Reklama

Reklama

KAM AŽ SAHAJÍ HRANICE LIDSKOSTI... - Charlie Smith (Jack Nicholson) se s manželkou stěhuje k mexickým hranicím v Texasu, kde Charlie začne pracovat jako pohraničník. Jeho nový parťák Cat je zjevně zapleten do špinavých kšeftů - tajně si přivydělává tím, že pašuje lidi přes hranice, a svádí ke snadnému zisku i nového kolegu. V drsném světě každodenní korupce to Charlie zprvu nevnímá, ale stále častěji si začíná uvědomovat, že kromě hranic, které střeží, by v každém z nás měly existovat i hranice lidskosti. Když pochopí, že se pohybuje na hraně, postaví se proti zkorumpovaným kolegům a pomáhá mladé Mexičance hledat dítě, které se zřejmě stalo obětí obchodu s nemluvňaty. Působivé drama osamělého hrdiny, které by se bez velké nadsázky dalo označit za moderní western, umocňují herecké výkony obou hlavních představiteků (po boku Jacka Nicholsona se v roli parťáka Cata představí Harvey Keitel). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

POMO 

všechny recenze uživatele

Osemdesiatky neznamenali iba naivne zjednodušené akčné rambovky, ale aj naivne zjednodušené "realistické" thrillery s Jackom Nicholsonom. Minimálne teda vo vyústení deja. Navyše, je vôbec možné Jackovi uveriť tak humanisticky pozitívnu postavu? Ale Harvey Keitel a atmosféra horúcej pohraničnej stepi super. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Prý western současnosti, a já když nad tím přemýšlím, tak těm, kdo to napsal dám docela za pravdu. To prostředí do sebe něco má, a když se k tomu připočte Jack Nicholson, tak je o kvalitní film zaděláno, no ne? Sice zde nehraje záporáka, a psychopata prvního řádu, tady stojí spíše na straně dobra ale i tak mu to kvalitně mele od pusy a rád se na něj kdykoliv v jakémkoli filmu znova podívám. Dle mého filmi možná má až moc nízké hodnocení, drsný sice je, ale kus pravdy na tom všem asi taky bude. Jen mi je jasný, že na tom bude část nepartrná, protože zbytek je Hollywoodskej blaf, který má za účel šokovat diváka a to se mu docela solidně razantním způsobem daří. Jen mě během filmu napadlo že Nicholson mohl spíš hrát toho záporáka, asi by byla větší legrace, na druhou stranu Harvey Keitel se toho všeho zhostil dobře a tak jsem po skončení filmu nemohl být jinak než spokojený, opravduse na to moc příjemně kouká. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Oldschoolové morální drama z hranice mezi Texasem a Mexikem, kam osud či náhoda zavane i postavu Charlieho Smitha, kterého bravurně ztvárnil Jack Nicholson a který mezi americké hraničáře tak úplně nezapadl... Zajímavý je post-westernový nádech i herecké výkony, stejně jako hudba Ry Coodera... Z dnešního pohledu ukázka typického filmu z Hollywoodu 80. let, pro uvědomění si kinematografické evoluce je dobré komparovat třeba s o dvě dekády mladším lokálně i tématicky velmi podobným filmem Tři pohřby - v 80. letech tradičně lineárně vyprávěný příběh, v novém miléniu příběh postmoderně rozbit do několika časových rovin s neostrými předěly, což zvyšuje vypravěčský efekt... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ten krásný plakát navnazuje na drsného Jacka Nicholsona v drsném filmu, ale nakonec jde spíš o snímek s lidskými hodnotami, kde se zachraňují děti a lidi se vyrovnávají se špínou okolo. Tempo pomalejší, žádný velký adrenalin nebo akce, ale kouká se na to příjemně, hlavní kombo herců standardně dobré, hlavně kvůli nim stojí za vidění. Harvey Keitel nezklamal a opět (viz Blue Collar) tu má scénu bez trička, kde jasně dokazuje, že na přelomu 70. a 80. let byl v posilovně naloženej od rána do večera. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hned po Three Burials jsem vytáhl další neznámý drama z pohraničí. Tady to je velká Nicholson-show, kde výjimečně charakterní imigrační strážník na tlak manželky zvolí El Paso a pak už to jde z kopce... Docela dobrá, pocitově spíše sedmdesátková, divácky vděčná sonda do práce (korupce) border patrol. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat, ale tenhle film stojí a padá na Jackovi a Harveyovi. The Border na mě působil jako mírně nadprůměrný americký snímek ve své době, kde problém mexických imigrantů je dobrý námět na filmové zpracování (a v dnešní době vůbec), v mnoha směrech to bylo naprosto věrohodné, například co se zkorumpovanosti týká, tak to rozhodně. Jo jo, tam musí frčet obchody. Ale na druhou stranu ta linie s Mexičankou a jejím dítětem byla trochu naivní a to můj celkový dojem nahlodalo. Harveye jsem viděla už po několikáté za sebou v dost nevděčné roli, asi má toho holomka v kukadlech. Takže oba kluci byli fajn, vy jste to hodili o stupínek nahoru s odřenýma ušima. ()

