Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řekne-li se Jean Paul Belmondo, vybaví se většině filmových diváků postava sympatického dareby. Jeden z nejslavnějších francouzských herců jich vytvořil desítky a ať už stály na straně zákona nebo na té druhé, vždycky byl tím, komu se u televizní obrazovky držely palce. Komisař Jordan, hlavní hrdina kriminálního snímku Dobrodruh, také patří mezi ně. Mezi svými kolegy i mezi zločinci je znám svými obratnými a značně svéráznými metodami. Tentokrát je vyslán do Marseille, aby vyřídil velký případ s narkotiky. Přestože se stane obětí pečlivě nastražené léčky a je odvolán, rozhodne se zůstat a pokračovat v pátrání na vlastní pěst. Profesionálně natočenému snímku nechybí napínavý děj ani nenucený humor. Jordan je klasickou belmondovskou postavou a stejně jako třeba jeho Borowitz z filmu Policajt nebo rošťák, oslňuje elegantní nenuceností, šarmem a neortodoxními metodami, s nimiž likviduje zločinecké gangy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (180)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ryzí, hodina a půl mlácení dealerů, buzerantů a pasáků, okouzlování žen lehkých mravů a intenzivního belmondovského "můža". Přeukrutná pitomost jejíž děj je cele oddán tomu, aby se JP mohl v pravou chvíli vymrštit na hrazdě nebo někomu jednu přišít. Odolnost a síla Buda Spencera... a samozřejmě adekvátně těžká hovězina. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Belmondo zkrátka tyhle role uměl, a je jedno, že by jeho komisaře Jordana zcela po právu svlékli z uniformy a zavřeli až by zčernal. Sázet na to, že podobní kovbojové mají dostatek morálky a sebeovládání, aby si dělali co chtějí vždy jen v zájmu dobra tam, kde se zlu podařilo zcela si podmanit systém, se v reálu zatím pokaždé vymstilo - můžeme nicméně obdivně vzdychat nad Dobrodruhem a podobnými snímky, kde sebevětší rvačka neznamená pro výše popsaného hlavního hrdinu jedinou modřinu, kde kterákoliv žena padá do mdlob ve chvíli, kdy On vkročí do dveří, a kde se čistí feťácká doupata, navštěvují SM gay kluby, (všechno vyobrazeno tím nejstereotypnějším způsobem, dnes už možná ani ne "téměř" směšně), odehrávají se dobře nazvučené automobilové honičky a mezi segmenty Morriconeho hudby se střílí o 106, respektive 93 podle Beretty 93R, která tu zaznamenala možná první výskyt na filmovém plátně;) Je to sice konzistentně hloupá, ale přesto stylová francouzská drsná kriminálka, na kterou se dobře dívá... tedy, hodně občas, a pořád si ji pletu s jinými Belmondovými filmy, ale stejně nemůžu říct, že Dobrodruh by měl mít jinou než červenou barvu. 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jak lze brát vážně kriminálku, jejíž hlavní hrdina disponuje bezmála supermanovskými schopnostmi? Ze všech potyček vyvázne bez škrábnutí, všechny padouchy dožene levou zadní, na ulici okouzlí svou muskulaturou každou děvu lehčích mravů a ani přeložení do policejního oddělení zabývajícího se výhradně pasáky, feťáky a různými perverzáky nezbrzdí jeho štvavý hon za zákeřným narkobaronem. Dobrodruh by se chtěl podobat Francouzské spojce (obzvlášť jejímu druhému – narkomanskému – dílu), ale když se po jejím vzoru snaží působit realisticky, je spíše trapně bezzubý. Kromě „zaručeně“ nechutných, tím pádem směšných scén typu „návštěva gay klubu plného úchyláků v latexu“ (stojí za porovnání s podobnou scénou ve Zvráceném Gaspara Noého), podráží filmu nohy zmatený scénář. Zmatený stejně jako Belmondova postava, která si nejdřív vyřídí několik – s hlavním dějem nesouvisejících – bokovek, aby potom náhle a bez přílišných okolků splnila hlavní cíl svého pachtění. Skutečně jsme na to museli čekat sto minut? Nepříliš nápaditá je bohužel rovněž hudba Ennia Morriconeho, opakujícího stále stejný, brzy iritující motiv. 50% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už samo slovo "dobrodruh" je sexy a když se pak tohle slovíčko přidá ke slovnímu spojení "pravej chlap", tak vznikne jméno - Belmondo. Když se pak Belmondo přidá do kvalitní akční kriminálky, jako tvrdej policajt co umí rychle jezdit autem, skákat z helikoptéry na jedoucí motorovej člun, co okouzlí každou ženu na tolik, že i prostituka řekne "tomu bych dala i zadarmo" a především, co nakope prdel každýmu zločinci, tak vznikne hodnocení - pět hvězdiček. