Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (303)

verbal 

všechny recenze uživatele

V atmosféře husté tak, že by se dala krájet a dost možná ještě hustší je romantický norský lesík, u něj rybníček a u rybníčku stan. Ve dne jsou docela obyčejní, ale když je večer přikryje černočerná tma, začnou se tam dít podivuhodné věci. Nejdříve nůž ve střevech zažbluňká, kikina dusící se vlastní krví zakuňká, ve vazu lupne, sekera hrkne a teprve potom žádného vynořivšího se malého Vietnamce rozhodně nečekejte..... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Silně nadprůměrné (a dokonale atmosférické) zpracování podprůměrného příběhu. Je až s podivem, jak dobře se na ten film kouká, ačkoli se většinu času vlastně nic moc neděje. Herci podávají uvěřitelný výkon, ovšem nad logikou scénáře raději neuvažovat. Taky nevim, jestli bylo zrovna nejlepším nápadem odhalovat co je vrah zač až narychlo v několika posledních sekundách - já bych to raději měl odkryté postupně, anebo vůbec... 80% Horror movie of the year ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No, koukám, že norský les dokáže udělat pořádně výživnou atmosféru, to teda. Nicméně film trpím jedním zásadním neduhem, tam kde já bych strachy porodil trpaslíka se hlavní hrdinové chovají jak na matějský pouti. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Úvody s partiou mladých ľudí putujúcich kamsi do divočiny už začínam vážne neznášať. Našťastie tento film rýchlo strasie klišé a začne byť zaujímavý, miestami naozaj strašidelný a vďaka zručnej réžii solídne graduje. Bohužiaľ, od záverečného rozuzlenia som čakal niečo prepracovanejšie, nie túto z prsta vycucanú báchorku, ktorá nebezpečne zráža film naspäť k priemeru. Škoda, väčšinu času to u mňa siahalo po štyroch hviezdičkách. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Solidní teambuildingové psycho, které těží hlavně z uvěřitelných charakterů postav, byť ne tolik sympatických. O tom, kdo by mohl být bubákem, se divák, zvyklý na jistá pravidla, bude jistě přít dlouho. Nakonec ale k pocuchání napjatých nervů vlastně stačí obyčejný les a náhodná mrtvola. O tom vás Villmark jistě přesvědčí bez větších cirátů. Že pak v závěru zamává logice a plácne si s vyvařenými klišé zámořských žánrovek je o to smutnější. Tak jako tak, potlesk vestoje. Kdepak je americký remake s prsatými blondýnkami a nabouchanými metrosexuály? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak trochu neobvyklý horor, u kterého se vše vysvětlí, což je málokdy podmínka hororu, ale až na konci, a to je trošku špatně. Ne, že bych se u tohohle filmu nebavil, jenom jediné co mě do něj dokázalo vsát byla jeho atmosféra, která byla až dokonaly Blairwitchovská, každopádně samotný příběh mi přesprsty moc nešel, protože jsem vlastně nevěděl v čem je zakopáno jádro pudla, ale to ani herci, kteří se potáceli na plátně se mnou. Možná snaha o rozvětvení příběhu by přinesla uplně jiné východisko, takhle to bylo od ničeho k ničemu a nakonec na mě vyhrkli bezpočet informací a já vlastně nevěděl co si o tom všem vlastně vůbec myslet. Přišlo mi to hodně zmatené, ale se svojí originální atmosférou to na mě rozhodně alespoň částečně zapůsobilo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet NOK 6,5miliónaTržby Celosvetovo $1,156,728║ čo na tomto, kto vidí? čistá amatérčina, kde nie je nič zvláštne /25%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Slušná atmosférická záležitost z Norska, ve které se sice nic moc nestane, ale rozhodně vás dostane. Pokud o snímku něco uslyšíte pravděpodobně vás do očí praští podobnost s Blair Witch - naštěstí tento nízkorozpočtový film z temných lesů je o něčem jiném, jinak a hlavně lépe. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

