Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (304)

lamps 

všechny recenze uživatele

Horor, který je celý postaven na neproniknutelném mysterióznu a zručně udržuje diváka i samotné postavy v tísnivém nevědomí, odkud pochází zdroj všech čím dál podezřelejších nepokojů, aby v závěru během několika málo vteřin udeřil s nejprimitivnější možnou pointou. Pravda, díky zjištěnému charakteru zla, uvěřitelným postavám a fungující atmosféře se nejedná o dílo tak prázdné jako stupidní Blair Witch, avšak i zde v konečném součtu marně hledám jediný vybroušený hororový moment či zvrat, kvůli kterému bych mohl bez výčitek udělit důstojnější hodnocení. A navíc je to celé jedno neuvěřitelné klišé... 45% ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Obrovské severské překvapení. Jsem horory skoro odkojen, a tak se mi jen málokdy stává, že se u filmu bojím. Ale Villmark mě naprosto pohltil a nedal mi vydechnout. Tak temně bezvýchodnou atmosféru jsem ve filmu dlouho neviděl. Film byl dokonce temný a ponurý i ve scénách, kdy svítilo slunce. Ze začátku si režisér s divákem pohrává a chce mu vsugerovat mysteriózní přesah ve stylu Evil Dead (magnetofon v opuštěné chatě). Ale to je jen vějička, na kterou jsem se celkem chytil. Divák spolu s hrdiny celou dobu tuší, že něco není v pořádku a to i před odkrytím prvního ukrytého tajemství. A nebezpečí, to je mnohem reálnější než se může na první pohled zdát. Jedině pointa mohla být trochu lépe propracována. Nicméně i s tímto slabším závěrem (v jiném hororu bych ho však bral jako naprostou špičku) je pro mě tohle jasně nejlepší horor roku 2003. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Není to nejhorší, popravdě, čekal jsem větší zklamání. Ale to bude tak jeden z mála komplimentů. Zápletka je skutečně triviální, což by se dalo ještě překousnout, proč ne, pokud ji režisér ozvláštní. Ale tento ji neozvláštnil. Začnu tím, co se mně nelíbilo. Herci: nezajímaví, průměrní, nemáte proč jim fandit. Nikoho si neoblíbíte. Možná Lasse dostal prostoru trochu víc a představuje normálního člověka, zatímco ostatní tvoří buď křoví, nebo jednají tupě a nelogicky (Gunnar) a nelogičnost je další velká slabina, a to nemyslím přímo příběh, ale chování postav. Je velmi znát, že jde o prvotinu režiséra, jehož jméno nedokážu na své klávesnici vyťukat, snažil se natočit působivý horor, ale vařil z vody. Scénář je skutečně slaboučký, skládá se jen z volání ztracených postav, nebo vět typu: přestaň žertovat. Jakés-takés vysvětlení je až na konci...a není špatné. Ke kladům patří atmosféra, která je zejména v noci budována vcelku solidně. Zásluhu na tom nemá přímo režisér, ale samotné prostředí lesa a uzounké světlo baterky protínající tmu. Bloudění v lese je samo o sobě strašidelné, zvlášť když máte bujnou fantazii. I samotné jezero a stan vyvolávají napětí. Ale na skutečně strašidelný a děsivý horor má tohle velmi daleko (když strach z lesů, tak jedině Blair Witch Project!). ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Atmosféra 8/10 Prostředí 7/10/// +dobrá atmoška, trošku jsem se bál a napjatě očekával co se bude dít dál -pro mě neznámí herci, ale to by tak nevadilo, škoda závěru, který měl být lepší a rozhodně lépe vygradovaný, samotný konec mohl být úplně jiný/// Řekl jsem si, že k tomu sednu a kdyby mě to nudilo, tak půjdu spát. No a představte si, dokoukal jsem to. V průběhu filmu nebude moc vědět na čem jste a budete očekávat klasická klišé amerických hororů. Možná i proto vás průběh překvapí. Škoda slabších a méně zajímavých herců. Mohlo jich být i víc a mohlo to být hnáno do ještě většího extrému. I tak ale stojí za vidění./// Celkem 61%/// ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Atmosféra k nerozkrájení. Uvěřitelné postavy a geniální soundtrack jak vystřižený z dílny některého z černokněžníků kolem labelu Cold Meat Industry. Sečteno podtrženo, krásná práce. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Niekedy na štyri, niekedy na tri. Zápletka klasická, spracovanie netradičné a pútavé, záver neuspokojivý. Výsledne film hodnotím na lepšie tri hviezdy, ale malo to potencionál aj naviac. Za zhliadnutie stojí, ale horor roku z toho nečakajte. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Atmosféra by byla hezká, ale chování postav je tradičně na přesdržku. Jen tohle hodně sráží jinak výborný film, ve kterém se daří do poslední chvíle utajit kdo je vlastně záporákem. Ke cti tvůrců slouží, že jim stačil dobrý nápad a jeden les .. žádné megaefekty ani velkolepé zvraty. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem podcenil! Pokud jsem dal Det Okanda čtyři hvězdy, tak tomto dávám plný počet. Norská nečitelná atmosférická bomba. Pěkně natočený, VÝBORNĚ zahraný, několik skvělých momentů a pro mě nečekaný zakončení. Já do lesa nepojedu, já do lesa nepudu...!!! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval som sa medzi tromi a štyrmi hviezdami, ale nakoniec som sa priklonil k lepšiemu hodnoteniu. Má to naozaj hustú, dusivú atmosféru, čo je veľké prekvapenie a menší zázrak, pretože vo filme sa toho vlastne moc nestane a krv sa preleje iba málo, mimo záber a bez bubáka. Tento hororík je vystavaný na úplne inom princípe ako je bežné. Atmosféra je budovaná na základe strachu z neznámeho a temného strašidelného prostredia lesa. A ono to fungovalo. Vygradovala do takých rozmerov, ktorými sa môže pochváliť len veľmi málo hororov. Na druhú stranu, film vo mne vyvolal takú veľkú zvedavosť ohľadom celkovej pointy a v tomto smere ma tak namlsal, že som od konca a záverečného rozuzlenia očakával podstatne viac. Na záver prišlo preto sklamanie a pocit nevyužitého potenciálu. Film však aj tak odporúčam do pozornosti, pretože tá atmosféra je naozaj luxusná, málokedy sa podarí natrafiť na niečo také. 70/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další z filmů kterej jsem viděl ještě v dobách kdy jsem nebyl na ČSFD a tak tu chybí hodnocení. Po x letech jsem si dal repete a můžu říct, že ani po těch  letech tenhle nízkorozpočťák neztratil nic na své síle. Lepší 3hvězdy. Jak se říká za málo peněz hodně muziky. Ikdyž samozřejmě zase jde o film kterej může sednout a nemusí. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší norský horor... I když nejsou postavy moc sympatické a místy se chovají dost debilně, tak atmosféra je naprosto vynikající... Po dlouhé době jsem se u filmu opravdu bál a to je sakra co říct... Takže u mě jasných pět... ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Můj první horor po několika letech ve kterym se nevraždí jedna osoba za druhou, zkrátka bez krve a mrtvol a i tak tam vládne maximální deprese a strach. Takhle nějak to má bejt. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

No, tak nevím, co má být na tomto snímku tak fascinující, nicméně já ho považuji za špatný vtip. Skupinka magorů, kterou vede ten největší magor. Nic se tam ani neděje až na posledních 20 minut. Ani to není nijak zvlášť strašidelné nebo pohlcující. Jde zde pouze o efekty a o doprovodnou hudbu a samozřejmě o prostřední lesa za tmy. Kdybych si vypnula zvuk a pustila nějakou veselou písničku, tak ani nevím, že jde o horor, nebo něco takového. Neříkám, že je to úplně špatné, ale rozhodně je to pod průměrem. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Představte si nekonečně rozlehlé temné norské lesy v neosídlené hornaté krajině daleko od civilizace. Nádherné atmosférické prostředí pro zasazení horroru. Sem se dostává skupinka navzájem cizích lidí, kteří nevědi co čekat od okolí ani sami od sebe. Povedená atmosféra na sebe tak nenechá dlouho čekat. Režie diváka pěkně napíná a jen tak mu v tomto nepředvídatelném snímku neodhalí tajemství, která les skrývá. Sem tam se najde nějaká ta logická díra, ale kvůli těm se na filmy nedívám. Režisér s nečitelným jménem tak vytvořil podívanou, která mi utkvěla v paměti a mohu doporučit. Alternativou je podobný režisérův počin Skjult. Alternativa: Skjult, Blair Witch Project, Rovdyr. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Atmosférická pecka která mě strašně děsila(spoiler) abych na konci zjistil že se nebylo vůbec čeho bát. Nevěděl jsem co mě na konci čeká, ale celou dobu co film běžel mi běhal takovej nepříjemný mráz po zádech. A při tom tam venku prakticky nic nebylo. Nedříve jsem viděl Skrytý a ten mě dost bavil, teď se mi dostal do ruky Villmark a ten mě taky dost bavil, hlavní hrdina je stejně nesmpatickej jako v Skyrý(stejný herec) ale nějak jsem si ho tu oblíbil. Atmosféra lesů je fakt k posrání a k tomu dopomáhá kamera která vypadá teda dost amatérsky ale svůj účel splnila na jedničku. Film se táhne a jde svým tempem, a to je jedině dobře protože to budování atmosféry je fakt dokonalé. Skoro za plnej počet, ale tu 5* si nechám. Ale překvapení jako hrom to je. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak toto je typickej model slasher vyvražďovaček, kterých vidíme v hollywoodských škvárech miliony podobných tohoto druhu. Prostě banda tupých mladých lidí jede kvůli vidině slušného výdělku do lesů, kde mají čtyři dny dělat, co jim jejich velitel a plátce řekne. Ten jejich velitel je tak trochu asociální psychopat a dává jim úkoly nad kterými zůstává rozum stát. Ale celou dobu tato banda drží hubu a krok kvůli vidině nadcházejícího zisku. Samozřejmě, jak už jsme u tohoto druhu hororu zvyklý, tak se v lese a na březích rybníku pohybuje cosi tajemného a nepředvítalného. Tvúrci nás nechali celou dobu dusit napětím, které by se dalo krájet, jelikož to něco začne jednat a hlavním představitelům nezbývá moc času. Dozvíme se i něco o tragické minulosti tohoto místa, ale jinak je to průměrný horor, kterých bylo natočeno habaděj. Nevím, jestli mi byly až natolik sympatické postavy hlavních hrdinů anebo ta čarovná krajina norských lesů. ale je také možné, že mám chorej mozek a nějak to celkově fungovalo tak, že se mi to líbilo a dobře se nato koukalo a proto dávám 70%. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Zopár nesympatických postáv (nóri), chata v lese, opustený stan a samotný les. Človek by ani neveril koľko atmosféry sa dá vybúchať z týchto pár veci. Skoro celý snímok je fakt len atmosferický a len na konci sa dočkáme trošky akcie. Ale to nevadí, atmosféra funguje absolútne skvele a hustne priamo úmerne s vyostrujúcimi sa vsťahmi medzi postavami. Nemôžem hodnotiť za plný, lebo film miestami nudil vykecávaním, ale aj tak je to excelentný snímok, ktorý si môžu pozrieť aj ľudia, ktorý nie sú zrovna v horore doma. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Ta atmosféra, ta atmosféra! Sledoval jsem to v neděli večer sám, ideální čas na takový film. Lesy, všude lesy, chata, jezero, noční lesy, svícení baterkou do nitra nočního lesa, skvěle doplňující zvukový doprovod, strach z neznáma, úzkost, noční postava matně rozeznatelná a běžící v dáli zamlženým lesním porostem. Dějově standardnější, ale povedené. Kritizovaný konec mi nevadil, nepožaduji od každého filmu dynamický převrat děje s náhlešokujícím vysvětlením že vlastně bylo všechno jinak, atd.. Norové to zkrátka vzali po svém a beru to jako OK. Co se týče naprosto sklíčené, stísněné, odloučené a depresivní atmosféry tak tady film kápl přesně do mé noty a proto bez váhání dávám plný počet. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Jak říka Ruut. Atmosféra vynikající po celou stopáž, což je v dnešní hororové tvorbě malý zázrak, ale chování postav je debilní. Temné lesy je další důkaz, že k natoční slušného hororu nepotřebujete moc peněz a ani žádné megalománské efekty. Stačí atraktivní prostředí, slušné herce a hlavně dobrý scénař a to Temné lesy mají. ()

Reklama

Reklama