Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký film „Sůl země" byl natočen podle skutečné události - stávky horníků zinkových dolů v oblasti Bayard v Novém Mexiku (USA) v r. 1951. Film vypráví o průběhu patnáctiměsíční stávky, která skončila po houževnatém boji horníků i jejich žen vítězně. Film byl po prvé uveden mimo území USA na VIII. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v r. 1954, kde získal (společně se sovětským filmem „Věrní přátelé") Velkou cenu. Herečce Rosauře Revueltas, jedné z hlavních hrdinek filmu, byla za životnou, se strhující pravdivostí a prostotou ztvárněnou postavu mexické hornické ženy i za její neohrožený postoj vůči nepřízni oficiálních kruhů při natáčení tohoto filmu, udělena Cena za ženský herecký výkon. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (16)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Když máte rádi kategorizováni, tak podle jedné kategorie jsou rozhodně levicově zaměřený člověk. Ale to není hlavní důvod, proč se mi snímek "Sůl země" tak zamlouval. Ukazuje sílu člověka a skupiny, když jdou za něčím správným. Ještě že nikdy nebylo žádné pokračování, protože tam by si to ti lidé stejně zkurvili. Takhle je to prostě dobré. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Levicově orientovaný snímek, který dokáže zaujmout atmosférou vystavěnou právě na vykořisťování a nelidských podmínkách. Na více jak 3* mě Sůl země nedokázala zaujmout, avšak rozhodně se jedná o pozoruhodný počin, který by neměl uniknout těm divákům, co si rádi budují filmový rozhled a nelpí pouze na snímcích starých maximálně pět, deset let. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok dostatočne ukazuje, v čom je sila jednotlivca v skupine. A v čom je sila skupiny pre jednotlivca. Nevidím v tom nejakú komunistickú propagandu, vidím v tom mimoriadne kvalitný snímok, ktorý predkladá jeden z možných návodov, ako zvíťaziť nad nelogickými a neľudskými požiadavkami vykorisťovateľov. Avšak, aby sa uspelo, musíme byť jednotní. Čo mi veľmi nie sme. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"The woman's question he calls it. .... He says, give them equality. Equalities in job, equalities in home and also sex equality." "What do you mean, sex equality?"  Dráma podľa skutočnej udalosti, nakrútená dokumentárnym štýlom (hoci viaceré udalosti boli upravené/vymyslené pre potreby filmu). Je to skvelo podvratné dielo, nakrútené natruc tvorcami zaradenými na čierny zoznam v čase vrcholiaceho Mccarthizmu. Na pohľad pôsobí ako komunistická propaganda, ale má nadhľad, príjemnú dávku irónie a často až nečakaný humor. Trochu otravné boli tie toporné herecké výkony ako z ochotníckeho divadla, ale dalo sa na to zvyknúť (akceptujem, že to boli samí neherci). No a ten pôsobivý záver ma dostal.   "Then I knew we had won something they could never take away. Something I could leave my children and they, the salt of the Earth, would inherit it." ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ľavicový odborársky snímok rozpráva o boji baníkov za lepšie pracovné podmienky. Ich partnerky súbežne bojujú za emancipáciu, a práve tento fakt film obohacuje a robí ho atraktívnejším. Hrá tu mnoho nehercov, scenár je silne tendenčný, čo je logické, keďže sa na jeho výrobe podieľala aj odborová organizácia baníkov, ale výsledok by bol lepší, keby sa tak netlačilo na pilu. Film bežal v našich kinách v roku 1956. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Jako kompars nebo pomocní členové štábu se natáčení zúčastnili i aktéři stávky, která se stala námětem pro tento film. (ČSFD)
  • Jediný film, jehož promítání bylo na území Spojených států amerických zakázané. Není náhodou, že se tak stalo v padesátých letech v době vrcholící studené války. V amerických kinech se nehrál až do roku 1965. (ČSFD)
  • Film získal na MFF v K. Varech v roce 1954 Křišťálový glóbus a Rosanna Revueltasová si odnesla cenu za Nejlepší ženský herecký výkon. (M.B)

Reklama

Reklama