Reklama

Reklama

Kenpú denki Berserk

(seriál)
  • Japonsko 剣風伝奇ベルセルク (více)
Japonsko, (1997–1998), 9 h 10 min (Minutáž: 22 min)

VOD (1)

Epizody(25)

Obsahy(1)

Zdevastovaným královstvím Midland prochází záhadný Černý válečník a bojuje s démony. Místo useknuté ruky protéza s opakovací kuší, v druhé ruce masivní meč velikosti dospělého muže. Po boji během odpočinku v lese vzpomíná na doby, kdy jeho jméno bylo Guts. Na doby války Midlandu proti říši Chuder, na své tažení s Midlandskou kumpanií Jestřába, žoldáckou bandou vedenou charismatickým albínem Griffithem, Bílým jestřábem. Griffith věří, že jeho osudem je stát se králem a tomuto osudu zasvětil život svůj i celé kumpanie, která ho oddaně následuje. Sledujme tedy s Gutsem jeho heroickou pouť za snem.

Anime seriál plný krve, války, intrik a bojů - středověká rytířská dark fantasy. Navíc dle mínění fanoušků seriál velice zdařilý, držící čestné 49. místo v databázi AnimeNewsNetwork (2.3.2007), a to i přes fakt extrémně častého využívání statické animace a dalších finančně nenáročných animátorských technik. (Subjektiv)

(více)

Recenze (145)

Marius 

všechny recenze uživatele

Berserk je po skvelej druhej časti GwG trilógie a tejto fanservisovej variácii Duny tretím anime, ktoré v roku 2007 nabúralo moju anime TOP 10. Predovšetkým oceňujem, že som konečne videl fantasy, isté si tým, že jeho sila je v príbehu a postavách. Berserk nepotrebuje k budovaniu fantasy atmosféry temer žiadne žaby a krokodíly (rozumej elfov, trpaslíkov, škretov a inú efektnú háveď) a zobrazuje vzostup a pád Griffithovej skupiny takým spôsobom, až mi pripomenul nedávno prečítaného Machiavelliho Vladára a jeho state o tom ako si má počínať neurodzený muž, ktorý chce získať kráľovstvo. Griffith totiž od prvého momentu ako kráľ pôsobí, chýba mu už len tá maličkosť – kráľovstvo. Čo ma zarazilo je to, že hoci mám rád práve “agility” filozofiu šermu, ktorý predvádzali Griffith a Caska, skutočne najväčším bijcom sa pre mňa stal Guts (a áno Subjektiv to s tým “nedomrlým kojencom” napísal veľmi presne). Nielen preto, že seká ľudí napoly tak ako si my smrteľníci krájame syr na rožok, ale i preto, že ako jediný pochybuje o Griffithovom sne. Práve z Gutsových pochybností potom na pozadí príbehu nenápadne vyvstáva celá etická otázka príbehu, či stojí za to obetovať pre svoj sen o vládnutí nielen seba ale i druhých. Výhrady k animácii príliš neberiem jednak s ohľadom na rok vzniku a jednak vzhľadom na to, že statiku je vidieť len keď kamera švenkuje po obrázkoch z mangy, čo seriál na rozdiel od vecí ako Claymore či Death note robí otvorene (t.j. nechce budiť zdanie že niečo sa hýbe, hoci sa to nehýbe) a zásadne nie v akčných pasážach muža proti mužovi. Okrem toho statické obrázky sú do seriálu zakomponované v tých najvhodnejších okamihoch a sú podporené atmosféru uchovávajúcou zvukovou kulisou. Tvorcovia skrátka obrazovým minimalizmom vyťažili príbeh na maximum a to sa už dnes veľmi v anime nevidí. Pochváliť treba i hudobnú stránku, ktorá sa podľa môjho názoru k seriálu výnimočne hodí; veľkým prekvapením pre mňa bolo, že jej autorom je Susumu Hirasawa, tvorca rovnako výborného OST k Paprike. Skrátka a dobre, Berserka by mal vidieť každý, kto to s anime myslí vážne a rovnako i každý milovník krvavého fantasy s pointou hlbšou, než má v západnej fantasy prefláknutý boj dobra so zlom. A ja idem zháňať mangu. 10/10 ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Berserk pro mě představuje jeden z vrcholných zážitků, které mi anime seriály kdy poskytly. Začnu ale tím, co se dá vytknout. V žádném anime, co jsem viděl, není tak často používána statická animace jako zde. Statickou animaci doplňují další animátorské triky na snížení finančních nákladů. Naštěstí dokázal Berserk od této vady odpoutat mou pozornost svým příběhem a psychologií postav, která je na fantasy výjimečně hluboce propracovaná. I když je otázka, nakolik je to chyba. Na obrazovce je sice třebas nehybný obrázek jezdců, k tomu zní rázná hudba a dusot koňských kopyt a když se člověk dívá dobře, tak je zcela pohlcen úžasnou "akčností" toho nehybného obrázku. Když už jsem zmínil hudbu, tak ta se i přes svou "nestředověkost" dobře hodí. Skladeb je jen pár, ale seriál si s nimi vystačí. Mnozí také vyčítají Berserkovi neuzavřenost děje. To je ovšem pravda jen napůl a vzhledem k tomu, že dodnes není dokočena manga, která je předlohou (zatím 32 svazků) zvolili tvůrci pro zakončení seriálu IMHO nejvhodnější okamžik. Seriál lze doporučit všem, kteří milují fantasy, obzvláště jeho temnou variantu, krev a obří meče. Naopak se nehodí pro očekavatele vizuálních orgií, příběhů, ze kterých prýští pozitivní energie a ty, kteří se nesmíří s tím, že jsou hlavní hrdinové poněkud fyzicky nadlidští. Zpočátku se seriál věnuje hlavně bojům a soubojům, ale postupně se objeví i intrikaření a postavy navíc začnou více o světě i o sobě přemýšlet. Ještě malá poznámka ke kresbě - je sice jednoduchá, ale myslím, že výborně zachycuje nálady postav a - SPOILER - ten kdo viděl výraz Griffithovy tváře "tohle se přece nemohlo stát, jak je to možné, co mám teď dělat?!" po onom souboji s Gutsem, který prohraje, mi jistě rád dá zapravdu. Manga - Konečně jsem se pustil do čtení mangy a tak můžu spáchat nějaké srovnání. Manga je proti anime snad ještě o něco temnější, brutálnější a krutější. Nepřekvapila mě ani větší naturalističnost v sexuálních a "porcovacích" scénách. Pár událostí proběhlo trochu jinak, některé jsou jinak vypravěčsky řazeny, ale řekl bych, že úpravy, které tvůrci anime udělali, nás o nic podstatného neokradly. Pokud bude chtít někdo točit pokračování, neměl by být problém některé postavy vystupující v manze a ne v anime zařadit do příběhu později. Rozhodně by bylo na co koukat, neboť vzhled Gatse v pozdějších dílech a jeho dokonalá válečná zuřivost dělá ze Schwarzeneggerova ztvárnění Conana nedomrlého kojence a 10 takových Conanů by bylo jak mateřská školka na výletě. No, dobře, to možná ne, ale překonává ho o hodně. Každopádně, fandové Berserka, čtěte - dozvíte se, jak je to dál. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nebyla to láska na první pohled. Bitvám jsem vyčítal jednoduchost, atmosféře zase falešné fantasy pozlátko. Jak ale Gutsova pouť s Jestřáby pokračovala, omotávali si mě Griffith a spol. kolem prstu tak snadno, že bránit se by nemělo smysl. Zapletl jsem se do intrik, zamiloval do Casky a hlavně jsem pravou oddaností toužil být blízko těch chvil, kdy se Guts rozmachuje neporazitelným mečem. A ať už divák předvídá jakýkoli konec, stejně se nemůže dostatečně připravit na úchvatné a (byť nešťastně vynucené) neskutečně troufalé epické drama. Ale teď už škoda slov a neznalí ať utíkají koukat, protože tahle cesta se jednoduše musí prožít. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Děsivý, krvavý, obnažený. Wow. Člověk musí hodně namáhat závity, aby pochopil celé anime. Já... ještě teď mám vytřeštěné oči a cítím žízeň po dalších informacích.... ()

