Reklama

Reklama

Bandité z Orgosola

  • Itálie Banditi a Orgosolo (více)

Obsahy(1)

FilmVOLNOST líčí život sardinských pastýřů ovcí, řídících se vlastními zákony odlišnými od zákonů moderního světa, hájených četníky. Když se dostanou do konfliktu s touto mocí, prchají s puškou v ruce do hor a stávají se bandity. Z veristicky zachyceného života a zvyků vyrůstá svědectví o svérázných mravních hodnotách obyvatel ostrova i poezie patosu přírody a člověka. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Realisticky zachytený život pastierov oviec v chudobnej Sardínii, ich jednoduchosť, priamočiarosť a spontánnosť. Na nepravdivom obvinení jedného pastiera je ukázaná bezmocnosť obyvateľov a následne odhodlanie prežiť za každú cenu. Štvrtý komentár. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Film zaznamenal velký úspěch na festivalu v Benátkách r. 1961, kde mimo jiné získal cenu za nejlepší prvotinu. Je jen a jen škoda, že autor natočil další film, jenž se setkal s již méně nadšeným přijetím, až o šest let později a v 70. letech se stáhl z filmování úplně. Bandité v sobě nesou silnou neorealistickou stopu jak v oblasti příběhu - drsný život chudých Sardiňanů vyplněný tvrdou prací a snahou vyžít s málem, splatit dluhy atp., tak v oblasti formy a zde leží asi největší pozitivum filmu. V exteriérech snímané a za přírodního světla krásně komponované záběry kamery (kterou ovládal sám režisér) dechberoucích ostrovních hor vyvažují poměrně přímočarý, a proto ne tak zajímavý příběh. De Seta sám v 50. letech vytvořil řadu dokumentů o životě chudých obyvatel Itálie a film je zjevným prodloužením tohoto zájmu do sféry hraného filmu. Ve filmu hrají i místní obyvatelé. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený "etnický" film o tom, že stát se banditou v kraji ovčích sýrařů není velký problém. Žádná pastorání symfonie. Vztah bratrů Michela (starší) a Peppeddua, které poutá a svazuje stádo ovcí, je hlavním tématem tohoto příběhu. Michel, který zpočátku pohrdá zlodějí vepřů, se k nim nakonec druží jako zloděj ovcí. ()

zette 

všechny recenze uživatele

V jednom geografickem casopise jsem pred lety cetl clanek o Sardinii a byla tam zminka o tomto filmu. Je to uz par let, co jsem mel Bandity z Orgosola v merku. Film je dost pusobivy svym horskym prostredim, cehoz kameraman maximalne vyuzil. Velmi dobry vyber hercu a atmosfera filmu stale dava odkaz na neorealismus, ktery mam tak rad. Jen jsem cekal trochu vice ze zivota Sardinanu, celkove byl scenar nejvetsi slabinou jinak povedeneho filmu. ()

Reklama

Reklama