Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tuto inscenaci prvního dílu Göthovy tragédie lze kromě precizního nastudování klasického dramatu chápat také jako významný dokument historie německého divadla. Jde o barevný filmový záznam inscenace Německého divadla v Hamburku z roku 1960, jejímž režisérem byl Peter Gorski, ale inscenátorem a uměleckým vedoucím Gustaf Gründgens (1899-1963), který hraje Mefistofela. Životní osudy tohoto herce a jeho - zde zachycené - pojetí hry Faust inspirovaly roku 1936 Klause Manna (bratra Gründgensovy první ženy Eriky) k sepsání románu Mephisto: Roman einer Karriere (Mefisto: Román jedné kariéry); Mannův román roku 1981 zfilmoval István Szabó.

Gründgens v roli Mefista (jehož masku nezměnil od roku 1932 v žádné ze svých inscenací) dominuje nad hlavní postavou, Faustem, v podání Willa Quadfliega. Markétku hraje Ella Büchi, Martu E.Flickenschildt.

Göthův text je téměř nekrácený. Film začíná Prologem na divadle, pokračuje Prologem v nebi a pak samotnou tragédií. Třebaže jde o konzervativní pojetí, aktualizaci představuje nastínění Fausta jako atomového fyzika, což vrcholí ve scéně sletu čarodějnic záběrem atomového výbuchu a několika postavami v ochranných skafandrech. Inscenace také svými prostorovými požadavky (zvláště u masových scén) porušuje dispozici divadelního hlediště a využívá techniky filmového záběru. (Frollo)

(více)

Reklama

Reklama