Roztavení skály ve mně zanechalo opravdu dobrý dojem. Trošku sice zamrzí, že jednotlivé vraždy nám vlastně až na jednu nejsou ukázány, což je sice potřeba chápat vzhledem ke stáří filmu, ale i v některých starších kouscích byli tvůrci odvážnější. Navíc bych uvítal i menší ukecanost, protože místy to bylo trochu nezáživné a na úkor slibně se rozvíjející atmosféry. Takže v konečném součtu jde však každopádně o lehce nadprůměrnou záležitost, která určitě stojí za vaši pozornost. 60% ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Doktoru Janosi Rothovi se podařilo zachytit paprsek světla, přicházející z mlhoviny v Andromédě, a získat z něho informace o událostech, které se staly během jeho cesty k Zemi. To je začátek příběhu, který se nakonec ubíral směrem, který jsem vůbec neočekával. V tomto filmu se toho za 80 minut semele tolik, že by to vystačilo na tři další filmy. A podle mého názoru to v tomto případě není dobře. The invisible ray postrádá silnější atmosféru. Na vině je již zmíněný překombinovaný děj, k tomu přidejte velmi nevýraznou hudbu a nic moc triky. Film z průměru nedokázal vytáhnout ani velmi dobrý herecký výkon Borise Karloffa v roli doktora Janose Rotha. ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Tolik dějově bohatý a tak moc překombinovaný film nemůže působit jinak než maximálně naivně. Ale co na tom záleží? Máme tu skoro jako tři samostatně oddělené filmy (vědecká expozice, nefalšované sci-fi, nádherný průlet vesmírem a další vesmírné pseudovědecké hračičky mi připomínaly 50. léta a rozmach "naivního science fiction". Dobrodružství v Africe zase zastupovalo klasická exotická dobrodružství 30. let, a mstící se šílený maďarský profesor Rukh, který vypadal jako Jekyll a Hyde, Jack Rozparovač a podobné klasické postavy věčně deštivého Londýna i Paříže), v nichž excelují Boris Karloff s Belou Lugosim, jehož malý prostor pro dr. Benetta je největší chybou tvůrců. Podobně jako zdejší kladný hrdina, který Karloffovi přebere manželku - ne, Liquido, on nebyl na pěstí do brady, ale vyloženě na kulku do hlavy. S lítostí jsem vzpomínal na jiného klasického představitele klaďasů té doby Davida Mannerse a v duchu se mu mockrát omluvil, že mě někdy rozčiloval, protože ten chlapec tady, to byla hrůza. Zkrátka a dobře: není to špatný film, ani náhodou, za jedno podívání kromě 80 minut života nic nedáte (ale co byste s nimi jinak dělali?), ale za moc víc než zdejších 60 procent to nebude. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Zvláštní příběh o zrodu evil genia a monstra (Karloff) kvůli látce 1000x silnější než radium. Je tak nějak splácaný a spatlaný ze zajímavých a wtf momentů. Karloff a Lugosi jsou silná a sehraná dvojka, nepřehrávají. Ostatní statují, zejména manželka a její nový šamstr (aka wannabe kladný hrdina) jsou nejhorší z wtf bodů, trumfne je snad jen matka hlavního nehrdiny. Legrační je načasování expirace léků, naprostá neznalost ohledně radiace, smutný je z hlediska mstitele výběr obětí – ti, co zemřeli, si to nezasloužili, ti, co zůstali naživu, si zasloužili zlou smrt. Obojí do písmene. Z tohoto pohledu šlo o skutečnou antickou tragedii. Vytknout se filmu dá leccos, ale v ledasčem je zajímavý kvůli tématu a době. Plus jak jsem psal, K+L válí, jinak bída. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro mě zde byly největší dva problémy - a) jak málo prostoru dostal Bela Lugosi, kterému to se šviháckými vousy docela seklo. b) jak idiotsky vypadal hlavní kladný hrdina, který si zasloužil pěstí do brady jen co se objevil na plátně. Jinak se jedná o docela netradiční a zajímavý horor, který místy trochu nudí. Boris Karloff byl výborný. Zkrátil bych o deset až patnáct minut, zabil hlavního kladného hrdinu a bylo by to za čtyři hvězdy. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Filmová svatba mezi Frankem Lawtonem a Frances Drakeovou se odehrává v "Kostele u šesti svatých", pro který byly použity kulisy chrámu Notre Damme původně vystavěné pro snímek Zvoník u Matky Boží (1923). (liquido26)
  • Scéna, ve které se Boris Karloff spouští do jámy vyhloubené meteoritem, byla později znovu využita pro film The Phantom Creeps s Belou Lugosim. Zde se měl do jámy spouštět Lugosi. Karloff tak svým způsobem dělal Lugosimu kaskadéra. (liquido26)
  • Boris Karloff (pravým jménem WIlliam Pratt) je ve skutečnosti angličan. Ve filmu hraje maďarského vědce. Bela Lugosi je maďar a ve filmu hraje francouze. (liquido26)

Reklama

Reklama