Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film disponuje príjemným mysterióznym duchom, ktorého strojcom je predovšetkým Boris Karloff s jeho tvárou, mejkapom a hypnoticky pomalou gestikuláciou. I námet, strihnutý výrazným milostným motívom v duchu Stokerovho "Draculu", je viac než fajn. Ale scenár je predsa len trochu jednoduchý a chudobný na zvraty a dramatické momenty. Hoci pri znalosti preplácaných a slaboduchých digitálnych popkorňákov Stephena Sommersa ide doslova o príbehovú očistu... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

První půle lepší té druhé. Entrée Borise Karloffa je znamenité. On byl nesmírně charismatický typ, věděli to i filmaři, proto detailní záběr jeho tváře – ten samý – je zde několikrát zopakován, i s těmi blyštivými zlověstnými oči, nádhera se na to dívat (musel jsem si ten zlý pohled uložit jako wallpaper na PC :o) Druhá půle je strašně uspěchaná a strašně zkratkovitá, jakoby se tvůrci snažili to nacpat na co nejkratší stopáž. Jedna z hlavních postav tady zemře, ale nic z toho nevyplývá, nikoho to evidentně moc netrápí. Věci se tu dějí příliš překotně a Edward Van Sloan hraje Dr. Mullera hrozně špatně. Ačkoliv staré filmy miluju, jenom proto jim nebudu nadržovat. Celé je to dost naivní, vedle takového Frankensteina to ve srovnání moc neobstojí. Na druhé straně, dlouhý němý flashback je působivý, a je tu prostě ten Karloff, ten to drží nad vodou, machr, pravá ikona. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Mumie s vysušenou tváři Borise Karloffa ve své době děsila biografy, dnes už přece jen čas tu hrůzu poněkud vyšisoval, ale Karloffovo herecké umění a charisma dělá z Mumie i po letech dobrou podívanou... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Období klasických horrorů Universalu, egyptská mytologie a Boris Karloff. Pro všechno z toho mám slabost a přesto mě Mumie nezaujala, tak jak bych si přál. Scénář je sice poněkud bizarní, ale vlastně docela dobrý. To co nefunguje je Freundova režie. Měl k dispozici perfektní obsazení, dobrý námět, na svou dobu slušný rozpočet či možnost natáčet na místech, kam se již dnes filmaři nemají šanci dostat. Přesto Mumii nedokázal vdechnout život a narozdíl od zbylé tehdejší produkce Universalu se na ní musí nahlížet pohledem své doby. A to je špatně. Moc špatně. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Příběh je téměř totožný jako v Draculovi, jen přesazený do jiných exotických kulis. "Monstrum" ve skutečnosti opět není monstrózní, protože v zafačované podobě se Boris Karloff ukáže jen na začátku (který zůstane nejlepší sekvencí filmu). Staří Egypťané museli být velmi předvídaví. Poté, co ji oživí magická formule, mumie nezažije žádný kulturní šok ze skoku v čase o 3700 let, ničemu ve svém okolí se nediví, okamžitě se zorientuje, osvojí si společenské návyky oxfordského gentlemana a překvapivě dobrou angličtinu. Asi největší botou ze všech ale je, že film se jmenuje Mumie, ačkoli mumifikace podle bláhových představ tvůrců spočívala v pouhém omotání oběti gázou a pohřbení zaživa. ;-) Kdyby to tak bylo, po 3700 letech by archeologové otevřeli sarkofág a s trochou štěstí v něm našli nanejvýš pár zrnek prachu. Nemůžu se rozhodnout, který tvůrčí handicap je zodpovědnější za tak slabý výsledek. Chabý scénář s jalovými postavami a nulovými vztahy mezi nimi, nebo spíš impotentní režie, která hlavně dbá na to, aby bylo všechno dobře nasvícené, bezproblémově romantické a zbavené veškeré tajemnosti? 30% ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Jestliže se divák těší na horor o mumii, bude v případě snímku Mummy zklamán hned dvojnásobně. Výskyt mumie je totiž omezen na pouhý úvodní dvouminutový štěk a jeho údajná hororovost patrně stále čeká na objevení v labyrintu tajných chodeb některé z egyptských pyramid. Scénář se vyznačuje velkou prostoduchostí a prakticky neobsahuje žádnou uspokojivou zápletku. Po většinu stopáže sledujeme nezáživnou konverzaci nezajímavých postav, kterou čas od času naruší Imhotep skrze svůj hypnotický monotonní hlas, kterým již tak znuděného diváka pravděpodobně zcela uspí. Jakožto zdejší hororový expert tak uděluji tomuto neatmosferickému braku čistý odpad! ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Toto dílo v perspektivě dneška působí jako opravdová mumie, která v dnešní době je nejen neuvěřitelné pomalá, ale i dokonale naivní. Kouzlo tehdejšího diváckého zážitku se ztratilo jak pára nad hrncem a člověk nestačí žasnout, že nad tím mohl někdy někdo žasnout. Zmlsán současnou kinematografií opravdu nejsem sto docenit její tehdejší kvality a dosud si nejsem vůbec jist jestli vůbec nějaké kvality měla. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Universalovská Mumie vyniká hrozivě pochmůrnou atmosférou a hypnotizujícím Borisem Karloffem. Romantická linie příběhu dodává osudovost a nejednoznačnost, škoda snad jen přílišné afektovanosti hlavní hrdinky. Lahůdka. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Boris Karloff coby velekněz Imhotep, vystupující pod pseudonymem Ardeth Bay, více než půl století před tím, než se skutečným Ardethem Bayem stal Oded Fehr. Tato vůbec první hororová "Mumie" mě nedokázala vylekat, ani vyděsit snad ničím, ani jsem neměla pocit, že vlastně sleduji horor. Spíše dobrodružná výprava. Maska Borise Karloffa je úžasná, to jak byl v úvodu filmu v sarkofágu zafačovaný, bylo perfektní, až jsem si říkala, jestli je to opravdu on, nebo jen nějaká figurína. Zita Johann mi přišla hodně vykulená, i když zvláštním půvabem také oplývala:) Zato David Manners byl klasický fešák. Tato Mumie už dnes nevyděsí, ale kouzlo dávných časů, začínající hororové éry, se všemi těmi monstry, vlkodlaky, upíry a krásnými a také chytrými dívkami, gentlemany a výborným scénářem, přetrvalo dodnes. Za sebe však dávám přednost velkolepému pojetí Mumie v režii Stephena Sommerse. Ten film prostě miluju. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"Tá Múmia naša dosiaľ tvrdo spála. Ale staré slová vzbudzujú ju znova, aby sa prebrála. Už Múmia vstáva, putá si strháva!". Parafrázou časti textu slovenskej hymnickej piesne "Nad Tatrou sa blýska" som si dovolil uviesť recenziu kultového filmu; a zároveň si ho uctiť. Nezahltí síce diváka desivou hrôzou, no príbehom vernej lásky, trvajúcej tisícročia, schopnej preniesť ducha mŕtvej milej cez iné telo a takmer pretrvať v mystickom žití-nežití. Neoslní prepracovanými hereckými výkonmi, no vystačí si dokonale s rovnako dokonale stvárneným Imhotepom, pri ktorom divák doslova cíti, ako sa mu zo spráchnivenej kože odšupujú tisícročné vlákenká obväzov. A rovnako treba vyzdvihnúť jeho zhypnotizovanú obeť. Na oltár mumifikovaného medzivojnového hororu priniesli obaja predstavitelia skvelú obeť. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nejstarší film, který mám na DVD. Jistému Belovi Lugosimu, jenž ztvárnil herecky složitého Draculu, zde šlape po kytkách jeho rival - pro Belu extrémně neoblíbený Boris Karloff. V době, kdy Universal šokoval svět filmy o obří opici, rumunském hraběti, co všem pije krev, neviditelném muži, vlkodlakovi či monstru s lidským mozkem, si své místo dokázal najít i navždy milující, zafáčovaný velekněz. Tenkrát určitě bomba, dnes úsměvná oddychovka, jako všechny výše zmíněné filmy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mumie patří k těm filmům, kterým lze velmi snadno vytýkat nejrůznější chyby... Ovšem pouze pokud divák zrovna chce. Pokud nechce, stačí mu příběh tak trochu okopírovaný z Drákuly, démonické pohledy Borise Karloffa, pohledná studiová výprava a tu a tam stále působivé napětí k velmi příjemné zábavě. Nic víc, nic méně. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo! To si ale člověk uvědomí zejména tehdy, když může srovnat s pozdějšími filmy a o současných nemluvě. Tvůrci si uvědomili, že by nebylo šťastné zafáčovat Karloffa na celý film, aby divák přišel o jeho ostře řezanou tvář a démonické oči. Ani flashback do minulosti by nestačil, a tak s oživením mumie Imhotepa se vrací i jeho tvář. Šerosvitná kamera snímá napínavý příběh, který by mohl každým okamžikem skončit pro hlavní postavy nešťastně. Skvělá maskérská práce nezestárla a hypnotizující oči, které se v jednom okamžiku rozzáří, by dokázaly vyděsit i dnes. Klasicky vystavěný příběh využívá egyptské exteriéry i ateliérové prostory a disponuje příjemně tajuplnou atmosférou. Především příznivce starých hororů jistě neomrzí... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Totálne brilantný Boris Karloff, ktorému ale k dokonalosti chýba jedna vec - obväzy. Bohužiaľ múmiu máme zafixovanú ako mátohu obalenú v obväzoch, v prvom spracovaní Múmie ale Boris Karloff ako Imhotep skoro celý film má podobu človeka s trošku viac zoschnutou kožou. No jeho pohľad je úplne vražedný! Za zmienku stojí ešte napínavý scenár, skvelá hlavná predstaviteľka s hlbokým výstrihom a čarovná hudba, ktorá je bohužiaľ nevyužitá a veľkú časť filmu tvorí ticho. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Sehnat tenhle film s cz titulky(v dnešní době) byl pěknej oříšek. A už  jsem to chtěl vzdát. Ale slovo nejde, neexistuje. A když se chce všechno jde. Vynaložené úsilí se vyplatilo a mě se do rukou dostal tenhle mistrovskej kousek s nezapomenutelným Borisem Karloffem. To je pro mě MISTR/LEGENDA těchto rolí. Za mě jasných 5hvězd tady nemám co řešit... PS. Komentář Psychora(uživatel jenž trpí utkvělou představou, že je zdejší hororový exprd) mě už po několikátý přesvědčil, že o hororu ví úplný 💩. Zřejmě trpí Obsedantně-kompulzivní poruchou. Pokud už tak neučinil tak by se s tím měl hodně rychle léčit. Ikdyž tady už je možná pozdě... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Horory od Universalu dnes už ťažko niekoho vyplašia, navyše v Múmii vysoko prevažuje melodramatická rovina, bez ktorej by sa žiaden dobový horor nezaobišiel. Obaja Frankensteinovci ma nadchli, Dracula trocu nudil, ale pobavil, no a Múmia ma skôr iba nudila. Boris Karloff je zaujímavý iba v detailoch, inak je pomalý a utiecť mu nie je žiaden problém. Tomu zodpovedá aj mdlé finále, kde má síce na vykonanie "svojej veci" dosť času, ale tak nejak sa stále iba motá, aby mohli dojsť včas zachránci a vyplniť žánrové klišé. Najviac ma bavila retrospektívna pasáž, bol to jediný moment, kedy ma film pohltil. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další z řady naprosto úžasných Universaláckých hororů, s úžasným KArloffem, ten chlap zahraje snad všechno. Film disponuje pěkným neotřelým příběhem, skvělou Freundovů režií, skvělou atmosférou. A vlastně na celý film se zatraceně příjemně kouká. Plné hodnocení ale bohužel dát nemůžu kvůli jiným Univers. hororům(Dracula, Vlkodladk). ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Okatá a nesmírně sexy Zita Johann, navíc místy na svou dobu odvážně oděná, zvedá už tak skvělý klasický filmový zážitek ještě o stupínek výš. Boris Karloff tady dokazuje že ne nadarmo patří k těm nejlepším horrorovým hercům všech dob a jeho Imhotep je, a pravděpodobně i zůstane, tím nejlepším. Čili souhlas s jedním z mých oblíbenců - mistrovské dílo! Jasných pět. ()

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama