Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Animované filmy jsou zpravidla chápané jako snímky pro děti, grotesky, fantaskní férie či kreslené variace na tradiční žánry středního proudu. Argentinský titul Marťan Mercano divákům připomíná, že animace může být účinným nástrojem nekonformní společenské satiry, ba až anarchistickým pamfletem, který se nevybíravě strefuje do autorit. Podobně jako legendární americký seriál South Park i film se žvatlajícím mimozemšťanem, který uvízl na Zemi, využívá médium animace ? ve spojení s karikaturou a hrubozrnným humorem ? jako ničím nespoutaný prostor pro zesměšňování konzumní společnosti a jejích hodnot. Ačkoli si film střílí z nadnárodních korporací, virtuálních světů, marketingu a zotročení člověka technologií, díky ohromné míře nadsázky nikdy nesklouzne do pedantské agitky či prvoplánového hanopisu. Všechny lidské figurky jsou zde nahlíženy stejně: pohledem znechuceného ufona, který mezi lidmi prostě nechce být. Uhrančivě nevázaný snímek mimo jiné předkládá zábavnou reflexi dobového rozkolu ve světové animované tvorbě. Na přelomu tisíciletí se začala v celovečerní produkci rozmáhat počítačová animace a nelítostně ze zájmu diváků vytlačovala snímky vytvářené klasickou kresbou a ploškovou animací. Mnoho autorů novou technologii chápalo jako cestu k uniformitě a odosobnění animované tvorby. Proto si na Zemi ztroskotaný Marťan Mercano z nostalgie po domově naprogramuje virtuální obraz Marsu. Jeho výtvor mu ale ukradnou zlotřilí vůdci korporace, kteří ho promění v důl na peníze. Naštěstí se na pomoc vězněnému marťanovi vydává obtloustlý synek šéfa korporace, který se skamarádil se zeleným mužíčkem přes internet. Oba pak za pomoci mimoňských anarchistů naplánují odvetu. Film ztvárňuje svou realitu pomocí ?ploché? karikaturní kresby a sekvence z virtuálního světa naopak adekvátně zpodobňuje jako animaci 3D modelů vytvořených v počítači. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá satira na společnost, která rozebírá mnohé, jako třeba nadměrné používání internetu, zbytečně mnoho nakupování, chamtivost těch nahoře, atd. Je toho hodně a nebudeme si nic nalhávat - má to pravdu. V tomhle směru mi film sedl. Co se ale animace týče, dopadlo to s ní líp, než jsem očekával. Sice je strašně jednoduchá (ať už je 2D nebo 3D) a třeba pusa mimozemšťana neustále přesahuje jeho helmu, což prostě vypadá dost blbě a skoro všechny postavy vypadají dost ošklivě (akorát nevím, jestli to byl záměr nebo ne) - snad jenom ten Mercano a ta jeho (ex)manželka (? - není to tam jednoznačné) vypadají nějak a řekněme i trochu roztomile, ale zase na druhou stranu jsem si na to tak nějak zvykl a od čistě argentinského filmu z roku 2002, který je navíc animovaný, se asi nic víc čekat nedá. Stopáž to má velmi příjemnou, rychle to uteče a mě osobně to dost zaujalo. Navíc jsem se u toho i celkem pobavil, některé situace zde jsou opravdu vtipné. Akorát to teda mohlo být míň násilné a ten muzikál ve finále mi tam taky neseděl, ale jinak mi ten film sedl a líbil se mi. 4* ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Vskutku pofidérní spojení roztomilosti (marťan), sociopatie (pozemský kamarád), lidského sobectví (mimozemští přátelé) a ziskuchtivosti (byznysmeni), akčnosti a southparkovosti (laserová pistole apod.), společenské sebereflexe a infantility, jednoduché kresby a 3D. Nemůžu se ale zbavit myšlenky, že si nakonec odnesu jen postavu Mercana, vtipný konec jeho „psa“ a dojmu, že se z toho dalo vykřesat víc. Ale co, pohoda. Era el azul. ()

Reklama

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Satira na fše, se fším fšudy (Star Wars, E.T., filmy o útocích mimozemšťanů, Second Life, hackeři, korporace, nákupní horečka a bůh ví, co ještě). Spousta skvělých nápadů, bohužel mnohdy ne úplně režijně zvládnutých. Nedostatky v koherenci (a občasnou scénáristickou bezradnost) ale totálně válcuje masakrující anarchistická jízda nešetřící nikoho. PS: Naštěstí v originálním znění s titulky (marťanský mrmlání dokonalý) 70%. ()

xpaja 

všechny recenze uživatele

Takřka "odpudivé" grafické zpracování zřejmě mělo vyjadřovat Mercanovo znechucení naším světem. Chvílemi ale znechucovalo i mě. Dějově jde opravdu o trefnou satiru naší konzumní společnosti se vším negativním co k ní náleží. Na můj vkus ale mohla být méně násilná a jít o něco více do hloubky. Žvatlání v "marťanštině" které provází celý film začne být po chvíli až nepříjemné, ale těch 70 minut se to dalo vydržet (o moc dýl bych to už asi nezvládl). Dávám ---== 55% ==--- ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře akceptovatelné (nejen) levicové poselství, esteticky upravené pro kdovíjakou raveovou subkulturu. Chápu to tak, že si autoři udělali radost a nic proti tomu; a co se sdělení týče, podepisuji se takřka bez výhrad. Ani mě nečiní šťastným chamtivost korporací, sociální kontrasty a kulturní a intelektuální apatie pracujících mas, tedy směs okolností, jež ani nemusí být dlážděná dobrými úmysly, aby vedla tam, kam zřejmě vede. Nicméně se mi to nelíbilo a nebavilo mě to, můj vkus je někde úplně jinde a legraci si představuji jinak. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama