Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samuraj Yo Hinomura (MARK DACASCOS) je nájomný vrah, ktorý pracuje pre tajnú čínsku organizáciu. V podsvetí ho prezývajú Plačúci drak, pretože údajne vyroní slzy ľútosti nad každou svojou zabitou obeťou. Intenzívny boj o moc vo vedení Jakuzy vyústi do nájomnej vraždy starého bossa. Snaha o pomstu sa jeho prisluhovačom nevyplatí, už čoskoro si celé podsvetie uvedomí omyl, keď podcenilo smrtonosné majstrovstvo Plačúceho draka. Svedkom poslednej akcie Plačúceho draka, neľútostnej a elegantnej popravy troch gangstrov Jakuzy na kalifornskom pobreží, je krásna umelkyňa, výtvarníčka Ema O´Hara (JULIE CONDRAOVÁ), ktorá tam práve pracovala. Už dlhší čas žije v ústraní, ďaleko od ľudí, pretože mafia zabila jej otca, počestného sudcu, ktorý nekompromisne potieral zločin. Spôsob, akým Drak rozsieva smrť, ju však fascinuje a paradoxne sa zamiluje do vznešeného ale kontroverzného bojovníka. Drak vidí, že jeho čin má svedka, a ten nesmie nikdy prehovoriť. Je jasné, že táto žena bude jeho nasledujúca obeť. Po policajnom vyšetrovaní gangsterskej vraždy sa Emu vracia do Vancouveru. Mieri tam aj Plačúci drak, ktorý ju musí umlčať a navyše má zabiť aj krstného otca tamojšej mafie... Príbeh Plačúci drak nakrútili s hviezdou akčných filmov Markom Dacascosom podľa námetu obľúbeného japonského komiksu a populárnych animovaných akčných sérií. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

POMO 

všechny recenze uživatele

Crying Freeman kráča formálnou poetikou i obsahovou "hĺbkou" v stopách nočných erotických seriálov mainstreamovej televízie. Jediné, čo ho drží nad vodou, sú pekné bojové scény, ktorým to v spomalenej, snovej poetiky filmu paradoxne celkom sluší. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Divny. Nefunkcni ani jako jak tu mnozi zminujou poetickej film o stretu dvou kultur, ani jako akcnak. Prvni problem je mizernej pribeh, i kdyz v podstate on tu vlasne zadnej poradnej neni. No a cely tempo je dost utahany, navic se to utapi v hromade zbytecnejch spomalovacek. Jediny co stoji za pozornost jsou sem tam paradne udelany souboje a cool Dacascos v hlavni roli. Slabsi 3*. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