yenn 

všechny recenze uživatele

„Zpočátku se seriál věnuje hlavně bojům a soubojům,“ píše Subjektiv, zapomněl však dodat, že proměnná „zpočátku“ je v tomto případě rovna dvěma třetinám seriálu. Potíž je, že s výjimkou několika hezkých výjevů střety nic pamětihodného nenabízejí, s čímž ladí i veskrze průměrný pseudohistorický příběh o jedné cestě k vrcholu. Jistě, chvíle, kdy postavy hovoří a přemýšlejí o sobě i o ostatních a budují své vztahy, jsou na tom výrazně lépe, takových je ovšem výrazně méně. Kupříkladu potenciálně velmi zajímavý Griffith tak dosti tratí na tom, že je po většinu času prezentován jen jako geniální (voje)vůdce. Vše výše zmíněné pak vedlo k tomu, že ve mně seriál nedokázal vzbudit větší zájem o postavy, natož soucítění s nimi, a to jistě ovlivnilo vcelku slabý dopad závěrečných circa pěti epizod. Jedna osoba mě však přeci jen nezklamala - Susumu Hirasawa. 6/10 ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Brutální...to je první slovo, které mě při sledování tohoto anime napadlo. Ten hnus, špína a chlad...jako byste tam zrovna byli na procházce, ano mluvím o atmosféře temného středověku. Kdybych měl Berserka k něčemu přirovnat, tak to bude bezesporu Diablo (i když Diablo je hra). A poslední díl? Přehlídka hnusu, zoufalství, smutku a beznaděje. Škoda toho neúplného zakončení.. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Aký zdesený som bol keď som zistil, že druhá séria ktorá by dokončila príbeh nikdy nevznikla. Berserk nieje len anime ktoré sa vyznačuje neobvyklou brutalitou. Je to predovšetkým temný epický príbeh o ceste za mocou, ktorá vedie cez nesčetné bojiská posiate padlými vojakmi. Silné ústredné duo sa vykrištalizuje hneď behom úvodných častí a strhne zo sebou diváka na cestu, ktorá každou časťou naberá temnejšiu zlovestnejšiu atmosféru. To či pokračovanie vobec bolo plánované je pre mňa otázka, no minimálne bezprostredný dojem bol, že príbeh sa neukončil. Po dlhšom rozmýšľaní by však oný záver mohol byť kľudne adekvádnym zakončením ztemnujúceho sa príbehu.....(10/10) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Všichni tady mluví o temné, drsné, děsivé stránce příběhu... ale, co si budeme povídat, to se týká jenom posledních třech dílů, v ostatních jde jen o náznaky (pokud oním "temným" prvkem nemyslíte hektolitry prolité krve). Berserkovi jsem poměrně dlouho nemohl přijít na chuť - animace ani historická stylizace mi moc nesedly (všechny ty kulisy a zbroje jako by kreslil někdo, komu o tom, jak tehdy vypadaly někdo jenom vyprávěl) a příběh se příliš dlouho rozjížděl. Asi někde v půlce jsem konečně začal s hrdinama cítit a ke konci už jsem držel Gutsovi, Casce i Griffithovi palce - ale právě v té chvíli to tvůrci nemilosrdně utli. Celkově se vlastně jedná o opravdu dlouhýýý prolog k příběhu "Black swordsmana", ale když mu věnujete čas a trpělivost, nebudete litovat. 70% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Anime seriál Berserk patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy u anime viděl. Animace a kresba sice nejsou na vysoké úrovni, ale to vše je kompenzováno zajímavým příběhem a hlavně akčními sekvencemi, kterých je v seriálu přehršel. Navíc oproti jiným anime není Berserk ani trochu infantilní, naopak je temný a brutální. Červenou barvou rozhodně tvůrci nešetřili. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

I když už mnozí řekli k tomuto seriálu hodně, mně to stejně nedá a zkusím si dovolit taky napsat pár řádků o svých pocitech z Berserka. V tomto případě však nebude tak snadné je shrnout, protože mi na mysl přichází hned několik věcí, které se navzájem bijí o to, abych právě tu nebo tu vyzdvihl jako první. Ale tak dobře, řeknu to v kostce: perfektní hudba (právě teď ji při psaní komentáře poslouchám), poutavý příběh ve stylu dark fantasy, sympatičtí hlavní hrdinové, hektolitry krve prolité převážně ve statické animaci a otevřený konec. Jestli jsem se doposud domníval, že krvavější anime než Elfen Lied už asi nikdy neuvidím, pak jsem se pěkně mýlil. Taky jsem se po dlouhé době od zhlédnutí Jūbei ninpūchō podíval do fantasy středověku, který se vyvedl tvůrcům na jedničku. Guts, Griffith, Casca... ach, tady se někomu opět povedlo vytvořit postavy, které se mi pěkně dostaly pod kůži. Ano, budu si muset co nevidět přečíst mangu, abych věděl, jak to bylo dál. Ten konec mi prostě pořád leží v hlavě. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Občas se objeví seriál u kterého se mě stane, že se po prvním díle od něj nemůžu odtrhnout. Pustím si druhý, třetí, šestý díl a příběh, postavy mě stále ženou kupředu, tak nějak to bylo s Berserkem. Celá 630min stopáž za dva dny padla jak nic, přitom jsem ještě stíhal sledovat Stand alone komplex. Takže co říci o Berserku? Výborna anime režba, největším tahákem pro mě bylo ze začátku prostředí. Akční-středověká-fantasy, přesně můj šálek čaje. Posléze, jak jsem se seriálem seznamoval k tomu přibyly postavy, příběh a vývoj těchto dvou veličin. Setkal jsem se opravdu s nestukečným drivem, který mě hnal kupředu díl za dílem. Doslova jsem dychlil a chtěl vidět, jak hlavní trojlístek Guts, Griffith a Casca dopadnou. Jestli se to opravdu Griffithovi podaří. A ten konec byl jedním z těch větších WTF konců se kterýma jsem se prozatím setkal. Tento seriál můžu fandům anime jen doporučit. Nebo spíše, je to povinnost ho vidět:) ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

