Reklama

Reklama

Orlí pero. Nezapomenutelný příběh o souboji bílého lovce Pikea (Martin Sheen) a indiánského válečníka z kmene Kiowů Bílého Býka (Sam Waterston) o ušlechtilého bílého hřebce, který patřil náčelníkovi z kmene Komančů. Oba soupeři vše podřizují svému přání získat neuvěřitelně rychlého koně a jsou ochotni mu přinést nejvyšší oběti. Napínavý děj se odehrává v nádherných divokých kaňonech a pláních Nového Mexika a je koncipován v duchu starých obrazů s indiány, pádícími stády bizonů a divokých mustangů. Flm patří ke klasice tohoto žánru (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

sud 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o film pro mládež, jede dost nasyrovo, charaktery jsou nejednoznačné a závěr se rovněž nedá pokládat za happyend. Pozoruhodný western, bohužel dost utahaný. 60%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Boli to časy ,keď človek mal iba jedného skutočného priateľa - koňa... Výborné obsadenie, M.Sheen je skvelý, hoci mi pripomína syna Charlieho, ktorého nemusím. Zaujímavá postava indiána, ktorý za celý film nepovie v podstate ani slovo, keď nepočítame jeho " jipí -ká-jej motherfucker" na indiánsky spôsob, ako radosť z ukradnutého koňa. Keďže hlavné postavy sú samotári, vo filme sa toho veľa nenahovorí, ale na počudovanie to nevadí. Stačí príroda, dobrodružstvo, hudba a funguje to dokonale. Prečo sa dnes netočia takéto filmy?Práve takéto niečo mi chýba.Koľko podobných filmov vzniklo za posledných 20 rokov? Asi by sme ich spočítali na jednej ruke.Najbližšie má asi Tanec s vlkmi.Škoda.90%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy jsou maximum, které mohu tomuto westernu dát. Během sledování jsem se nějak zvlášť nebavil, charaktery postav tu nebyly skoro žádné, nedokázal jsem se s žádnou sžít a zážitek byl tedy takový nijaký. Příroda a občas i hudba byla pro mě to nejlepší na celém snímku...a to mi přijde jako málo. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Orlí pero je zoufale průměrný film. Je to dáno již námětem, který by spíše slušel zkrácenému televiznímu filmu, protože příběh působí vysloveně povídkově. Ve filmu je toho odvyprávěno poměrně málo na velké ploše, takže ve výsledku některé momenty filmu působí "natahovacím" dojmem. A ani zpracování tohoto námětu není kdovíjak působivé. Sice se nezapře krásná výprava, protože záběry krajiny jsou zvládnuté dobře, to je ale tak vše, co bych vyzdvihnul. Režisér jako by nevěděl jestli točí vážný western, nebo místy komediální film pro mládež. A tak zůstal na půli cesty k obojímu a díky tomu vtipné scény působí tak nějak nepatřičně, obvzlášť když jsou "umocněny" hudbou s komediálním motivem to ve mně zanechalo dojem nevyzrálého filmu. Nemám nic proti žánrovým křížencům, ale Orlí pero zkrátka není žádný zázrak. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Film o mužské vášni. Viděl jsem ho poprvé možná před třiceti lety a dodnes si při novém vidění vybavil mnohé scény. Souboj, ve kterém není podstatné, kdo je běloch a kdo indián a ve kterém vlastně není definovaný kladný hrdina. Oba hlavní charaktery jsou něčím zajímavé, pochopitelné a v určitých chvílích i obdivuhodné. Muži, kteří nad zlatem, majetkem a ženami upřednostní koně. ■ S odstupem mi vrtá hlavou, kde se čistokrevný arabský kůň vzal na americkomexické prérii. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ KINOPREMIÉRA: ÚPF = IX./ 1981+ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 4.6.1983, réžia českého znenia (ÚPF Praha) = LUMÍR CIHLÁŘ+ČESKÁ DVD PREMIÉRA: K&B Music = 18.9.2009 - na DVD predabované ! No čo už ... (29.7.2009) ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Nejoblíbenější western mého dětství :-), moc pěkný příběh a dodnes si živě vybavuji fintu s jedovatým štírem pod soškou ... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nostalgická vzpomínka na dobu, kdy Indiány ještě hráli běloši v parukách, nebo jugoslávští cikáni (Vinnetouovky a indiánky s Gojko Mitićem Made in DDR). Tenhle zajímavý western jsem viděl jako malý kluk s tátou v kině a některé jeho detaily se mi nevím proč výrazně zapsaly do paměti až dodnes (mrtvá žába v otrávené vodě, šíp s křišťálovým hrotem, značkování (malování) koně po indiánsku i jiné). Po víc než třiceti letech jsem si ho pustil znovu a jsem opět divácky potěšen - jednoduchý ale dobrý příběh, dobří herci (a rád jsem viděl mladého Harveyho Keitela), i trocha nechtěného humoru (to když dá na konci Estevez/Sheen jednoznačně přednost kobyle před ženskou). Až na toho bělocha v paruce... ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Krásná přírodní scenérie, ale málo napínavý děj a téměř žádné dialogy. Zvláštní western, kde nejde ani o peníze ani o pomstu, ba ani o lásku k ženě, ale o touhu vlastnit nádherného bílého hřebce... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Orlí pero je stylizovaně syrovějším westernem, v němž se nezapomíná na chlapský nadhled nad věcí. Pohyb se povznáší prostorem v okamžicích svého dominantního postavení u běhu událostí, středem pozornosti je střet o nejlepšího přítele člověka - koně, byť surovost života v divočině hrdě tančí okolo každé poznámky lidského výskytu. Film Anthony Harveye aranžuje působivé momentky v konfrontacích zcela odlišných kultur a vnímání života, ale také chvíle spaghetti na italský způsob filmu. Prvním hrdinou příběhu je Pike (zajímavý Martin Sheen), nováček Divokého západu s vojenskou minulostí. Touhou je nezávislost a niterný pocit svobody. Předností je jeho přizpůsobivost syrové dychtivosti života, rychlý kůň poskytuje výhodu. Dalším hrdinou je Bílý Býk (pozoruhodný Sam Waterston), první Kiowa na té loupežnické výpravě. Svět bílého muže je lákavý svým sebevědomým bohatstvím, přesto je tím největším přáním ušlechtilý a bleskově rychlý hřebec. Hlavní ženskou postavou je Judith (velmi zajímavá Caroline Langrishe), prosté irské děvče v drsnějším způsobu seznamování se se syrovostí Divokého západu a hrdostí indiánské ctižádosti. K těm výraznějším patří také kněz (dobrý John Castle), Judithin bratr, odkázaný dobrotě svého mexického patrona. Irský duchovní není bojovníkem. Z dalších rolí: za každé situace vznešená vdova Francisca (Stéphane Audran), Pikeův zkušený a ostražitější obchodní partner Henry (Harvey Keitel), ten spolehlivější mexický pronásledovatel indiánského únosce Miguel (Manuel Ojeda), chamtivější mexický pronásledovatel indiánského únosce Gonzalo (Jorge Russek), či původní vlastník statného bělouše a komančský šaman (Enrique Lucero). Film Orlí pero je solidní westernovou zábavou, je stylově syrovou chlapskou podívanou se svobodomyslným nutkáním. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem velmi poklidný western. Minimum postav, minimum dialogu, o to výstižnější jsou pohledy a souboje očima. Většina napětí se právě odehrává pod dlouhým pohledem z očí do očí. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

První ze čtveřice westernů z roku 1979 z nichž většina nevzbuzuje zrovna očekávání. Orlí pero má pěknou hudbu, krásnou divočinu a zasazení do starých dob volně žijících indiánů a traperů, kteří ještě používají pušky předovky a křesadlové pistole. A je tu pár vtipných míst. A dál už prakticky nic. Je tu indián, který ukradl koně a unesl holku. V patách mu je stále posedlejší traper co chce jeho koně a dvojice rádoby zachránců z nichž se vyklubou chamtiví vrazi. Prakticky žádné dialogy, žádný děj, o postavách se nedovíme nic. A putuje se a putuje a putuje, což je místy docela nuda. Je tu pěkný finální souboj, ale konec prakticky nic nevyřeší. A Sheen se do westernů nehodí. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem si nekladl otázku a ani by mě to nenapadlo,zda existuje britský western.A ejhle existuje.Bohužel.Připomínalo mi to východoněmecký western bez Mitiče.SPOILER!:Harvey Keitel zemře v 18.minutě stopáže. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Neskutečná nuda, takový film pro děti, kde je dějová linka tak strohá a režie tak nekvalitní až je to ostudné. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Tak jako koňofilové.Ne jeden,ale dokonce dva.A u toho indoše mi to přišlo ještě docela přirozený,bílý lovec byl úplně šáhlej!Jo a kdybyneměli amíci Monument valley,Grand canyon a podobný vychytávky tak by tak 70%westernů bylo marnejch ještě daleko úpně nejvíc. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Zápolení dvou mužů - bělocha a Indiána - , kteří si oba rádi přihnou a oba si cení jednoho vyjímečného koně víc než peníze a ženský. Sympaticky neukecaný, komornější western, který staví na příběhu, míň už na detailech. Hlavně ztvárnění Indiánů vyloženě evropskými typy mi trochu vadilo. Myslím, že v roce 79 se už taková maličkost dala ošetřit líp. ()

cure 

všechny recenze uživatele

NIkdy nezabudnem na scénu, keď sa unavený beloch, ktorý práve vlastní bieleho koňa ide napiť k jazeru a z neho naňho vyskočí indiánsky náčelník. Úžasná scéna. Celý film je veľmi dobre natočení "súboj" dvoch mužov rozličných kultúr o jedného vzácneho koňa. Veľmi som v tedy fandil tomu náčelníkovi. Tento film radím u mňa vo svojom žánri v tom 5. Dávam 90% s vierou, že ho snáď ešte niekedy uvidím. ()

Reklama

Reklama