Reklama

Reklama

Vraždy na Rue Morgue

(TV film)
  • Česko Vraždy v ulici Morgue (více)

Obsahy(1)

Jedné obzvlášť temné noci probudí obyvatele pařížské ulice Morgue děsivé zvuky vycházející z domu, kde žije osamělá stará dáma se svou dcerou. Když lidé dorazí do třetího patra, odkud srdceryvné zvuky vycházely, vidí už jen stopy po masakru. Jednu z žen násilník zardousil a nacpal do komína jako panenku, druhé uřízl břitvou hlavu. Na případ jsou nasazeni nejschopnější policisté, ale vyšetřování vraždy, záhadné ve všech ohledech, zůstává stále ve slepé uličce. Naštěstí se začne podivným mordem zabývat velký policejní detektiv 19. století Auguste Dupin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem jde o docela solidní zpracování skvělé povídky, kterou ocení především ti, jenž s ní ještě nikdy neměli co dočinění. Samozřejmě, že se zde najde několik výrazných chyb, jenž jsou viditelné na první pohled, ale v konečné fázi si myslím, že to tvůrci zvládli docela obstojně. Hlavně začátek filmu dokázal diky své atmosféře naježit chloupky nejednomu divákovi či divačce. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No na televizni film to spatne nebylo. I kdyz to vypada jako nejakej dil Sherlocka Holmese, tak to nema tak promakany vysetrovani. Sice je to ze zacatku napinavy, ale vypatrani kdo je vrah a jak se dostal do domu je docela debilni. Co se povedlo jsou kulisy, a i herci nejsou nejhorsi. Prekvapil me Val Kilmer, kterej je fakt dobrej, ale George C. Scott misty docela prehrava a je takovej nevyraznej. Je fajn, ze vrah neni zadnej normalni clovek, ale to se dalo cekat, kdyz to je podle Poea. Ale na druhou stranu, by ten vrah moh bejt lepsi. Jelikoz jsem necet predlohu, tak jsem byl docela spokojenej, ale nic extra to neni. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Edgar Allan Poe už dlhé roky patrí medzi mojich obľúbených spisovateľov. Takže som bol veľmi zvedavý na filmovú verziu jeho poviedky "Vraždy v ulici Morgue". Tvorcovia tejto adaptácie upravili niekoľko detailov (napríklad vek Auguste Dupina), pridali postavy (Dupinova dcéra Caire), zdramatizovali dej (pribudlo viac vrážd), prehĺbili príbeh (Dupin kontra polícia; Láska medzi Phillipem a Claire) a vylepšili koniec (Dupinov triumf). Perfektne sa im to podarilo prispôsobiť vkusu súčastného diváka. Pred tým ako som si pustil DVD s týmto titulom, tak som si pripomenul aj literárnu predlohu a v kľude si ju znova prečítal. Po zhliadnutí filmu musím konštatovať, že sa jedná o veľmi kvalitné televízne spracovanie. Pomohli tomu aj výborné herecké výkony charizmatického George C. Scotta, začínajúceho Vala Kilmera a krásnej Rebecci De Mornay. **** ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná slabota! Velmi konfekční výprava, mizerná režie, zcela překroucený příběh, do něhož měli tvůrci potřebu vklínit jak ufňukatou lovestory tak zhrzeného policistu a jeho neschopného představeného. Proč jsou probůh nápisy na ulicích z větší části v angličtině? Proč scéna, která v knize trvá zlomky vteřin probíhá ve filmu dobrou minutu a je tak statická, že by u ní nudou usla i moje babička? Kam se podělo všechno napětí s nímž mistr hororu E. A. Poe nakládal tak odzbrojujícím způsobem? Proč v průběhu vyšetřování kamera nezprostředkuje nejzásadnější Dupinovy postřehy a musíme se o nich dozvědět až později z vyprávění? Proč atmosféra filmu vůbec neodpovídá Paříži poloviny 19. století? Použít Lautrecův plakát, ktrý vznikl o půlsoletí později? Žádný problém! Elektrické světlo? Žádný problém! Nebo, že by tak intenzivní světlo vzniklo působením petrolejových a plynových lamp? Vím, vzhledem k s celkové zpackanosti už vlastně marginalita... Naprosto zbytečný film, který nezachrání sem tam i docela slušné herecké výkony... Od filmového zpracování povídky, která byla nejen první skutečnou detektivkou světa, ale především vůbec předurčila a vlastně vytvořila základní pravidla tohoto žánru bych čekal rozhodně daleko zajímavější výsledek. Černobílé televizní zpracování ČST ze sedmdesátých let je o mnoho lepší... Celkový dojem: 35% ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Mám rád klasické detektivky a proto jsem se na tento film těšil. Knihu jsem kdysi četl a tak řešení pro mě nebylo překvapením, problém byl ale jinde. Film je neskutečně nevýrazný, televiznost z něj přímo čiší. Nejvíc jsem byl nalákán jménem pana Scotta, očekával jsem charismatického detektiva - to mám v těchto tradičních detektivkách nejraději a viděl jsem místo toho zcela nezajímavou mdlou postavu, Scottovi navíc ještě hodně podkopával nohy nepodařený dabing. No nic - jdu se dívat na dalšího Columba, ten má charismatu na rozdávání:)) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama