Reklama

Reklama

Ginga eijú densecu

(seriál)
  • Japonsko 銀河英雄伝説 (více)
Japonsko, (1988–1997), 47 h 40 min (Minutáž: 26 min)

Režie:

Noboru Išiguro, Masatoši Tahara, Akio Sakai, Keitaró Motonaga (více)

Předloha:

Jošiki Tanaka (kniha)

Hrají:

Júsaku Jara, Kaneto Šiozawa, Keiiči Noda, Kotono Micuiši, Norio Wakamoto, Nozomu Sasaki, Šúiči Ikeda, Akio Ócuka, Hidejuki Tanaka, Hirotaka Suzuoki (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(110)

Obsahy(1)

Vztahy mezi Galaktickou říší a Aliancí Svobodných planet nebyly nikdy přátelské. Nyní mezi nimi již několik let zuří ničivá válka a žádná strana nemá natolik navrch, aby mohla tu druhou rychle porazit. Z tohoto stavu věcí těží třetí malá mocnost, neutrální na obě strany hrající významná obchodnická planeta Phezzan. A právě v této době vstupují na scénu dva noví nadaní velitelé, říšský ambiciózní Reinhard von Lohengramm a alianční Yang Wen-Li.

LEGEND OF GALACTIC HEROES je seriál v mnoha ohledech výjimečný. Nejedná se o klasické sci-fi, natož space-operu, ale spíše o vojensko-politickou ságu. Rozsah 110 dílů nám podává značně rozsáhlý exkurs po dějinách nejnovější fáze války a to jak do ní zasáhly hlavní i vedlejší postavy. Postav je v celém seriálu obrovské množství a každá z nich má své cíle, metody a povahu, které se značně liší.

Yang Wen-Li studoval historii, je trochu roztržitý, ale symptaický nadaný velitel, ale nejraději by byl, kdyby v armádě sloužit nemusel. Pro Reinharda je armáda naopak vytouženou možností, jak se dostat k absolutní moci, s kterou by mohl proměnit samu podstatu říše. Je prchlivý, ambiciózní, ale v podstatě čestný. Jeho svědomím a jistou brzdou je jeho loajální přítel Siegfried von Kirchheis. Za impérium je tu ještě enigmatický pragmatik a vellice schopný intrikán a manipulátor s nejasnou motivací Paul von Oberstein a trůnu loajální čestný rytířský admirál staré školy von Merkatz. Alianci slouží Julian Minci, který vede Yangovu domácnost a je i jeho "studentem". Nakonec zmiňme úskočného poživačného intrikána vládnoucího Phezzanu Rubinskeho.

Podobně jako ve skutečné historii nejsou postavy nesmrtelné, mají své přednosti i vady a zasáhnout do děje mohou i postavy méně významné. Seriál navíc předkládá i vcelku zásadní politcké otázky (např. "je lepší zkorumpovaná demokracie nebo osvícená tyranie?") a staví postavy před velmi těžká politická rozhodnutí. Málokterý seriál vyprávějící o fiktivní historii nabízí takovou politickou hloubku. Kromě politiky jsou tu přítomny i velmi rozsáhlé vesmírné bitvy.

Kresba a animace odpovídá době vzniku, postavy jsou si velmi podobné, liší se často jen detailem uniformy či barvou vlasů a vousy. Pro rozpoznání jsou často přítomny titulky se jmény postav. Tento seriál je mezi otaku relativně opomíjenou záležitostí, ale i tak se propracoval do TOP 50 v databázi AnimeNewsNetwork (jde o nejméně často hodnocené anime v TOP 50). (Subjektiv)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Sainchl DVD
26.03.2014
Astu. DVD
21.02.2011
Zepheer DVD
27.02.2010
Dritzzt Jiné
24.05.2009
Natascha Jiné
31.08.2008
Bartuc Jiné
06.04.2008

Reklama

Reklama