Reklama

Reklama

Třaslavec

(festivalový název)
  • USA The Tingler (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedec Dr. Warren Chapin (Vincent Price) a jeho asistent David Morris (Darryl Hickman) skúmajú efekt chvenia zo strachu. Doktor má doma neutešenú situáciu, žije so svojou nevernou a zlou manželkou Isabel Stevens Chapin (Patricia Cutts) a jej sladkou sestrou Lucy Stevens (Pamela Lincoln). Warren je naštvaný a tak použije svoju manželku ako predmet experimentu... (matriosa)

(více)

Recenze (46)

Lima 

všechny recenze uživatele

Malý zapomenutý béčkový klenot. Ta premisa je správně ujetá – hlavní hrdina – Dr. Chapin – má exaktně ověřenou teorii, že když ve chvíli největšího strachu nedáte průchod svým emocem (tj. nebudete křičet), váš strach se zhmotní do podoby asi 30 cm dlouhého červa s nožičkama, který se vám usadí pod kůží na šíji a zabije vás. Je potěšením sledovat, jak démonický Vincent Price s ledovým výrazem pronáší své praštěné teorie, dialogy jsou často přímo dadaistické a zaujme kolorovaná pasáž s vanou plnou krve a mrtvolnou rukou nad hladinou. O loutce červa s jasně viditelnými provázky ani nemluvě. Ideální materiál pro nějakou sešlost béčkových fanoušků s pivkem v ruce :o) ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Srát na 3D, hurá interaktivním projekcím s kolektivním ječením, svítícím kostlivcem, filmu odehrávajícímu se v sále a třaslavcům házeným do publika. Ať žije Otrlák a Cameron ať zbankrotuje. ()

JFL

všechny recenze uživatele

Zábavně naivní snímeček, který by bez přidané hodnoty interaktivní projekce a cíleně budovaného kultu prostě zapadl. Castle byl v prvé řadě promotér a impresário, takže Třaslavce obestřel mýty nejen před uvedením, ale i po projekci. Dodnes se traduje, jak diváci během filmu zažívali hrůzu nebo že některé sedačky byly pod proudem, ale stejně jako víme, že se žádný proud nekonal (na vybrané sedačky byly instalovány bzučáky z armádních zásob, které sedačky rozvibrovaly), tak ani strach se nekonal (stejně jako při legendárním promítání Příjezdu vlaku od Lumiérů lidé neutíkali před vlakem). Ale nic z řečeného nesnižuje genialitu Castlea a jeho přístupu. Mistr PR totiž odhalil podstatu kina, která spočívá v hromadném zážitku a ochotě diváků na něj přistoupit díky anonymitě ztemnělého sálu. Ani na konci 50. let nebyli diváci natolik hloupoučcí a nezkažení, aby uvěřili Castleho gimmickům, ale stejně jako soudobí diváci se nechali do kina zlákat něčím neobvyklým a nekriticky se toho rádi stali zúčastnili. Uvidíme, jestli se Hollywoodští hlavouni po odumírání módy 3D neuchýlí k zážitkovému kinu. Tedy je celkem jisté, že to neudělají, protože na rozdíl od 3D nemůže být tento druh projekce unifikován a standardizován. A právě v tom je jeho síla. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zase připomínka, jak ultimátní hororový král byl ve své době Vincent Price. Tady navíc funguje jak komediální napětí, tak hrstka vedlejších postav, elegantní přestřelky s manželkou Isabel i ta škvoří červí příšerka. Navíc jsem měl štěstí účastnit se repeté třaslavčí interaktivní projekce v Aeru a sdílet TINGLER s plným sálem lidí. Jen mě motivuje dohnat si časem řadu dalších starých strašidelných klasik - kéž by jich šlo víc vidět takhle hezky v kině. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Výborný Price i někteří ostatní. Příběh se vymyká námětem i provedením, opravdu docela provokativní horror. I zápletka s LSD dávala docela smysl. Navíc i některé nečekané prvky (jako třeba kolorovaná krev)... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Famózny úvod režiséra Williama Castla, ktorý divákov vyzýva ku kriku počas projekcie, aby neutrpeli ujmu, dáva tušiť, že nasledovať nebude všedný tuctový horor. A vskutku! Ústredná postava, patológ Chapin to začne slovne búšiť od samého začiatku, pričom postupne vysvetlí teóriu tvora, ktorý v ľudskom tele vzniká v momentoch čistej, nefalšovanej hrôzy. No na to, aby získal exemplár tvora, potrebuje vhodného pokusného králika. Nájde ho v nemej manželke prevádzkovateľa kina, premietajúceho filmy nemej éry. Do hry vstupuje LSD a filmovo asi prvý raz spracované halucinačné účinky tejto drogy. Zanedlho sa objavuje príšera. Neodolateľne obludno-zábavná. Plus jediná farebná scéna vo filme, ktorá nie je práve lahôdkou, naopak desivým výjavom z kúpeľne. Jednoducho, všetky ingrediencie nezávislého, inteligentného , inovatívneho a neopozeraného hororu sú splnené. Užite si Trasľavca! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Chrumkave becko s par bombovymi napadmi (kino!!!). Vincent Price tradicne paradny, velmi podareny zvuk (myslim, ze Scott na to musel pri Votrelcovi narazit) a spravne uletena story. Vidiet to v dobovom kine musel byt fakt zazitok. Od Castla som videl zatial ina priemerny Dom hrozy ale toto je ine kafe. 8/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Doktor Chapin (bravurní, jedinečný a nedostižný V. Price) je přesvědčen, že každý člověk má v sobě od narození jistého tvora. Není to symbiont, jelikož nepomáhá, není to ale ani tak úplně parazit, jelikož nás plně nevyužívá. Živí ho náš strach, a pokud se člověk bojí moc, pak ho onen tvor může zahubit. Jedinou obranou je dostatečný křik. Nápaditý a děsivý motiv! Tvora pojmenoval dr.Chapin třaslavcem, podobá se kříženci stonožky a larvy mravkolva a nejděsivěji působí, když je zachycen jako stín obtáčející lidskou páteř na rentgenovém snímku. Film samozřejmě stojí na Vincentu Priceovi, má skvělou atmosféru a přidanou hodnotou bylo tehdejší promítání v kině. Černobílý snímek má jedinou barevnou scénu v koupelně. Mezilidské vztahy stojí za starou bačkoru, těžko říci, zda má horší manželství dr. Chapin nebo Oliver Higgins. Závěrečná scéna v kině možná děsila, doma pobaví. Spíše pro příznivce starých hororů a V. Price. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Naivné riadne zastaralé béčko s absurdnou meta-scénou v kine, skvelým Vincentom Priceom (i keď ten mal i lepšie role) a námetom ako od Cronenberga. Slabých 60%. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak pro mě je The Tingler/Třaslavec jednoznačně nejlepším filmem co jsem zatím od Williama Castla viděl. Vincent Price na LSDéčku to se jen tak nezapomíná. Možná jen trochu zamrzí, že jsem si tenhle kousek nemohl užít svýho času v kinech. Jak je uváděno ve zdejších zajímavostech to mohla být velice záživná projekce. ...Pokud pořád nejste přesvědčeni, že máte svého Třaslavce tak až budete příště ve tmě vyděšeni, nekřičte... 5hvězd ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Propagace strachu podle Williama Castlea aneb křičte, aby jste přežli! Ukázkové béčko se skvělým Vincentem Pricem, který udiví svými velmi potrhlími teoriemi a "k smrti vystraší" jejich důkazem - Tinglerem, trochu nemotornou housenkou, která má ráda váš strach, ale nenávidí váš jekot. Nejsilnější scéna filmu je ale ta barevná, kde z vany plné krve je vystrčena ruka. Byl by jistě velký zážitek vidět tohle v kině. S bzučákem pod sedadlem by se člověk i bát mohl. PS. Tři měsíce po zhlédnutí jsem měl sen o tomhle filmu. Zajímavé jak dokáže zapůsobit. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Strach páteří vibruje, kdo zakřičí... přežije!