Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V září 1974 provedl známý terorista Carlos v Paříži další ze svých krutých a nelítostných atentátů, když hodil granát do kavárny plné lidí. O rok později vtrhl ve Vídni se skupinou dalších teroristů na konferenci zemí vyvážejících naftu. Požadoval dvacet milionů dolarů. Postarší agent CIA Henry Fields, který je doslova posedlý dopadením teroristy, je odhodlán zastřelit ho na letišti na vlastní pěst, nadřízený mu v tom však zabrání. O deset let později je v Jeruzalémě po delší honičce zatčen fotografující turista. Při výslechu, který vede zkušený agent Amos, vyjde najevo, že muž není Carlos, kterému je neuvěřitelně podobný, ale americký námořní kapitán Annibal Ramirez. Amos společně se svým americkým kolegou Fieldsem se Ramireze snaží přemluvit ke spolupráci na dopadení teroristy, milující manžel a otec dvou dětí to sice odmítne, ale neodbytný Fields mu nedá pokoj, dokud na spolupráci nepřistoupí. O měsíc později se Ramirez loučí s rodinou a vyplouvá na moře jako kapitán ponorky. Ve skutečnosti odjíždí tajně do Kanady, kde pod vedením Amose a Fieldse podstoupí tvrdý výcvik, aby se co nejvíce přiblížil svému nebezpečnému dvojníkovi. Fieldsův plán je přitom jednoduchý. Carlos je pod ochranou KGB, takže stačí, aby Sověti uvěřili, že terorista přešel na stranu Američanů a sami ho zlikvidují. Ramirez se tedy má jako Carlos setkat s vrahovou bývalou milenkou Agnieskou, a poté, až ho budou mít agenti KGB pod dohledem, nechat se vidět s agentem CIA. To by mělo stačit. Zdánlivě jednoduchý plán má však několik úskalí, a to nejen při výcviku, ale při samotné akci. Jeho první setkání s Agnieskou totiž překazí agenti francouzské tajné služby, kteří netuší, že jde o Carlosova dvojníka. O divoké přestřelce se dozví také skutečný Carlos, který najal japonského teroristu, aby zabil Agniesku, která spolupracuje s Francouzi. Také Ramirez se málem stane jeho obětí. To je však pouhý začátek všech potíží a nebezpečí, které na Ramireze čekají. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Šakal. Terorista, který se neštítí vůbec ničeho. Delší dobu po něm pase agent CIA Henry Fields (Donald Sutherland). Náhodou v americké armádě najde vojáka, který jako by Šakalovi z oka vypadl. Zrodí se tedy tajný plán. Vycvičit Annibala Ramireze (Aidan Quinn) na zabijáka, a poslat jej proti Šakalovi... První dvě třetiny filmu dost skvělé, hlavně trenink, který Annibal dostává. V poslední třetině se rozhodli scénaristé trošku zesložitit průhledný děj, ale kapku to překomlikovali.. Chvílema už vůbec není jasné, kdo je Šakal a kdo Annibal.. Škoda té poslední třetiny.. ()

asentra 

všechny recenze uživatele

Docela slušý thriller s poměrně zajímavou zápletkou. Námořní důstojník - idiot (američan) se mění na vraždící zvíře aby ochránil nevinné. Je smůla, že při tom zemře poměrně dost právě těch nevinných, což jsou ale jen nutné ztráty. Aidan Quinn podal pěkný výkon, stejně jako Donald Sutherland, takže čtyři hvězdičky. ()

Reklama

TSZ 

všechny recenze uživatele

Z Honu na Šakala jsem měl především pocit dobře odvedené práce. Děj výborně balancuje na hranici uvěřitelnosti a filmové atraktivity, herecké výkony jsou bezchybné, těch 110 minut uteče jako voda a já si liboval, jak pěkné thrillery se v těch osmdesátých letech natáčely. Skutečný šok pro mě byla až návštěva těchto stránek, kde jsem zjistil, že se jedná o snímek z roku 1997 (tedy z roku kdy vznikl např. Pátý element). Nevím, jestli to byl nějaký záměr ale Hon na Šakala působí v kontextu doby, ve které byl natočen, velmi staře až archaicky.To však nikterak zásadně nebrání dobrému filmovému zážitku, maximálně si díky tomu uvědomíte fakt, jak moc Ben Kingsley zestárl za posledních cca 10 let. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Výborný Ben Kingsley i Donald Sutherland a o Aidanu Quinnovi nemluvě. Celkem propracovaný děj (hlavně pro mě nejlepší pasáž výcviku) a výborná scéna s útěkem před francouzskými agenty. Jen mě opět vytáčí český název, díky němuž může dojít k určitému omylu (někdo to může zaměnit za The Day of the Jackal od Fredericka Forsytha). ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $540,063Tržby Celosvetovo $1,240,000║ na prekvapenie veľmi podarený video film, zo slušnými hereckými výkonmi a dejom ktorý neotrávi ale skôr strhne, film ktorý sa dá v určitom štýle označiť ako predchodca Jasona Bourna, /80%/ ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. září 1997 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)
  • Natáčelo se od 11. února do 27. června 1996 v Izraeli (Jeruzalém, Akko, Jaffa a oblast kolem Mrtvého moře), Kanadě (Laval, Montréal, Hudson) a v Maďarsku (Budapešť). (Varan)
  • Skutočný terorista, podľa ktorého bol film natočený, sa volal Ilich Ramírez Sánchez. Prezývku Carlos dostal vo výcvikovom tábore Ľudový front pre oslobodenie Palestíny. Po akcii vo Viedni sa Carlos hlavne vplyvom západných médií stal predmetom silnej mystifikácie a začalo mu byť pripisované množstvo útokov, s ktorými nemal nič spoločné. Média mu tiež dali ďalšiu prezývku, Šakal. Jemu to však začalo očividne imponovať a svojim chválením o neexistujúcich misiách sám prispel k zahmlievaniu pravdy. Z archívov nie sú tiež žiadne dôkazy, že bol niekedy agentom KGB, hoci je zrejmé, že mal na ňu kontakty. Dva roky žil v Budapešti, párkrát niekoľkokrát navštívil aj Česko-Slovensko. Zatknutý bol v roku 1994 v Sudáne po operácii kŕčových žíl, keď nebol schopný úteku. Bol prevezený do Francúzka, kde bol odsúdený na dva doživotné tresty s možnosťou na podmienečné prepustenie najskôr v roku 2029. Carlos je konvertovaný moslim, okrem rodnej španielčiny hovorí aj arabsky, rusky, anglicky a francúzsky, z väzenia prispieva do mnohých časopisov. V auguste 2001 sa vo väzení oženil so svojou právničkou. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama