Reklama

Reklama

Bylo čtvrt a bude půl

Komedie / Hudební
Československo, 1968, 94 min

Režie:

Vladimír Čech

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Michal Pavlata, Marie Drahokoupilová, Angelo Michajlov, Jarmila Gerlová, Zdeněk Dítě, Kateřina Macháčková, Helga Čočková, Marta Richterová, Saša Grossová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Dostat se na výsluní populární hudby není snadné, jak se přesvědčí i nadšený amatér, příliš sebevědomý mladík, jehož pěvecká kariéra záhy ztroskotá... Mravokárný průhled do zákulisí zábavního průmyslu se příliš nevyvedl, neuspěly ani muzikálové pasáže, ani nečekaně masivní účast tehdejších pěveckých hvězd. (Lexikon českého filmu)

Recenze (26)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film jsem si svého času pustil několikrát, nyní už bych u něho asi nevydržel. Je to taková "hra na soutěž superstar" koncem 60. let. Pro M. Pavlatu životní role, a pěkné kouknout se jak tehdy vypadal i Angelo Michajlov, jehož hudbu má stále dost lidí v oblibě a pouští si ji pro zpříjemnění všedního dne. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Bylo čtvrt a bude půl a já sám jak v plotě kůl pod tvým oknem stojím dál". Jako malá jsem tenhle film s Vašíkovo písničkama hrozně prožívala. No, nevim , jestli bych ho dneska znovu chtěla vidět. Ta dětsky nadšená bublinka by mohla s velkym rachotem splasknout. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Holky bušej na vrata - hraje Míša Pavlata! Aneb seznámení se s dalším jepičím fenoménkem druhé poloviny 60. let. Nicméně nápad se ujal a brzy měly dorazit obdobně koncipované filmy jako Jen ho nechte, ať se bojí nebo Evžen mezi námi. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pozor, budú spoilery. Ktosi tu píše, že ešte dlho po pozretí mu v hlave znelo: "bylo čtvrt a bude.." Hej aj mne, no túto pieseň som po skončení filmu úprimne znenávidel. A vlastne celý jalový film, ukazujúci akýsi socialistický konkurz a cestu k vysneným métam robotníka, ktorý spevom spyšnie ako páv. Napokon sa s pokorou vracia späť k mašine, za súcitného úsmevu ostatných. Takéto vtákoviny sa nakrúcali za normalizácie, ale ako vidieť, boli tu prvé lastovičky už v šesdesiatomôsmom. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém jde spíš o přehlídku písniček orámovanou lehce načrtnutým dějem. Přikláním se k názoru, že by obsazení Václava Neckáře významně posunulo snímek na přední pozice sledovanosti. Film do žánru komedie příliš nezapadá, není vyloženě zábavný, ale musím říct, že ta atmosféra vygtrořená z písniček je nakažlivá. Napodruhé se mi to líbilo mnohem víc než prve, ale hodnocení nenavyšuji. Stále si totiž myslím, že jde spíš o průměrný snímek, který se lehce svezl na odlivu československé nové vlny. (úprava komentáře 12.2.2019) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Úvodní titulky mne navnadily na plejádu známých zpěváků, ale s politováním konstatuji, že mají všichni tak nepatrnou roličku, že je velmi náročné je vůbec postřehnout. Třeba na Černocha kamera zaostří skutečně jen na pár sekund. Takže pokud si neužijete hravou Michajlovu hudbu, můžete si zahrát hru na soustředění při hledání známých tváří. Mladý Pavlata je skvělý, nafoukaný tajrdlík se mu velmi podařil. Jen je škoda, že titulní píseň je zrovna ta nejméně povedená, všechny ostatní se mi líbí mnohem víc. Velmi povedená je Michajlovova interpretace Moskevských večerů. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,To není žádný umění, imitovat někoho jiného." Tenhle hudební film s hlavní postavou zpěváka nevypráví tradiční příběh vzestupu a velké slávy, ale přínáší portrét tzv. rychlokvašného zpěváka, jenž ve velké konkurenci a zkouškách o důležitých rozhodnutích neobstál. Poprvé jsem film viděl ještě v dobách studia na střední škole, tenkrát i dnes mě upoutal pohled do zákulisí atmosféry malých hudebních divadel 60. let a hudba a písně skladatele Angelo Michajlova, taky je hodně zajímavé vidět tohoto slavného hudebníka civilně ve filmu v přímo autentické roli. Musím říct, že narozdíl od hlavní postavy Zikmunda se mi text písně Broď se řekou líbí, je o životě a krásnou výzvou do života. Také – tentokrát narozdíl od zdejších kolegů – mě oslovila i titulní píseň Bylo čtvrt a bude půl (mimochodem s vizuálně hodně zajímavým "videoklipem" z dílny černého divadla Alhambra), i když při šestém opakování začíná být fakt vlezlá... Žel, naopak musím dát za pravdu, že mi zcela nesedělo obsazení Michala Pavlaty ve spojení s hlasem Václava Neckáře. Dost škoda, protože i přes občasná klopýtnutí a slabší místa jde o zajímavý snímek, který má co přinést a čím upoutat. 80% ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Název filmu – verš z písňového textu – věrně vystihuje jeho hlavní nedostatek: necelistvost, která není ani romantickým torzem ani účelně vystaveným fragmentem, ale jen planou snahou obsáhnout vše. Rozehrává se toho až přespříliš, aniž by to však spoluutvářelo celkový tvar: doba, lidé, mravnost, zábava se předkládají v epizodkách a skečích, mizejících v prázdnu klopotně prchavých obrazů... Vše se přitom otravně zdvíhaným prstem těch poučenějších v koloběhu provinční zábavy i „mistrů z Prahy“ mění v bezživotná schémata. A tak tedy snímek místy okouzluje dobovým koloritem - všedností podbarvenou donekonečna se opakujícími písněmi -, pod jehož postupnou tíží trne příběh, rovněž v dílčích pasážích zasahující, v okázalou moralitu, zesílenou strašlivým „herectvím“ páně Pavlaty. Snad by bývalo bylo vhodnější obsadit tuto roli nějakým skutečným amatérem, jimiž svět malých divadel šedesátých let oplýval (a byla mezi nimi řada schopných), a nebylo by pak ani nutné předabovat toto nevěrohodné pískle k němu zcela nepřiléhavým slavným hlasem Václava Neckáře (jenž by tuto úlohu jistě také zvládl). Na druhou stranu bych vyzdvihl Michajlova, jenž je z celého severního „Apolla“ nejpřesvědčivější. I dík svým nedostatkům věrná stopa po jedné "zlaté" epoše. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ten mladý kluk byl Michal Pavlata? Ten se za ty roky ale změnil. Václav Neckář má tak specifický hlasový projev, že bych musela být totálně hluchá,abych ho nedokázala rozeznat. Sebevědomí mladíčkovi rozhodně nechybělo. Vždycky mě více zajímalo to, co se děje v zákulísí divadla nebo kabaretu. Je to velmi atraktivní prostředí. Neckářem zpívaná písnička je pěkně vlezlá. Dlouho jsem se jí nemohla zbavit. Vrátit Pavlatu, Drahokoupilovou, Macháčkovou a Čočkovou zpátky na obrazovky. Neuškodilo by to. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Vím,že jako dítěti se mi film líbil. Po nedávném opětovném zhlédnutí už to tak žhavé není. Dalo by se říct, že mě to nebavilo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimave obsazeni a pekne pisnicky, vcetne te hlavni "Bylo ctvrt a bude pul". Scenar je ovsem slaby a film az na vyjmenovana pozitiva nema co nabidnout... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Faleš snímku začíná první vteřinou filmu tím že notoricky známý hlas V.Neckáře zní z úst M. Pavlaty. Proč neobsadili rovnou Neckáře-herce, sem nepochopil. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

♫ "Bylo čtvrt, a už je půl, a já sám jak v plotě kůl, pod tvým oknem stojím dál, tak jako denně jsem tu stál a budu čekat dál a dál." Příběh o tom, že "zhasli jiní, zhasneš taky", je možná docela jednoduchý, ale ty písničky! Kromě té titulní, která je vskutku chytlavá (s Neckářem vážně hitovka) mě tam zaujala jedna, která jako by svým hudebním jazykem "z oka vypadla" hudbě z televizní Popelky.  Možná je pravda, že "to není žádný umění, imitovat někoho jiného," ale Michaljov v tomto nikoho neimituje, maximálně maličko vykrádá sám sebe :D. Jinak kromě těch písniček jsem si užíval dívat se na krásnou Marii Drahokoupilovou. Vůbec se nedivím, že kvůli ní mladý Michal Pavlata "drží čestnou stráž" a čeká až mu "za záclonou dá tajné znamení".     ()

wosho 

všechny recenze uživatele

První minuty byly přímy odpadové, pak se to nakonec hodně zlepšilo, ale na víc jak *** to nemá. Nejsem prostě fanda takto stavěných filmů. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Moc nechápu tak vysoké hodnocení (62%), předpokládám, že mnozí hodnotí ze sentimentu či nějaké nostalgie, ale tenhle (hudební) film opravdu není dobrý. Možná se někomu líbí hudební party, ale i u těch bych řekl, že se jedná většinou o průměr (a horší) a naprosto nejhorší je ta titulní "čtvrt a půlová". A také stejně jako již tu zmiňuje sator, tak naprosto nechápu důvod proč tam vlastně ten Pavlata hrál, když tam stejně tak mohl hrát i ten Neckář - film by to mohlo jenom těžko zhoršit. ()

Reklama

Reklama