Reklama

Reklama

Kenpú denki Berserk

(seriál)
  • Japonsko 剣風伝奇ベルセルク (více)
Japonsko, (1997–1998), 9 h 10 min (Minutáž: 22 min)

VOD (1)

Epizody(25)

Obsahy(1)

Zdevastovaným královstvím Midland prochází záhadný Černý válečník a bojuje s démony. Místo useknuté ruky protéza s opakovací kuší, v druhé ruce masivní meč velikosti dospělého muže. Po boji během odpočinku v lese vzpomíná na doby, kdy jeho jméno bylo Guts. Na doby války Midlandu proti říši Chuder, na své tažení s Midlandskou kumpanií Jestřába, žoldáckou bandou vedenou charismatickým albínem Griffithem, Bílým jestřábem. Griffith věří, že jeho osudem je stát se králem a tomuto osudu zasvětil život svůj i celé kumpanie, která ho oddaně následuje. Sledujme tedy s Gutsem jeho heroickou pouť za snem.

Anime seriál plný krve, války, intrik a bojů - středověká rytířská dark fantasy. Navíc dle mínění fanoušků seriál velice zdařilý, držící čestné 49. místo v databázi AnimeNewsNetwork (2.3.2007), a to i přes fakt extrémně častého využívání statické animace a dalších finančně nenáročných animátorských technik. (Subjektiv)

(více)

Recenze (145)

Naslund 

všechny recenze uživatele

Berserk je určitě splněným snem většiny dospívajících kluků a pravděpodobně i těch, kteří se jimi cítí. Kdo z nich by nechtěl vidět konečně pořádného bojovníka, který se nebojí ohnat obřím mečem nerozeznávaje lidské, či démonické nepřátele. Všichni ti hrdinové typu Artuš, Conan, Robin Hood a Herkules nesahají ani svou silou a ani charismatem Guttsovi po kolena. Stejně tak si dovolím tvrdit, že žádný z mnou viděných mnoha jejich příběhů není schopný zachytit tak perfektně jednotlivé postavy a nastolit tak temnou atmosféru (Snad jedině Excalibur). Jediné, co by se dalo seriálu vytknout, kromě prazvláštní úvodní znělky, jsou animace a hudba. Těch několik použitých skladeb zní výborně. "Behelit" je tím nejmysterióznějším, co jsem slyšel a "Forces" je k postupu armády jako stvořená, ale celkově by nebylo na škodu pár písní přidat. To protože se ke konci a při opakovaných shlédnutích již oposlouchávají. Animace je zase individuální otázkou. Statiky je použito více než je zdrávo, ale díky jejímu propracování ji mnozí mohou považovat za klad, který napomáhá v budování opravdu těžké atmosféry. ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

To je všetko? opäť rovnaký problém ako pri predošlých japonských anime seriáloch. Skončilo to. A ja chcem viac. Skončilo to nedokončené. Dúfam, že sa raz dočkám aj pokračovania. Seriál už asi nebude ale točí sa séria filmov. K seriálu. Nenechajte sa oklamať prvou časťou. O tom to nebude. Namiesto toho sa tu vykresľuje postupný vzostup Gutsa a prečo sa z neho stalo to čím bol v prvej časti. A ani to nebude prepojené dokonale. Keby to pokračuje tak dám 5*, ale takto ma oklamali. Navyše až príliš sa tam vrieska, škrieka a diabolsky smeje. A to zas tak nemusím. Ale inak jeden z lepších počinov. ()

Reklama

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Anime sledujem len krátku dobu a len sa začínam orientovať v nejakých tých dejových a rozprávačských pravidlách(to je pre tých čo ma po tomto komente zatratia, aby mali so mnou trpezlivosť). Takže Berserk. Prvá časť ma vrhla do deja bol som úplne strateníý, statická animácia, škaredý démon, chytilo ma to len svojou brutalitou. Ďaľšie 3 časti boli utrpenie a neveril som, že to niekedy dopozerám. Ale potom to prišlo. 5. časť v podobe neuveriteľného masakru a nádhernej dejovosti, hltal som časť za časťou. Keby niekto začal pindať na Berserka hneď by som hádal. Ale potom som sa dostal opäť s pocitmi akoby na začiatok a od 20. časti to bolo opäť utrpenie. Prestalo ma to nejako baviť. Ale posledné dve časti v sebe naozaj niečo mali. Síce sa po nich cítim veľmi zle až mi je tak nepríjemne, bolo to pekelne dobre ukončenie, i keď som sa vlastne nič nedozvedel. Avšak ako celku menej ako 4* nemôžem, bohužiaľ ani viac. ReEdit: Nemôžem na to zabudnúť a stále to mám v hlave a bolo to naozaj silné, 5*... ()

okkac 

všechny recenze uživatele

No tak to jsem fakt nečekal. Moje první setkání s anime seriálem a takový kalibr hned na začátek. Byl jsem překvapen, že i kreslené postavy dokáží zahrát emoce, které by nezvládl i lecjaký živý herec a můžou prodělat opravdu zajímavý vývoj, který se jen tak nevidí. A po závěrečné episodě jsem zůstal pouze nehnutě sedět a snažil se vzpamatovat z toho zážitku, který vám konec přichystá. Fakt škoda té neuzavřenosti, takže vzhůru na mangu. Manga: O dost lepší, než anime. Když někdo považuje seriál za příliš brutální, tak oproti manga je to nic. Taky daleko je zde více otevřené sexuality hraničící skoro až s pornem. I v ději, který pokrývá seriál je více postav, především Skull Knight (díky tomu už i chápu, proč seriál končí zrovna v oné vyhrocené situaci). Výborně hodnotím kresbu, která je především u velkolepých výjevů přímo úchvatná. Zbytečná mi přišla pasáž Lost Children, které byla spíše výplní, mezi konce linie s Band of The Hawk a putováním Gutse a Cascy s novými charaktery. Tady už to šlo trochu dolů, jelikož se z poměrně realistického děje před Zatměním, stává příběh jedním velkým fantasy obludáriem. Zatím dočteno do Volume 33. Doufám, že už se nebude vymýšlet nová zápletka a vše bude směřovat k ukončení i tak velmi skvělého příběhu, na které ale bude ještě potřeba několik volumes. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Jak už to tak bejvá, srovnávám. Protože já, chytrá hlava, první četl mangu. Potom, když už jsem měl načteno dost, tak dost, že už jsem potřeboval pauzu (rozuměj - šestnáct tankóbonů během dvou týdnů), jsem se podíval na anime. Čekal jsem všechno, a nejhorší na tom je, že to všechno jsem dostal. Samozřejmě, manga je znovu a opětovně lepší, v tomhle případě to znamená, že je temnější, syrovější a hutnější... a hlavně pokračuje. Ale to těžko vysvětlit, když i samotné anime je silné, hutné, temné, krvavé a barbarsky zuřící. Můžu s klidným svědomím říct, že tohle anime v klidu nahradí (už nevím kolik tankóbonů) mangu do chvíle, kdy vlastně příběh v anime končí a bude nejspíš dál rozveden v celovečeráku. Nemám výtky vůči animaci, protože prostě a jednoduše seriál je starej, vycházel v době největší popularity Berserka v Japonsku (kde pořád drtí řadu dalších mang, což je - vzhledem k jeho dvacetiletý kariéře fakt obdivuhodný, skoro jako Hajime no Ippo), animační fígle se statickými obrázky jsem vlastně ani nevnímal, protože a jelikož hlavní síla Berserka je v jeho příběhu a atmosféře. Zase bylo ukázaný, že k nastolení super hutný atmosféry fantasy světa není zapotřebí elfů a trpajzlíků a orků a tak vůbec. A zase bylo ukázaný, jak moc hluboký myšlenky dokáže japonská kultura do jednoduchýho příběhu ukrýt. Přesto hodnocení dávám maximální spíš jen proto, že jsem si mangu zamiloval a považuju ji za druhou nejlepší, kterou jsem kdy viděl. Ve srovnání s anime tudíž vyhrává na celý čáře a subjektivně bych měl dát tomuhle anime asi čtyři hvězdy, právě proto, že znám mangu. Nicméně... pokud se zkusím odprostit od toho, že tu mangu znám, musím dát pět... ()

Galerie (1 005)

Zajímavosti (1)

  • Meč zvaný „Drakobijec“, kterým se ohání Černý šermíř, je celkově dlouhý 193,7 cm a váží 176,3 kg. (Zdroj: reddit.com) (ČSFD)

Reklama

Reklama