Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (304)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jak se do lesa volá, tak se v lese umírá.. Patřičně atmosférický příspěvek Skandinávců do thrillerového žánru, se zajímavým obsazením nedisponujícím krásou, svaly ani silikonem a kterému lze snad vytknout jen závěrečná pointa, jenž se v celkovém kontextu jeví poněkud nadbytečnou (navíc odraz v okenní tabuli je stejně originální jako tepláková souprava Puma na tržišti v Hatích). Ještě že už skončila houbařská sezóna, protože kdyby na mě při sběru suchohřibů vybafl zpoza stromu ten Iggy Pop v červených šatičkách, pokořil bych všechny světové rekordy v dezorientačním běhu.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s norským hororem. Místy to může vypadat, že se v podstatě nic moc neděje, ale přitom se děje. A hodně. Hustá atmosféra, napínavý děj, to vše ve stylu Záhady Blair Witch a Pustiny. Při jeho sledování budete mít pocit, že byste se rozhodně nechtěli ocitnout v jejich kůži a na podobném místě, tam kdesi v temných lesích. Podstatná část děje se odehrává, aniž by byla prolita krev. Snad jediné, co mě příliš nezaujalo, je konec filmu, který mi přišel nezajímavý, nevýrazný a nikterak moc překvapující. Možná, že už jsem tak navyklá na americké hororové konce, které jsou mnohdy nelogické, nečekané a šokující, že jsem něco podobného čekala i zde. Nic podobného se sice nekonalo, nicméně snímku to nic neubralo z jeho severské atmosféry. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor, z nórskej produkcie. Má zaujímavý príbeh, ktorý síce nedokáže zaujať až tak ako by mohol, ale bez problémov sa nań pozerá, takže ani nuda tu nehrozí. Nie je to film typu akcia od začiatku do konca, ale skôr sa snaží vyvolať pocit, že niečo nie je v poriadku. A tiež tu dobre funguje to, že divák nevie, kto je zabijakom, či niekto z hlavných hrdinov alebo niekto úplne iný. Veľkou nevýhodou filmu je podľa mńa neprítomnosť hororovej atmosféry, ktorá pritom najlepšie funguje práve v lese, tak aj preto si myslím, že režisér neodviedol moc dobrú prácu. A tiež mi tu chýba ten pocit, ked´ sú hlavní hrdinovia daleko od civilizácie a chcú sa vrátiť späť, ale niekto alebo niečo im v tom chce zabrániť, tak v tomto filme som to vôbec necítil. Ale musím pochváliť poslednú tretinu, ktorá je dobre napínavá. Koniec síce nie je šokujúci, ale je aspoń zaujímavý. Tak ako som už spomínal, na tento film sa úplne bez problémov pozerá, takže neurazí, ale podľa mńa sa z tohto námetu dalo získať podstatne viac. Objektívna kvalita filmu-65%, film sa páči mne na 60%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Zatraceně velký potenciál na 5 hvězd, ale rozhodně, pokud ještě bude někde k vidění, tak nepromarnit. Atmosféra jako poleno a i když se zdá námět příliš klasickým, stále funguje, i na digitální kameře. Navíc závěr velmi potěšil, i když ani ten není mistrovstvím invence. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Konečně po dlouhé době horor s atmosférou. K tomu zásadně přispívá severský způsob zpracování, který nabídne jak chladné postavy, tak syrovou hudbu a v první řadě rozsáhlé opuštěné lesy. Radši se ovšem moc nezmiňovat o tom, jak se někdy ty postavy chovají, to je lepší nechat plavat. (Já bych byla podělaná jenom z náznaku, ale oni jsou furt v klidu, i když jednoho málem kdosi uškrtí, další zmizí, kolem chaty někdo chodí, slyší divnou nahrávku, jejich šéfikovi hrábne a v noci kácí stromy apod.) Film je ale na druhou stranu držen dost v rovině "reálna", tudíž se tu nevyskytuje žádný pošuk s hokejovou maskou a motorovou pilou. Škoda, že palec dolu musí jít za zmatený a nedovysvětlený konec. (Nic proti nejednoznačnosti, ale rozhodně bych tentokrát brala vědět víc nebo možná míň). Tak jsem si po neskutečné nuďárně "Motel smrti" přece jen spravila chuť. ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Horory z prostredia ihličnatých lesov mi vždy vedia umocniť atmosféru a strach. Celý film bolo veľké čakanie čoho sa to vlastne bojím a vyvrcholenie nebolo sklamaním. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Gunnar je producentom novej, drsnej reality show, v ktorej bude skupinka ľudí zanechaná po dobu 4 dní napospas divokej prírode bez jedla a vody. Tesne pred spustením prvej klapky sa Gunnar rozhodne zobrať do opustenej chaty uprostred lesa pár zaplatených dobrovoľníkov. Chce si otestoval schopnosti a správanie rôznorodých osobností. Ale čo ak je dané miesto teritóriom niekoho iného, kto o ich návštevu nestojí? Dalo by sa skonštatovať, že film od úvodných minút, v určitých časových intervaloch ponúka niečo, čo u diváka rozhodne zvýši pozornosť. Musím však jedným dychom dodať, že rozstupy týchto krátkych momentov je natoľko vzdialené, že človek stihne opäť, zas a znova - zadriemať. Nemôžem povedať, že by bol tento snímok zlý, no zaradenie do žánru horor mu veľmi nesedí. Podľa mňa ide o thriller s veľmi slušnou záverečnou 10 minútovkou a rozuzlením – 50%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nórsky režisér Pål Øie ma nedávno velice príjemne prekvapil snímkom "Skjult" (Skrytý). Natočil ho v roku 2009. Bol to veľmi dobrý atmosferický severský psycho horror. Šesť rokov pred tým, v roku 2003, zrežíroval film "Villmark" (Temné lesy). S očakávaním kvalitného horroru som po ňom siahol. No a pán Pål Øie ma nesklamal, naservíroval mi kvalitne natočený horror so stupňujúcim sa napätím a hustnúcou atmosférou, ktorý je situovaný do nádherných nórských hôr. Pozrel som si ho v pôvodnom znení s titulkami. Bol som spokojný. *** ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mi to líbilo. Severská příroda je správně depresivní. Ale ta pointa... viděla jsem cca 3x z pracovních důvodů. A ta pointa je tedy opravdu hodně slabý článek filmu. ()

petero 

všechny recenze uživatele

VILLMARK je dobrý film. To určite. O vrahovi v lese. Nečakajte však tuctovú vyvražďovačku v štýle HALLOWEEN alebo FRIDAY THE 13TH. Síce nechápem logiku v deji (film som videl v nórštine s angl. tit.), partia štyroch nádejných reportérov sa vydala do chatky v lese stráviť nejaký čas (niekoľko dní), dobrovoľne a zároveň na silu z tade nesmú odýsť, aby si ich 5 člen výpravy - starší pán mohol zobrať k sebe do týmu. Pri love na nejaké zviera resp. ryby, dvaja členovia nájdu pri rieke opustený stan aj s mŕtvolou ženy, ponorenou v rieke a priviazanej lanom k brehu. Postarší pán však prikáže aby sa o tom ďalší členovia nedozvedeli a predsa len počkali v chate do kým majú, veď tej žene aj tak tých pár dní nepomôže. A tak sa ten najnespokojnejší vydá na cestu cez les smerom k autu kde je aj jeho mobil a možnože tam bude aj nejaký signál... aspoň tak to vyzerá. Príjemne rozohraná hra v ktorej neviete či vrahom je niekto z nich, alebo niečo z lesa, no a čo ten opustený stan? Dej sa odohráva v podmanivom lese, všetko je solídne natočené a tak film pripomenie hlavne EVIL DEAD na ktorý aj priamo odkazuje (chatka v lese, starý magnetofón). A pritom vrah má solídnu históriu a keby to natočili amíci a keby k tomu vzniklo pokračovanie mohol by z toho vzniknúť pokračovateľ MICHAELA MYERSA alebo JASONA VORHEESE. Takto je to neamerický film a tým pádom aj dosť iný... zaujímavý. A tak keď najdete v lese stan aj so šatami na šnúre, určite si ich neobliekajte. Mohlo by vás to stáť život. A to nehovorím o zapískaní... potom zdrhajte kade ľahšie. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Mírně promarněný potenciál, dalo by se říci. Norové se snaží o svůj vlastní Blair Witch, bohužel jim v tom chybí jakási viditelnější zručnost. Což o tom - atmosféra je jakž takž v pohodě, jen to napětí kolísá jako na horské dráze. Finále je sice parádní, jenomže by to chtělo více "haluzních" scén, ne jen několik rozmazaných lesních přízraků na pozadí lesního záběru. Celkově se u toho dá bezvadně zabavit, a kdo se rád bojí (nesmí na Villmark), nebude zklamán. Bohužel pro někoho, kdo čeká minimálně stejnou zábavu jako u povedenějších nezávislých hororů 21. století, je to poněkud zklamání... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dost drsná záležitost. Chcete důkaz? Je asi 11 hodin večer a mě se už ani raději nechce spát. Norové jak vidím jsou velice zdatní řemeslníci co se týče uklohnit atmosféru. Vedle tohoto lesního hororu vypadá pobíhání Jasona v lesích jako neškodná zábava. Samozřejmě přeháním, ale stejně. Tento horor si bohatě vystačil s jedním zvukovým tónem a nadělal mi pěknou paseku v sebevědomí. Jen tak se do lesa nevydám. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Banda mladých lidí vyráží do divočiny s novým zaměstnavatelem - snad utužit vztahy, snad načerpat nějaké zážitky na reportáž, nejsem si tak docela jistá. Zcela odříznuti od civilizace vegetují v polorozpadlé boudě uprostřed lesů a kolem se začnou množit znepokojivé události. Chování postav je občas těžko pochopitelné a zvláště šéf s projevuje jako těžký magor. V některých ohledech film připomíná "Blair Witch", akorát nevyvolává takové mrazení (vlastně skoro žádné), téma nalezené mrtvoly mi evokovalo australský film "Jindabyne" (ten vznikl později, takže je jasné, kdo koho kopíroval:-)). Ovšem ke konci, když film začal gradovat, jsem na pár minut usnula, což mělo za následek, že jsem závěrečnou pointu jaksi nepobrala... co s tím měl společného ten ksicht na fotce? Výsledný verdikt: celkem nuda, bohužel, průměrný thriller. Přivřu oči a dám třetí hvězdičku. 55% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Rok 2003 byl pro Norsko krušnej. Nejen že v jednom z tamních fjordů umřela kosatka Keiko, ale ještě tam natočili tuhle kokotinu. Hezký obrázky a mysteriózní bublina, každopádně i po sedmnácti letech si pamatuju plakát, takže dávám druhou hvězdičku. Jen si teda nepamatuju, za co jsem dal tu první. :/ ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hm, pěkné drama z temných lesů. Norská příroda se zkrátka neomrzí - chata, les, jezero... A k tomu podivná skupina, kdy jen odhadujete, jestli v závěru někdo přežije. Místy podobná odpadová Blair Witch nesahá tomuhle ani po kotníky. Užil jsem si příběh, který utekl jako voda. Mlha nad hladinou, temná hudba a cosi číhá mezi stromy, nebo možná také ne... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Snímek o dvou podivných vraždách v tajemném lese kdesi u jezera v horách. Parta zbylých dobrodruhů se ocitá před zjištěním, že cosi, nebo kdosi poletuje po lese a rozsévá smrt, kdo a proč? Zjištění musí společně odhalit za pomoci všech členů výpravy. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Co to bylo? Po utahaném a celkem nudném filmu očekávám alespoň zajímavou pointu, ale té jsem se nedočkal. Jednoznačně nevyužitý potenciál, protože to prostředí je opravdu parádní a navozuje tu pravou atmosféru. Všechno bylo ale zabito neschopností režiséra, scénáristy i samotných herců. Celkem nezajímavý horor, který mohl dopadnout mnohem lépe. Škoda. Tak třeba příště, Norové... 45% ()

juta 

všechny recenze uživatele

V jezeře uvidíte plovoucí mrtvolu a řeknete si, že to je dobrý, že do neděle bude ta mrtvola stejně mrtvá, tak jí tam necháme plavat a budem pokračovat v dobrodružství. Myšlení některých postav pokulhává a děj se chvílema poněkud táhne a vyústění bylo sice uspokojující, ale nikterak překvapivé stejně nebylo. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Partička nevystudovaných blbců zakotvila v televizi a svérázný Gunnar je pozve na opravdu velmi netradiční teambuilding. Čtyři chudáci s ním odjedou na opuštěnou chatu uprostřed neprostupných norských lesů. Na břehu jezera je nalezen opuštěný stan. Začne se strašit. Naplno propuká panika. Zkusíte si odhadnout pointu? ()

Reklama

Reklama