95% - Narazit na tento seriál bylo jako najít zlatý poklad! Jednoduchost animace mi opravdu nevadila. Bez problému ji přebil skvělý příběh. Vynikající a charakterově propracované postavy a temné fantasy prostředí plné těch nejdrsnějších soubojů ve mně zanechaly opravdu silný zážitek. Režie: NAOHITO TAKAHASHI... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Brutální středověká řež snoubící se s klasicky japonsky hlubokým příběhem. Dospělé nejen ve smyslu toho co je zobrazováno, ale přesto... Berserk je v podstatě pouhým úvodem do "dalšího/velkého" děje a jeho závěr je tak jen jedním obrovským cliffhangerem. Byť je to závěr hodně povedený a rozkošně temný. 8/10 ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Kdo opustí vlastní sny, ocitne se v cizích. Kdo opustí vlastní sny, v cizích snech zmizí. I tak - slovy Skrytého půvabu byrokracie - by se dal vyjádřit pohled na svět Griffitha, jedné z nejpovedenějších anime postav, s nimiž jsem se setkal. On v cizích snech opravdu zmizet nehodlá, má Svůj a podřídí mu vše – s vyrovnaným výrazem a klidem v duši. Přemýšlením o něm jsem strávil zdaleka nejvíc času a nástrahy, které mu autoři umístili do cesty, mě občas až nadchly - [SPOILER - začátek] pohled na kdysi tak mocného a nedotknutelného muže, kterak se proměnil v naprostou trosku s vyříznutým jazykem, byl skutečně něčím zvláštním. Následný vývoj mě proto svým způsobem zklamal. [SPOILER - konec] Momenty, kdy hlavní postavy hovoří o svých pohnutkách či snech, jsou výtečné a dovedu si představit, že by hrály v seriálu ještě podstatnější úlohu. Nemenší zde mají souboje, u nichž mě překvapilo množství i kvalita. Velmi častá statická animace jim spíš prospívá, jelikož si podrobnosti představuji a nemusím obracet oči v sloup nad často ubohou snahou o „věrné souboje“. Nejsou sice špičkové, ale jakmile jsem si zvykl na vzhled válečníků á la Gears of War, vcelku mě i bavily. Více už jsem zvedal obočí nad jejich taktickou rovinou, protože to, co zde předvádějí vojevůdci na bojišti i mimo ně, věrohodnosti opravdu nesvědčí. Platí to i o většině hodnostářů u dvora – jejich postavení jim z jejich chování prostě nevěřím (dokonalou ilustrací je plánování „operace během honu“). V interakci mezi postavami se děj nevyvaroval řady "tradičních momentů", kdy je dobře rozehraná scéna pohřbena příchodem v poslední možné vteřině, zachycením za konečky prstů atp. Když už jsem se ponořil do vcelku nezvyklé kombinace nehostinného prostředí a zajímavého děje, tohle mě spolehlivě probralo. Berserk je často popisován adjektivy jako „temný“ či „drsný“, což beze zbytku platí až o posledních 2 epizodách; [SPOILER 2 - začátek] jinak velmi slabá kresba se překonává a adekvátně hostí šílené krvavé orgie (až by si jeden začal chystat oblek k Poslednímu soudu) a závěr, ač svým způsobem (!) neukončený, jasně napovídá, jak že se věci mají. [SPOILER 2 - konec] Po skončení jsem ale cítil jisté zklamání; už první epizoda deklaruje, že zde bude hrát velkou roli nadpřirozeno, v podějších epizodách jsem však na něj fakticky zapomněl a myslím, že příběh by se bez všech těch démonů a magických kamenů dost dobře obešel a možná by mu to i prospělo. 7/10 ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Berserk má spoustu negativ - až moc statická animace (na kterou když si však člověk zvykne, stává se spíše kladem), nic moc hudba, prostředí evropského středověku mi k anime taky moc nesedělo, bitek mohlo být trochu míň a mohly být originálnější, stejně tak jsou některé díly nudné a daly by se zhustit do krátké episody... ALE tyto všechna mínus naprosto smazávají klady. Skvělé postavy, především Griffith (který je navíc vedle Howla z Howl's Moving Castle nejvíc sexy kreslenou postavou:-), ale i ten Guts je fajn, i když má až příliš "nadčlověčí" proporce, dále výborný příběh o cestě vzhůru lemované neštěstím, a ten konec!!! Deprese, zmar... ............................Po nějaké době se mi to rozleželo a kdybych mohla ještě přidat nějakou tu hvězdu, tak to udělám. Mínusy jakoby zmizely (např. hudba se mi teď zdá skvělá) a v mé mysli už delší dobu rezonují ty povedené aspekty. Je to jako rána do hlavy, kterou ještě dlouho cítíte a boule mizí jen velmi zvolna... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné. Skvělá temná atmosféra nás provází napříč celým příběhem a tvůrci nám nabídnou bezpočet krvavých soubojů a „nečekaných“ zvratů. Sice je nám toho již v první epizodě dost prozrazeno, ale Berserk si udržuje potřebnou kvalitu až do poslední minuty (posledního dílu), ve kterém se dočkáme hodně povedeného závěru. Jsem velice spokojený s tímto starším anime, animace zdařilá, příběh rozhodně poutavý, krvavých momentů a akčních soubojů taky dost a navíc s každým dalším dílem jsem tomu začal víc a víc propadat. Ten pekelný finish by si navíc zasloužil pokračování. ()

