Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrej miluje Mášu, je ale sžírán žárlivostí, protože se domnívá, že Máša se tajně stýká s jeho nejlepším přítelem Sergejem. Vyzve jej na souboj, k němuž ale nedojde a přátelé se domluví na odkladu duelu o čtyři roky. Po čtyřech letech se znovu scházejí, aby si vysvětlili dávné nedorozumění a lásce Andreje s Mášou nestojí nic v cestě.
Film Výstřel (Un colpo di pistola) byl režijním debutem později významného italského filmaře Renata Castellaniho, který se také podílel na scénáři. Příběh měl sice základ v povídce "Výstřel" ze souboru Bělkinovy povídky od A. S. Puškina, od předlohy se ale značně lišil. Castellani vytvořil dějově nenáročnou, ale solidní kostýmní podívanou, která byla v roce 1942 uvedena na festivalu v Benátkách. V rolích soků v lásce Andreje a Sergeje zazářili dobově oblíbení miláčkové publika Fosco Giachetti a Antonio Centa, krásnou Mášu mezi nimi ztvárnila neméně slavná Assia Noris. Zajímavostí bylo, že pro natáčení scén na plese využil Castellani skutečné Rusy z aristokratických kruhů, kteří žili v italském exilu od doby bolševické revoluce. (argenson)

(více)

Recenze (1)

rivah 

všechny recenze uživatele

Ve svém debutu Castellani prokázal, že dokonale ovládá řemeslo. Navzdory stáří a zvyklostem doby film přesně odpovídá duchu předlohy, je to nejen kostýmní melodram, ale je tu i něco navíc, co zaujme a utkví. ..../a na závěr u klavíru zní nefalšovaná ruská píseň/..(70%) ()

Reklama

Reklama