movie 

všechny recenze uživatele

THE BORDER je jeden z případů, kde se hollywoodský limo styl mísí s evropským artovým přístůpem (třeba v jako NA SVOBODĚ / STRAIGHT TIME) a nefunguje to úplně skvěle. Jméno Walona Greena (WILD BUNCH) a Dereca Washburna (DEER HUNTER, EXTREME PREJUDICE) v kolonce scénář slibuje přiměřeně drsnou žánrovku, pravda je, že je to bohužel trochu prazvláštně vyměklé, stejně jako vůdce divoké bandy Warren Oates, který tu vyhnívá po boku Nicholsona a Keitela. Ti oba excelují, místy možná až příliš a často je znát, že nemají moc co hrát (anebo s kým). ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Svým civilně syrovým pojetím a uměřenými hereckými výkony výtečné a uvěřitelné drama z pohraničí, vlastně by se i dalo říct takový moderní western o střetu v jádru férového chlapáka (J. N. v roli >hraničáře< prostě jako vždy snad nemůže nebýt než skvělý...) s vlastními problémy, prostředím, korupcí a nelidskostí daným zlem... Ryzí >osmdesátková hollywoodština< v tom nejlepším smyslu slova, s neokázale působivým příběhem a rozum a vkus neurážejícím a citově silným >happyendem< ... Čtyři a půl hvězdičky tedy za film, pro lehké podcenění zde na ČSFD poté s rozmyslem zaokrouhleno nahoru. - - - P.S. Přiznávám, chtělo by se vidět s původním formátem obrazu a originální zvůkovou stopou. D.m.s.n. by to pak bylo za pět asi bez váhání. Možná, že i to tuzemskotelevizní uvádění v ořezu 4:3 a českým televizáckým dabingem je příčinou zdejšího zbytečně nízkého hodnocení. - - - - - (Poprvé viděno 11.12.2008 na tv Prima, komentář zde jako čtvrtý - 11.12.2008) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I can't afford a fucking dream house!“ Finančně náročná slepice z líhně roztleskávaček, s kterou vás pojí manželský slib a nelegální činnost kolegů od pohraniční stráže, po které zůstávají mrtví. Tyhle mlýnské kameny by semlely kdekoho, takže je potřeba udělat něco dobrého, jen prostě proto, aby se člověk cítil dobře.. Neo-noir z mexicko-amerického pomezí, který si bez nějakého zásadnějšího vzrušení plyne až do konce, který mě, přiznávám se, vzhledem k dosavadnímu průběhu překvapil. A když už nic, kde jinde uvidíte rozněžnělého Jacka Nicholsona, jak si veze na sedadle spolujezdce mimino v koši na prádlo.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem převaděčskou krimi, něco na způsob Bronsonovy "Hraniční čáry", ovšem ve výsledku se dostavil spíše příběh muže, který je tak trochu v nesprávnou chvíli na nesprávném místě. Charlie Smith je čestný a zásadový polda, kterému se svět bortí pod rukama díky nečestným praktikám svých kolegů, kteří jsou zapleteni do černého obchodu a aby toho nebylo málo, doma na něho čeká jeho manželka, která poslední peníze utratí za blbosti. Jack Nicholson opět v zajímavé roli a jak jinak než výtečně. Velice potěší i Harvey Keitel v roli hlavního záporáka. I když film určité problémy má (hlavně co se týče nestálosti tempa), v každém případě se jedná o skvělý western ze součastnosti s nádhernou ústřední písní Across The Borderline a skvělým závěrem, který se mi zdá v tomto případě jako nejlepší možný. 85%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kvůli Hranici Nicholson údajně odmítl účast ve snímku Ragtime Miloše Formana. Dal přednost britskému tvůrci Tony Richardsonovi, který si hrubě nepohlídal rozpočet, který narostl z nějakých pěti milionů na 22 milionů amerických dolarů. Natáčení navíc přerušila stávka Sdružení filmových herců. Recenze byly spíš negativní, kariéra Jacka Nicholsona se podle kritiků v té době dostala do slepé uličky. A co si budeme nalhávat, výsledkem je snímek bez náboje, na který si dnes málokdo vzpomene. I z řad obdivovatelů samotného Nicholsona. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hranice je/jsou trošku zapomenutou a nedoceněnou krimi podívanou, s dobře vystihnutou atmosférou mexického pohraničí, pomalejším tempem a kvalitními hereckými výkony (např. Keitel, Carrillo). Skvělý je samozřejmě představitel hlavní postavy, Jack Nicholson, který zde má pro něho poněkud netradiční roli ryzího hrdiny, jenž se morálně postaví na správnou stranu barikády (opravdu velice zajímavý pohled, Charlie Smith mu dokonale sednul). Zaprášený film, který má stále svou sílu a dokáže diváky zaujmout i donutit přemýšlet. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Málo známa snímka. Texas VS. Mexiko, mexickí ilegálni utečenci a proti nim strážcovia hraníc, ale tiež kšefty s ľuďmi, podplácanie, korupcia, drogy atď. V podstate dnes sa deje to isté, ale čím ďalej viac ľudí uteká nielen z Mexika. Dnes už vraj filmová klasika a kultová žánrovka s Jackom Nicholsonom a Harveym Keitelom. Drsný, chlapácky príbeh z pohraničia v krajine, kde nič nie je nemožné. Príbeh z doby keď svet bol ešte celkom v poriadku. Každý neger nemal svojho hovorcu, ženské sa aj venovali výchove detí a buzny sa pohybovali v šere. Príbeh z doby, kedy divák žasol a nechal sa rád ohromiť dobrou filmárčinou, kde CGI efekty boli v plienkach a väčšina trikov sa musela oddrieť. Určite nie solídny film, kedy tempo podstatne kolíše a nemá čo ponúknuť. Keď sa povedia mená Jack Nicholson a Harvey Keitel a navyše v jednom filme, tak by to mala byť náramná prehliadka. Bohužiaľ u tohto kúsku sa tak nestalo, aspoň pre mňa nie. Príde mi to ako podpriemerný film, aj keď tie fúziky sa Nicholsonovi sakramentsky hodili. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tony Richardson nikdy nesklame, Jack Nicholson rovnako tak. No a výsledkom je poctivé drsné oldschool krimi. Sem-tam zaregistrujeme rozpačitejší moment, napríklad vždy, keď sa dostávame na "hranicu" sentimentu. Ale aj tak ide o kvalitný a celistvý žánrový kúsok, kde som Nicholsonovi toho poctivca zožral aj s navijakom, jeho manželku som mu ale nezávidel a kolegov taktiež. Keitel je tu prekvapivo málo, ale jeho postava je dôležitá najmä z toho hľadiska, že uvádza Charlieho do obrazu a neprekvapivo obom patrí aj finále. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson jako drsný pohraničník, který se snaží bojovat proti korupci, která je každodenním chlebem ve světě, kde se pohybuje. Méně známý ale tématem zajímavý snímek, který trpí na slabou režii. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ani se moc nedivím chudým Mexičanům, že se snaží dostat do USA (pro ně země zaslíbené), ale ani se nedivím Američanům, že si podobnou pakáž „domů“ pustit nechtějí. Stačí se podívat, co se teď děje v Evropě...To jen tak na okraj. Jinak je tohle drama „z reálného krutého života“ docela povedenou podívanou. Špinavost scénáře o „hranici“ lidskosti a výkony pánů Jacka Nicholsona a Harveyho Keitela byli na velice slušné úrovni. Film má sice místy nevyrovnané tempo a slabší konec, ale rozhodně nejde o žádnou ztrátu času. Je mi jasné, že tady mělo jít hlavně o city a emoce, ale režisér rozhodně mohl lépe natočit (a hlavně přidat) těch pár akčních scén. ()

Reklama

Reklama