Reklama

Reklama

Samson a Sally

  • Dánsko Samson og Sally (více)

Dánský animovaný film Samson a Sally bez příkras zobrazuje ničivý dopad lidského jednání na život v oceánu. Sledujeme příběh mladého samotářského vorvaně Samsona, který v oceánu čelí existenčním hrozbám. Jednoho dne se seznámí s vorvaní samičkou Sally, ta jako jediná přežila útok velrybářů na své hejno, a záhy se z nich stanou nerozluční přátelé. Později jejich přátelství přeroste ve velkou lásku. Nad vlnami i pod nimi panuje ponurá atmosféra – nebezpečí představují velrybářské lodě, hořící ropné skvrny, radiace i dravé kostky. Samson, zdrcený jednáním lidí, se vydává najít bájného Moby Dicka, legendu všech velryb, v naději, že mu pomůže v boji proti zákeřným velrybářům. Film Jannika Hastrupa vyniká nejen pozoruhodným výtvarným zpracováním, ale představuje i odvážnou kritiku ničivých dopadů lidského jednání na přírodu. (NFA)

(více)

Recenze (12)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Dansko, to je hlavne Wulffmorgenthaler a Hans Christian Andersen. A tahle pohadka svuj puvod nezapre, svoji ponurosti nema od druheho jmenovaneho moc daleko (i ta absurdita prvniho jmenovaneho je citit - Mrozi song). Vubec bych tohle dilo nedoporucoval detem pod 10 let. My jsme na to sli se skolou do kina a muzu rict, ze me to hodne zasahlo a ovlivnilo. Poprve jsem videl, jak clovek dokaze devastovat a drancovat prirodu. Jo kdyz dostanou Samsonovu maminku, tak brecim i dnes. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný animák, určený nielen pre detské publikum. Environmentálna tematika a na rodinný animák netradične silná atmosféra, dotvorená vizuálom i hudbou. Veľmi sa mi páčila animácia, ktorá je sympatická, invenčná, miestami ťaživá, inokedy zasa vtipná a hravá. Až na kosatky sú pekne naanimované všetky živočíchy. Animák pritom nemá problém ukázať aj reáliu požierania ostatných živočíchov, čo v drvivej väčšine prípadov je tabu. Trochu škoda toho rýchlozáveru, téma si zasluhovala väčší dôraz na poriadne zakončenie. Ale inak klobúk dolu. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Další z filmů mého dětství, na který se chodilo i se školou, a který se mi po více než 15. letech podařilo získat a vidět znovu. Příběh o velrybách (univerzální "whale"), životě pod hladinou a o destruktivním vztahu člověka k oceánům a přírodě obecně. Docela zdařilá akvarelová animace a i přes svou krátkou stopáž má film určitě co nabídnout. Jsem rád, že na rozdíl od jiných léty mnoho neztratil. PS: Na DVD vyšla doposud pouze originální dánská a německá verze, obě bez jakýchkoli titulků, anglická verze vyšla jen na VHS. Sám vlastním tu německou. Žádná česko-slovenská zatím neexistuje. ()

El_indiano 

všechny recenze uživatele

"Všechny zabili, voda byla rudá...!!!" Drsárna, co víc dodat. Dneska tohle nevydělává, ještě by režiséra nařkli z týrání dětí... Po letech jsme to nalezli v hrozný kvalitě, ale i rozmazaní vorvani vás dostanou do kolen, protože mají fakt silný příběh. Jako malý jsem strašně prožíval to nekonečný podplavávání ropných skvrn. To se dnes dospělému divákovi může zdát, že to trochu drhne, ale má to svůj důvod... Zvláště dnes, kdy jsou animáky jednou nekončící akcí. Tady je dítě vrženo před volbu: když nebudeš trpělivý a odhodlaný, zemřeš. Což ve skutečném životě oceníte. Takže pokud chcete, zapátrejte a stáhněte si to. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dost temná až drsná pohádka o velrybách z doby mého dětství, hodně vzdáleně inspirovaná Moby Dickem. Dnes by patrně tvůrce obvinili z týrání dětí, protože je nechávají přemýšlet a nepředstavují jim svět jako růžové místo, kde vždycky všechno dobře dopadne. Je tu možné vidět úmrtí matky, velerybu umírající v ropné skvrně, docela strašidelné pronásledování malých vorvaňů dravými kosatkami a podobně. Občasné humorné momenty jsou tu tak trochu z povinnosti, ale pamatuju si především tu ponurou atmosféru a hledání Moby Dicka. Vážně je škoda, že tyhle klasiky mého dětství, které byly dramatické, inteligentní a nezacházely s dítětem jako s pitomcem, navíc opatřené perfektním dabingem, pro televize prakticky přestaly existovat. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama