Reklama

Reklama

Ginga eijú densecu

(seriál)
  • Japonsko 銀河英雄伝説 (více)
Japonsko, (1988–1997), 47 h 40 min (Minutáž: 26 min)

Režie:

Noboru Išiguro, Masatoši Tahara, Akio Sakai, Keitaró Motonaga (více)

Předloha:

Jošiki Tanaka (kniha)

Hrají:

Júsaku Jara, Kaneto Šiozawa, Keiiči Noda, Kotono Micuiši, Norio Wakamoto, Nozomu Sasaki, Šúiči Ikeda, Akio Ócuka, Hidejuki Tanaka, Hirotaka Suzuoki (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(110)

Obsahy(1)

Vztahy mezi Galaktickou říší a Aliancí Svobodných planet nebyly nikdy přátelské. Nyní mezi nimi již několik let zuří ničivá válka a žádná strana nemá natolik navrch, aby mohla tu druhou rychle porazit. Z tohoto stavu věcí těží třetí malá mocnost, neutrální na obě strany hrající významná obchodnická planeta Phezzan. A právě v této době vstupují na scénu dva noví nadaní velitelé, říšský ambiciózní Reinhard von Lohengramm a alianční Yang Wen-Li.

LEGEND OF GALACTIC HEROES je seriál v mnoha ohledech výjimečný. Nejedná se o klasické sci-fi, natož space-operu, ale spíše o vojensko-politickou ságu. Rozsah 110 dílů nám podává značně rozsáhlý exkurs po dějinách nejnovější fáze války a to jak do ní zasáhly hlavní i vedlejší postavy. Postav je v celém seriálu obrovské množství a každá z nich má své cíle, metody a povahu, které se značně liší.

Yang Wen-Li studoval historii, je trochu roztržitý, ale symptaický nadaný velitel, ale nejraději by byl, kdyby v armádě sloužit nemusel. Pro Reinharda je armáda naopak vytouženou možností, jak se dostat k absolutní moci, s kterou by mohl proměnit samu podstatu říše. Je prchlivý, ambiciózní, ale v podstatě čestný. Jeho svědomím a jistou brzdou je jeho loajální přítel Siegfried von Kirchheis. Za impérium je tu ještě enigmatický pragmatik a vellice schopný intrikán a manipulátor s nejasnou motivací Paul von Oberstein a trůnu loajální čestný rytířský admirál staré školy von Merkatz. Alianci slouží Julian Minci, který vede Yangovu domácnost a je i jeho "studentem". Nakonec zmiňme úskočného poživačného intrikána vládnoucího Phezzanu Rubinskeho.

Podobně jako ve skutečné historii nejsou postavy nesmrtelné, mají své přednosti i vady a zasáhnout do děje mohou i postavy méně významné. Seriál navíc předkládá i vcelku zásadní politcké otázky (např. "je lepší zkorumpovaná demokracie nebo osvícená tyranie?") a staví postavy před velmi těžká politická rozhodnutí. Málokterý seriál vyprávějící o fiktivní historii nabízí takovou politickou hloubku. Kromě politiky jsou tu přítomny i velmi rozsáhlé vesmírné bitvy.

Kresba a animace odpovídá době vzniku, postavy jsou si velmi podobné, liší se často jen detailem uniformy či barvou vlasů a vousy. Pro rozpoznání jsou často přítomny titulky se jmény postav. Tento seriál je mezi otaku relativně opomíjenou záležitostí, ale i tak se propracoval do TOP 50 v databázi AnimeNewsNetwork (jde o nejméně často hodnocené anime v TOP 50). (Subjektiv)

(více)

Recenze (11)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V synopsi jsem se rozepsal docela hodně, ale vždycky se dá něco dodat či upřesnit. Animace není příliš dokonalá a v dnešní době působí zastarale. Postavy se skutečně dají odlišit poměrně obtížně a je jich neuvěřitelné množství (pro představu seznam postav z wikipedie). Každý, kdo se do galaktických hrdinů pustí, v nich bude mít ze začátku pořádný hokej. Nicméně aspoň v těch nejdůležitějších se snad po prvních dílech zorientujete, titulky-popisky vám pomohou. A každý si nejspíš najde někoho, kdo ho osloví. Mým favoritem je chladný Paul von Oberstein (ve skutečném životě bych ho možná rád neměl, ale tady...). Má solidní argumentační schopnosti, je to machiavelista až za hrob a hlavně mu nikdo nerozumí a nikdo ho nemá rád. Jako fyzikovi mi dělají radost některé drobnůstky, které potěší, např. to, že gravitace působí příliv a odliv - však uvidíte o čem mluvím :). Kdybych chtěl být Objektiv a ne Subjektiv, asi bych dal hvězdičky jen 4, neboť je v seriálu ohromná spousta vesmírných bitev, které někdy zabírají několik dílů. Dost se vyžívají v taktice a přitom je otázka, jak by taktika ve vesmíru vypadala. Pro velkou část diváků budou asi tyto bitvy dost nudné. V politických otázkách, které jsou pro seriál zásadní, někdy dochází k určitému zjednodušování, některé věci se mohou jevit naivní. Přesto si však myslím, že v tom politickém nemá žádný sci-fi seriál takovou hloubku, rozsah ani ambice jako Legend of Galactic Heroes. Pokud má, rychle mi ho doporučte. Na druhou stranu seriál nijak neřeší politické a sociální aspekty technologií budoucnosti, což trošku vnáší otazník nad důvod, proč si autoři zvolili zrovna sci-fi žánr. Zřejmě jen kvůli jeho atraktivnosti. Nebudu jim to však zazlívat. Pro Čecha může být zajímavý fakt, že do příběhu podstatně zasáhne jedna budova, konkrétně hotel Vltava ^_^ Poznámka na závěr: U Reinharda je IMHO zajímavé - i když je to malinko SPOILER - si povšimnout paralely s Alexandrem Velikým (možná bychom podobné paralely objevili i u dalších postav). ()

Vesman 

všechny recenze uživatele

Opravdu bych chtěl napsat nějaký kvalitní komentář, což mi ovšem za prvé nikdy nešlo a za druhé je to dost nevděčný úkol, vzhledem k tomu, že to už udělal Subjektiv, kterému mimochodem vděčím za to, že mě k LOGH de facto přivedl, thanks bro ;-) . No nic, jdeme na to… Úžasné, dokonalé, famózní. Asi tak bych mohl popsat Legend of Galactic Heroes, velkolepou sci-fi ságu, která si vydobyla místo v mém TOP anime seriálů. Vedle většího měřítka, kde jde o válku a politiku se soustřeďuje také na dva hlavní, a již zmíněné, protagonisty, kteří mají oba své vlastní cíle a touhy, které se však velmi liší. Celkově vzato, v porovnání třeba se Star Trekem LOGH jasně vítězí. Další věcí, kterou bych vypíchl je nejednoznačnost dobra a zla. Říše, která by se na zloducha dobře hodila, se za něj skutečně nedá považovat. V popisu stran bych však jednu věc vytkl, přestože je Říše inspirována především císařským Německem, některé její historické fragmenty jasně připomínají Třetí říši, to si podle mého mohli tvůrci odpustit. Naopak to, co se mi nesmírně líbilo, byla hudba. Originální skladby jsou prokládány díly klasiků, Beethovena, Mahlera a dalších. Jak již bylo řečeno, jde o dost starý seriál a tomu odpovídá i animace, ovšem tady nejde o vzhled, příběh je mnohem důležitější. A na závěr snad jen jednu hlášku: Sieg Mein Kaiser. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělé. Škoda těch vesmírných bitev, ty nejsou nic moc. Chtělo by to remake, ale ne 12dílný remake.. ;) Každopádně dodatečné epizody mě bavily ještě víc než samožný seriál.. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Je to jak napsal docela objektivně Subjektiv. V seriálu se jedná hlavně o politiku a sci-fi prostředí je spíš volitelný doplňěk. Osobně bych si snadno dokázal LoGH představit ve fantasy prostředí. Tam by taky podle mě o hodně líp pasovaly bitvy, které probíhají imho na sci-fi hodně naivním způsobem... Vcelku je to sice kvalitní, ale asi to bude nejslabších 5*, jaké jsem anime kdy dal. ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Je to fakt nedocenitelné a ¨úžasné, ne fakt lepšího nic moc nenajdete a z tohohle žánru určitě nic lepšího nenajdete. Jednu věc bychom měli vědět. Tohle není anime. Ano je to japonské, animované, manga atd. Ale nemá to ani jednu chybu, ani jeden styl a to některá stará anime už měla. Další věc je, že docela dost věřím, že by se mohla civilizace ubírat tímhle směrem jakým tady naznačili. Proboha vždyť dopodrobna popsali víc jak 550 let, povězte mi, kde tohle najdete a klidně hledejte i v hraných filmech, či animovaných celosvětových. Nic nikde. Pod tímto nebem, pod tohle zemí, rozloženo na jedničky a nuly, koluje tenhle velký podklad. A teď ke mě. Moje nejoblíbenější postavy: Yang Wenli, Oskar von Reuental, Dusty Attenborough a další (prakticky všichni od republiky). Koho jsem nesnášel je Mariendorfová, jestliž mám rád republiku, tak asi každý, kdo to viděl, pochopí proč. Zvraty, strategie, taktika, cíl, účel, filosofie, snaha, kamarádství, stovky mrtvých, teroristi, atentáty, vesmírné stanice, bomby, náboženství, fanatici, rozkol, historie, chytrost, dynastie, Republika. Mnohem víc. Nemám rád dynastie, nemám rád císařské, nemám rád rakousko-uhersko, mám rád první republiku. Můžu pokračovat dál, ale mé názory se dají odvodit z tohoto na ten seriál krátkého textu. Závidím těm , co to ještě neviděli. Nenávidím, miluji, jsem lidstvo, jsem člověk. ()