V ČR nedoceněný špičkový akční film, oplývající úžasnou atmosférou, propletencem východní a západní kultury, nádhernými a dokonalými akčními scénami, intrikami a brutalitou. Marc Decascoss předvádí maximální výkon jak herecký, tak fyzický (v osobním životě je to špička v oblasti bojových umění), Tchéky Karyo je pak jako vždy naprosto bezkonkurenční záporák. Film má pomalejší výpravu a děj, ovšem vše se postupně a nezadržitelně blíží k úžasnému boji v japonském lesíku. Režisér Gans později dokázal, že opravdu umí, v případě zfilmované videohry "Silent Hill"... ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Dacascos s drakem na zádech působí určitě charizmaticky, ale co do působivosti jeho filmových postav Kenjiro Sanga zůstává o kousek výš. Stejně tak akce (především závěrečná samurajská vybíjená s akrobatickými vložkami) vypadá celkem slušně, ale filmy jako Mistr neznámého boje nebo Šílená jízda pouští z vodítka mnohem dynamičtější verzi Dacascose. Ten zde používá spíše bouchačky s autodestrukcí a svůj oblíbený horizontální vrut s dalšími bojovými technikami si bohužel schová až na konec. Poetický, trochu zmatený, příběh narušují zpomalovačky, mnohdy zařazené velice zbytečně, kde vůbec nejsou třeba a celý film se tak zdá příliš dlouhý. Snímek bych podruhé asi nedal, to bych si snad radši nechal na záda vytetovat jedno dračí křídlo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Japonská komiksová předloha, francouzský režisér, kanadské exteriéry a americké prachy. Klasická zabijácká story o zabijákovi, co ušetří svou oběť a zamiluje se do ní, vytuněná ucajdanou poetikou a parádními přestřelkami, ve kterých je fest cítit Hongkong. Podobný případ jako Dacascosova o dva roky pozdější Šílená jízda. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Perfektné a hlavne solídne béčko, ktoré by s lepším rozpočtom a lepším štábom a bez toľkej naivnosti malo na oveľa viac, pretože nápad, poetickosť a formálna stránka sú na pomerne dobrej úrovni. Spomalené akčné zábery niekedy nie sú kvalitné a nehodia sa ani do kvalitnejších filmov, no tu boli celkom príjemným doplnkom. 55%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný film s Markom Dacascosom. Má slušný príbeh o špičkovom zabijakovi v službách mafie, pri ktorého poslednej akcii nechal žiť nevinnú ženu, ktorá ho videla a tak ju má navždy umlčať, ale miesto toho sa do nej zamiluje, pričom je to obojstranné a tak sa ju rozhodne udržať nažive. Ale v podsvetí práve začala robiť problémy jakuza a tak je povolaný, aby problém vyriešil. Spracovanie sa mi páči, ale je potrebné sa mu prispôsobiť. Ako čistokrvný akčný film funguje len čiastočne, na to mu chýba potrebná dynamika, takže po tejto stránke moc neuspokojí, ale miesto toho je tu plno prvkov navyše, ktoré to vynahradzujú, celý film má takú zvláštnu poetickú atmosféru a je príjemne umelecky ladený. Dej sa síce vo svojej strednej časti trochu zhorší, časť venujúca sa začiatku vražednej kariéry hlavnej postavy ma moc nezaujala, ale inak dovtedy a aj odvtedy ma film dosť bavil. Akcie je tu priemerné množstvo a je aj dosť vydarená. Rovnako ako aj zvyšok filmu je tiež pomerne umelecky ladená, ale našťastie dostatočne uspokojí aj akčného fanúšika. Jedine ma čiastočne mrzí, že filmu aj napriek prítomnosti Dacascosa takmer úplne chýbajú nejaké tie súboje, ale akciou tvoria hlavne prestrelky. Ale akcia celkovo je výborne natočená, väčšinou aj obsahovo zaujímavá a zabití sa počítajú na desiatky. Ešte spočiatku pôsobí akcia dosť slabo, úvodná naháňačka po lese, alebo vystrieľanie ochranky pred súdom ma vôbec nezaujalo, ale potom sa to už výrazne vylepší, dobre sú zvládnuté aj menšie akčné scény ako ochrana ženy pred zabijakmi v jej byte alebo zabijakov vražedný debut, ale akčným vrcholom filmu sú dve posledné akčné scény, veľmi dobrá akcia v sídle jakuzy alebo výborné finále v lese, kde už konečne Dacascos niečo predvedie aj zo svojich bojových schopností. Herecké obsadenie sa mi páči, výborný Mark Dacascos v hlavnej úlohe, veľmi príjemná Julie Condra, ale aj dobre zvolené vedľajšie a záporné postavy ako Byron Mann, Tchéky Karyo, jedine Masaya Kato mi na hlavného záporáka až tak moc nesedí, ale tiež je na tom dobre. Réžia a technická stránka sú skvelé, myslím, že film dopadol presne tak, ako aj bolo v pláne. A chválim aj veľmi dobrú hudbu. Freeman- plačúci drak je veľmi zaujímavý akčný umelecky ladený film a jeden z tých pár s Dacascocom, ktoré v jeho filmografii určite stoja za pozornosť. Objektívna kvalita filmu- 69%, film sa páči mne na 77%. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