(2,5*) Záběry krajiny jsou pěkné, zápletka je roztomile klišé - ale to "rozuzlení" je hrozně mdlá pyčovina. Jako nezávislý experimentální film beze slov, v hlavní roli s norskou přírodou a ožraným králíkem, by vyfasoval jasných 5*. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VIDĚLA JSEM LES!“ Říkal jsem Ti:,,NIKDY NECHOĎ K TOMU RYBNÍKU!“..... V Norsku je drsné podnebí, atmosférická příroda i heavy metal, tak proč by tomu mělo být u hororů jinak. Norská variace veršů K.J.Erbena ,,Nechoď dcero na jezero....“ má náramnou atmosféru i bez vodníka. Jde tu totiž o les, ve kterým bývá v noci tma, šumí tam listí a je slyšet další zajímavé zvuky. Průserem je, když ty zvuky jsou hnusný i ve dne a hlavně, když je tam s vámi někdo další. Užijte si tu lesem provoněnou atmosféru, 3-4 děsivé lekačky a ten pocit, že vás neustále někdo sleduje. Stejně jako u Ils oceňuji jednoduchost a funkčnost. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem nenapravitelný tremp. 2.) Jedu s rodinkou do Norska na dovču. 3.) Nevěřím, že debilní rozhodnutí dělají lidé i v neamerických filmech. 4.) Hledám film ,,pod stan“. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

