Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sir Denis Nayland Smith z britské tajné služby varuje egyptologa sira Lionel Bartona (Lawrence Grant), před doktorem Fuem Manchuem (Boris Karloff), se kterým má absolvovat závod o nalezení hrobu Čingischána. Šílený Fu Manchu má v úmyslu použít meč a masku z hrobu a prohlásit se reinkarnací legendárního dobyvatele, roznítit národy Asie a Středního východu a nahnat je do války za účelem vyhlazení bílé rasy. (Hans.)

(více)

Recenze (12)

pepo 

všechny recenze uživatele

Mile oldschool dobodruzne B-cko (aj ked vtedy take oznacenie este neexistovalo). Karloffov zaporak je super a vylozene tak zamrzi jedine to, ze za kladasov nekope zaujimavejsi a hlavne sympatickejsi team. Tesim sa na dvojku a remaku by som sa vobec nebranil. 7/10 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

I na svoji dobu dosti průměrný horor, který už nikoho nevyděsí - hlavně také díky absenci hudby, která by v určitých momentech (otevření hrobky Čingischána atd. atd.) sedla jako prd*l na hrnec. Chválu ovšem zaslouží Karloff, jako hlavní záporák tradičně téměř dokonalý - jeho "terapie zvonem" neměla chybu. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a zábavné klasické dobrodružství, kterému dominuje fantastický Boris Karloff a Čingischánův meč, kterej vypadá tak moc z umělý hmoty, až to ani víc nešlo. Dějově to sice není moc bohaté, vlastně jediné, co se tam děje, je to, že ďábelský a sadistický Fu Manchu jednoho kladného hrdinu po druhém unáší, uvězní, aby jej chtěl nějak rafinovaně zavraždit, ale zase to vyváží několik jemných krutostí: smrt hrdinčina otce po "zvonové terapii", jak to tu kdosi pojmenoval, závěrečné vyvraždění snad několika stovek bojechtivých Asiatů elektrickým dělem (či co to bylo), když tam hrdinové "milionem voltů" pokropili celé Fu Mancheho shromáždění; atd. Ale to je vlastně jedno - důležité je, že se na film dobře kouká, vzhledem ke stopáži rychle utíká, místy je cítit napětí, takže skutečnost, že to vlastně vůbec není horor, není vůbec podstatná. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Boris Karloff exceluje, ale inak nejde o žiadnu slávu. Trochu rasisticky poňatý snímok o snahe zlikvidovať bielu rasu a nastoliť ázijskú krutovládu... V časoch premiéry mali s týmto veľké problémy aj čínske úrady. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Ďábelský doktor Fu Machu představovaný tu Borisem Karloffem se za pomoci své neméně zrádné dcery pokouší sjednotit Asijce a ovládnout svět. Do cesty se mu připlete skupinka Britů, kteří se za cenu ohrožení vlastních životů pokusí nejen zachránit svého přítele z doktorových spárů, ale v podstatě zachránit svět před zotročením. Boris Karloff je hlavním trumfem klasického brakového dobrodružství ve stylu Indiany Jonese (i když s inspirací je to právě naopak). Na druhou stranu obsazování bělochů do rolí Asijců je místy do očí bijící a nepříjemné. Za zmínku stojí zajímavé nasvícení některých scén a hlavně moment se zajímavým efektem v němž Fu Manchu zkouší, zda pradávný meč není falsifikát. Zatímco mu z ruky srší energie (ve fyzice nejsem zběhlý, tak odpusťte mé nepřesné vyjádření), vystřídá Borise Karloffa jedním jediným střihem dvojník, který vypadá úplně, ale úplně jinak než Karloff! Pravděpodobně to s ohněm umí lépe. Díky několika dalším podobným kiksům se Mask OF Fu Machu pohybuje na příjemné hranici braku a kvalitní dobrodružné zábavy, na kterou se dá příjemně koukat i dnes. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Film je úžasný vo vlastnej detinskosti a naivite, ktorá sa prejavuje najmä v zápletke, vedení dejovej línie, vykreslení postáv a obzvlášť vo vykreslení Ďalekého východu (nemyslím si, že je to osobitý znak filmu - takéto vykreslenie je pre dobové dobrodružné (hororové) filmy bežné). __ Ďaleký východ predstavuje exotické, mýtické miesto hemžiace sa nebezpečenstvami, bizarnými postavičkami a zlými silami. Najvýraznejším produktom tohoto zobrazenia je samozrejme teatrálne démonický zloduch-génius Fu-Manchu. ___ Viac než napínavosťou snímka zaujme infantilnosťou, spracovanej v symetrických záberoch, vyčančanej mizanscéne a zlovestnom svietení (vďaka týmto formálnym prvkom - a aj vďaka postave Fu-Manchu - môže film pripomenúť o dekádu staršie nemecké expresionistické snímky). __ The Mask of Fu Manchu pripomína akúsi usmievavo fantastickú, dospelácku detskú hru.Živí a prebúdza dieťa hlboko v nás. Pamätáte sa na kolekciu Lego - Orient Expedition z roku 2003? Sledovanie filmu vo mne navodzovalo podobné pocity, aké som mal pri hraní sa so stavebnicami zo spomenutej kolekcie. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

The Mask of Fu Manchu je zhruba na úrovni svého následovníka - The Face of Fu Manchu s Christopherem Lee. Koukat se na to dá, člověk se u toho i pobaví, ale nejedná se o bůhví jakej zázrak. Vynikající byl Boris Karloff v hlavní roli. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Oproti trilógii s Warnerom Olandom značné zlepšenie. Karloffova prítomnosť mu dáva ,,universalovský,, look, k čomu sa pripája aj podobne zvolená výprava, pripomínajúca to najlepšie z hororovej tvorby štúdia Universal. Mix mojich najobľúbenejších žánrov sa v tejto rannej vypalovačke podaril. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Když vezmete jednoho z nejinteligentnějších zloduchů a postavíte proti němu směšnou partu archeologů, dopadne to špatně, pokud má navíc ona skupina udolat Fu Manchu (mimochodem mistra v obšírném vysvětlování mučení, které si pro vás chystá). Rovněž mocné Čingischánovy relikvie by mohly vypadat alespoň trochu méně papírově. Nicméně za pozornost jistě stojí make-up Fu Manchu, jeho bizarní mučící techniky a dělo použité pro rozehnání znovuvznikajících asijských hord (Teslův transformátor byl zrovna in). ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc mě zaujalo počáteční uvedení do děje, při kterém se divák během minuty a půl minuty dozví to, co by dnešní film vyprávěl nejméně tři čtvrtě hodiny. Jinak Fu Manchu vypadá stejně jako císař Ming od Flashe Gordona a díky archeologické výpravě se tu najdou i nějaké ty indianojonesovské prvky... ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jde o klasický dobrodružný film se vším všudy, který se na jedno podívání dá vydržet. Sci-fi je to asi jen kvůli přístroje s elektrikou. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Velice zábavný dobrodružný film o archeologické skupině, která najde hrobku Čingizchána spolu s jeho mečem a maskou, které mají svému nositeli zaručit nadvládu nad Ásií. Po artefaktech však touží zlotřilý Fu Manchu (B. Karloff), který disponuje tajemnými orientálními znalostmi v oblasti mučení a přesvědčování. A zrovna tyto části jsou tak skvělé, že připomínají staré bondovky a fandění zločincům. Vždyť ani jeho dcera nevypadává z role a je prohnilá až do konce. ()

Reklama

Reklama