Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Syn bývalého režimního prominenta Antuna Požgaje Ivan byl za války v Chorvatsku v 1. polovině 90. let raněn a v hlavě mu zůstal úlomek šrapnelu, který se lékařům nepodařilo vyoperovat. Časté bolesti a traumatické zážitky z války mu způsobují psychické potíže. Žije v domku v Záhřebu se ženou Dragicou, malou dcerkou Klarou a dospělým synem Tonim, který je zamilovaný do sousedky Zrinky a plánuje se svým známým Hrvojem ozbrojené přepadení.
Vztahy v rodině nejsou idylické. Ivanovi rodiče Dragicu ani Toniho nikdy zcela nepřijali. Lásku projevují pouze ke svému synovi a malé vnučce Klaře. Napětí panuje rovněž mezi Tonim a Ivanem. Situace se vyhrotí po nočním incidentu s Hrvojem. (dzira)

(více)

Recenze (2)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Po dosud nedávné válce "o Jugoslávii" uvízla střepina granátu (ve filmu bomby) v hlavě nejen otci Ivanovi, ale mnohým jiným, kteří o sobě tvrdí, že jsou zdraví. Pod žádnou válkou nelze udělat tlustu čáru, čas války trvá i za příměři, ať už je jakkoli dlouhé. Válka se stále promítá, možná přechází, do osobních vztahů. Explodují v nich bomby, vojska se přeskupují a zaujímají nové pozice. Ze spojenců se stávají nepřátelé, a ti časem opět noví spojenci. Petar Krejla nevyrábí filmy na běžícím pásu a tento bude možná jeho poslední. Přesto, že je téměř neznámý, do dějin filmu se rozhodně zapíše. Pro pochopení - pokud je to vůbec možné - současných poměrů v bývalé Jugoslávii je to zásadní film. Deklaraci "War Is Over" nevěřte; "War Never Ends" ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Podle našich měřítek by se mohlo zdát chování hlavních postav filmu nelogické. V případě Balkánu je ale nutné vše posuzovat trochu jinak. Mě osobně tento emocemi nabitý propletenec rodinných, sousedských a milostných vztahů, ve kterém šlo často o život, držel po celou dobu ve slušném diváckém transu. ()

Reklama

Reklama