Reklama

Reklama

Kenpú denki Berserk

(seriál)
  • Japonsko 剣風伝奇ベルセルク (více)
Japonsko, (1997–1998), 9 h 10 min (Minutáž: 22 min)

VOD (1)

Epizody(25)

Obsahy(1)

Zdevastovaným královstvím Midland prochází záhadný Černý válečník a bojuje s démony. Místo useknuté ruky protéza s opakovací kuší, v druhé ruce masivní meč velikosti dospělého muže. Po boji během odpočinku v lese vzpomíná na doby, kdy jeho jméno bylo Guts. Na doby války Midlandu proti říši Chuder, na své tažení s Midlandskou kumpanií Jestřába, žoldáckou bandou vedenou charismatickým albínem Griffithem, Bílým jestřábem. Griffith věří, že jeho osudem je stát se králem a tomuto osudu zasvětil život svůj i celé kumpanie, která ho oddaně následuje. Sledujme tedy s Gutsem jeho heroickou pouť za snem.

Anime seriál plný krve, války, intrik a bojů - středověká rytířská dark fantasy. Navíc dle mínění fanoušků seriál velice zdařilý, držící čestné 49. místo v databázi AnimeNewsNetwork (2.3.2007), a to i přes fakt extrémně častého využívání statické animace a dalších finančně nenáročných animátorských technik. (Subjektiv)

(více)

Recenze (146)

kinej 

všechny recenze uživatele

Anime seriál Berserk patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy u anime viděl. Animace a kresba sice nejsou na vysoké úrovni, ale to vše je kompenzováno zajímavým příběhem a hlavně akčními sekvencemi, kterých je v seriálu přehršel. Navíc oproti jiným anime není Berserk ani trochu infantilní, naopak je temný a brutální. Červenou barvou rozhodně tvůrci nešetřili. ()

Vesman 

všechny recenze uživatele

Moje další modla z žánru anime. Hledáte skutečně temnou a krvavou podívanou plnou bolesti a smrti, potom je Berserk něco pro vás. Rozhodně se však nejedná o bezduchou mlátičku. Příběh Gutse, ohromného zabijáka (barbar Conan sux) a jeho cesta na vrchol a následný pád na dno. Animace je opravdu poplatná době vzniku, ovšem mě to ani trochu nevadilo, v tomto ohledu zde skutečně vítězí obsah nad formou...i když ty boje byly fakt super :-)). Na druhou stranu si nějak nedokážu představit, že by Berserk s dnešní animací by na mě dokázal tak zapůsobit. Jde o skutečně vyjímečný seriál, který můžu každému doporučit, lepší temnou fantasy skutečně nenajdete. Subjektiv zde už zmínil mangu, momentálně jí čtu a chtě nechtě musím říct, že těch 5* v porovnání s mangou docela bledne. Chcete pokračování Berserku...přečtěte si mangu, věřte mi, že to stojí za to. ()

Reklama

Adasin 

všechny recenze uživatele

Intenzivní zážitek, jak zde mnozí píší, ovšem to platí jen pro druhou polovinu. Berserk trpí až příliš dlouhým rozjezdem – u většiny epizod z první poloviny jsem si říkala, co je na tom tak úžasnýho, vždyť je to akorát o soubojích, rytířích a hektolitrech krve. A nadpřirozené monstrum se kromě pilotu objevilo jen v šesté epizodě. Do toho mi vadilo to časté používání statické animace, kdy místo úderu mečem a zabití protivníka skočí jen obrázek – sice hezky nakreslený, ale pořád jen obrázek. Někdy obrázek nasadili ve fakt nevhodný moment. I na hudbu mi trvalo, než jsem si zvykla, ze začátku mi přišla trochu mimo, a navíc se některé skladby opakovaly dost často. Na hudbu jsem si časem zvykla (i když openingy jsem pak přeskakovala), ale ta vizuální stránka mi dělala trochu problémy až do konce. Ano, přiznávám, že si potrpím, a náležitě dokáži ocenit kvalitní audiovizuální stránku filmu/seriálu, v čemž mi zde brání ta proklatá statická animace - ovšem oproti pokračování z let 2016 a 2017, kde tvůrci ztratili kontrolu (nebo soudnost) nad použitím CGI animace, je tahle animace ještě zlatá. Prý v takovém množství v žádném jiném anime už není – kdyby jo, už bych nebyla ochotná to překousnout jako tady. Proč tedy i přes všechnu kritiku tak vysoké hodnocení? Nakonec (zhruba asi v té polovině) mě totiž začal opravdu bavit příběh, skvěle vykreslená atmosféra, a především (jak napsali mnozí přede mnou a měli pravdu) postavy a i intriky. Jak se to rozjelo, dychtila jsem vědět (i přes ty mnou nepříliš oblíbené letité časové skoky, které jsem pak už stejně skoro nevnímala), co se s všemi postavami stane, a nemyslím jen Guttse, Cascu (mimochodem jedna z nejlépe napsaných ženských postav, co znám) a Griffitha – oblíbila jsem si i Judeaua a Pippina nebo toho otrapu Corkuse. Chtěla jsem vědět, co vlastně umí ten záhadný Behelit, jestli se splní ten Griffithův sen, a jak a proč Gutts dopadl, jak bylo ukázáno v první epizodě. Nejsem si jistá, jestli se mi odpovědi úplně zamlouvají, konec byl aspoň za mě těžký „WTF.“ Kromě toho chci vědět, co bylo dál, v „lepší“ moment to fakt utnout nemohli… 7/10 ()

Mimesis 

všechny recenze uživatele

Berserk popravdě nikdy nebyl moje láska na první pohled. Seriál jsem před lety viděl, docela se mi líbil a hodnotil jsem ho pozitivně, ale nebyl jsem zase tak velký fanoušek obecně. Po čase jsem ale viděl další adaptace, začetl jsem se do mangy, podle které tenhle seriál vznikl a postupně jsem se takhle fanouškem Berserkeru stal. Samozřejmě manga je nejlepší způsob, jak si tohle dílo užít. Seriál je však jedna z nejlepších adaptací, jakou si lze vůbec přát. Držela se předlohy docela dobře a když odbočila, nikdy to nebylo na škodu. Seriál také vynechává z předlohy některé věci, ale obvykle jsou to ty věci, které by podle mého názoru v seriálu nefungovaly tak dobře, jako v manze, takže za mě dobré rozhodnutí. Takhle zpětně s odstupem si myslím, že Berserk z roku 1997 je prostě masterpiece a největší slabinou je to, že nepokračoval po dvacátém pátém dílu dál. Pokud člověka zajímá, jak je to dál, musí si sehnat mangu. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

I když už mnozí řekli k tomuto seriálu hodně, mně to stejně nedá a zkusím si dovolit taky napsat pár řádků o svých pocitech z Berserka. V tomto případě však nebude tak snadné je shrnout, protože mi na mysl přichází hned několik věcí, které se navzájem bijí o to, abych právě tu nebo tu vyzdvihl jako první. Ale tak dobře, řeknu to v kostce: perfektní hudba (právě teď ji při psaní komentáře poslouchám), poutavý příběh ve stylu dark fantasy, sympatičtí hlavní hrdinové, hektolitry krve prolité převážně ve statické animaci a otevřený konec. Jestli jsem se doposud domníval, že krvavější anime než Elfen Lied už asi nikdy neuvidím, pak jsem se pěkně mýlil. Taky jsem se po dlouhé době od zhlédnutí Jūbei ninpūchō podíval do fantasy středověku, který se vyvedl tvůrcům na jedničku. Guts, Griffith, Casca... ach, tady se někomu opět povedlo vytvořit postavy, které se mi pěkně dostaly pod kůži. Ano, budu si muset co nevidět přečíst mangu, abych věděl, jak to bylo dál. Ten konec mi prostě pořád leží v hlavě. ()

Galerie (1 005)

Zajímavosti (1)

  • Meč zvaný „Drakobijec“, kterým se ohání Černý šermíř, je celkově dlouhý 193,7 cm a váží 176,3 kg. (Zdroj: reddit.com) (ČSFD)

Reklama

Reklama