Reklama

Reklama

Jako dým

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nic není svaté a pokušení je vším. Stejně jako ve všech svých dílech, tak i ve filmu Jako dým staví novozélandská režisérka Jane Campionová do středu svého příběhu ženu. Tentokrát je to devatenáctiletá Ruth, která podlehne při cestě do Indie tamnímu duchovnímu světu. Z donucení se však vrací domů, do Austrálie. Rodina ji přinutí, aby se podrobila terapii, na niž si najala amerického specialistu P. J. Waterse. Dívka se ocitá se sebejistým mužem v osamělé chatě uprostřed divočiny, kde marně vzdoruje jeho metodám. Během krátké doby se však situace začíná obracet. Téma manipulace člověka člověkem se v tvorbě Jane Campionové vynořuje opakovaně. I v tomto snímku hrají významnou roli v proměnách vztahů především sexuální vazby. Nedílnou součást tvoří také úvahy o moci víry, vášně a posedlosti. Autorka, která napsala scénář se svou sestrou Annou, zvolila pro své vyprávění polohu hořké komedie, jejíž tíha leží zcela na bedrech obou hlavních protagonistů v podání Kate Winsletové a Harveyho Keitela. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

POMO 

všechny recenze uživatele

Jane Campion je feministka, ale aj vnímavá umlekyňa. Jej Holy Smoke je trefnou ódou na tému silného muža, padajúceho do priepaste príťažlivosti živočíšnej femme-fatale. Vo filme hrá dôležitú rolu do teplých farieb zahalený obraz, umocňujúci dusnú atmosféru austrálskej púšte, v ktorej sa na malom izolovanom placi odohráva (miestami dusná) historka. Harvey Keitel je ako vždy minimalistický, no dobre mu sedia obe polohy - frajerský kovboj v čiernych džínach i zlomený chudák v červených ženských šatách. Herecky film vedie Kate Winslet, dôležitosť jej postavy rastie každou minútou, ktorou opadá suverenita Keitelovho hrdinu. Film je uzatvorený a nič mu nechýba. Hoci nie je ľahké sa mu poddať, ťažko popreť jeho rozprávačskú originalitu a chvíľami až kontroverznú otvorenosť. Keby upustil od "art-wanna-be" optiky a dal by prednosť komornosti, ktorá by z diváka-voyeura urobila diváka-spoluúčastníka, mohol byť nezabudnuteľným. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Takže: Kate je svůdná, sex mezi ní a Harvey Keitelem zajímavý, ale celé je to takové nedodělané a dialogy, které mají být nosné, jsou vesměs nudné. Škoda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Harvey Keitel byl sice jasnej štramák s charismatem alfa samce v opičí smečce, ale zahrál si ve filmu, kterej je spíš fraškou, než vážným dramatem. V podstatě tento film neví, co chce. Jednou vypráví příběh zmagořelé Kate Winslet, která má stejně tak zmagořelou rodinu, aby v některých scénách rádoby vtipně zrychlila záběr a vytvořila tak dojem komedie. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Harvey v ženských šatech je nepochybně silným zážitkem, ovšem jinak převažuje zklamání. Myšlenka mi patrně unikla a vůbec... je to celé nepovedené. Žádná skutečně uvěřitelná sexualita, touha a přitažlivost.. Kate je sice krásná, ale o její postavě se jako o femme fatale rozhodně mluvit nedá. Slabší Campionová. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rozjíždí se to jako mašina, která se nehodlá zastavit v žádné stanici, ale posléze zjistí, jak rapidně jí dochází palivo. Námětově rozhodně zajímavá látka nám předsouvá osudy další emancipované ženské osobnosti – Australanky Ruth. Ta s kamarádkami našla příjemnou změnu v dobrodružstvích v Indii, tedy až do té doby, kdy na seanci jednoho guru uvěří v Krišnu, spálí svůj pas a překope své dosavadní smýšlení. Podvodem ze strany matky se sice ocitá opět u prahu domu, jenže nic zatím nenasvědčuje vítězství. Tak se rodina rozhodne pro sektářského specialistu, jenže nově nabitá víra se zdá býti tvrdým oříškem. První polovina filmu je skutečně povedenou, rafinovanou sondou do přesvědčení jedné ženy. Druhá je bohužel rozmělněna na směšné epizody, které postrádají smysluplnější náplň a nabízejí především škemrající trosku v podobě onoho odborníka (žel Harvey Keitel ten závěr neustál). Jane Campion jakoby po Pianu nenávratně ztratila nit a na jejích projektech je to znát. Nespornou kvalitu tak dokazuje alespoň Kate Winslet. Šestinásobná držitelka nominace na Oscara (sošku konečně získala za Předčítače) snímek jednoznačně táhne, její herecký rejstřík je fascinující a její kyprá femme fatale je to jediné, co si ze snímku skutečně zapamatujete!! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"mladého nájemného svůdce ..." ? To si z nás někdo dělá srandu? Nebo je šedesátiletý Harvey Keitel dostatečně mladý svůdce? Když pominu OTD, který je jako ve věštině případech zcela mimo mísu, dostáváme stejně výživný materiál jako u Piána. Příběh si jde vlastní cestou, ať už očekáváme cokoliv, dostaneme zaručeně něco jiného. V tom je Jane Campion skutečný mistr! Její rukopis je pro někoho možná mírně nečitelný, ale kdo číst umí, bude se skvěle bavit. Ano, nezapomínejme, že v žánru je KOMEDIE. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nevěděla, že to natočila Jane Campion, proto ještě větší údiv, jak mohla tak zajímavé téma s takovým dobrým obsazením takhle šešroubovat dohromady. Dávám dvě hvězdy proto, že mě film nějakým způsobem vyprudil, (jinak dávám tři hvězdy často horším filmům), tento si člověk alespoň zapamatuje, že ho viděl, narozdíl od toho širokého spektra tříhvězdičkových průměrů. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pamätám si ten hype, keď krátko po Titanicu išla do kina novinka s novou suprehviezdou: Kate a hneď v réžii Jane Campion. Výsledkom boli ale rozpaky, ktoré som si ale v kine vtedy nepotvrdil, až teda takmer 20 rokov po vzniku filmu. A popravde asi by som podobne nechápal, ktorá bije, ani vtedy. Asi je chyba aj v tom, že som očakával diametrálne odlišný film, ale aj keď už som sa dokázal ako-tak adaptovať na zvolený štýl, tak ma Campion prekvapila ďalšou wtf scénu a po ňou ďalšou a ďalšou. Vo výsledku teda sklamanie a to aj napriek výborným výkonom hlavných predstaviteľov. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Osvěžujíce otevřené. Originální v každém ohledu. Film o rodině, vztazích, duchovních otázkách, sexuální politice, víře a posedlosti. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jako dým je filmem, který se opírá zejména o poutavý námět a skvělé výkony Kate Winslet a Harveyho Keitela. Avšak příběh samotný mě už tolik nezaujal. Přišlo mi to až příliš zdlouhavé a necházelo se zde až moc hluchých míst, která film pouze brzdila. Zkrátka snímek, který se odehrává na nepříznivě vypadajících místech (Indii a australská poušť), a u kterého zůstal značně nevyužitý potenciál - film mohl (měl) být buď kratší, nebo více údernější. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Režisérka Jane Campion se proslavila filmem Piano a Harvey Keitel hraje i v tomto snímku. A to profesionálního svůdce, který má přesvědčit mladou dívku (Kate Winslet), že buddhistické manýry a její současný přítel nejsou zrovna košer pro mladou Američanku. A hádejte, jestli se dívka a svůdce do sebe zamilují. Vyprázdněný film o ničem nijace podaný a povrchní jak některé doly v Ostravě. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nic proti feministkám, někdy je s nima sranda, ale tady mi to zrovna moc nesedlo. Na jedné straně tu je Kate Winslet, jež je násilně vyrvána ze svého spokojeného života v náboženské indické komunitě a na druhé Harvey Keitel, který má za úkol jí tyto bludy vyhnat z hlavy. Až posud je všechno v pořádku a první chvíle, které oba tráví o samotě na odlehlé chatě slibují celkem solidní konverzačku. Bohužel pak nastupuje ten feministický faktor a Harvey je rázem "jako všichni chlapi" a prakticky se zblázní jakmile uvidí obnaženou Kate. Ta si je naopak tohoto nedostatku vědoma a s Harveym si pohrává. V tomto žánru mě černobílost zkrátka nebaví a černobílým to zůstalo i přes snahu režisérky to na konci nějakým způsobem vyvážit. Díky pak patří oboum hlavním protagonistům, kteří z průměrného dílka udělali přeci jen snesitelnou podívanou. 50% ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Vzpomínky na tento film se rozplynuly "jako dým". To znamená, že zatímco si některé filmy pamatují 40 a více let, tak na tento jsem už zapoměla. Nenechalo to ve mě žáden dojem. Takové tuctové zboží propletené sexem. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Poznam feministky reziserky, urcite tam pari baba Varda - nemylit si s Babou Vangou. Jo a Campionova je reziserka - feministka. Kajtel v zenskych satach bol odporny . 15 % ()

Reklama

Reklama