Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších černobílých hororů společnosti Universal. Příběh je lehkou variací na Drákulovské téma, pouze přenesené do Egypta. Prvků společných s o rok starším Drákulou to má opravdu dost, roli profesora si zopakoval Edward Van Sloan a roli klaďase David Manners. Nemrtvého padoucha si zahrál Lugosiho největší filmový rival Boris Karloff a je třeba poznamenat, že jeho výkon je nepřekonatelný a jeho make-up naprosto úžasný. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Toto dílo v perspektivě dneška působí jako opravdová mumie, která v dnešní době je nejen neuvěřitelné pomalá, ale i dokonale naivní. Kouzlo tehdejšího diváckého zážitku se ztratilo jak pára nad hrncem a člověk nestačí žasnout, že nad tím mohl někdy někdo žasnout. Zmlsán současnou kinematografií opravdu nejsem sto docenit její tehdejší kvality a dosud si nejsem vůbec jist jestli vůbec nějaké kvality měla. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Sehnat tenhle film s cz titulky(v dnešní době) byl pěknej oříšek. A už  jsem to chtěl vzdát. Ale slovo nejde, neexistuje. A když se chce všechno jde. Vynaložené úsilí se vyplatilo a mě se do rukou dostal tenhle mistrovskej kousek s nezapomenutelným Borisem Karloffem. To je pro mě MISTR/LEGENDA těchto rolí. Za mě jasných 5hvězd tady nemám co řešit... PS. Komentář Psychora(uživatel jenž trpí utkvělou představou, že je zdejší hororový exprd) mě už po několikátý přesvědčil, že o hororu ví úplný 💩. Zřejmě trpí Obsedantně-kompulzivní poruchou. Pokud už tak neučinil tak by se s tím měl hodně rychle léčit. Ikdyž tady už je možná pozdě... ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Jestliže se divák těší na horor o mumii, bude v případě snímku Mummy zklamán hned dvojnásobně. Výskyt mumie je totiž omezen na pouhý úvodní dvouminutový štěk a jeho údajná hororovost patrně stále čeká na objevení v labyrintu tajných chodeb některé z egyptských pyramid. Scénář se vyznačuje velkou prostoduchostí a prakticky neobsahuje žádnou uspokojivou zápletku. Po většinu stopáže sledujeme nezáživnou konverzaci nezajímavých postav, kterou čas od času naruší Imhotep skrze svůj hypnotický monotonní hlas, kterým již tak znuděného diváka pravděpodobně zcela uspí. Jakožto zdejší hororový expert tak uděluji tomuto neatmosferickému braku čistý odpad! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mumie patří k těm filmům, kterým lze velmi snadno vytýkat nejrůznější chyby... Ovšem pouze pokud divák zrovna chce. Pokud nechce, stačí mu příběh tak trochu okopírovaný z Drákuly, démonické pohledy Borise Karloffa, pohledná studiová výprava a tu a tam stále působivé napětí k velmi příjemné zábavě. Nic víc, nic méně. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Dlouhá a komplikovaná scéna, kde dochází k reinkarnaci, se do filmu nakonec nedostala. To naštvalo mnoho lidí, včetně představitelky hlavní ženské role Zity Johann, která v reinkarnaci věřila. (Dreadd)
  • Flashbackové scény ze starověkého Egypta jsou navrženy tak, aby připomínaly snímky z němé éry. Tedy žádné dialogy, přehnané množství make-upu, zveličená gesta herců a zrychlená rychlost kamery. Tvůrcům šlo o navození dojmu starobylosti takto zaznamenaných scén. (DaViD´82)
  • Plakát filmu byl v roce 1997 při aukci Sotheby´s (Londýn, Velká Británie) vydražen za 453 000 amerických dolarů. V roce 2017 by tak stál bezmála 11 234 000 Kč. (Marsik)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama