Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2654 a válka s agresivními Kiletary je na spadnutí. Hlavní velitelství na hvězdě Vega, kde je umístěn nepostradatelný Navcom, umožňující skokové přesuny při vesmírných plavbách, hlásí nečekaný útok nepřítele. Země se tak ocitne v bezprostředním nebezpečí a nezbývá mnoho času na záchranu. Poblíž se nachází pouze kosmická loď kapitána Taggerta s dvoučlennou posádkou - piloty Marshalem a Blairem. A právě Chris Blair, aniž to tuší, se stává poslední nadějí lidstva. Jeho matka, po níž mu zbyl tajemný medailon, totiž patřila k vymírající rase "poutníků". Byli to první vesmírní výzkumníci, u nichž se vyvinul speciální dar vnitřní prostorové a časové orientace, k níž nepotřebovali žádné navigační přístroje. Chris, který tyto výjimečné schopnosti zdědil, tedy musí dokázat to, čeho žádný jiný smrtelník není schopen - skok z pulsaru Charybda směrem k ohrožené Zemi. Kdyby se mu to nepovedlo, lidská civilizace zanikne... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Papírově to řeci mělo vyjít, jména mezi herci rozhodně nejsou nevýrazná a navíc je tu velice silná podpora legendárního vesmírného simulátoru Wing Commander. Možná bohužel (nebo bohudík?) je režisérem samotný game designer celé počítačové série a to mu dává do vínku i dost sentimentu, který brání filmu stát se něčím lepším než béčkovou cestou do vesmíru. V dabingu bohužel dochází i k mnoha mystifikacím a překladům, za který by se měl řezat jazyk. Mělo to být o tolik lepší... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když "oficiální materiály" mluví o Kiletarech místo Kilrathi, leccos to vypovídá o práci odvedené na straně distributora. Věřte, že překlad/dabing obsahující perly jako "stíhači vyčistí dosah exploze", dělá vše pro to, aby to nevalné mínění potvrdil. Bohužel Chrise Robertse, skutečného otce po zásluze legendární série počítačových her (nelineární kampaň v roce 1990, interface kopírovaný od té doby snad v každém simulátoru, kdo z vás to má?;)), zřejmě postihla ta samá choroba, jaká navštítila o několik let později jiného Chrise (který vypiplal jinou legendu jménem X-Files, aby ji zabil příšerným Chci Uvěřit), takže je to v zásadě krysí nemoc;) Jak jinak si vysvětlit zoufale předvídatelný a klišé plný příběh? Na druhou stranu, když to vezmete tak, že hlavní role mají Stewey z Vřískotu a Pejzystratos z Minulého Léta, není to až tak špatné:) Šafránka, Hercule Poirot i jiní hrají své party docela slušně, ale bohužel je dohání staré přísloví o pletení biče z OVNA (Opravdu Vysoce Natvrdlé Akce). Je až k nevíře, jak mohlo něco takhle přinejlepším průměrného vzniknout a nést hrdé jméno Wing Commander... takhle se můžete při zmínkách jmen Vašich hrdinných parťáků z časů rozdrcených klávesnic jen bolestně pousmát. 50%, a to jsem možná přehnaně shovívavý. Ale to byl nebožtík Roger Ebert k tomuhle filmu taky;) ()

Isherwood odpad!

všechny recenze uživatele

Díky videohernímu základu by se dal tolerovat poněkud z prstu vycucaný děj, který postupuje přesně v jejich duchu, akční intro, akční sekvence proložené akčními prology plnými akčně patetických řečí o poslední naději Země a závěrečné „akční“ outro Rozhodně se však nedá tolerovat, že z tohoto základu vychází i samotná forma, která díky své poměrně zdařilé trikové stránce dá rychle zapomenout na levné béčko, tedy snad jen v závěru to barevně bliká snad ještě hůř než před dvaceti lety a vykrádá, diplomaticky se tomu říká: „přehnaná inspirace“, jiná díla. Avšak toto inspirování se v jiných sci-fi filmech je ještě stravitelné, nejpodivnější zůstává samotné válčení mezi mohutnými vesmírnými koráby. Ať už režisér Chris Roberts chtěl nebo ne, toto vzájemné ostřelování do posledního detailu kopíruje všechny ponorkové filmy, čemuž se podřizuje i „roztřesená“ kamera Thierryho Arbogasta a výtvarné řešení vnitřku vesmírných plavidel, včetně červených světel, hořících strojoven či napjatě mlčící posádky. Při připočítání takových nelogičností jako je absence ochranných štítů na plavidlech u záporné strany, vcelku nezřízené chlastání whiskey, či chování jednotlivých postav, bude výsledek více než žalostný. A proto, že se film bere smrtelně vážně a zavtipkuje tak často asi jako zachmuřený angličan, bude mé hodnocení takové jaké si zaslouží. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $11,578,059Tržby Celosvetovo $11,900,000║ v celku v pohode sci-fi, herci to utiahnu, plus je tam sympatická Saffron Burrows, nenudil som sa, vytíkať nie je čo, občasné zjednodušené alebo poslabšie triky sa dajú prepáčiť, lebo prevažne trikovo je to solídne zvládnuté /60%/ ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak jo. Logika šla sice při psaní scénáře na vejlet do sousední galaxie, takže celá pozemská vojenská mašinérie se až na jeden otřískaný křižník jako na potvoru toulá bůhví proč na opačné straně vesmíru než nepřítel, který se právě zmocnil supertajného zařízení pro výpočet prostorových skoků se souřadnicemi Země (jestli to Asimov nedělal líp, když dal postavám místo počítačů logaritmické tabulky), ale z toho jsem morální újmu neutrpěl. Ba dokonce ani že kosmický lodě ve vákuu vydávají zvuky jako proudové stíhačky mi nějak nevadí, ostatně Star Wars za to taky nikdo nekritizuje. Navíc mám radši i ve scifi staré dobré palné zbraně, než nějaké laserové srágory, a hudba byla více než slušná. Ovšem intelektuální obsah je zhruba na úrovni Lucasovy hexalogie, dialogy bych radši ani nerozebíral, hrát při nich není co, naštěstí triková stránka dost zachraňuje (30 milionů je v hollywoodských poměrech pakatel, přesto film vypadá dost slušně). Původně jsem psal komentář po paměti (viděno cca před 6 lety v kině), ovšem po novém shlédnutí chca nechca musím trochu upravovat. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokonalá vykrádačka sci-fi filmov, za zmienku stoja snáď len hudba a efekty, ktoré mohli konkurovať aj blockbusterovým filmov z toho obdobia. Škoda, že o ničom inom sa to povedať nedá. 45%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Do prokletí hollywoodských adaptací počítačových her přispěl i tenhle kosmický kus. Režisérem a producentem hry byl jistý Chris Roberts, který zúročil znalost látky a přesunul ji i na filmové plátno. Mezi kosmickými souboji je z prstu vycucaný děj, patetické momenty a křečovité herecké výkony mladých uch. Prostě, aneb když se fanoušek dostane k balíku peněz. Alespoň že se na Angličanku Saffron Burrows tehdy dobře koukalo. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Video hru podľa ktorej je "Wing Commander" natočený, som nikdy ani len nevidel. Ale film som si zodva krát pozrel. Musím však konštatovať, že sa jedná o podpriemerný akčný sci-fi snímok pre adolescentov. Celé je to nevýrazné a dosť nudné. Plné nelogickostí a hlúpych dialógov. ** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

O čem to jako bylo? Jakoby to bylo vypreparované z nějakého mnohasérióvě brakového vesmírného seriálu typu Andromeda. Poslední díl čtvrté série, velká bitva. Ale co jako víc? Chybí kontext, a tím i jakákoliv hloubka. Jediná věc není původní. Špatný scénář, z dialogů a srdceryvnosti mi bylo trapně. Povinná romance. Nerealistické po všech stránkách a tuto nerealističnost není film schopen divákovi podstrčit tak, aby ji alespoň trochu uvěřil. Jediné, co mě potěšilo, je solidní theme hudba Davida Arnolda, který tenhle žánr prostě umí. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Freddie Prinze Jr. ve sci-fi? To opravdu není jeho obor, on má být ten slaďoučký školáček po kterém náctileté holky šílí. HBO mi to naservírovalo jako úžasný film se spoustou efektů... Pravda je někde jinde. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 4/10 Hudba 7/10 Efekty 10/10/// +ohromující efektivní podívaná, občas slušná atmosféra, podle počítačové gamesky -slabý děj, logika a jednání postav/// Ještě než se začaly vyrábět filmy podle počítačových her jak na běžícím pásu, vznikla tahle adaptace. Adaptace na hru, kterou jsem nehrál, takže se nejedná o srdeční záležitost, přesto jest zpracování docela věrné. Bohužel provedení i když efektní, je celkem nudné. Řekl bych dějově ploché. Sice potěší obsazení (Suchet, Hamill), ovšem s postavami je to horší (a teď jestli to náhodou nesouvisí s hereckými výkony). To že je film mixem Star Treku, Hvězdné pěchoty a ponorkového válečného filmu je snad i dobře, mohlo to totiž dopadnou hůř./// Celkem 61%/// ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Je to hodně špatný film, ale já se u něj vlastně i docela bavil, hlavně proto že poslední dobou jsem z tohoto žánru nic jiného neviděl. A je docela paradoxní že herní předloha měla videosekvence s mnohem lepším obsazením než toto, tak strašně špatné a nesympatické herce musel režisér hledat asi hodně dlouho. 4/10 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Akční sci-fi se odehrává v polovině 27. století, kdy Pozemská konfederace bujuje s impériem Kilrathi, jež obývá zlovolná rasa. Poté, co je zničena pozemská základna,se Kilrathi zmocní navigační jednotky, která umožnuje skoky červími děrami ve vesmíru za linie nepřátel. V cestě jim stojí jen speciálně vycvičenýoddíl, který vedou 3 mladí piloti. Film v režii Chrise Robertse byl natočen podle oblíbené stejnojmenné video hry a praklticky v ničem nevyniká. Vlastně vyniká....jsou zde špatní herci a je to špatný film.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

O kvalitách tohto nezáživného sci-fi filmu nehovorí ani to, ak napíšem, že Chris Roberts nie je ani zďaleka Veerhoeven, to je každému jasné, ale skôr to, že Fredie Prinze jr. nie je Dean Cain. A to je už čo povedať. O nechcenej vtipnosti celého projektu hovorí niečo aj plagát s troma nýmandami, keď vo filme hrajú inokedy a inde kapacity, ako Karyo, Suchet a Prochnow. V sk kinách mám dojem som to nezaregistroval. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Hru sem nikdy nehrál, takže nemůžu porovnávat, ale není to tak špatný. Je to sice béčko jak vyšitý, ale se slušnými triky a vynikajicím ústředním hudebním motivem. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dosť divné scifíčko, ktoré dopláca hlavne na zlepený scenár... Ale tie triky berú dych - len či ich nebola škoda na takýto film... ()

Reklama

Reklama