Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý spisovatel Ivan je po neúspěchu svého posledního románu totálně na dně a navíc je vyhozen z bytu. Ocitá se na ulici mezi tisíci podobně postižených, protože je doba krize. Nakonec najde útočiště ve staré opuštěné bance. Tady se stává svědkem podivného představení: bujarého flámu černě oděných osob, které divoce tancují a vzývají svého spasitele. Dojde i na proslov, z kterého vyplývá cíl této společnosti: likvidace odpůrců v čele s profesorem Boskovičem. Tak začíná filmová adaptace povídky ruského autora Alexandra Grina Krysař.

Ivan vyhledá profesora a seznámí se i s jeho krásnou dcerou Sonjou. Vychází najevo, že spiklenci z banky jsou skutečné krysy, které ovládly umění transformace a dokážou na sebe vzít podobu kteréhokoli žijícího člověka. To jim umožňuje postupně pronikat do lidské společnosti, aniž by to kdokoli tušil, a připravovat převzetí moci. Jedním z mála, kdo si uvědomuje hrozící nebezpečí, je právě profesor, který vyrobil látku, díky níž jsou krysy mezi lidmi odhaleny a hynou. Ivan a Sonja mu vydatně pomáhají, ale čas a krysy jdou proti nim... (Zazie)

(více)

Recenze (10)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film, zcela upřímně se přiznám, že jsem od něj nic moc nečekal, ale nakonec jsem se bavil a film je mnohem lepší, než jsem čuchal, obzvláště jeho začátek, ten má totiž velmi zdařilou atmosféru zmaru a bezútěšnosti. Také působí jako alegorie na různé totality (a při rozhovoru hl. postavy v knižním vydavatelství je to i docela jasně naznačeno), byť ne zcela doslovná (což je vzhledem k době vniku logické), jenže pak... Stane se z toho lehce přiblblý, zbytečně doslovný něco-jako-horror, který je sice relativně dobře natočený, ale například akční scény (čti úprky) jsou spíše úsměvné, stejně jako hlodáky přítomných lido-krys. Řemeslně jen a pouze obstojné a pevně věřím, že i lepší herci by se v srbátii sedmdesátých let našli, tak jak tak, je to dobrá a bez problému sledovatelná záležitost, ze které by měl mistr Tříska z Ninja-želv noční můry. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Vnímat krysí lidi jako symbol buržoazní vykořisťovatelské elity (viz třeba jejich hodokvasy versus hladovění chudého obyvatelstva), respektive nacismu (obleky bodyguardů ve stylu uniforem SS či neustálé řeči o Vůdci zjevujícím se v dobách největší krize krysího lidu), je tak jednoduché, že jsem si během filmu nespokojeně brblal pod fousky, že to taky soudruzi z Jugoslávie mohli zašifrovat lépe, abych měl z luštění symboliky větší potěšení. A nebo se mohli místo toho aspoň trochu zaměřit na logiku příběhu a budování atmosféry, to by z toho pak mohl vzniknout slušný horor. Možná by mi ke štěstí stačilo, kdyby se soustředili na propojení jednotlivých scén místo těch agresivních přechodů, kdy mi často chvilku trvalo zorientovat se v tom, co se tam najednou děje. A to jsem na to koukal střízlivý, fakt! ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný temný "městský" sci-fi. Jen škoda určitejch zbytečně nedotaženejch věcí. Za všechny uvedu jeden příklad, kdy uškrcení člověka člověkem trvá cca 3 vteřiny. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Hororové sci-fi o krysách, které jsou schopny vzít na sebe lidskou podobu a ovládají město. Ač uváděn jako jugoslávský, jedná se o čistě chorvatský film a uvidíme tu několik herců, známých z Reinlových mayovek (Ivezič, Stoljar, Medar...). ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Tohle kdysi dávali v klubových kinech pod názvem Říše zkázy. V blíže neurčené zemi a době (40. léta?) žijí mezi lidmi krysy, které na sebe umí brát lidskou podobu, ale zůstávají krysami. Postupně obsazují klíčové pozice a zatlačují lidi. Jeden starý profesor vynalezne tekutinu, která člověku neublíží, ale krysa po ní umírá a ve smrti získá zpátky krysí podobu. To se pochopitelně nemůže krysám líbit a začíná temný a napínavý příběh. Na dobu vzniku a na zemi původu velmi dobrý a silný film. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

V rovnaní s tvorbou velikánov hororového žánru sedemdesiatych rokov ako boli Romero, Mario Bava, Argento, Cronenberg a spol. síce pôsobí Izbavitelj pomerne chatrne, vzhľadom na rok výroby a najmä na skutočnosť, že ide o horor z produkcie bývalej Juhoslávie je to však obstojný kúsok so zaujímavou zápletkou. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Snad nikdy v životě jsem neviděl horor o krysích lidech. O zmutovaných krysách, co žerou lidi ano, ale o krysách, co se umí měnit na lidi? To ještě ne. Až mě překvapuje, že i po tolika hororech, co jsem viděl, dokážu narazit na originální námět - a o to víc si cením toho, že zrovna z Jugoslávie, protože z té jsem ještě nikdy horor neviděl. A nedopadlo to zrovna špatně. Sice to působí vlekle a atmosféra je poměrně slabá, ale zase je to slušně natočené, zahrané a příběh je velmi dobře vedený. Ani ty masky nevypadají zrovna špatně (když přihlédnu na Jugoslávii rok 1976). A jsou tu i odkazy a symboly na totalitní režimy, což tomu dodává i nějakou malou hloubku. Nejsem nadšený, ale viděl jsem to rád a za dobrý film to považuju. Btw, už fakt hodně, hodně dlouho se mi tak solidně nepřehnal mráz po zádech, jako tady při úvodní scéně - a to ani není bůhvíjak děsivá. Lepší 3* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ponurý horor s prvkami sci-fi, zasadený do povojnových časov v Juhoslávii. Zápletku nemá nijako prepracovanú, ale samostatne celkom funguje. Spracovanie je už horšie, film dopláca hlavne na slabú (skoro až televíznu) réžiu. S trikovými scénami sa tu takmer nepracuje, masky sposobujú skôr úškrn na tvári. Dej je mierne predvídateľný, ale za tu temnú atmosféru a nádych mystérie, ktorými dýcha film, sa ho oplatí pozrieť. Hodnotenie: 60% ()

CptPeroxid 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála Jugoslávských kousků, s kterým jsem měl tu čest. Pěkné zpracování, atmosféra, masky i námět nebyl špatný, takže zasloužených 60% ()

Reklama

Reklama