OPRAVDU PŘEHNANÉ HODNOCENÍ Zřejmě jsem náročnější divák, co se týče horrorů, ale mne prostě musí horror vylekat! Tomu pak říkám HORROR. Když jsem jel do Holandska, neustále jsem slyšel, že v Holadsku jsou nejškaredší lidi na světě. Nevěřil jsem, pak jsem ale viděl. Koukám ale, že podobně krásní jsou i Norové. Herecké obsazení filmu bylo tedy děsivé. Tolik hnusu jsem už dlouho neviděl. Co se týče obsahu filmu, "jo", mohlo to být fajn. Mně tam ale chyběly ty vraždy ala Pátek 13. Ke všemu s tím magneťákem jsem to vůbec nepochopil. Co tím jako chtěli říct. Také to neustále nahazování elektřiny. Nějak jsem doufal, že ho tam jednou někdo bacne, ale nestalo se! Takže, pokud bych tento film měl zhodnotit, dobrých bylo pouze 15 min. na konci! Což je opravdu málo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemali sme k tomu jazeru chodiť...“ Komentár obsahuje spoilery. Naskytla sa mi úžasná príležitosť vidieť tento údajne veľmi zaujímavý nórsky horor (o ktorého deji som nevedel ani ň) počas studenej veternej jesennej noci v pôvodnom znení s titulkami. Hoci výsledok naozaj BOL zaujímavý, k dokonalosti mal miestami ďaleko. Rozčuľovalo ma hlúpe jednanie postáv (stačilo sa na dve hodinky zabarikádovať v chate a všetko by bolo v pohode a nie sa rozdeliť a utekať naprieč nočným lesom k vzdialenému autu, keď VIEM, že niekde blízko je vrah), logické diery (v noci uprostred lesa stretnete čudo v plynovej maske – nikomu to nepoviete? Z jazera vylovíte telo – nikomu to nepoviete?), nezrozumiteľne napísaný muž Gunnar (niečo mi ušlo, alebo nočné rúbanie stromov bolo vysvetlené iba vetou „ľudia, ktorí nepijú, nie sú normálni“?) a čudné záverečné rozuzlenie (pochopil som, že vrahom bol mladík, ktorý k jazeru išiel s manželkou na svadobnú cestu, dievča sa utopilo a on sa zbláznil a všetkých zavraždil, ale čo mal znamenať posledný záber na odraz v okne? To ako boli dvaja vrahovia?!). Napriek tomu TEMNÉ LESY fungujú, prteože lesná výprava je jedným slovom fascinujúca + je tu v dobrom riadne nepríjemná atmosféra. Hoci už nemám -násť, keď sa čas blížil k polnoci a do okeníc udieral studený vietor, enbolo mi všetko jedno. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tesil jsem se na paradni horor a nakonec to zas tak extra nebylo. Film pusobi krapet lacine a amatersky, nicmene jelikoz se celej odehrava v lesich, kde je jen rybnik, chata a vsude okolo lesy, dost to dodava na atmosfere. Ze zacatku je fakt solidni, clovek ceka, kdy uz to pride a je napnutej, jenze kdyz furt nic a neni se ceho bat, tak zacne atmosfera upadat. Pak pride zaverecna ctvrthodinka, ktera je slusne atmosfericka, nicmene vrazdy nijak napadity nejsou a odhaleni, kdo to zabiji, je dost ubohy. Jeste bych pochvalil herce, ktery hrajou naprosto prirozene a civilne, zadny ze by behali a rvali. Celkove se jedna o zajimavej film s dobrou atmosferou, ale ze bych se nak bal, to zas ne. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Norsky horror, ktery ma sice zakladni myslenku spolecnou s nepovedenym Blair Witch Project, ale ve vsem ostatnim se od nej znacne lisi. Villmark je neuveritelne atmosfericka zalezitost, u ktere jsem se po dlouhe dobe zase bal. Herci nepredvadi zadne hystericke radoby vykony, ale naprosto civilne se snazi vyjadrit strach z neznama, ktere je obklopuje. Cely film se odehrava v pusobivem a nadhernem prostredi hlubokych severskych lesu a jak se pise na imdb: "This movie will do for forests what "Jaws" did for the ocean!". Souhlasim. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Něčím osobitý, ale neuspokojilo. Prakticky celý se to odehraje v chatě u jezera někde v norských lesích, kam přijede šéf podivín a s ním čtveřice jeho podřízených. Bohužel, hodina z těch 80 minut pouze lehce znepokojuje, aniž by to na potřebnou úroveň zábavy doplnila atmosféra nebo dostatek dění. Prostě je toho málo. A konec už konečně hororuje, ale ne tak, aby vykompenzoval celé to poloprázdno předtím. VILLMARK s sebou nese pár strašidelných lesních momentů (svícení baterkou a la BLAIR WITCH PROJECT), očekávání neznámé hrozby a hezkou přírodu, ale to ostatní (včetně postav, krve je jen minimum) dává podle mě jen na průměr. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Vyloženě atmosférická záležitost, která vynikne zvlášť v noci na domácím kině. Zvuky lesa dělají polovinu atmosféry, kamerové záběry pak druhou. Musím uznat, že jsem se u toho po dlouhé době trochu bál. Já prostě ty lesní horrory a vůbec tuhle krajinu nemusím ... Jsem městský dítě a jen obecná představa "přespat uprostřed lesa v osamocené dřevěné chatě" je pro mě naprostej děs... "Villmark" využívá pár zažitých klišé, ale je v pohodě. Nenuceně diváka dostává přesně tam, kam chce. Nestaví na vraždách a gore, ale na atmosféře, pocitu, že něco je špatně, že tam venku něco je, že se nikomu z party nedá věřit, že už z toho pobytu na chatě všichni magoří atd. Na hercích je vidět, že ze sebe žďímají maximum, ale stejně to nejsou kdovíjací machři. Ale opět, jejich snahu zahrát to co nejlépe oceňuji. Rychlý závěr mi nijak výrazně nevadil, i když zde mohli tvůrci opravdu nějaké to výraznější gore a násilníčko předložit ... nemám jim to za zlé. Velice kvalitní horror. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Je až obdivuhodné, jak Norové dokážou z tak všedního prostředí, s jakým se všichni občas setkáváme, vytřískat takhle tíživou atmosféru. Při vhodné projekci (sami doma za hluboké noci, podmínkou je skvělý obraz a zvuk) se vám zákonitě musí dostavit pocit stísněnosti, strachu a nejistoty. A přitom se zde toho tolik neděje... pouze počáteční nález mrtvoly, sem tam někomu hrábne. Jenže jsou to právě hluboké lesy, přirozené postavy a minimalistická hudba, které tvoří ty nejdůležitější prvky filmu. Probdělá noc téměř zaručena. Osobně bych se nebál označit Villmark a jeho švédského bratříčka Det okanda za nejstrašidelnější skandinávské horory vůbec. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Další norský horor, který nepostrádá kvalitu. Stejně jako jeho předchůdci, které jsem prozatím z této země viděl: Cold Prey 1 a 2, Rovdyr, Mrtvý Sníh. Film staví na hutné atmosféře a neznámých hercích, tím pádem horor lehce působí reálně. Největší zápor filmu je rozvleklé tempo. Posledních 15 minut ovšem výborných. 7+/10* ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Norové fakt umí. Temný lesy maj fakt skvělou atmosféru už od úplnýho začátku a někdy je fakt hustě mrazivá a pár lekaček stojí taky za to, ale přišlo mi, že někdy v půlce stopáže film dost zbytečně poleví a nechá až příliš vydechnout, sice je pak všechno zachráněno naprosto skvělýma posledníma 20ti minutama plných strachu, napětí i mrtvých, ale u mě stejně na poli "lesních" hororů zůstává nadále nepřekonán Blair witch project ()

Reklama

Reklama