Drolin 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle, který mě zvláště nezaujal se ocitl Berserk v pozici - odloženo na později. S chválou padající na toto anime jsem později přeci jen Berserkra začal sledovat, díl od dílu jsem byl více pohlcen až do zlomové chvíle v půlce seriálu, kdy mi bylo jasné, že toto dílo nabízí daleko více než se z počátku zdálo. Mimo nosné myšlenky a znatelného vývoje postav v průběhu děje vyniká především hudba S. Hirasawy - Gatsu. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Výborné anime, které jsem shlédnul za odpoledne. Vynikající a skvěle vykreslené postavy v tak temné atmosféře, která chvílemi až vyrážela dech. Vůbec nechápu proč jsem tak dlouho otálel než jsem si to pustil, protože tohle je opravdu skvost, jenom ten závěr ... -SPOILER- Nejvíce mě ale mrzelo zabití Casky, které jsem hlavně ke konci fandil a doufal jsem, že přežije, protože od půlky se stala mojí druhou nejoblíbenější postavou po Gutsovi. ()

Vesman 

všechny recenze uživatele

Moje další modla z žánru anime. Hledáte skutečně temnou a krvavou podívanou plnou bolesti a smrti, potom je Berserk něco pro vás. Rozhodně se však nejedná o bezduchou mlátičku. Příběh Gutse, ohromného zabijáka (barbar Conan sux) a jeho cesta na vrchol a následný pád na dno. Animace je opravdu poplatná době vzniku, ovšem mě to ani trochu nevadilo, v tomto ohledu zde skutečně vítězí obsah nad formou...i když ty boje byly fakt super :-)). Na druhou stranu si nějak nedokážu představit, že by Berserk s dnešní animací by na mě dokázal tak zapůsobit. Jde o skutečně vyjímečný seriál, který můžu každému doporučit, lepší temnou fantasy skutečně nenajdete. Subjektiv zde už zmínil mangu, momentálně jí čtu a chtě nechtě musím říct, že těch 5* v porovnání s mangou docela bledne. Chcete pokračování Berserku...přečtěte si mangu, věřte mi, že to stojí za to. ()

Hem.m 

všechny recenze uživatele

Zrovna včera jsem na toto dílo myslel, když jsem šel spát a pouštěl jsem si soundtrack. A musím říci, že jsem toto dílo řádně nedocenil pod hlubším zamyšlením z tóny soundtracku, mě prostě vzpomínka na toto dílo tak dostala, že jsem si řekl, zítra vstanu a přidám si toto dílo do oblíbených, protože si to určitě zaslouží.. ()

Reklama

Reklama