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krásný hudební motiv z pera klasika - Ennio Morriconeho plus klasický filmový motiv z brašny Jean-Paul Belmonda. Ten je dobovej frajer se vším všudy, jen mu chybí nějakej vážnější soupeř a nějaká ta osudovější scéna. Za takových okolností bych totiž neměl problém sáhnout na pětihvězdu. Takhle ale i tak filmařské krásno, které dnešním tvůrcům bohužel chybí. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zbytnělé Belmondovo mužství v hlavní roli vyšetřuje zapeklitý případ, v němž jsou zločiny hlavního záporáka všem již dávno známé, avšak důkaz, důkaz chybí. Jean Paul křísí zapomenuté kriminalitstické metody práva útrpného. Když potřebuje něco vědět, pár háků a kopanců pozotvírá huby proradných hejsků, teploušů, feťáků, informátorů, zkorumpovaných kolegů, gangsterů i jinak specializovaných zločinců a pobudů. Mužnost však sídlí i ve skocích z a na jedoucí, letící či plovoucí dopravní prostředky, navštěvuje doširoka dobrovolně otevřené klíny žen a vychází z hlavně pistole. Taková pistolka i penis také od nepaměti umožňují získat člověku nejednu cennou informaci. A když už nevíme coby, stačí vytáhnout z minulosti vědoucího kohosi, jenž komisáři moooc dluží. Takhle to dopadá s filmy, které chtějí žít jen z toho, že pan hlavní role nepotřebuje dublujícího kaskadéra. Inu, na některé druhy machrování nemá ani Belmondo. Slabé **. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

V Belmondovo filmografii nicim vyjimecna kriminalka, coz ale porad znamena, ze se jedna o slusnej nadprumer. Misty je film sice lehce stereotypni a scenar taky nepatri k nejpropracovanejsim, ale Belmondo celej film utahne, sice by moh mit vic hlasek, ale par jich pronese a kdyz dojde na akci, tak to je spravnej drsnak. Navic tu je prijemna hudba, takze dobry 4*. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Když se to tak vezme, tak Bruce Willis je vlastně takový americký Jean-Paul Belmondo...Nebo alespoň při sledování DOBRODRUHA mi to tak přišlo.Jinak je to velmi solidní drsňácký snímek, který neztrácí dech ani v novém tisíciletí.Že by to dělaly ty Belmondovy koupele v pivu ?:)) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já nechci poldu. Já chci šílence." To je ale náhodička. Zrovna tu jednoho máme. Komisaře Jordana. Pud sebezáchovy nemá, ale kolt tasí rychle, prohání se v opancéřovaným Mustangovi a z padoucha dokáže dostat přiznání i jméno jeho kocoura. Navíc ví, že drogy patří do moře, hlavy dealerů do záchodový mísy, ženy do postele a mafiáni pod kytičky. Mě to s ním baví, zejména když ho v zábavě podporují tak skvělý figury, jako je tureckej kulturní atašé nebo prostitutka Livia Maria Dolores. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z řady filmů, kde se Belmondo předvádí, jakej je velkej frajer. Každýmu nakope prdel, kurvy jsou z něho natolik okouzlený, že mu dávaj zadarmo a při nebezpečí se tváří, že si jde koupit do krámu chleba. Naopak záporáci jsou takový nevýrazný vocasové, že se mi chvílema pletli mezi sebou. Člověk to musí brát s hodně velkym nadhledem a moc u toho nepřemejšlet. Pak se u toho dá i pobavit. Hodně záleží, jak moc máte rádi Belmonda. Buď mu toho supermanskýho komisaře sežerete a nebo ne. Pro mě je to průměrnej film. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jean-Paul Belmondo své dobrodruhy, ať už na straně zákona nebo proti němu, hrát umí, má charisma a svým postavám dokáže vtisknout nepopiratelný šarm. Problém spočívá v tom, že film jako takový zaujímá polohu, která mi nesedí a považuji ji za navýsost problematickou. Tváří se příliš totiž vážně tam, kde nasazuje zjevně nerealistický rámec a jeho hrdina jako by vypadl z nějakého špatného akčního filmu. Belmondův komisař Jordan až příliš machruje a je to tak těžký frajer, že do vážně se tvářící kriminálky jednoduše nezapadá. Navíc prostředky, které při vyšetřování volí, jsou eticky nepřijatelné. Harryho Callahana hraného Clintem Eastwoodem kritika svého času označovala pomalu za fašistu za jeho vyšetřovací metody, když Jordan v něčem Callahana možná i předčí. Na rušném francouzském bulváru z pomsty zmasakruje před užaslými zraky davu dva gangstery a sebevědomě odkráčí středem. Nejenže by mu to v reálném světě neprošlo, ale navíc právo a spravedlnost zatraceně relativizuje. Ve výsledku jde o velmi průměrnou kriminálku s řadou klišé ze špatných filmů a supermanským hrdinou, kerý by v případě jiného obsazení sklidil jen velmi vlažný ohlas. Celkový dojem: 45 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Krimi Belmondo, jak jsme na něj zvyklí a jak ho máme rádi. Suverénně a s vtipem šikanující zločince, seřvávaný svými vytočenými šéfy, klátící sexy baby, jezdící v obrněné káře a střílející z cool bouchačky charakterově plochého záporáka zatíženého na kulečník se Silvovým spolehlivě fungujícím padoušským xichtem. A samozřejmě sám provádějící své kaskadérské kousky, od přestupu z vrtulníku na motorový člun až po fajn závěrečnou atomobilovou honičku. Bohužel ve výsledku to není parádní jízda, "jen" standartní kriminálka. Jako bonus mladý Tchéky Karyo (v celé své kráse). ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to tou dobou nebo oblečením či mejkapem, ale jediný, vzhledově, zajímavý člověk je v tomto francouzském filmu Jean Paul Belmondo. Jediný sympaťák. Jediný dobrodruh. Jinak (i přesto) patři film ke klasice francouzské krimi a dám ruku do ohně, že se řadí ke kultu mnoha jiných režisérů, kteří se pokouší vyrobit film o drsném policajtovi, kterému šlapky dávají služby zdarma proto, jak přirozeně je úžasný. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Komisař Jordan je Superman francouzského policejního sboru, co brzy přivede ryby v okolí Marseille k závislosti na heroinu, po městě se prohání opancéřovaným Fordem Mustang a vybíječi v gayclubu klidně řekne, ať s ním jde ven, ale ať za ním nechodí moc blízko.. Le Marginal je krapítek sužován divně poslepovaným dějem, ale Bebel s tím svým rozpláclým nosem a odzbrojujícím úsměvem na mě vždycky dokáže zazářit pozitivní energií. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasické dílo dobrodružného žánru nese ve scénáři prvky až příliš lehké, jež jsou zživotněny vynikajícím Belmondem a doprovozeny skvělou Morriconeho hudbou a adekvátní výpravou. Scénář navíc obsahuje dobové aktuální prvky včetně korupce a prorůstání organizovaného zločinu do společnosti. Kéž by lehkost lehkého žánru byla vždycky taková jako v tomto případě! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jean-Paul Belmondo opět v roli férového drsňáka, Henry Silva opět v roli padoucha, Jacques Deray opět dokazuje že kriminálky mu jdou, Ennio Morriconne opět složil jednoduchou podmanivou melodii...atd atd. Prostě opět další drsná kriminálka stojící na Belmondovi. I tak to ale stačí na 75%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Belmondovky jsou samostatnej žánr a tenhle kousek je jeho dalším typickým reprezentantem. Se všemi klady i zápory to nijak nevybočuje z toho trošku lepšího průměru. Potěší Henry Silva jako hlavní mafiánskej kápo k tomu máme standartní dávku přestřelek, pěstiček, nějaký ty kaskadérský výkony a hlášky no prostě normálka. Jenom mi prostě všechny tyhle filmy přijdou jak přes kopírák a žádnej nemá nějakou nadstavbu kterou bych ocenil, ale Jean byl sympaťák a zkrátka si hrál to svoje, tak co už. U mě opět za 3* a k tomu 55% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Belmondov Dobrodruh na mňa zapôsobil veľmi, veľmi podobne ako nedávno odvysielaný Profesionál. Postava sadla Belmondovi na telo, akčná kriminálka akých sme už videli X, ale iný look tomu pridáva výborná Morriconeho hudba. Veľmi známy hudobný motív k filmu Profesionál som vystriedal za úplne neznámy hudobný motív Dobrodruha. Priznávam, že som bol viac zvedavý na hudbu než film samotný, ale ani on vôbec nesklamal. Belmondo rozdal pekné množstvo úderov, bitky nie sú trápne, čo sa v tých rokoch stávalo úplne bežne, auto naháňačky majú šťavu a Belmondova "seňorita" má postavu bohyne. Navyše Belmondo záver odjazdí na aute snov. Za zmienku stojí i mladý Tchéky Karyo, ktorý tu hrá v menšej roli. 80%. ()

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama