Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (304)

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Atmosférická nórska hororová záležitosť, u ktorej mi totálne ušla pointa. To, že sa celý film prakticky nič nedozvieme a posledné dve minúty majú všetko objasniť, nie je najšťastnejšie. Je to iné, je to fajn, má to niečo do seba, ale taký Fritt Vilt sa mi páčil o čosi viac. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

To už si vážně děláte prdel!Co to je zase za slinty v těch komentářích?To už je českej divák opravdu tak zdegenerovanej a nebo ve svym životě hovno viděl?Banda nesympatických seveřanů vyrazí do lesů, kde se jejich šéf začne chovat jako imbecil a ostatní se mu v tom za každou cenu snažej vyrovnat.Atmosféru kterou tady každej vynáší do nebes jsem nenašel nikde.Lekačky asi dvě.Scénář plnej šílenejch nesmyslů.Už jen jak jdou přes tu řeku po tý kládě...tvl určitě bych tam tahal sortu měštáků, stačilo, aby jednomu z nich ujela noha a v tý řece by se s krosnou na zádech utopili do minuty.Najdou tělo, nic neohlásej, v klidu zůstanou, boss se chová nebezpečně jako troll a oni prostě nic neudělají a čekají až se něco stane....eh.Pointa zase výblitek jak z trapnýho hororu vod amíků.Čekal jsem teda nášup jako hrom a dostal jsem mysteriózní nudu, plnou krásný přírody a scénáristických zvratek.Verbal zase 5*......už sem si zvyknul, že ti giboni tady dávaj 5* každýmu filmu, jenž odpovídá hodnocením jejich hodnotám IQ.Slabota a jen díky pár scénám a výtečnému Kristofferu Jonerovi dám slabé 2*.40%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přestože jdou na to Norové od lesa a nabízejí něco jiného než americká produkce, pořád se nejedná o zajímavý, nebo dokonce napínavý horor. Pouze dost neobvyklý. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Kdo se bojí, nesmí do lesa! Já se většinou nechci bát, proto do temných lesů hororové příběhy hledat nechodím. Nicméně rozhodně nelituju, že jsem do jednoho norského tentokrát ze zvědavosti vstoupila. Čekal tam na mě nevšední zážitek, při kterém jsem zažívala pocity strachu, napětí i nepoznaného tajemství. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Bohužel velké zklamání. Postavy a charaktery ve filmu jsou strašně umělé. Chybí tam nějaká lidskost. Akorát charismatická indka Sampda Sharma stojí za zmínku. Vůbec jsem nepochopil smysl jejich pobytu v lese. To má být jako skautský tábor nebo co? Bohužel s výčtem záporů jsem ještě neskončil. Hudba slabá, kdyby tam tu hudbu nedali vůbec, možná by udělali líp. Kamera. Propánajána, jak je možné takhle odfláknout vizuální stránku v tak úchvatné krajině? To musí být prostě vizuální orgie a né statické záběry na rybník, na strom atd. Samozřejmě tohle všechno se promítalo do toho, že jsem se jednoduše nudil. Naštěstí ke konci už jsem se začal trochu probouzet a film mě trošku vtáhnul do děje. Dokonce i závěrečné rozuzlení bylo docela zajímavé, ikdyž úplně jsem ho nepochopil. Přesto teda jsem se rozhodl, že nebudu zlý a přece jenom dám alespoň ty 2 hvězdičky, ale pokud mám být upřímný, jestli hledáte opravdový horor, tak radši hledejte ve francouzských, amerických popřípadě španělských vodách. Norové mě zatím vůbec nepřesvědčili. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Takřka po všech stránkách dokonalé. Takřka! Závěrečné "zakčnění" - sice předvídatelné, ale vzhledem k předchozímu průběhu zoufale nepadnoucí - a především pointa z ranku oněch neočekávaných, dávají tomuto norskému horroru těžce na prdel. 60 minut filmu na 5*, 20 minut něco mezi odpadem a 1*. Lepší si v paměti zachovat to pozitivní. Alespoň pro tentokrát. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Severské filmy jsou už nějakou dobu moje srdcovka a ty norské obzvláště. Mám mezi nimi spoustu oblíbených kousků, ale…V době kdy jsem pocítil jistý úpadek asijských hororů, jsem přesedlal právě ke skandinávským tvůrcům a Villmark byl zmiňován snad na každých hororových/filmových stránkách, kde jsem chodil (chodím), jako jedna velká pecka. Možná právě z toho důvodu jsem ho odložil na později, protože nepatřím mezi ty, kteří mají potřebu okamžitě vidět všechny novinky či sjíždět pouze filmy s největším hodnocením. Nechal jsem ho pěkně uzrát a jak vidno, jeho popularita během let mírně poklesla. Čímž se jen potvrdila má teorie, které se již řadu let snažím držet. To však neznamená, že by Temné lesy byli špatným filmem. Jen jsem měl o něm vzhledem k té lavině komplimentů a chvalitebných komentářů dost odlišné představy a očekávání. Pål Øie mě však dokázal přesvědčit filmem Skjult, že dokáže doslova vymačkat atmosféru do poslední kapky a i tady si v tomto ohledu nevedl vůbec špatně. Drsné prostředí a vzrůstající panika/nedůvěra výrazně dopomohli k navození dusné atmosféry a naplno rozpohybovat divákovu představivost. To vše bylo v naprostém pořádku a náznaky něčeho „děsivého/tajemného“ byli plně dostačující. Jenže se dle mého scénárista až moc snažil do děje procpat přehršel dialogů a rozvíjení jednotlivých postav – což sebou místy přineslo i nudnější pasáže. Vše se následně snažil zachránit na můj vkus až moc urychleným koncem, který mě prostě uspokojit nedokázal. 65% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Podobným v lese či přírodě se odehrávajícím hororům začínám přicházet na chuť. A severským obzvláště. Mají své neocenitelné kouzlo. Potěší když už ničím, tak alespoň prostředím v nichž se odehrávají. To ale není případ Villmarku, ten mě zaujal jak tím prostředím, tak hlavně příběhem, nabušenou atmosférou a vynikající melancholickou až depresivní minimalistickou klavírní hudbou. Celou dobu příběh plyne, aniž by cokoliv nějak odhaloval či naznačoval, přitom každou minutou filmu jsem byl stále více napjatý kdy už a jak dojde k rozuzlení, odhalení a pointě. Zároveň mě čím dál více pohlcovalo výborně budované napětí a atmosféra, která mě fakt šrotovala. A ani konečné odhalení není takovým zklamáním, jak by se mohlo zdát, naopak, tak nějak přesně zapadne do tohoto výborného filmu jako celku. Možná tenhle film nevyděsí, ale napne vás a vyvolá dost nepříjemné pocity. Alespoň u mě to tak fungovalo. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Temné lesy stojí za shlédnutí především díky mrazivý atmosféře a civilním výkonům postav, který nejsou ani moc krásný a v některých případech ani sympatický. Někomu dokonce pěkně hrabe a jde o otřepaný klišé, kdy divák neví, jestli něco běhá venku, nebo je někdo z party psychopat. Na tomhle, nalezený mrtvole a děsivých (perfektně nazvučených!) scénách z lesa je vystavěnej celej film a skvěle to funguje. Co ale totálně zklamalo byl závěr. Za prvé byl strašně odbytej a za druhé mě už na začátku při jedný scéně napadlo, že asi bude mít s dějem cosi společnýho. Vlastně to je hodně jednoduchej film a kvůli pointě spíš zaokrouhluju nahoru místo čistých čtyř hvězdiček. Sisyfos byl šťastný muž. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Celovečerný režijný debut chlapíka s jazykolomným menom Pål Øie bol pre mňa osobne veľkým prekvapením. Mrazivý a napínavý horor odohrávajúci sa v temných nórskych lesoch je síce evidentne inšpirovaný Záhadou Blair Witch, no atmosféra by sa v ňom dala krájať... Aj za menej peňazí sa dá urobiť veľa muziky, to Nóri na 100% dokázali a sľubnému vývoju hororu v tejto škandinávskej krajine treba jedine fandiť. ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto hororu z Norska, jsem myslel, že už nikdy do lesa nevstoupím. Perfektní atmosféra norských lesů. Mix Blairwitch a Evil dead. 90% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mám rád horrory, thrillery, mám rád dějově střídmé, pomalé severské filmy, mám rád nízkorozpočťáky, no a Villmark tohle všechno je. Ale přesto - nuda, nuda, nuda, vůbec mě nezaujal, nebavil, nevtáhl do děje, nechápu jeho srovnávání s nesrovnatelně záživnějším Blair Witch Projectem, nechápu vyzdvihování jeho (prý) husté a temné atmosféry, nechápu jeho vysoké hodnocení ani pochvalné komentáře, není to zkrátka vůbec můj šálek čaje. Nehrát v něm dvě hodně hezké holky, minimálně od třetiny bych ho už proklikával. / Po více než dvou letech jsem si před projekcí dvojky film zopáknul a divím se, jak jsem na něj byl kdysi bodově přísný, jednu hvězdu přidávám. Ale že se všechny postavy chovají divně až pitomě, je fakt. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

3/10 Cóóóóóóžé ? 73% to tady má ?! Tohle byla neskutečná nuda. Jako chatička i lesy kolem s rybníkem moc fajn, ale ten příběh ?! Ti herci ? Co to mělo bejt ? Hodinu a čtvrt sleduju s prominutím uplný hovno abych nakonec zjistil, že nějakej pračlověk v červenej zástěře lítá po lese a straší lidi. Vopruz. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Atmosféra hlubokých norských hvozdů je perfektní, to se musí nechat. Ve filmu samotném se vlastně nic moc neděje, ale režisérovi se daří udržovat po celou dobu ten pocit, že je něco špatně a vše to vyvrcholí výtečnou závěrečnou naháněnou, ačkoliv se tu aktéři dopouští zásadního hororového klišé a totiž "rozdělíme svoje síly a půjdem v noci ven". Ale i tak mě to příjemně překvapilo.75% ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Ještě jsem neviděl film, který by lépe evokoval atmosféru noční můry. Působivost Temných lesů spočívá v tíživé naléhavosti, osudové nelogičnosti, ale hlavně jakési ordinérnosti, která potlačuje možnost nějakého východiska či popření relevantnosti zobrazovaného. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

hodně nepříjemná (ovšem ne moc strašidelná) podívaná, která po celou dobu tak trochu postrádá hlavu a patu.. během závěrečného rozuzlení to pak sice začne dávat smysl, ale samotná pointa akorát podtrhuje celkovou průměrnost celého filmu.. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

V tomto hororu se hodinu celkem marně tvůrci snaží navodit atmosféru, vyhrocení mezi jednotlivými postavami uprostřed lesa a není se čeho chytit, co by dokázalo zaujmout. Posledních dvacet minut se začíná něco dít a to už se naopak povedlo nadprůměrně i díky tomu, že celé to působí dost reálně. Určitě za zmínku stojí nepříjemná hudba, která do tohoto žánru zapadla.....5/10 ()

Reklama

Reklama