WildevilCZ 

všechny recenze uživatele

Začnu netradičně mínusy, protože toto anime jich má mnoho. Kvůli době vzniku zřejmě není správné kritizovat tento seriál za animaci, takže spíš bych zdůraznil dementnost bitev. Nejde si nevšimnout, že jsou v 2D a také to, že jak byl velitel takticky lepší než jeho protějšek, tak to mělo za následek, že jeho lodě jsou rychlejší, mají větší dostřel a větší palebnou sílu. V neposlední řadě s takzvaně geniálními taktikami, co v seriálu uvidíte by jste nenapálili ani 10 letého klučinu co hraje dnešní PC strategie. I přes tyto nedostatky tak tohle anime zřejmě stojí za shlédnutí, určitě to je velmi zajmavý příběh jen těch 110 dílů je strašně dlouhá doba a myslím si, že za tuhle dobu stihne člověk co má málo času shlédnout hned několik jiných anime serii co jsou minimálně stejně zajmavé jak LOGH. ()

D.Snake 

všechny recenze uživatele

Dokonalé. Nemám co vytknout, snad až na logické chyby, které už někteří zmiňovali. To ale nemění nic na tom, že to je jeden z mých nejoblíbenějších seriálů vůbec. Je tu obsažen téměř každý žánr, tudíž každý si přijde na své. Můj pohled na kousky jako Death Note a hlavně Code Geass (které se očividně nechaly inspirovat právě LOTGH) se rázně změnil, protože todle je překonává ve všech ohledech - žádné bitvy se tady nevyhrávají pomocí kouzelného oka či nejnovějšímu modelu robota, tady jde jen o geniální mysl hlavních aktérů. Za těch 110 dílů (bez jediného filleru) se seriál skvěle vybarvil, přinesl nespočet nezapomenutelných postav a do obrovské hloubky propracovaný svět s vlastní historií. Vznikla tak epická "space opera", která nemá konkurenci. Ať už mezi anime nebo kdekoli jinde. 10/10 ()

mota 

všechny recenze uživatele

85% Středověká představa vedení bitev bez zbraní hromadného ničení. Kadet poučující ostříleného velitele. Za válečného stavu má armáda až druhé slovo po politicích? Někdy okatě vytvořené situace pro demonstraci argumentů. Ve druhé části přibývá absurdit a uznalé opěvování hrdinů z předchozích dílů jinými velkými postavami. Špatná animace zas ani moc nevadí. Líbily se mi nejrůznější analogie z naší historie a paralely mezi impériem a republikou. ()

massdonfel 

všechny recenze uživatele

Máte problém s větším množstvím postav? Ať si zapamatovat jména nebo se v ději orientovat? Ztrácíte s např. V Game of Thrones? Tak tohle opravdu není nic pro vás. Jak již přiložil Subjektiv odkaz na wikipedii, je ze nezkutečné množství postav. ukázka : https://rogermcd.files.wordpress.com/2017/03/logh-characters.png "Bohužel" ani vedlejší postavy tady nejsou jen pro doplnění děje. Velká část z nich má velky dopad na děj. Velmi si mi zamlouvalo přirovnání, které použil : youtuber "BobSamurai Anime Reviews" - "If my life was the story of Legend of Galactic Heroes , that you would know the name of person who made my microphone and everyone in his family and that would be relavent to the story, because his children would try to kill me before i finish this video" Ačkoliv to zní trochu absurdně, tak vedlejší postavy zde procházejí mnohem vetším character developmentem, než je to v mnoha oblíbených televizních pořadech nebo již zaběhnutých francaise. Je velmi smutné,že seriál tohoto formátu má zde pouze 80 hodnocení.. Problémem je stáří především animace a i délka. nicméně když si to spočítáte tak např: game of thrones je téměř 2x delší Na tento rok (2017) Je plánován Remake. Vroucně doufám, že z toho sejde. Protože, jediná možnost jak zachovat epičnost je, udělat to úplně stejné jen z novou animací. Tohle se bohužel nestane a mám obavy, že nestárnoucí klasika tímto umře. 10/10 . samozřejmě že nic není dokonalé, ale když nedám plný počet tomuto tak už ničemu ()