OVU ani mangu jsem zatim neviděl, tak na mě film zapůsobil, po dějové stránce, mírně zmateně. Ale když se ke slovu dostala akce, tak to celkem dobře sviští..jen škoda, že jí moc není. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ako akčný film pre pubertiakov to zbaví. Náročnejšie publikum zbaví skôr trpezlivosti. Scenár sa snaží kombinovať ďalekovýchodné tradície, mystiku, jakuzu, skorumpovanú políciu, bojové umenia, prestrelky vo veľkom štýle, erotiku a k tomu cukríkovú romantiku. A to ešte nie je všetko, femme fatale aj skvelí bojovníci sú tu dvakrát - dobrí aj zlí. Myslím, že na takéto akčné béčko až priveľa konštruovania. No napriek stupidite filmu hraničiacej s rizikom zvýšenia krvného tlaku, zhliadne oko diváka popri odfláknutých akčných scénach s nulovou dôveryhodnosťou (asi sa šetrilo na tie lepšie) aj niektoré "fakt husté" súboje s nadupanou akciou a peknou choreografiou. Mark Dacascos efektne a často predvádza svoj fešácky kukuč, mrštné (odhalené) telo, prípadne netradičné slipy, čím nás nepriamo upozorňuje, že celý film bol natočený s týmto zámerom...ale musela by som byť oveľa mladšia a hlúpejšia, aby ma tým dojal. A ak vás vo filmoch niekedy mierne štve, keď totálne naivná koza vedie múdre reči, ktoré sú v skutočnosti k zblití, tak ste ešte nevideli Emu O'Hara! Jej predstaviteľka Julie Condra mi navyše počas celého filmu predviedla iba dva druhy akože "vzrušujúceho" pohľadu kombinované s rovnako pootvorenými ústami. Nebyť jej, mohol to byť celkom slušný akčný film. Vďaka nej a jej monológom som mala občas dojem, že by lepšie spravili, keby z tohto materiálu nakrútili x-té pokračovanie Emanuely. No a Tchéky Karyo...ten sa vo svojej štandarnej roli tiež príliš neblysol. ...Bouncer zhrnul tento film krátko a presne :-) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

slušné béčko.Od decascosa som nevidel nič ale ak je toto jeho najlepší film tak ho sledovať viac nebudem ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pro znalce comicsové předlohy nic překvapujícího, jelikož film se jí drží poměrně důsledně. Comics je úžasný a kupodivu mnohem akčnější než film. Chápu, že tvůrci se obrazovou poetikou snažili předloze co nejvíce přiblížit, jenže comicsová zkratka se do filmu moc dobře nepřenáší. Přesto forma vítězí nad obsahem a já jsem si obrazy svým způsobem užil. Velmi dobrá hudba připomíná v jistých pasážích Vangelise, ale není to na škodu. Škoda ovšem je, že tvůrci nepřidali do soubojů rudé gejzíry tak, jak je známe z japonské a čínské klasiky, a proto bylo v tomto ohledu nutné počkat si až na Tarantinův Kill Bill. Zvláštní atmosféra snímku si zaslouží hvězdu navíc. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má osobitost, výtvarné cítění, atmosféru, které nemají mnohé filmy podobné ranku ani zdálky. Vynikající kamera, práce s celky, polocelky, barvami. Vynikající Mark Dacascos v hlavní roli, je vynikajicí, nejen jako akční hrdina, ale i jako herec. Akce je na vysoké úrovni, často různé stylizované, inspiruje se mnoha zdroji. I zbytek obsazení je celkem fajn, příběh je dost zajímavý. Neznám původní mangu, ale znám ještě hk adaptaci z roku 1990 http://www.csfd.cz/film/175001-gong-chang-fei-long/ která téma pojímá poněkud jinak. Celkově je Crying Freeman film, který neprávem zapadnul. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Mám velmi ráda Gansův vizuál a režijní styl, jehož výrazná východní orientace mi vždycky byla ohromně sympatická. Mám velmi ráda Marka, ten je mi tuze sympatický od hlavy až k patě. Přesto to nebylo úplně ono. Crying Freeman není nejhorší film, ale odmítá přesvědčivě držet pokupě a měl být buď o hodinu delší, anebo (domnívám se) poněkud dějově přímočařejší. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Triler so skvelým Dacascosom a slabým scenárom (veľa vecí rieši voice over). Bitiek je málo (v podste len jedna - finálna), strieľania veľa. Škoda, že prestrelky nie sú trochu lepšie natočené, film tak mohol viac vyťažiť zo svojho "woovského" potenciálu. Ale tú japonskú poetiku si určite zapamätáte... ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Nechápu proč to celý vyprávěla ženská, když to více méně bylo stejně o Freemanovi, líbila se mi akcička ve stylu Johna Woo a to je asi tak vše. Příběh a ta bába s těma plesnivýma nehtama mě moc nebrali. Dacascos byl khůl, ale to mi nestačilo. Jo a byla tam celkem pěkná herečka...ta hlavní. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Spravedlivé jsou silné dvě *, než slabé 3. Ten film má rozhodně snovou atmosféru, určitou pomalu, rozjímavou poetiku, slušnou kameru a skvěle vybranou hudbu. Ale při té pomalé poetice člověk žel brzy zjistí, jak hloupý ten děj je. Nájemný zabiják, ještě ke všemu pod transem, najednou nechá mladou dívku, malířku, naživu, protože kdoví, co se mu na ní líbí, a rozhodne se vrátit domů a opět se živiti hrnčířinou. Což se klanu Draků, kteří ho „stvořili“, moc nelíbí. Jsou tu také nějaké čarodějnice, jako fakt v tom slova smyslu, ne ošklivé babizny cestou, ale pozadí celého toho převtělování a síly se nedozvíme. Navíc se tady chvíli mluví o Číně, pak tam pobíhají nějací Japonci, a nedává to vůbec smysl. Mezi Amerikou a Japonskem se přeskakuje rychlostí blesku. V podstatě není nakonec ani jasné, kdo a proč chce převzít moc, a kdo a proč ty druhé zabíjí, nechává zabít - ono to není ale důležité, důležité je, aby mladá malířka v červeném kimonu (věděli tvůrci, co znamená červené kimono?) stála proti zeleni lesa a soše Buddhy, protože to vypadá děsně efektně. Nu, a takový je celý film. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Je to kýč jak prase, dialogy jsou peklo, nikdo tam hrát neumí (dokonce i avatarka antiherectví Rae Dawn Chong se objeví) a navíc to obsahuje asi nejpomalejší sexuální scénu v historii kinematografie. Klasickej film, kterej zničila ženská. Jinak jsou totiž akce efektní a třeba zastřelení mafiánského bosse před policejní budovou je dost cool. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od tych videobeciek za par šupov, ktore dnes Dacascos toci, vyzera tento film po technickej stranke (hlavne pekna kamera) dost kvalitne a miestami az umelecky. Vysledok mi ale prilis nesadol. Viac sa tu medituje ako koná, takze akcie je minimum (vsetko sa sustredi na pribeh, ktory mi prisiel strasne zdlhavy a fadny). Nejaky ten vybuch, kratka nahanacka, zopar prestreliek a vlastne len jedna poriadna bitka na konci. Dost ma pri prestrelkach srali divne pouzite spomalovacky. Vysledok mi svojim stylom pripominal nudne prestylizovane prestrelky z filmov Johnny Toa. No a pouzitie spomalovaciek v bitkach sice ma za nasledok, ze su prehladne, ale zaroven malo rázne. Reziser Christophe Gans urcite nie je bez talentu, ale doteraz sa mi ziadny jeho film nepacil, takze u mna je to tentokrat len za 4/10, ale pokial mate radi jeho ostatne filmy, tak je mozne, ze vas tento film chytne podstatne viac ako mna. ()

Související novinky

Konkurence pro Van Helsinga

Konkurence pro Van Helsinga

01.04.2007

Solomon Kane je jméno dobrodruha, šermíře a lovce démonů, který v 17. století putuje neprozkoumanými končinami světa a válčí tam s nadpřirozeným zlem. A zároveň je to název britsko-francouzsko-české… (více)

Reklama

Reklama