“ Varování! Film o červím cizopasníkovi není vhodný pro láčkovce, čili hororová děcka, odkojená jen hektolitry umělé krve a říkankou „Dobrý den, střeva ven.“ Naopak fajnšmekři, rádi bloudící v šerosvitu Twilight Zone, si užijí mrňavé končetiny s chloupky, šimrající je po páteři a za krkem. A já konečně vím, co nám to v noci potmě ťape po bytě! Skáknu do Zverimexu pro klec a až tu agresivní rdousivou mnohonožku odchytím, šoupnu ji do sklepa, našemu mazlíkovi Crypt Keeperovi na hraní. OKÉNKO RENTGENU: [][] Která z hororových hereček měla v sobě největšího třaslavce? Scream queen Jamie Lee Curtis. Proč Standa Pekárek z Volhy říkával: „Třesu, šéfe!“, že by... ? A kolik paciček má třaslavec, ukrytý v mé hororové Faustce? Ha?! Pustím jí Vymítače... a šup s ní pod rentgen! [][] Poučení z filmu. Neplést si manželku s pokusným králíkem, nezpochybňovat existenci červa strachu (máme ho všichni) a s angínou v krku nekoukat na horory! Alespoň dokud penicilín nezabere a nevrátí se vám schopnost K Ř I Č E T !!! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Šialená bizarnosť, ktorá aj po desaťročiach baví. Respektíve kedysi možno strašila, ale dnes už len baví. Teda moment, jedna solídna ľakačka tu je. Film sa rozbieha pomaly, ale od 45 minúty už ide na plné pecky až do konca a posledné minúty sú už tak meta, že z toho nestíhal asi ani Tarantino, keď film pozeral kedysi dávno na videu. Castle ale okrem žánrovej zábavy ponúka aj cynické zamyslenie sa nad tým, kam zrejme každé manželstvo po rokoch smeruje. Možno sa inšpiroval vlastným, neviem. No a šialeného doktora si Castle vypožičal z dobových paranoidných scifíčok. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Lze jen závidět divákům v kině, kteří měli možnost užít si Třaslavce na vlastní kůži a páteři. V klidu obývajícího pokoje ale chybí jen onen jistě fantastický interaktivní prvek, zůstává toho pořád dost, proč stojí za to tenhle i po letech pořád děsivý flák zhlédnout. Pochopitelně tento způsob filmové hrůzy není nic pro děti Wanovy, a tak všem příznivcům moderního "hororu" doporučuji se tomuto obloukem vyhnout, protože je určitě nedokáže přesvědčit a to by se jim mohlo státi i osudným. Každopádně, pokud po zhlédnutí tohoto filmu nebudete přesvědčeni, že máte svého Třaslavce, tak až budete někdy v temnotě vyděšení k smrti, zkuste nekřičet... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kouzlo na svou dobu originálního interaktivního prvku v rámci kino projekce sice nemůže zafungovat stejným dílem, pokud si pustíte film doma sami na televizní obrazovce, ale jako velmi pěkné spestření formální stránky brakového horroru ho beru určite i z dnešního pohledu. O ději jsem si předem nic nečetl, byl jsem překvapen, jakým poměrně brakovým směrem se původní slibná zápletka se sci-fi prvkem postupně ubrala, a ještě více tím, že jsem se navzdory roku vzniku u něčeho podobného prakticky vůbec nesmál. Tak silně na mě zapůsobil výkon charismatického Vincenta Price s pečlivě vyjádřenými emocemi obličejem a tak pohltivá tajemná atmosféra zde vládne, že i ten brak se zde dočkal seriózní umělecké úrovně a dokázal mi nabídnout nečekaně hutný zážitek. A když se zmíněná forma s průvodním slovem konferenciéra náhle protne s obsahem, když se děj chvíli přemístí přímo do kina během promítání, s cílem ojedinělého experimentu dává Třaslavec i pro dnešního diváka znát, že ho není potřeba brát smrtelně vážně. Je to prostě dobová filmová zábava, dobře promyšlena, kvalitně natočena, a já se skutečně dobře bavil. Strašidelných i zábavných překvapení je zde víc a nerad bych je všechny vyzradil. Pokud se rozhodnete podívat na pár starších černobílých horrorů, Třaslavec může být pro vás pěkný tip na jeden formálně neotřelý kousek. [80%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neznámé ale překvapivě atmosferické a napínavé. Mnohem lepší než některé daleko známější klasické horory. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Po intru Williama Castlea a ječících hlavách jsem se opravdu bál - toho, co bude film za blbinu. Následoval pomalý rozjezd s ulítlým tématem, tak tingler, říkám si, a sakra. Ale pak to dostalo neuvěřitelné grády. Vincent Price tradičně skvělý, potvora nechutná, vana plná krve kolorovaná proti černobílému pozadí a strašení němé ženy nemělo nejmenší chybu (včera jsem si opět pouštěl Skeleton Farm Halloween Horrorshow, tak jsem hned byl chytřejší, kde se některé záběry v těch sestřizích vzaly). Litovat můžu jen toho, že jsem v kině nebyl v onom roce 1959, abych si užil Castleovo "zážitkové kino", ani nedávno na Otrlém divákovi, kde zřejmě prováděli něco podobného. Závěrečné interakce publika v kině na plátně s předpokládaným publikem v reálu neměly chybičku, bavilo mě se na to jenom dívat si, jaké to mohlo být, tohle vše zažít - a pak byl najednou konec a já jen litoval, že tvůrci nenechali Vincenta pseudovědecky běsnit o něco déle. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V úvode nás producent a režisér v jednej osobe domyselne pripraví na nevídaný príbeh plný strachu a napatia, samotný film je však oveľa "znesiteľnejší", ako sú jeho sľuby. Nechcem tým samotný film degradovať, dobre sa na to pozerá, je to zábavné a príde aj k napínavým scénam. Béčko ako vyšité. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Vincent Price jako v každém svém filmu neskutečně a kouzelně přehrává. Bylo tam pár opravdu dobrých momentů, pokus o vyděšení k smrti, smích Ollieho. Červík byl poněkud gumový, ale to by až tak nevadilo. Po traileru jsem čekal, že by se konečně mohl objevit druhý film z padesátek, po Invazi lupičů těl, u kterého bych měl strach. Tu roztomilou dobovou atmosféru to mělo, ale nebál bych se u toho snad ani kdybych na tom byl v kině v té době. Nutno vyzvednout, řekl bych, první částečně obarvenou filmovou scénu. 60% ()

Reklama

Reklama