kaspar 

všechny recenze uživatele

Legend of the Galactic Heroes je monstrózní projekt, který (alespoň o tom nevím) nemá v dějinách animovaných seriálů obdoby. Asi první věc, kterou bych chtěl říci: neházejte tuto sérii do hlubin "odpadu" před 22 dílem, právě ten je pro seriál v určitém slova smyslu zlomový. Celkový vývoj děje je zpočátku skutečně velmi pomalý, ale to, co následuje později je skutečně výjimečné. Tedy lepší by bylo říci inteligentní než výjimečné (ikdyž tyto dvě veličiny se vzájemně nevylučují). Když zmiňuji "inteligentnost" díla, tak nezbytně nemám na mysli, že se před zraky diváka odehrává něco, co tu dosud nebylo - umělecké pojetí světa, které by si nikdo nedovedl představit. Stejně tak nemyslím, že jsou zde nenadálé změny příběhu, který se skládá jako mozaika (třeba to, co jsme viděli u Serial Experiments Lain). Ne, LotGH je něco úplně jiného. Je to pomalý, velmi hutný příběh, který popisuje politiku a teorie, na kterých je postavena. Tohle není žádný klasický příběh hrdina svobody bojuje proti tyranii. Seriál se snaží ukázat (byť ne vždy je to 100%) klady i zápory obou zřízení - a nastínit možnost, že dobrá autokracie může být lepší než dobrá demokracie, zatímco špatná autokracie je ve svých důsledcích daleko ničivější než špatná demokracie. To je teoretický základ seriálu, o kterém dlouhé minuty rozpráví jednotlivé postavy, které zároveň prezentují svoje názory. Příběh se snaží ukázat všechny možné varianty, že všech možných úhlů pohledu (terorismus, náboženský fanatismus, Machiavellismus, vojenská diktatura, obchodní společenství, ale i v bitvách se mění strategie a byť ne vždy jsou tak geniální jak vypadají, já jsem se u nich bavil, stejně jako u "vyhrávání" bitvy ještě před jejím začátkem - tedy jakoukoli špionáž a vytváření dezinformací). Vrcholem bitev je snad "dobijme stejnou nepřátelskou pevnost dvakrát za sebou". Prostředím je budoucnost a celý příběh se prakticky odehrává jen ve vesmíru - což zní u politického dramatu trochu zvláštně. Ovšem LotGH opět dokáže překvapit, žádné cizí modré rasy (ha-ha) místo supermoderních lodích se zde pohybují "plavidla" (a to bez nadsázky), které připomínají obrazy ze začátku století. To také pasuje do celkového pojetí, kdy vidíme autokratickou část galaxie, která jakoby vypadla z oka Pruským, Rakouským nebo Ruských šlechticům z 19. století. Během bitev, ve kterých umírají tisíce vojáků a při kterých se rozhoduje osud stovek planet, hraje vážná hudba Dvořáka, Wagnera, Beethovena nebo Mozarta. A osobně si myslím, že je to nejlepší soundtrack, jaký kdo mohl zvolit. Pokud jde o hlavní protagonisty, tak jsem byl velmi spokojen, byť se občas typizovalo. Sledovat snažení jednotlivců na pozadí gigantického konfliktu bylo neskutečné, zvlášť když si uvědomíme, že se tvůrci skutečně vyvarovali nešvaru, který osobně nenávidím: ano, v LotGH postavy JSOU smrtelné a umírají. Pomíjivost slávy si člověk uvědomí, ve chvíli, kdy vidí, že muži, kteří dobývají půlku galaxie, jsou naprosto nechránění před jednoduchým terorismem. Kdybych měl své povídání shrnout - tento monstrózní příběh se naprosto vymyká všemu, co jsem dosud viděl a nelze na něj uplatňovat klasickou kritiku, kterou dalece přesahuje určitou vnitřní sofistikovaností. Pro mě 93% () (méně) (více)

Jehova 

všechny recenze uživatele

Vynikající! Konečně rozsáhlý epický seriál s vojensko-politickou tématikou, ve kterém se neidealizuje tzv. „západní demokracie“ a nedémonizuje autoritativní styl vládnutí. Charaktery postav jsou uvěřitelné a velmi detailně propracované. Jediná věc, kterou bych asi vytkl, je to, že strana, která v první části seriálu vítězila díky chytrosti a schopnostem svých velitelů, po získání převahy poněkud zhloupla a začala se spoléhat na hrubou sílu. Nic to ale nemění na celkovém pozitivním dojmu. Jakožto milovníka klasické hudby mě obzvláště potěšilo, že některé klíčové momenty seriálu byly podbarveny hudbou Antonína Dvořáka. O významné roli Phezzanského hotelu Vltava zde již psali jiní. ()

Reklama

Reklama